icon

Tehotenská cukrovka

16. dec 2022

Ahojte baby chcela by som sa opýtať čie niektorá mate skúsenosť s cukrovkou mala som namerané po vypití 9,15 takže si musím merať ráno na lacno som mala 4,7 a po raňajkách si mam merať za 2 hodiny ale to som mala rovnich 4 podla vás je to v pohode ??lebo ja nechápem tomu ani trosku ...

petra7797
16. dec 2022

Ano je to v pohode do 5,5 je to pohode

autor
16. dec 2022

@petra7797 takže po 2 hodinách od jedena je v pohode keď som mala 4,00 .. to som potom rada lebo ja v tom mam akosi podomácky lebo v knižke mam posane ze po 2 hodinách 6,7

bluemoon24
16. dec 2022

Je to v pohode, ALE! To jak si mas merit je hloupost!!! Ja vim, ze ti tak rekli v poradne, ale po 2h je to absolutne nevypovidajici hodnota, po 2h meri klasicti diabetici.
Pri GDM se meri hodnota HODINU OD PRVNIHO SOUSTA a hodnota musi byt do 7,8 mmol/l, samozrejme za vynechani vsech jednoduchych cukru (vyjma ovoce dopoledne). Pokud chces cukrovku brat vazne a zalezi ti na diteti, tak si dej samostudium na www.tehotenskacukrovka.cz (ceska diabetologicka spolecnost).
Toto neni absolutne nic proti tobe, jen diabetologum by neuskodilo se trochu dovzdelat.

autor
16. dec 2022

@bluemoon24 nuž musím robiť ako mi nakazila doktorka .. mam volať v utorok a nahlásiť prvé 3 merania a ze potom mi povedia ako ďalej mam robiť... lebo mamina je sledovaná na cukor a ta mi hovorila ze 4,0 ze ne nízky cukor tak preto som sa zlakala jednoznačne si to prečíta....

petra7797
17. dec 2022

Napíš mi sukromnu správu a ja ti pošlem aké merania mam ja tiež mam cukrovku tehotensku

simonecka008
17. dec 2022

@bluemoon24 no u Vas to funguje inak ako u nas na SR .. tiez mam tehotensku cukrovku a mat si merat po 2hodinach tak ako mi to doktor povedal. Urcite je nieco na tom ( tehu cukrovka by sa mala brat vaznejsie) kedze ja mam tehotensku cukrovku a moj otec normalnu tiez si ma merat po 2hodinach po jedle.. kedze mam 2 glukomery meram a konttulujem si aj po hodine ...

bluemoon24
17. dec 2022

@simonecka008 nemysli si, v CR jsou diabetologove o GDM spatne informovani stejne jako na Slovensku. Ja jsem chodila na diabetologii do Bratislavy (zila jsem tam) a dostala jsem stejne spatne informace. Teda ja jsem mela merit 1,5h od konce jidla (uplna blbobst), tak jsem si merila a do knizky psala, co po mne chtela doktorka. Ji stacila lacna a 2x za tydne komplet den - tak jsem to merila podle ni, ale pro spravnost jsem jela podle narizeni diabetologicke spolecnosti.

bluemoon24
17. dec 2022

Autorka: doktorce nahlasuj to, co po tobe chce. Ja jsem to tak taky delala a jinak merila podle narizeni diabetologicke spolecnosti, abych si byla jista, ze miminko je opravdu chranene. Nevim jestli vis, jak funguje GDM, ale ve zkratce: tvoje slinivka neprodukuje dostatek inzulinu na pokryti cukru a to co nevyprodukujes ty, tak musi vyprodukovat dite - dite musi vyprodukovat inzulin, aby matka si matka nemusela odpustit sladkosti - dite nema vubec co, produkovat inzulin. No a pak po porodu jsou deti s nekompenzovanym diabetem vetsi, maji po porodu hypoglykemii (protoze produkuji mnohem vice inzulinu) a muzou mit dalsi onemocneni. A proto je spravna dieta a mereni dulezita. Ne kvuli tobe, ale kvuli zdravi miminka.

majamat
18. dec 2022

mera sa 2hod po jedle z jedneho dovodu, po 2hod ma byt cukor v norme u zdraveho cloveka, to je taka hranica, ked yb si s tym organizmus mal poradit, ak je teda clovek zdravy, poradi si a cukor bude v norme, ak ma niekto cukrovku, tak v norme sice nebude,a le dolezite je, kolko je nad normou, to je dovod, preco sa mera po 2hod.

diabetologovia chcu vediet hodnoty pred jedlom a 2hod po jedle. je jedno, ci si diabetik,a lebo je u teba podozrenie.

majamat
18. dec 2022

a 4,0 je v pohode. je to normalna hodnota. pises 6,7. nema to byt do 6,7? norma nie je jedna hoddnota,a le rozmedzie. cize od-do.

majamat
18. dec 2022

@bluemoon24 1 hod po jedle nei je vypovedna hodnota,lebo aj zdravy clovek moze mat 1 hod po jedle zvysenu glykemiu, dolezite je ci sa 2hod po jedla glykemia dostane na normu. preto 2hod po jelde.

majamat
18. dec 2022

niekedy sa stava, ze tehu cukrovka je vlemi lahka, len akesi oneskorenie v metabolizme cukrov, cize v spracovani sacharidov. je to lahka forma poruchy funkcie pankreasu a to je ten lepsi pripad no uz pri tom treba opatrnost. presne ako ti to popisala @bluemoon24 , aby to nemalo tak velky vplyv na dieta.
moja sestra bola na tom podobne, par hodnot jej pri testoch vyskocilo, ale iak mala cely zvysok tehu dobre hodnoty. a jej syn sa nardil s 3800g, co je v dnesnej dobe bezna hmotnost a anvyse na jeho vysku - 54cm to bolo akurat.

bluemoon24
18. dec 2022

@majamat nemas pravdu. Mechanismus GDM je uplne odlisny od klasicke cukrovky (i DM1) a to proto, ze do toho vstupuje dite se svou vlastni slinivkou a vlastnim inzulinem. Po 2h pri GDM vetsinou neni zvyseny cukr, protoze dite uvolnilo vlastni inzulin a glukoza uz vstoupila do bunek, teda v krvi uz zvysena neni. U klasicke cukrovky je vetsinou poskozena tvorba inzulinu (tvori se ho malo) a cukr tak stale cirkuluje v krvi - proto se meri pred jidlem - logicky potrebujou vedet, kolik inzulinu si musi pichnout a pak 2h po jidle aby vedeli, jestli odchytili mnozstvi. U GDM je tak prisna dieta proto, aby k vykyvum (teda na 7,8mmol/l) nedochazelo vubec. Napr. kdyz si das cokoladu, tak cukr po 1h (i po 2h) bude uplne ok, protoze to jsou rychle cukry, ale nekde v prubehu hodnota vyskoci a dite musi inzulin vyprodukovat.

majamat
18. dec 2022

@bluemoon24 tak hej,a le to sa deje v pripade, ak sa dieta nedrzi, no ty pises o prisnej diete. ved ja som nikde nepisala, ze dieta nema byt prisna. a prisna ma byt u vsetkych diabetikov, bez ohladu na to, aku DM maju.

autor
18. dec 2022

@majamat to mam ze maximálne by som mala mat Po jedle tích 6,7 ... inak neviem ci by si vedela poradiť brali mi kvapu krvi ze sa da cukor zisti 3 mesiace do zadu len mňa nenapadlo sa spýtať ze aké hodnotí musia byť a ked vyde pozitívny co potom...

simonecka008
18. dec 2022

To mas mat po dvoch hodinach po jedle hodnotu 6,7? Ja zas mam 6.5 🤦‍♀️

autor
18. dec 2022

@simonecka008 nie ze viac než 6,7 by som nemala mat ... tak možno to na každý doktor iné kritériá ja neviem ja sa drží co mi napísala na lacno mam mat do 5,1 a po 2 hodinách mam mat do tích 6,7

simonecka008
18. dec 2022

Ano tak som to myslela ... ja mam mat nalavno do 5.5 a po dvoch hodinach do 6.5

majamat
18. dec 2022

3m dozadu sa vysetruje z krvi a vola sa to HbA1c. to je glykovany hemoglobin.

majamat
18. dec 2022

to musi diabetolog naordinovat.

autor
18. dec 2022

@majamat asi to robia už automatickú lebo ešte jedna tam bola a tej to tiež brali... inak aká je pravdepodobnosť ze by som v tomto teste mohla mať zle výsledky keď už od piatka mam max 4, 4

majamat
18. dec 2022

no to si urci diabetolog, ci to skontroluje,a lebo nie.

a neviem, ono to zavisi od hodnot,ake boli za 3m. pocas 3m glykemie mozu kolisat, cize to oze byt fakt rozne.

zuzi0911
28. dec 2022

Ja mam merat po 1.5 h....tam ma byt hodnota max do 7.5 ...
Mavam okolo 4,5,6 podla toho co zjem,či sa hýbem atď...
Dokonca som si minule merala po 1h...to som mala 8 a za 20 minút som mala uz 5..čiže mi to aj rýchlo klesá...

bluemoon24
28. dec 2022

@zuzi0911 nejde o to, ze to rychlo klesa, ale o to, ze by to nemelo nad 7,8mmol/l vubec stoupnout.

zuzi0911
28. dec 2022

@bluemoon24 našťastie sa mi to stalo iba 1x po hodine inak mam merat po 1.5 h...