Svrbenie počas tehotenstva. Kedy kontaktovať lekára?
ahojte, chcela som sa spytat, ci mate niektora skusenosti so svrbenim pocas tehotenstva, velmi ma posledne tri dni zacalo vsetko svrbiet, najviac dlane a podosvy, tiez brusko a potom sa uz skrabem cela 😒 Kamaratka mi povedala, ze jej robili pecenove testy, ktore boli pozitivne, tak jej vyvovalavali porod. Nemate s tym skusenosti? nechcem volat teraz pocas sviatkov svojej lekarke, ale vyvarovala by som sa nejakym jedlam, aby sa to zmiernilo. Potom jej to samozrejme poviem, len nechcem zbytocne panikarit.
@kika_32 no podla mna by sa to stavat nemalo, hlavne, ked to mas odporucene. ale viem zo skusenosti s dcerkou, ked sme behali po doktoroch s ekzemom, tak zopar doktorov bolo takych nesvojich ked zistili, ze uz sme boli u niekoho ineho v tom odbore (ale mi sme presli asi 4 koziarov, lebo nikto si s nou nevedel dat rady). ale som sa nenechala vyhodit. podla mna, ked povies aky mas problem, tak ta v pohode zobere.
@stanushka10 tak som k tej spominanej doktorke(hepatilogicke) zatial nedostala,zial kvoli sviatkom dovolenkuju,az po novom roku sa tam dostanem :(
Dnes som ale bola za inou hepatologickou,ku ktorej sa mi podarilo vybavit termin takto medzi sviatkami.kedze minuly tyzden u obvodnej som si dala urobit kontrolne odbery( pec.testy) a zial mam ich este horsie ako pred 2 tydnami :( takto som nechcela cakat do noveho roka!!
Teraz mam hodnoty AST- 1,37 , ALT- 2,75 a tiez mam troska zvysene Triacylglyceroly -2,09 ( norma je do 1,82)
Hepatologicka mi troska pozmenila liecbu,a nic ine,ze sa budu casto sledovat pec.testy (buduci tyzden mam ist znova na odbery)
Teraz mam brat Essentiale 3x1 a Lagosu 2x2 :( som zvedava ci to pomoze lebo doteraz lieky nezaberali :(
Pár dni pred poslednym odberom som prekonala virozu,mohlo aj to zapricinit zhorsenie pec.testov?? Pytala som sa tej hepatologicky ale jednoznacne nepovedala ani ano ani nie?! Tak teraz neviem?? :(
@kika_32 ako neviem príde mi divné ako ťa riešia , ja som toto ochorenie zažila pri tehu mne diagnostikovali Hepatophatiu a teda pečeňové testy hrozné a vyslovene som musela do nemocnice a ležala som tam vyše mesiaca až do pôrodu a brala som lipovitan a flavobion vo vyšších dávkach trikrát denne k tomu mi ešte dávali horúce injekcie zas aj na prietoky a bolo to hrozné to svrbenie a aj kvôli tomu mi pôrod vyvolávali skôr , aby sa mne alebo malej nič nestalo. nechceli riskovať ..... odvtedy mám už problémy s pečeňou , stále zvýšené testy podchvíľou... ale u mňa asi viac vecí sa skombinovalo časom......
ešte dodám , že akonáhle sa mi len mierne výsledky pri ďalších tehu objavili /našťastie tesne pred pôrodom / okamžite mi vyvolávali pôrod , ani ma už neudržiavali ........
@womankc neviem,ja som teraz este len 15tt,vyvolavat porod nehrozi :( pri prvom tehu mi zistili vysoke pec.testy v 26tt,a vtedy som bola hned aj hospitalizovana v nemocnici,a po 2 tyzdnoch v 28tt ukoncili tehotenstvo cisarskym. Teraz sa mi zhorsuju pec.testy uz od 8tt :(
Zatial ma do nemocnice neposielaju,len lieky nasadili a chodim kazde 2 tyzdne na odbery :( bojim sa ako to cele dopadne ak tie pec.testy sa nezlepsia :( strasne by sme chceli druhe dietatko,ale ak to takto pojde dalej asi sa to nepodari! :(
@kika_32 ja len nechápem ,že keďže si mala takéto problémy vážne už pri prvom tehu a v tak nízkom týždni si musela podstúpiť cisarák a teraz sa ti to objavilo už takto skoro, že ťa ešte nehospitalizovali:
Nie je to sranda , je to vážna vec, nehovoriac o tom, že aj cievy sa týmto oslabujú , mne pri pôrode praskalo , čo sa dalo .......
Prepáč nechcem ťa strašiť, ale naozaj nechápem prístup tých lekárov...
@kika_32 no, ja uvidim po sviatkoch, ako sa to vyvíja. ale nemam dobrý pocit. akosi ma zacina obcas vsetko svrbiet. tak uvidime. dufam, ze sa len viac sledujem a neni to o nic horsie ako to bolo. budem drzat palceky, nech sa ti to zlepsi. ja uz po novom roku zacnem seriozne drazat pecenovu dietu lebo teraz neni sanca. aj ked zevraj to nema nejaky velky vplyv.
@stanushka10 skus pit srvatku, ta mi velmi pomahala az sa nedvihaju pecenove hodnoty tak rychlo. Lekar ma ale upozornil, ze babatko urcite nedonosim ako sa patri. Bola som odhodlana vydrzat do 36 tyzdna, neslo to ale. Drzim ti velmi prsty nech miminko v brusku vydrzi co najdlhsie, Inak mne tuto sarapatu sposobila stitna zlaza. Po porode velka ulava, ako lusknutim ma nesvrbelo nic.
@marmark dakujem za typ. vyskusam. citala som aj o pupavovom caji a tvarohu, ze by mali mat ten ucinok. skusim🙂 ja som prvu dcerku tiez rodila v 35/1. a to sa vyslovene cakalo, kedy sa to prehupne do 36tt. a v 33.tt som dostala kortikoidove injekcie, pre urychlenie vyvoja. nastasie vsetko bolo v poriadku. dufam, ze aj teraz to nejako zvladneme, vtedy som pila mlieko na litre. som mala pocit, ze ma menej svrbi telo, ale hodnoty mi to neznizovalo.
@stanushka10 ja som porodila starsiu v 30 tt, pri mladsej mi hovorili ze dam max. 32. tyzdnov, ani to nevyslo. Mladsia isla tiez v 30 tt, nastastie ale vsetko dobre dopadlo. 35 tyzden je uz relativne fajn, dufam vsak, ze to do 36 a viac date. Este ti porasim mrkvovu stavu, ta je tiez dobra na pecen, denne ale len pohar, nesmie sa v tehotenstve pit na litre a samozrejme netucne jedla, aby si velmi pecen nezatazovala
@womankc neviem preco ma neposlali na hospitalizaciu!? Ani internista,ani gynekologicka a ani hepatologicka ma neposiela do nemocnice,tak hadam vedia kedy uz treba,ale aj ja sa bojim ako to cele dopadne :( pytala som sa lekarov na caje aj na ten olej z ostropestrec no vsetci jednoznacne neodporucaju,ze vraj Lagosa a Essentiale maju stacit!!tak teraz neviem co mam robit!? :(
@stanushka10 drzim palce aby si mala vysledky vporiadku!ja sa snazim drzat dietu,a aj tak mi tie pec.testy stupaju :(
@kika_32 nedali ti ursosan? ake si mala vysledky?
@kika_32 tak dúfajme , že vedia čo robia . Držím palce , aby ti to pomohlo a mala pekné a bezstarostné tehulkovanie..... Každopádne ti to ublížiť nemôže , nakoľko essentiale je výťažok ostropestreca mimo iné , môže to len umocniť pôsobenie . Prever v lekárni, či to nejako môže ovplyvňovať tehu a neboj sa toho , mimo iné ale lagosa aj essentiale je dobrý liek , mala by si sa však veľmi veľa šetriť a mať kľudový režim , pečeň neznáša pri problémoch námahu papať veľa zelninky vhodnej na obnovu pečene, veľa tvarohu, citrusové ploty , užívaj vitamín C ja mám doma taký čistý práškový bez prísad , je síce drahší, ale kvalitný ...... dávaj na seba pozor va veľa dobrého do nového roku a áno mrkvová šťava a všetko oranžové treba papať.....
@valika_val ursosan mi nedali,lebo GMT mam vporiadku,ze Ursosan sa dava ked je aj GMT vysoke.ja mam vysoke AST (1,37)a ALT(2,75) a teraz uz aj Triacylglyceroly (2,09)
@womankc aky prasok?ak sa mozem spytat?ako sa to presne vola?v lekarni sa to da kupit? Dietu sa snazim dodrzat ako sa len da,to setrenie je horsie,pred Vianocami som sa velmi nesetrila to priznavam,lebo 2 tyzdne pred Vianocami sme doma vsetci po sebe ochoreli,najpr manzel,potom syncek a nakoniec aj ja,prekonali sme virozu :( takze upratovanie a pecenie na sviatky som musela stihnut posledny tyzden,viem ze to nebolo správne ale ja neobsedim a mam rada ked mam vsetko pripravene,upratane!ale teraz sa uz snazim viac oddychovat,je to tazke,lebo pri synovi to nie je jednoduche,ma sice 8 rokov,ale narodil sa predcasne a nie je celkom zdravy dodnes,som s nim doma na opatrovatelskom,lebo potrebuje vo vsetkom moju pomoc co sa tyka obliekania,kupania,toalety atd.ma uz 25kg,sam nechodi,iba s pomocou alebo barlickami,takze nenamahat sa pri nom nie je take jednoduche :( manzel je teraz medzi sviatkami doma,a pomaha mi vo vsetkom ako len vie,ale po sviatkoch budem so synom znova viacmenej iba ja,takze oddychovat bude znova tazsie!neviem si predstavit keby ma teraz hospitalizovali( a mala by som tam stravit mesiace!?),ako by manzel zvladal sam domacnost aj starostlivost o nasho syna!? :(
Este by som sa chcela spytat!poznate liek Liv52?? Odporucil mi ho kupit gastroenterolog,aj som kupila,no ked som precitala stitok na flasticke,tak som ho nezacala uzivat,lebo je tam napisane ze pocas tehotenstva sa uzivat nema! Tak teraz neviem!?
@womankc v predajni kde predavaju vselijake bylinky,bylinkove caje aj oleje som sa pytala na ten olej z ostropestreca,lebo ten olej som uzivala aj davnejsie ked som mala troska zvysene pec.testy(nie pocas tehotenstva),no v tej predajni mi povedali ze pocas tehotenstva tie oleje nie su vhodne,nemali by sa uzivat!a toto iste mi trvrdili aj lekari!
Ja som.mala tiez od 6.mesiaca problemy so svrbenim, trpela som asi dva mesiace, potom co som uz v noci ani oka nezazmurila som volala svojmu gynekologovi. Urobili mi tie pecenove testy, vsetko bolo ok. Predpisal mi dithiaden, povedal ze to uz teraz mozem, len.pocas prvych troch mesiacov sa mesmie. Tak som uzivala na noc, len.polovicu tbl.a konecne som sa vyspala. Cez den.ma to tiez svrbelo, ale tak.som stale bola zamestnana, som to vnimala menej.. tak som tehotenstvo prezila do konca.. hned po porode ako.by utal, vsetko prestalo..
Ak sa mozem spytat co Ti sposobilo to svrbenie ak si mala pec.testy vporiadku?
@kika_32 keby musel tak by zvládol proste , si v ťažkej situácii, ale telo neoklameš , musíš púšťať nepodstatné činnosti a fakt sa šetriť... ten prášok , to je čistá kyselina askorbová , je to český výrobca a práve to nemá všelijaké tie prímesové látky, keď prídem domov odfotím ti etiketu, nám to objednali v našej lekárni, dá sa aj na nete zohnať , stálo to okolo 40E + -, ale je to fakt na dlhú dobu , my to máme už trištvrte roka, muž to užíva pravidelne a proti mne teda citeľne je na tom zdravotne podstatne lepšie ......
@womankc dakujem,a ten prasok sa moze v tehotenstve?nakoniec som si ten olej z ostropestreca kupila,pijem aj tu mrkvovu stavu,drzim dietu na pecen ako sa len da,a tiez sa snazim co najviac lezat.neviem co , toho pomohlo,lebo zaciatkom januara som bola znova na odberoch u hepatologicky a hodnoty pec.testov mi poklesli na polovicu,stale ich nemam v norme ale aspon sa dalej nezvysovali.teraz mam AST- 0,66 a ALT-1,35! A na kontrolu mam ist az o mesiac cize zaciatkom februara. Troska sa bojim lebo je to dlha doba bez kontroly ale hadam to bude vporiadku.hepatologicka to uzavrela tak ze tie vysoke hodnoty mi vyskocili kvoli tej prekonanej viroze!tak dufam ze ma pravdu.tesila som sa z vysledkov ale, no aby som toho nemala dost teraz mam drzat dietu nielen na pecen ale aj na cukrovku,pretoze zatazovy test na cukor nedopadol najlepsie,musim chodit aj k diabetologicke,dostala som tehotensku cukrovku :( zatial ziadne lieky ani inzulin nemusim uzivat,teraz staci iba diéta a pravidelna kontrola hladiny cukru!diabetologicka tvrdila ze v prvej polovici gravidity tie hodnoty nie su az take zle,vacsinou sa zhorsuju v druhej polovici,tak sa toho troska bojim co bude :( uz fakt neviem co mam jest,ani chut nemam uz vobec,ani nepriberam,skor chudnem co mi az tak nevadi,len dufam ze babetko netrpi ze sa vie pekne vyvijat aj popri tychto mojich dietach!?na ultrazvuk idem az 14.2,
@kika_32 určite môžeš bez obáv to je vitamín c a to keď si ho dáš viac , tak to len vycikáš proste , papaj všetko aj lieky a na ten cukor je výborný grep a čučoriedkové listy , to ti ublížiť nemôže ako aj ten ostropestrec , ono tými prípravkami si len posílila účinok liekov, som rada , že ti je lepšie , papaj citurusy všeobecne ,alebo si ich odšťavuj, mrkva , tvaroh, cvikľa ...........chudé mäsko ...
@kika_32 ahoj, drzim palce, ja som mala tiez to svrbenie celeho tela, pri oboch drobcoch zvysene pecenove testy, nejake kyseliny, posledne dva mesiace na rizikovom a obaja sa narodili v 36 tyzdni, davali mi Ursosan, lagosu, essentiale. Tu lagosu mi kazali si kupit aj po porode a vyuzivat jedno balenie. A zistili mi aj zlcnikove kamienky, odporucali operaciu
@matricia fuha,ale tesim sa ze vsetko u Teba nakoniec dopadlo dobre,a ze sa deticky nenarodili velmi predcasne.dufam aj ja ze tentoraz aspon do toho 36.tyzdna dotiahneme!moje prve tehotenstvo sa muselo ukoncit predcasne cisarskym uz v 28.tt! A syncek na tom zdravotne dodnes nie je vporiadku,uz ma 8 rokov,a chodit sam nevie,chodit vie iba s barlickami,vo vsetkom potrebuje moju pomoc,aj ucenie mu ide velmi tazko.nechcela by som znova rodit tak predcasne :( dufam ze teraz sa to podari
@kika_32 to mi je luto, ze syncek ma nasledky, drzim palce, nech ten starsi urobi este nejaky pokrok, ktovie, mozno sa to este da, a neboj, druhe tehu dotiahnes aspon do 36-37, mozno aj viac, len sa treba setrit, posluchat doktorov, ja som musela dietovat, dalii taku stravu uz v spitali, ze setriacu🙂, a to ani nehovorim, kolko odberov krvi pred porodom aj potom a este ked som chcela tie tabletky po porode -Lagozupredpisat, ziadny doktor mi to nechcel dat, dostala som sa az k infektologicke, a ta mi zacala robit odbery casto, a spomenula, ze mi chce predpisat nejake tabletky, co z materskeho mlieka mozu zastavit rast dietatka, tak som sa tam uz ani neukazala🙂

@stanushka10 ahoj,no vcera som absolvovala povinne int.vys(a Ekg),tej doktorke som ukazala svoje posledne vysledky,tiez som povedala ze tento isty problem som mala aj v prvom tehu,tak ona mi predpisala Lagosu 3x1 denne mam uzivat spolu s tym Essentiale co mi predpisal gastroenterolog.ona mi tiez vypisala doporucenie k hepatologovi na hepatologicke vysetrenie,v NZ je jedne gastroenetologicka ktora Robi hepatologicke vys. lebo ma atestaciu z hepatologie,tak som zvedava ci ma bude ochotna prijat,lebo odbornici v tom istom odbore si neradi navzajom riesia pacientov,toto mi tvrdila internistka!moze sa to stat?