Tehotenská cukrovka - skúsenosti

stella122
26. jan 2022

Dnes som mala glukozovy test. Ráno nalačno 5.1 a po vypití 2 hod. 8.2 .... gyn ma poslala ku diabetologicke. Tá mi dala glukomer ze si mam 2 dni merať cukor a potom prísť. Nič viac k tomu. No mám neskutocny strach. Mali ste niektorá teho cukrovku? Zhoršovalo sa to po týždňoch?

barus26
26. jan 2022

@stella122 nie nezhoršilo sa to a mala som to len mierne nad tak ako ty… už som len merala cukor a mala som byt na diéte ale ani aj tej som nebola keďže hodnoty cukru boli stále v norme nech som jedla čokoľvek. Nemáš sa naozaj coho bat, nie je to nič strašne 🙂

nerya
26. jan 2022

Zhoršovalo, každý deň som si musela pichať inzulín, postupne stále vyššie dávky. Ale som tu, mám zdravého syna a zvládli sme to. Rozhodne to nebolo najhoršie. Verím, že sú v tehotenstve omnoho horšie komplikácie 😉 toto sa dá zvládnuť.

jenisjenis
26. jan 2022

@stella122 aj ja som mala,zhorsovalo sa to tiez som nakoniec mala inzulin.Vsetko ale dopadlo dobre

guizui
26. jan 2022

u mna 2 tehotenstva, 2x gestacny diabetes, pri prvom som musela pichat inzulin, pri druhom stacila dieta. tehotenska cukrovka nieje vobec taka strasna ako sa najskor zda. dietatku neublizi, len musi byt dobre kompenzovana Predpokladam, ze diabetologicka ti da pri najblizsej navsteve viac informacii. je vela info dostupnych aj na nete, skus pohladat. vo vseobecnosti plati ze cukor sa zacina zvysovat po 32. tyzdni do cca 36.tt - to je to najkritickejsie obdobie. Strach naozaj nemas mat z coho, treba sledovat, co jes, merat cukor a bude vsetko dobre.

guiseppinka
26. jan 2022

Mala som hodnoty na hranici a nejaka hodnota bola nad hranicou, tak ma gyndos poslal na diabetologiu. Tam mi spravili skolenie, ze rychle cukry - ovocie, by som mala jest s niecim mliecnym, tvarohom, aby tak prudko nelietal cukor... Hahaha... Zo vsetkeho mi bolo zle, dokonca aj z cistej vody... Nic mliecne som nemohla ani vidiet, ovocie tiez hroza... Takze som merala cukor a iba kontroly. Mne sa napr zvysovali hodnoty od tehu k tehu... Pri cukrovke ta nenechaju prenasat, po porode prckovi brali krv hned po narodeni a merali, plus este dosli z dia ambulancie na izbu na kontrolu a musela som este merat aj po porode 1 den cukor...

emalka
27. jan 2022

mala som take hodnotu ako ty, to je len mierne zvysenie takze sa neboj. Aj stres zvysuje cukor 😉
zaklad je odsledovat si reakciu na rozne potraviny. Sacharidy nemozes uplne vysadit kvoli riziku ketozy a ketoacidozy, preto neprepadni panike a pouzi najblizsie dni na testovanie a sledovanie. Každý reagujeme na jedlo trochu inak. Mne vobec nevadia ovsene vlocky, sestra okolo nich nemohla ani prejst 🤷‍♀️ Ryza mi robi velmi zle, zemiaky su relativne ok.
Pozri si tuto stranku pre viac info http://tehotenskacukrovka.cz/
Mne velmi pomohli tieto veci:
- vela pit, aspon 2-2,5l denne. Dehydratacia sposobuje zvyseny cukor.
- zvysit prijem tukov a proteinov. Tie pocas travenia spomalia vstrebavanie sacharidov a cukor nevyskoci.
- ak mam chut na nieco sladke tak si dam. Robim to tak, ze napr. na veceru vynecham sacharidy, dam si len prazenicu so zeleninou a potom si dam kocku cokolady.
- pecivo nahrad proteinovou verziou
- ovocie je zradne. Ak sa bez neho nezaobides tak si odsleduj ako ho tolerujes, ale len v malych mnozstvach. Mne vyhovuju cucoriedky, mandarinky a maliny

darinagy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
magnulienka
4. okt 2022

Ahojte podla testu na cukrovku by som mala ist na dalsie testy myslite ze ak si doma meriam cukor a hodnoty su normalne nebude to tehu diabetes?

dagas
18. okt 2022

Ahojte.Ak som mala v prvom tehotenstve tehotenskú cukrovku znamená to že budem mať aj v druhom alebo mať nemusím?

barus26
18. okt 2022

@dagas nemusíš mať. Moja sestra v prvom mala a v druhom nie.. Ja som mala v oboch

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre