Tehotenská cukrovka - pozitívny OGTT, meranie doma v poriadku
Ahojte. U gynekológa my vyšiel pozitívny test na tehotenskú cukrovku. Hraničná hodnota pri odbere na lačno a po 1 a 2 hodinách pod hranicou. U diabetológa mi predpísali meranie doma. Doma mi ale vychádzajú samé také hodnoty, ktoré sú okolo 4.5 nalačno a od 5.3 do 5.8 hodinu a pol po jedle.. píšem teda preto, lebo ma zaujíma, či mal niekto takú skúsenosť, že glukózový test vyšiel pozitívny a meranie doma bolo v poriadku. Lebo trochu sa teraz stresujem, že či glukomer ukazuje aspoň približne správne hodnoty (Accu-Chek - na nete píšu, že vraj je presný). Nemám žiadne skúsenosti s diabetom ani z rodiny, tak preto vôbec neviem..
Ešte dôležitá info je asi to, že som hneď po OGTT začala s "diétou". Úvodzovky preto, lebo u mňa to znamenalo v podstate len vyradenie klasického pečiva a obmedzenie a zámena zemiakov za inú zeleninu, alebo napr. miesto 10 gumených cukríkov som si za deň dala 1 - 2 ks.. a plus jedenie mliečnych výrobkov a ovocia v tom správnom čase dňa, lebo povedzme sladené nápoje z obchodu a sladenie čajov u mňa nehrozia, nemám to rada. Jeden deň som si vyhodila z kopýtka a skúsila rybu s hranolkami a mala som 6.3, teda tiež v norme. Určite plánujem ostať pri stravovaní ako som si už teraz nastavila, keďže odkedy nejem pečivo ma ani nepáli záha. Len teda či sa tým glukomerom dá veriť, či mi už tak mohla zabrať tá malá zmena v stravovaní a keď ma naozaj raz za čas ide roztrhnúť napr. za Horalkou, či si môžem jednu alebo aspoň polovičku dať 🙈 Diky!
Ahoj. Tiež som bola na tom rovnako ako ty. Test u lekára mi vyšiel o 0.1 viac ako je norma. Aj neskôr druhy test v nemocnici tak isto. Tiež to pripisujem stresu keďže som stale chodila do práce a teda jednoduchú pracu som nemala 🙈. Keď som si testovala doma tak mi dokonca párkrát na lačno vysla hodnota do 3 🤷♀️ inak som nemala žiadne ine príznaky tehu cukrovky. Ani som neopuchla, ani som nebola príliš smädna, ze celé tehotenstvo som pribrala iba 10 kg. Samozrejme som sa stravovala s rozumom a tiež som si párkrát dala aj "zakázané" 😉. Babatko sa narodilo s váhou 3360g, cize tiez uplne v norme. Jediné co ma mrzelo ze po pôrode bábätku museli brať viackrát kvoli mojej "cukrovke" krv 🤷♀️.
Ja som mala v 1. tehotenstve a ano, ked som si merala doma, vsetko ok, ale preto, ze som mala dietu. Akonahle som zjedla viac ryze, cestovin a podobne, cisla vyskocili. Ale posledny mesiac uz ani to nie. Teraz mi opat vysiel zle cukor, oba testy, u nas ides najprv na hodinovy a potom na 3 hodinovy so 4 meraniami. Dietu uz mam, v utorok mi povie, ci musim zase merat a pod. Ale tie 3 mesiace uz na diete vydrzim. Obcas sa ale neda a zhresim 😀
@yanni
@zuzkablazejka
@barus26
@filipe123
@amelie2017
Ďakujem vám všetkým za odpovede 😊
Tak verím, že sa mi to bude držať v norme aj naďalej a bude ok, keď občas zhreším napr. s kopčekom zmrzliny, čo je moja slabosť, keď sa blíži leto 😄 inak teda našťastie nie som až tak na sladké, ale niekedy, keď príde chuť, tak mi to normálne mátoží v hlave aj hodinu, až kým si nedám hoci aj jeden cukrík.. a potom zas v pohode aj 2 - 3 dni mi ani nenapadne dať si sladkosť. No ale čo ma fakt teší, že už minimálne na to bolo toto všetko dobré, že som vysadila klasické pečivo a začala som jesť celozrnné ražné chleby a odvtedy ma konečne nepáli záha! Lebo z toho som bola už fakt zúfalá. Tak aspoň nejaká úľava 😀

Ano ja. v oslednom tehotenstve som "mala" tehu cukrovku. V uvodzovkach preto, lebo nakoniec to uzavreli (po porode), ze ja som tu cukrovku vlastne ani nemala. test vysiel s horsimi vysledkami koli stresu. Aj stres moze velmi ovplyvnit hladinu cukru. Zial, ekd ti raz nameraju hodnoty "vybiehajuce z radu", musis stale az do konca tehu merat. Ja som tiez zo zaciatku "dietu" dodrziavaa, len to bolo o nervy. My sa tak ci tak stravujeme relativne zdravo, varim z cerstvych surovin, vela ovocia,zeleniny, sladkosti minimalne a to aj tak radsej nieco upeciem. Sladene vody nekupujeme, deti si obcas namiesaju ovocnu stavu s vodou. Ja ked som meraniami zistila, ze neuskodi ani pizza (peciem zo spaldovej muky), ani chlieb, ani zemiaky, ani cestoviny, tak som to aj tak nedodrziavala. Ja som po case sama zistila, ze ked som bola v strese (praca, rodina, cestovanie atd.), tak mi hodnoty vyskocili. Takze pianko, toto je uplne normalne. Len zial, ked mas na teste raz zle hodnoty, tak uz musis merat a zapisovat az do konca tehu. Po porode ti zoberu krv aj dietatu a ak budu hodnoty v norme, tak vsetko OK. Po 6-8 tyzdnov po porode pojdes k diabetologovi na kontrolu a aj bude vsetko ok, tak to ukoncia.