icon

Tehotenská cukrovka - strava

27. apr 2021

Ahojte dnes mi bola zistena tebotenska cukrovka. Prisla som do ambulancie sestricka odmerala na glukomere cukor bol nalacno 5,8 pritom som citala ze nema byt robeny glukomerom a rovno zhodnotila ze mam cukrovku a tym padom test nerobila a po dvoch hodinach ked som tam prisla nalacno este tak som mala 4,7 tak neviem. Mali ste niektora taky postup? Ak ano vedeli by ste mi poradit co presne denne jest lebo som z toho jelen dakujem

Strana
z2
autor
27. apr 2021

@angelheart myslis ze sa da dakde inde spravit druhy test alebo kaslat nato a prezitto?

ka_we
27. apr 2021

U mňa podobne, ogtt pozitívny, meranie pri diabetologicke 4,5 2h po raňajkách, čiže to bolo v poriadku, no podľa hodnôt z ogtt bola diagnóza jasná: tehotenská cukrovka. Robili mi aj trojmesačné testy z krvi, tie boli ukážkové. Vysoký cukor som však mala z ovocia, keďže som ho jedla na kilá, v domnení, že veď to sú len vitamíny. Vysvetlila som to aj diabetologičke, ona trvala na diagnóze a to tiež len na základe jedného merania na gynekológii. Vyfasovala som glukomer a po týždni kontrola s tým, že som si 9x do dňa merala cukor. Vyššiu hodnotu som mala len prvý deň, keď som vlastne jedla normálne a bola zvedavá z čoho mám cukor. Na druhý deň som obmedzila ovocie, už iba jeden kus a aj to iba doobedu. A odvtedy je všetko ok. Samozrejme, že zjem aj ovocie, vypijem džús a dám si aj koláč, ale už len po jednom kuse.. Za celé tehotenstvo som pribrala len 2 kilá, čiže z prežierania ten cukor nie je.. Takže moja diéta spočíva len v obmedzení sladkého, inak jem všetko ako doteraz ;)

autor
27. apr 2021

@ka_we Mne ani ten test nerobili

ka_we
27. apr 2021

Skús o tie testy požiadať. Inak, zvažovala som aj iného lekára, ale potom som si povedala, že sa nebudem stresovať zbytočne a chodiť ešte niekde inde na vyšetrenia. Tiež si nemyslím, že mám spravodlivo určenú diagnózou, ale nevadí. O týždeň idem na kontrolu po mesiaci, merala som si jedenkrát do dňa a všetky výsledky sú v norme, tak som zvedavá čo povie pani doktorka 😃 diagnózy sa už bohužiaľ nezbavím až do konca šestonedelia, ale skôr ma zaujíma, či je bábo v poriadku, čo zatiaľ je, takže to jedno meranie do dňa ma nezabije 🙃

autor
27. apr 2021

@ka_we cize jes to co doteraz a je to v pohode? A co take jes? V kolkatom si? Ja v 27.

ka_we
27. apr 2021

Na diabetologii som bola asi v nejakom 24tt. Teraz som 32tt. Jem všetko ako doteraz, aj zhreším, ale už aspoň nie vo veľkom lebo viem, že sa mi príliš zvýši cukor
😃 v podstate som si len rozdelila jedlá na celý deň: raňajky napr o 8, ovocie o 10, obed o 12, niečo sladké/ovocie (malé) o 14/15 a večera okolo 18. Nedodržiavam striktne, skôr som sa zamerala na to ovocie u mňa. Predtým som zjedla ovocie aj k raňajkám, aj hneď po obede a večer o 8/9 tiež bez problému 1-2 pomaranče. Toto som zmenila a snažím sa jesť ovocie len doobedu jeden kus. Ostatné jedlo jem ako doteraz. Niekomu však cukor dvíhajú zemiaky alebo ryža. To musíš sama vyskúšať tým, že si budeš merať pravidelne. V konečnom dôsledku si myslím, že to nie je až také zlé, síce trošku otravné, ale radšej tak akoby sme mali byť choré alebo pichať inzulín

henrieta2022
26. aug 2022

Napisala som dlhu spravu a zmazalo sa mi yo😖V skratke, ja som mala hranicne hodnoty a aj napriek tomu som musela chodit do rizikovej poradne. Nala som konzultaciu hodinovu kde mi vsetko vysvetlili. Nastavili sacharidovu dietu. Ukazali aplikaciu ktorou si viem skontrolovay obsah sacharidov priamo v obchode. Kazde dva tyzdne som si odoberala pocas 24hod krv a nosila do nemocky, chodila na prechadzky. A dodrziavanim to bolo ok. Urcite zmente diabetologa, takto to vyzerat nema.

Strana
z2