Tehotenská cukrovka - hodnoty

5. feb 2024

Ahojte žienky,

v piatok som bola na glukózovom teste na tehotenskú cukrovku. Diabetológ sa vyjadril, že sú hodnoty v poriadku. Ale pri info uvedených na internete si teraz nie som istá, pretože jeden zdroj uvádza iné normy ako druhý.

Po vypití tekutiny nalačno bola moja hodnota 5,1. Po dvoch hodinách 7,2. Aké hodnoty ste mali by keď to bolo ešte v poriadku a naopak pri akých hodnotách ste už museli upravovať stravu?

Ďakujem vám za odpovede.

anjelicek26
5. feb 2024

Ja som mala nalacno - 4,47mmol/l, po 1h 20 Minutach (sestricka nestihala) 9,2mmol/l a po 2h 15 minutach 7,9mmol/l... prakticky nad tym diabetolog mavol rukou, pokial sa nebudem zavodnovat, dieta nadmerne priberat, ja nadmerne priberat, stravovat sa "normalne", ze to riesit nemusim... cukor si mam dat doobeda, poobede a hlavne vecer uz nie... ine upravy nenakazal... pribrala som priemerne 32 tyzden a asi 7 kil navyse, dost mi to teraz kolise, ale pointa, ze neni dovod to nejako riesit - u mna... pokial diabetolog povedal, ze v poriadku, tak v poriadku... moj mi povedal, keby sa to hore uvedene nejako zmenilo, ze ten test na cukor zopakujeme a uvidime...

autor
5. feb 2024

@anjelicek26 Ďakujem ti za odpoveď. Ako som už spomínala, dr. mi len povedal, že sú hladiny v poriadku a viac neriešil. Nedal žiadne inštrukcie k strave, nič. V jednej diskusii som dokonca našla, že mamička pri hodnote 7.3 už musela navštíviť diabetologicku ambulanciu s tým, že si musela merať pravielne cukor. Aj keď v diskusii nebolo spomenuté pozadie (či sa v rodine vyskytuje diabetes alebo tak). Na webe diabetikov je pre tehu cukrovku norma 7.8. Zdravotne poisťovne na svojich weboch uvádzajú hodnoty trhu cukrovky v norme do 6.8 alebo do 7. Tak ma to nezistilo. Preto sa radšej pýtam na reálne skúsenosti mamičiek aj tu. Pri prvom dieťatku mi glukózový test vôbec nerobili. Tak to nemám ani s čím porovnať.

anjelicek26
5. feb 2024

Mne malicky rastie len na 2% a posledne, co mozem drzat tym padom, je dieta...tak to drzim v takej rovine, ze jem poriadne - ale teda mimo sladkeho, je to taky kompromis...

selena_luna
5. feb 2024

Tehotne maju prisnejsie normy ako normalni cukrovkari. Teda rano nalacno do 5.1 a 2 hodiny po jedle do 6.6. Tvoje udaje uz hovoria o cukrovke a diabetolog by nad nimi nemal kyvnut rukou, pretoze tie hodnoty sa mozu len zhorsovat postupujucim tehotenstvom. . Ja som tehotensku cukrovku nedokazala dostat do normalu dietou, skoncila som s 2 typmi inzulinu a s tabletkami, teda celkom vaznejsi priebeh, teraz je konecne pod kontrolou a dieta je kontrolovane a v bezpeci.
Pri prvej som cukrovku nemala, ale je to rodinna diagnoza.

yanni
5. feb 2024

ako pise
@selena_luna pre tehotne su tie hodnity prisnejsie. Nalacno mas hranicnu a po dvoch hodinach dost vysoku. Akurat, ze tento test je dost stresovy plus ak si mala nejaky iny sters (praca, rodina, dokonca staci cestou k dr.), tak ti to moze vyskocit. Je to momentalny stav. Dr. nemal mavnut ruklou, upozornit a dat instrukcie hlavne co sa tyka stravy. A vybavit ta glukomerom a mala by si si merat. A podla toho, ako ti to bude skakat (alebo aj nie) dietovat, ci polavit dietou. Ja som mala pri teste tiez hranicne hodnoty a odporucili dietu a sledovat to. Dost dlho som dietovala ale casom zistila, ze normalna strava mi neskodi a hodnoty su ukazkove. U mna to bol momentalny stav, v case testu hrozny stres, praca, male dieta doma, stahovanie. Po tyzdni toto vsetko bolo zamnou (len to dieta ostalo😂) a ako som sa psychicky upokojila bolo vsetko v najlepsom poriadku. A to uplne do konca tehu. Aj po porode, hodnoty dietata aj moje ukazkove, deta s normalnymi modelkovskymi mierami (51 cm a 3050 g). 6 tyzdnov po porode dalsi test a diabetologicka to uzavrela ako zdrava (ja aj dieta), ziadny tehotensky diabetes, hranicne hodnoty v prvotnom teste sposobene stresom.

autor
5. feb 2024

@selena_luna akože 7.2 je už tehotenská cukrovka? Či to smerom k anjelickovi píšeš keďže ona spomenula, že nad výsledkami dr prakticky mávol rukou?

Och bože. Na cukrovkovy test som bola v diabetologickej ambulancii normálne u diabetológa, ktorý robí vo svojom odbore už desaťročia.

Si ma teraz tak zneistila. U nás je to jediný diabetológ v meste, ani neviem na koho by som sa mala obrátiť aby ma vyšetril znova ak tie hodnoty teda nie sú úplne v poriadku.

yanni
5. feb 2024

Normalna hodnota v tehotenstve po dvpch hodinach by nemala presiahnut 6,6. Ty mas zvysene hodnoty ale este nie tehotensku cukrovku. Dr. nemal mavnut rukou ale ta upovedomit, dat ti info co sa stravy tyka a vybavit ta glukomerom. A dat ti plan ako si merat. Zo zaciatku castejsie (4-5 krat denne) a casom znozovat na 3 krat, ked budu hodnoty v norme. Ako som uz hore pisala, zda sa, ze vela dr. mavne rukou ale nie je to spravne. Dr. maju uz skusenosti, ze tento prvotny test je pre organizmus stress a hodnoty moze vybehnut. To ale nie je pravidlo. Moze byt, ze naozaj to u teba bola momentalna situacia a inak si ok, ale moze byt, ze tie hodnoty mas stale zvysene. Ako si mpozes byt ista, ked netestujes dalej? Ako si moze ybt dr. isty, ze ti to neskace kazdy den?

autor
5. feb 2024

@yanni teraz som na webe tehotenská cukrovka.cz našla, že výsledok skresľuje aj to, či dostaneš 75g glukozoveho roztoku alebo iba rozpustený práškový cukor vo vode. Ak je glukóza iba vo forme tekutiny, tak ja som mala v pohári rozrobený práškový cukor lebo na spodku pohára bola ešte usadenina keďže nebol rozrábaný do studenej vody a nerozpustil sa úplne všetok.

autor
5. feb 2024

Keďže bol rozprávaný v studenej vode*

yanni
5. feb 2024

neviem, ja zijem v zahranici a u nas sa dava (aspon u nas v okoli, co mam infosky od kamosiek) hotovy roztok od akku chek. Normalne na recept,. vyzvyhla som si v lekarni a potom v den testu u dr. vypila.

autor
5. feb 2024

@yanni no nič, vo štvrtok idem na sono do iného krajského mesta, tak sa opýtam dr, že čo je vlastne norma a čo už nie a ako postupovať. Lebo z týchto doktorov v mojom meste má ide úplne poraziť

yanni
5. feb 2024

Skus si zavolat k inemu diabetologovi. U nas je tento test od 2011 povinny a berie sa to dost vazne. Ono co je lepsie, sledovat si to a vyvarovat sa fakt moznej cukrovky. Ked sa pripadna tehotenska cukrovka nelieci, mozes mat nasledky ty aj dieta. Neliecena tehu cukrovka moze prejst do normalnej a tej sa uz nezbavis. Hranicne hodnoty casto staci znizit a drzat ich potom v norme len dietou. To si vies aj sama odsledovat, kedy po akych potravinach ci kombinaciach potravin ti popr. cukor vyleti.

zuzi0911
5. feb 2024

https://diabetik.sk/vsetko-o-diabetes-mellitus/...

Do 7.8 ...2 h po jedle je hodnota úplne normálna.
7.2 mozno ak tak hraničná,ale negativna
Ja som mala po 2 h 8.6 ...to už je cukrovka .

selena_luna
5. feb 2024

@autorka bolo to na obe myslene, u anjelicka nemal kyvnut rukou, ani u teba nie su hodnoty tak v poriadku ako sa dr tvari. Mali by ste byt sledovane a kontrolovane, raz sa ten test robi z nejakeho vazneho dovodu a potom si lekar len tak kyvne rukou, to ma vzdy strasne rozculi.
Ano, cukor moze vybehnut zo stresu, z prebdetej noci pri detoch, aj par dni pred prvym symptomom choroby. Takze este moze ist o zvysenu hranicnu hodnotu ako pise @yanni kazdopadne by som ziadala zopakovanie.
Plus nezaskodi sa aspon oboznamit s pravidlami diety, mnoho zien obmedzi sladke s pocitom "a je to" ale nie je - sacharidy su vsade, ryza, cestoviny, chleba, zemiaky...nestaci len nejest babovku, ale nie je to raketova veda netreba sa bat
@zuzi0911 to uz neplati pre tehotensku cukrovku. Do 6.6 treba. 7.8 bol u mna dovod na inzulin.

zuzi0911
5. feb 2024

@selena_luna je to pre tehotensku cukrovku . A určite 7.8nebol dôvod na inzulín..ja som mala 8.6 a bola som na diéte. Inzulín sa dava nad 10 keď je dlhodobo ,nie jednorazovo.

selena_luna
5. feb 2024

@zuzi0911 nie, to uz neplati. Zvysili sa normy.

zuzi0911
5. feb 2024

@selena_luna tak ja som ju mala pred rokom . Neviem kedy sa zvyšovali normy . Ale tp by každá jedna bola na inzuline

selena_luna
5. feb 2024

@zuzi0911 a to vobec nevadi ze by kazda bola, je to objav storocia a super ucinny. Lepsie ako hadat, ako cukrovka poznaci organy babatka. Ja ked si citam o dr co na to kaslu, tak som strasne vdacna, ze ani jedna z mojich dr ( gyn aj dia) to vobec neberu na lahku vahu.

autor
5. feb 2024

@selena_luna no dievčatá, práve som volala do inej diabetologickej ambulancie lebo mi to nedalo. Tehotenská cukrovka je potvrdená pri hodnote 7.8.

Takže 7.2 je podľa ďalšej diabetologičky úplne v poriadku. Tak a teraz babo raď.

anjelicek26
5. feb 2024

Ja mam s tych roznych hodnot vsade tiez chaos v hlave... ale moj gynekolog chce ten test o dva tyzdne este raz opakovat,tak uvidime...

autor
5. feb 2024

Ja ešte zavolám do BB nech mám tri rôzne zdroje. Len majú obsadené. Ale napíšem keď sa niečo dozviem.

Tiež asi v piatok požiadam svojho gynekológa nech ma na glukozovy test pošle ešte raz.

Odber vám robili z prsta alebo zo žily?

zuzi0911
5. feb 2024

Tak ako je to písané aj v tom linku co som dala

anjelicek26
5. feb 2024

Mne zo zily... a ze proste na hranici uplne... tazko povedat, ja som volala s mojou kamoskou, co je gynekologicka (a teda diabetolog) a povedala mi to iste, ze to je len hodnota, kde pozeras na stravu, ine stresy netreba robit...

zuzi0911
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzi0911
5. feb 2024

Aj prst aj zila . Zo žily sa mi robil odber na lacno plus glykovany hemoglobínu,ktorý je tiež veľmi dôležitý. Tieto hodnoty boli u mňa dobre . Len po ogtt som isla na 8.6 . Inak po jedle som mavala za 2 h hodnotu 6 az 7 atď. Čiže fajn.

autor
5. feb 2024

@anjelicek26 mne brali z prsta. Ale teraz som natrafila na odpoveď k hodnotám testu tehotenskej z gynekologické poradne tu na MK kde odpovedajú lekárky a zdravotnícky personál a odpoveď gynekologičky je nasledujúca:

Hodnoty oGTT by mali byť nasledovné:

1. Nalačno pod 5.6 mmol/l
2. O 1h pod 10 mmol/l
3. Po 2h pod 7.8 mmol/l

selena_luna
5. feb 2024

@zuzi0911 praveze nererugulovala som to uspesne, vyskakoval aj k 12ke. Ale okolo 7 - 8 bol priemer. A nalacno to okolo 5tky ani neslo. Teraz som konecne ukazkova po vyse mesiaci a napriek mnozstvu inzulinu stale na velmi prisnej diete. Normalnym cukrovkarom trva aj pol roka kym si nastavia dietu a pohyb, tehotne tolko casu nemaju, plus teda sa zhorsuju vysledky s rastucimi hormonmi. Teda inxulin je dobra volba, neskodi, pomaha

@autorka, gynekologicka asi tiez nevidela posledne normy diabetologov. Naozaj je to 5.1 a 6.6. Kazdopadne silno drzim palce aby za zvysenim bol len stres a nie cukrovka a ty sa nemusela stresovat a zatazovat ratanim sacharidovych jednotiek.

zuzi0911
5. feb 2024

@selena_luna jaj tak to je ine,chápem . Tie hodnoty si mala fakt extrémne. To treba liečiť. U mna bol zas opak ,čím bližšie k pôrodu tým hodnoty klesali s bežné som mavala hodnotu 2 ....

autor
5. feb 2024

@selena_luna ďakujem ti pekne. Ale preventívne si vyžiadam opakovaný glukozovy test lebo by som nerada ohrozila bábätko

kayyaa
5. feb 2024

@selena_luna ale tu baby hovoria len o hodnotach po ogtt, nie o hodnotach po beznom jedle😊.
Pri ogtt je norma po 2h do 7,8. Takze isto tato hodnota po ogtt nie je na inzulin. Len treba upravit stravu a sledovat si to.
Ak vsak byva hodnota po beznom jedle 7,8, a nejde znizit pod tych cca 7, idealne do 6,6, tak az vtedy sa to riesi inzulinom

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre