Svrbenie počas tehotenstva. Kedy kontaktovať lekára?
ahojte, chcela som sa spytat, ci mate niektora skusenosti so svrbenim pocas tehotenstva, velmi ma posledne tri dni zacalo vsetko svrbiet, najviac dlane a podosvy, tiez brusko a potom sa uz skrabem cela 😒 Kamaratka mi povedala, ze jej robili pecenove testy, ktore boli pozitivne, tak jej vyvovalavali porod. Nemate s tym skusenosti? nechcem volat teraz pocas sviatkov svojej lekarke, ale vyvarovala by som sa nejakym jedlam, aby sa to zmiernilo. Potom jej to samozrejme poviem, len nechcem zbytocne panikarit.
@matricia dakujem.ja som zatial doma,na hospitalizaciu do nemocnice ma neposielaju.odbery mi robili kazde 2 tyzdne kedze mi hodnoty pec.testov zacali rapidne stupat,potom sa to zastavilo,neviem co presne pomohlo ci to ze viac lezim oddychujem ako ako len pri syncekovi da,alebo zabrali konecne lieky(zatial beriem Lagosu a Essentiale), snazim sa dodrzovat co najviac pec.dietu,tiez som zacala pit mrkvovu stavu,a olej z ostropestreca!zaciatkom januara mi robili naposledy odbery vtedy mi hodnoty poklesli na polovicu,znova na odbery mam ist az zaciatkom februara,dufam ze sa mi dovtedy hodnoty znova nezhorsia! :( a teraz drzim dietu aj kvoli cukrovke,zistili mi tehotensku cukrovku :( zatial nic strasne,ale diabetologicka ma dost vystrasila ze cím je tehotenstvo vo vyssom stadiu vtedy sa moze aj ta cukrovka zhorsit,ale hadam sa to nestane?snazim sa drzat dietu aj kvoli tomu.
@stanushka10 ahoj,ako sa mas?ak sa mozem spytat,ako prebieha tehulkovanie?dufam ze je vsetko vporiadku!bola si po sviatkoch na odberoch? Svrbenie uz prestalo?drzim palce aby vsetko bolo vporiadku!
@kika_32 ahoj, u mna je to zatial OK. dakujem, za opytanie. bola som aj na odberoch a musim zaklopat, ze super. hodnoty mi klesli na idealne hodnoty, tak mi vyskusali vysadit lieky. tak som zvedava, co to spravi, zas po mesiaci sa mam ukazat na odbery. mam z toho obavy bez liekov, lebo predsa len, som uz pomaly v 7. mesiaci a je cim dalej, tym vacsia pravdepodobnost, ze sa to zacne. ale nesvrbi nic, ani nesvrbelo zatial, u mna bolo vsetko robene preventivne, este kym nestihlo svrbet. tak dufam, ze vsetko pojde aspon tak, ako doteraz, lebo pri prvej som uz v tomto tyzdni mala brutalne hodnoty. a ty ako? dufam, ze je vsetko OK.
@stanushka10 ahoj,tesim sa ze más vysledky vporiadku,nech Ti to tak ostane az do konca! Ja sa mam tiez celkom dobre,naposledy som bola na odberoch zaciatkom januara!nastastie hodnoty poklesli na polovicu,AST-0,66 a ALT-1,35, este nie su tieto hodnoty vporiadku ale aj tomuto sa tesim,aspon sa tie hodnoty dalej nezvysovali!na dalsiu kontrolu mam ist az ő mesiac,cize zaciatkom februara!je to dlha doba bez kontroly aj sa toho bojim,ale hadam to bude vporiadku! Tesila som sa z vysledkov,no aby som to nemala jednoduche zatazovy test na cukor nedopadol najlepsie :( teraz som musela zacat chodit aj k diabetologicke,pretoze mam zistenu tehotensku cukrovku,ale zatial je to vpohode,hodnoty nemam az take hrozne,len si musim pravidelne kontrolovat hladinu cukru pred a po jedeni!zatial ani lieky ani inzulin nemusim uzivat,iba drzat dietu!takze teraz uz fakt neviem co mam jest,musim drzat dietu kvoli peceni a teraz uz aj kvoli cukrovke :( ani nepriberam zatial skor chudnem,co mi az tak nevadi 🙂
@kika_32 ja som este na cukor nebola, tak dufam, ze to bude ok. Dajako to hadam dobojujeme do zdarneho konca.
@stanushka10 ja som bola v 16tt,gynekologicka povedala kedze mame cukrovku v rodine( moja mamina ma) tak sa ten zatazovy test na cukor robi 2-krat,tak ja preto som uz bola a vysledok som mala troska nad normu preto ma poslala k diabetologicke, zatial sa to iba sleduje+dieta.hadam horsie to uz nebude!verim ze dobojujeme,treba pozitivne mysliet ;) drzim palce!
Máte niektorá zvýšené ALP? Ja mám 2,84. Zatiaľ mi nič na to nedali, ďalšie pečeňové sú v norme. Norma je od 0,17 do 1,75.
@elka7 ja si myslim, ze uz ti ani nic nebudu davat. si uz v 37.tt, to uz je babatko v podstate hotove. si myslim, keby aj hodnoty stupaju, tak radsej vyvolaju porod ako zatazovat liekmi. ale to je len taky moj odhad, lebo vacsinou pri cholestaze sa caka ( pokial to nie je nejako extra zle) do 36.tt a vyvolavaju...sa namas coho bat, si za vodou 🙂
@stanushka10 ďakujem si zlatá ☹ si ma ukludnila. Už to nejak hádam dobojujeme a bábo bude v poriadku .
@janetka neskoro sorry, nevsimla som si datum
@kika_32 ahoj, no ako to ide? je to zatial v poriadku? ja som dnes volala o vysledky, mam trochu zvysene ALP ( 2,15) ale vraj zatial nemusim zacat brat lieky. a ak vsetko ok, tak o mesiac opat kontrola...
@stanushka10 ahoj,tesim sa ze sa más dobre, tak nech sa ti to ALP uz viac nezvysuje!!!ja sa tiez mozem pochvalit,1.-ho februara som bola u hepatologicky na kontrole ,na odberoch (. Cca.mesiac od poslednych odberov) a nastastie mam vsetky hodnoty vporiadku,take dobre vysledky som necakala,bola by som sa tesila uz aj z toho keby sa tie pecenove testy dalej nezvysovali,ale ze budu uplne v poriadku v tom som ani nedufala.velmi sa tesim,teraz som v 22 tt,dalsiu kontrolu mam az zaciatkom marca,tak dufam ze budu tie odbery aj vtedy vporiadku.bojim sa ci od 24tt sa tie pec.testy nezacnu znova zhorsovat :( je tam velke riziko ,to mi povedala aj gynekologicka.moj syn sa kvoli tomu narodil predcasne v 28tt :( nechcela by som to znova zazit!!neviem co pomohlo ale snazim sa co najviac oddychovat,beriem poctivo lieky (Lagosu 2x2,Essentiale 3x1) ,pijem mrkvovu stavu,a tiez davam si aj olej z ostroperstreca,o ktorom hepatologicka nevie,lebo ked som sa na ten olej spytala tak ho zakazovala.no podla mna ak mozem Lagosu co je vlastne tiez ostropestrec ,len v tabletkovej forme tak preco by som nemohla ten olej.,no nie!?aj ten tehotensky diabetes mam zatial ako tak vporiadku,zatial som na dalej len na diete.kontrolu mam az o 3 tyzdne 🙂. A buduci tyzden mam poradnu,bude aj ultrazvuk,tak sa uz neviem dockat,som zvedava ako sa babatku v brusku dari!? Ci sa popri mojich dietach pekne vyvija,ci pekne pribera!?a tiez dufam ze sa tiez dozvieme ci to bude chlapcek alebo dievcatko!? Ty uz pravdepodobne vies,vsak?chlapcek ci dievcatko?? 🙂
@kika_32 tak super, ze vsetko aj u teba viac menej OK. ja som sa v prvom tehu v tom tt, v kt. som teraz skrabala jak blazniva. a ako keby o tyzden ma zobrali do nemocnice, kde som ostala do porodu. takze tiez mi nie je jedno :/... pred kazdym odberom som jak na ihlach. tiez sa snazim drzat dietu, aj ked pravdu povediac dalo by sa aj viac. musim to trocha sprisnit, lebo je pravda, cim vyssie stadium, tym vacsia pravdepodobnost. cistala som, ze aj pupavovy caj je super, musim ist dokupit, lebo mi dosiel. oni vsade hovoria, ze aj caje, olejem a podobne veci by sa v tehotenstve nemali. podla mna v rozumnej miere to nemoze uskodit a uz vobec nie, ked uz je vyssi tyzden tehotenstva. ja by som mala mat o 3 tyzdne tiez na poradni sono, tak uvidime ako sa dari. este mi nepovedal ani raz kolko meria a vazi drobcek :(. a vyzera to na druhu slecnu. som bola na UTZ len na zistenie pohlavia:D pri prvej som sa nechala prekvapit a bolo to super. teraz mam miliardu ruzovych veci a ruzovy kocik po nej, tak som chcela vediet, ci mam rychlo menit za modre. nastastie netreba:Dhadam pipik nedorastie:D ale hlavne aby bolo vsetko ok.
prosim vas,ake intenzivne ste mali to svrbenie?a po akej dobe ste to zacali riesit s lekarom?mna zasvrbia chodidla obcas ale len o pol 11 vecer mi to zacne a ked zaspim mam pokoj.cez den nic..k lekarovi mam ist o tyzden tak mu to spomeniem,ale nemam to nejake neznesitelne tak neviem ci sa mam niecoho obavat..prosim o radu skusenejsich 🙂 dakujem
@adia11 ja som nemala intenzivne svrbenie, ani som sa nanho nebudila. zacalo to ake vecer, v noci, svrbenim clenkov (miesto ako koncia ponozky). potom predlaktia na rozmedzi vnut. a vonk. strany. tiez vecer hlavne. no ale ked zacal svrbiet dekolt, intenzivne, a potom neznesitelne aj chrbat a brucho, tak uz som to spomenula na poradni.
kym sa mala poradnu, asi tri tyzdne preslo. potom odber krvi, zvysene hodnoty, potom hepatologia, znova krv a nasadili mi jednu tabl. ursosan.
po mesiaci kontrola a aj ked som sa uz takmer vobec neskrabala, zvysil mi na tri denne.
a ze bilirubin je ok. a ze dieta nema vyznam. ale asi je tych pecenovych dg v tehotenstve viac... drzim palce!
@valika_val dakujem krasne za rychlu odpoved,si ma aj potesila ze si to neriesila hned s lekarom ako aj ja..mam aj take dni ze ma nezasvrbi vobec nic,ale to vtedy najma ked idem skoro spat alebo na to nemyslim.a niekedy zas nadavam do druhej ze naco mi su take nohy co mi spat nedaju :D a v ktorom tyzdni ti to zacalo?
@adia11 velmi skoro, mozno v 14.tt, ak si dobre pamatam... alebo v 16.tt? neviem uz 😀
@adia11 ahoj,ak sa mozem pripojit,v prvom tehotenstve mi zistili zvysene pecenove testy dost neskoro az v 26 tt,ale urcite som ich mala zle uz skor,lebo telo ma svrbelo uz skor,ale odbery mi robili az v 26tt som mala take hodnoty ze ma poslali hned do nemocnice,tam zial lieky ktoré mi nasadili (Lagosu,Ursosan a Essentiale) nezaberali, po 2 tyzdnoch museli tehotenstvo v 28tt ukoncit cisarskym rezom :( zial kedze syncek sa musel kvoli tomu narodit predcasne dodnes ma trvale nasledky! Vtedy som mala to svrbenie neznesitelne,svrbelo ma hadam vsetko a nie len vecer!ale je pravda ze vecer to bolo horsie ako cez den!teraz cakame druhe babatko,teraz som v 22tt a od zaciatku tehotenstva mi tie pecenove testy prisne a casto kontroluju,kvoli predchadzajucim skusenostiam!teraz mi zistili zvysene pec.testy uz od 8tt ! Hned mi nasadili lieky,prisnu pec.dietu, kludovy rezim!prve tyzdne to vyzeralo velmi zle,kazde 2 tyzdne som chodila na odbery, tie hodnoty sa mi stale zvysovali,uz som si myslela ze ma poslu na hospitalizaciu do nemocnice a tiez ze budu chciet prerusit tehotenstvo,lebo lieky na zaciatku nezaberali!nastastie sa tak nestalo,neviem presne co pomohlo ale v 20tt som bola na odberoch a tie dopadli velmi dobre,vsetky hodnoty sa mi upravili,velmi sa tesim,neviem co presne pomohlo,ci lieky konecne zacali ucinkovat,alebo diéta alebo kludovy rezim,zacala som pit aj mrkvovu stavu ktoru mi odporucili mamicky tu na MK!ale nieco z toho zabralo,lebo posledne vysledky som mala vyborne!teraz mam dalsie odbery az o mesiac( zaciatkom marca) dufam ze tie hodnoty budu znova vporiadku!aj sa bojim lebo lekari tvrdia cím vyssie stádium tehotenstve tym vyssie riziko zhorsenia pec.testov,lebo je to velka zataz na pecen! :( ale ja verim ze tentoraz sa nam to podari nebudem musiet rodit predcasne!este som zabudla,teraz hoci som mala tie vysledky zle vobec som to svrbenie nemala!nechapem preco«ci sa to svrbenim prejavy az ked su tie vysledky velmi zle!?to neviem.inac svrbenie v tehotenstve moze sposobit aj suchsia pokozka alebo aj tehotenska cukrovka!
@kika_32 dakujem krasne aj za tvoju žiaľ nepríjemnejšiu odpoved :( urcite to o tyzden lekarovi spomeniem na poradni, dúfam ze to bude len ta sucha koža kedze to nemám dáke zle..tehu cukrovku som mala výsledok dobry tak to to asi nebude.potom sem urcite napíšem ako som dopadla..a to by som aj cítila ze sa mi tlači babo na pečeň? Ci s tym to nema súvis? Viem ze tam niekde ma nožičky a občas riadne kopne
@adia11 veru,zial moj prispevok nie je najprijemnejsi,zial ja som mala zlu skusenost prvy krat,dufam ze sa to nezopakuje,ale stastie mam v tom ze tentoraz je to vcas podchytene!dufam ze aj u Teba to nebude nic vazne,ale na poradni to urcite spomen,nezanedbavaj to,prvy krat som aj ja pochybila,lebo som skor nepovedala gynekologicke o tom svrbeni,myslela som ze je to iba sucha pokozka,zial u mna nebola! Ked sa zistila ozajstna pricina uz bolo neskoro :( drzim palce aby bolo u Teba vsetko vporiadku,budem zvedava,urcite daj vediet!Este k tomu peceni,mne lekari v nemocnici trvrdili ze take neexistuje ze dietatko tlaci na pecen,to je iba taka babska povera,ze to s tym nesuvisi,ze proste pecen nezvlada tu hormonalnu zataz ktorou je tehotenstvo,ze tym to je,tak neviem,takto mi to vysvetlovali. Pekny zvysok vecera!
@kika_32 ahoj, ja som bola teraz po dvoch tyzdnoch zas na krv, leb o ma zacali priserne svrbiet chodidla a dlane. som celu noc nespala, tak som sla na gastro. vraj mam mierne zvysene ALT, ale ze u tehotnych je to stale OK. ale vratila mi ursosan, kt. som uz mala vysadeny... pre istotu, ze ak sa to rozbieha. ale svrbi ma vsetko stale-a pritom ked som mala na zaciatku horsie vysledky, tak ma nesvrbelo nic. zajtra poradna, o tyzden zase gastro. som zvedava... nech rychlo tie tyzdne ubiehaju...
@stanushka10 drzim palce, nech potiahnete, este aspon 6 tyzdnov by bolo dobre
@matricia dakujem... no ja dufam, ze to nejako dame. prva dcerka sa mi narodila 35/1 a bola nastastie v pohode, to uz je len 5 tyzdnov, tak sa utesujem, ze to hadam zvladneme aspon tak.
@stanushka10 mne sa obidvaja v 36tom
@matricia a tiez boli uplne v pohodicke, ci? u mna sa vyslovene cakalo, kym sa prehupnem do 36. cakali od 30tt, ked sa rapidne zhorsili vysledky.
Tak ja nebudem zlahcovat, ale mna svvrbelo telo, napriek zlym testom pecenovym mi teda nevyvolavali porod velmi predcastne, cakalo sa na zaciatok 37tt. Viac menej prislo sa na to az v 31-32tt, lebo gynekolog moj to neriesil. Mna nielen svrbelo vsetko, ja som prezvracala kazdu noc... essentiale som dostala a inak nic. To som brala vo velkom, v nemocnici som bola vaic menej od 33tt az do porodu s malou prestavkou s pecenovou dietou. Po porode,, zlcnikovy zachvat a potom klud :D Mala je v poriadku, pred porodom mi urobili sono, skontrolvoali ju a a potom vyvolavali. A cely cas predtym som sa omnoho viac kremovala, svrbenie potom nebolo vobec hrozne, cize moze za to aj suchsia pokozka urcite, zhorsuje svrbenie.. nemusi to byt nakoniec ani z pecene u niekoho, pripadne aj pri zlych pecenovych nemusi svrbiet koza kazdeho ;)

@kika_32 ale chodila som s placom po doktoroch, ako som sa bala o decka, a potom som musela odsavat, lebo sa nevedeli prisat, teraz maju 4 apol a dva a pol roka