Svrbenie počas tehotenstva. Kedy kontaktovať lekára?
ahojte, chcela som sa spytat, ci mate niektora skusenosti so svrbenim pocas tehotenstva, velmi ma posledne tri dni zacalo vsetko svrbiet, najviac dlane a podosvy, tiez brusko a potom sa uz skrabem cela 😒 Kamaratka mi povedala, ze jej robili pecenove testy, ktore boli pozitivne, tak jej vyvovalavali porod. Nemate s tym skusenosti? nechcem volat teraz pocas sviatkov svojej lekarke, ale vyvarovala by som sa nejakym jedlam, aby sa to zmiernilo. Potom jej to samozrejme poviem, len nechcem zbytocne panikarit.
@stanushka10 ano, boli, akurat sme chodili rok ku neurologicke na kpntroly, ci sa dobre vyvijaju, musela som odsavat, kedze mali male istocka a nevedeli sa prisat, teraz behaju, ani za nimi nestihame s muzom, su to ciperkovia, doktori hovoria, ze tych 34-36 tyzdnov staci, ale 34 je este malo podla mna
@stanushka10 ahoj,dnes som volala kvoli vysledkom vcerajsich odberov,som na tom podobne ako ty, vsetky hodnoty mam vporiadku,iba ALT mam o troska vyssie,teraz je to 0,93 a norma je do 0,58! Lieky mam brat nadalej ako doteraz a koncom mesiaca znova odbery!dufam ze sa to nezacina znovu rozbiehat,este som len v 24tt,nech vydrzim este co najdlhsie!
@kika_32 snad nie, mne bolo povedane, ze je to ma takmer kazda tehotna vyssie o nieco. akurat, ze sa to bezne nekontroluje ale keby ano, tak mozno90% tehotnych ze je trocha nad normu. v tvojom pripade by som zatial nepanikarila. mne vcera na poradni povedal dr. ze ked sa stretneme az o mesiac na poradni, tak uz bude dobre. ze keby uz potom nahodou to stupne, tak uz je babo v poho, keby muselo von. som zacala 31tt a vraj je o tyzden vacsie. tak uz budem ratat dni do poradne 28.3. a buduci tyzden este pecenovky. snad to nejako dame do uspesneho konca🙂
@stanushka10 dufam ze sa to teraz nezacne rapidne zhorsovat,to ALT mi uz raz vyskocilo potom to zase pokleslo,tak hadam aj tentoraz to bude tak!drzim aj Tebe palce aby si vydrzala co najdlhsie!a ty ake más teraz ALT ? Ja Ursosan neberiem iba Lagosu a Essentiale!Ursosan sa dava ze vraj vtedy ked su vyssie hodnoty GMT!?aspon ja tak viem!?
ja akurat kukam do karty a nie ALT ale ALP mam vyssie... norma je 1,74 a mam 2.15.
@stanushka10 ahoj,ako sa mas? Ja som dnes bola na odberoch,lebo asi , pred tyzdnom som citila svrbenie,nebolo to nic strasne,ale doktorka ma zavolala skor na odber,mala som ist az koncom marca.teraz mam ALT- 1,03 , AST-0,80 :( nie je to este take strasne, ale dufam ze sa to teraz znova nerozbieha :( doktorka mi pridala k Lagose a Essentiale aj ten Ursosan,a dalsiu kontrolu mam az o 3 tyzdne,ak sa dovtedy nic vazne neudeje :(
@stanushka10 ahoj este otazocka,ten Ursosan si brala a ty!?v ktorom tt si vtedy bola?doktorka zvazovala ci mi ten Ursosan ma predpisat,lebo ze ten sa moze az od tretieho trimestra!?je to pravda?
@kika_32 ja som brala urcite skor, takmer od zaciatku druheho
teda najprv jeden denne, o mesiac uz tri denne
@kika_32 ahoj, ja nic moc... uz sa skrabem v plnom prude. uz sa to rozbehlo:( zajtra mam zase odbery, ale nemam z toho dobry pocit. uvidime ako to bude vyzerat...ale uzidem zas zosaliet z toho svrbenia dnom nocou, hej, aj teraz ho uz beriem 4 denne. ale brala som ho hned zo zaciatku. neviem, ci som uz vobec bola v 2. trimestry, potom mi ho na cas vysadila a teraz znova. v pribalovom letaku je pisane, ze sa nesmie. som sa doktorky na to pytala a ona ma´ubezpecovala, ze sa nemam coho bat. pri prvej som ho brala tiez ccs od 27tt.
@valika_val mne zatiel kazala doktorka brat 2x1 denne a potom s uvidi,kontrolny odber mam mat az o 3 tyzdne
@stanushka10 to je mi luto,hadam este pár tyzdnov vydrzite,drzim palce!teraz si v ktorom tt? Kolko tyzdnov by si mala este aspon vydrzat?mne hepatologicka povedala z aspon 9 tyzdnov (do toho 36tt),dufam ze to aspon dovtedy dotiahnem,snazim , vsetko dodrzat ako ako sa da tie hodnoty sa mi aj tak zacali znova zhorsovat :( pecen je velka svina,robi si aj tak co chce! :(
@kika_32 ja zajtra koncim 33TT. prvá dcérka sa mi narodila 35/1, bola chvalabohu v pohode, tak to je taká moja méta. to sú ešte 2 týždne. Ale rada by som aj dlhsie, aspon tie 4 by boli super. za hodku si idem po vysledky, tak som jak na ihlách a uvidim, co sa bude diat ...:/...dam vediet, ked sa vratim. to uz je co za spravodlivost, mat taketo patalie, ze? si to tehotenstvo ani clovek neuzije, len trpne a rata kazdy den do porodu.
@stanushka10 veru,nie je to spravodlive,naozaj si to tehotenstvo nemozeme uzivat,stale sme v strese co a ako bude,dokedy to este potiahneme,hrozne.ako dopadli vysledky?dufam ze si nedostala velmi zle spravy!?
@kika_32 ahoj ... tak vysledky nie su az take katastroficke. sice mam vsetko pozvysovane, ale nestuplo to nejako radikalne oproti minulemu razu. najvyssi mam bilirubin celkovy vyse 26, ten mi za 2 tyzdne poskocil zo 14 a alp mam vyse 4. tak o 2 tyzdne zas a buduci tyzden idem na poradnu, tak mam vysledky ukazat mojmu gyn. a dala mi tam odporucanie, aby ma dosledne sledovali. vraj este aspon 4 tyzdne by to mohlo vydrzat snad. uvidim, co mi povie na poradni,
@stanushka10 tesim sa ze tie vysledky nemas take zle,drzim palce aby si este tie 4 tyzdne vydrzala!
@stanushka10 ahoj,ako sa mas?dufam ze sa este drzis a spominane tyzdne este vydrzis!ja som bola dnes na odberoch,zial vysledky mam este horsie :( AST mam teraz 1,07 a ALT mam teraz uz 3,29! Hepatologicka to neriesi,ze vraj este by som mohla vydrzat 4 tyzdne,a potom dalsia kontrola,ze dovtedy kym mam krvny obraz a zrazanlivost vporiadku!tak neviem co mam robit,ci naozaj cakat alebo to riesit!?zajtra budem volat gynekologicke a spytam sa na jej nazor,co mam robit,ci mozme este cakat alebo mam ist na hospitalizaciu!?ty más zvysene bilirubiny a ALP,a ostatne pecen.testy (AST,ALT,GMT) más vporiadku?bojim sa este som len iba v 30tt nechcela by som tartó predcasne rodit :(
@kika_32 ahoj, no mne uz babatko spinka v perinke vedla mna. porodila som minuly tyzden. presne 34/0 sa mi sama vypytala na svet a je nastastie vsetko v poriadku ( klop, klop, klop). ale mala som zvysene vsetko ale len ten bilirubin a ALP vyrazne. presne v den porodu som bola este rano na poradni a boli sme dohodnuti s doktorom, ze presne o tyzden pojdem na odbery a ak to stupne, tak ma hospitalizuju. nestihli :D...ale v nemocnici mi povedali, ze tieto vysledky nie su az tak smerodajne, ze preco som nemala robene zlcove kyseliny. ze tie ohrozuju babatko. skus sa na to spytat, ak ti ich nerobili. mne pri prvej robili stale len to.
@stanushka10 ahoj, gratulujem a zelam babatku vela zdravicka🙂
@matricia dakujeme krasne 🙂
@stanushka10 a samozrejme, aj tebe zdravicko a nech si zas vo forme🙂, kyseliny sledovali aj mne vtedy, nejake ALP a ALT
@matricia dakujem este raz 🙂.. ja som uz viac menej ok.. trochu sa este skrabem ale uz je to pohodicka oproti poslednym dnom tehotenstva. mne teraz kyseliny nepozorovali ani raz... az pri porode mi na ne robili odbery. ale uz zbytocne a asi ani vysledky z nich nemam zapisane v sprave.:/
@stanushka10 no pekne, to je ta nasa zdravotna starostlivost, tak iz len sama si potom kupit bud tabletky so sylimarinom🙂, lagosu...mne tak radili doktori, ze este vyuzivat jedno balenie
@stanushka10 jej,tak gratulujem,a tesim sa ze je s malou vsetko vporiadku!nech to tak aj ostane!a este ste v nemocnici?alebo uz doma?presne dnes som bola za jednou doktorkou prekonzultovat svoje vysledky co mam robit,ci ist na hospitalizaciu alebo pockat este ako radila hepatologicka !no ale tato doktorka sa ma pytala hned na zlcove kyseliny!nechapem preco mi to doteraz ani raz nevysetrili?bojim sa co ak mam tie vysledky zle,a babatko je v ohrozeni! :( kto mi tie odbery moze urobit?hepatologicka?gastroenterolog?gynekologicka?18.-ho idem na poradnu,budu mi robit aj odbery(pecenove testy) a ak ich budem mat este horsie tak ma planuje gynekologicka poslat do nemocnice!
@kika_32 dakujem. dufam, ze bude aj nadalej vsetko OK. 🙂... mne to teraz tiez nikto ani raz nevysetril. pritom pri prvej mi to robili kazdy 2-3 den 2 mesiace v kuse...mne tie zlcove bral 1. gynekolog a potom ked som bola hospitalizovana na gynekologii. ale urcite to moze zobrat aj hepatolog alebo gasrtoenterolog. chapem, ze mas strach ale vzdy lepsie, aby nasadili liecbu ako by to malo ohrozit babo. a teraz ked som bola v nemocnici s malou, tak jedna pani rodila v 30tt a po mesiaci ju prepustili domov so zdravym chlapcekom🙂 nas prepustili po 10 dnoch, aj to len kvoli zltacke, inak by sme boli aj skor.
baby, prosim vas, a tie zlcove kyseliny maju aku skratku vo vysledkoch?

@stanushka10 to nie je dobre,ale drzim palce aby sa to nezacalo rapidne zhorsovat, nech vydrzite co najdlhsie!ja som mala pred mesiacom vysledky vporiadku,dnes som bola na odberoch po mesiaci tak som zvedava ako to vyzera teraz,aj sa vysledku bojim,zatial ma nic nesvrbi,tak hadam tie vysledky budem mat v pohode!? :(