Tehotenstvo a Euthyrox kvôli horším krvným výsledkom na štítnu žľazu

efka_k
13. máj 2022

Dievčatá, je tu niekto komu vysli horsie krvné testy na štítnu žľazu a predpisali vám Euthyrox? Alebo ho beriete dlhodobo? Ake ste mali hodnoty v krvi. Ďakujem.

sykoroka_dizajn
13. máj 2022

Ja nie euthyrox ale thyrozol (to je na zvýšenú) som brala a otehnela som hneď ako mi vďaka tomu thyrozol nastúpil cyklus( lebo kvôli zlej štítnej som už pár mesiacov nemala) v tehotenstve mi to zmenili na propycil. Narodil sa nám chlapček, vyzerá že je všetko s ním v poriadku. A teraz keď dojčím beriem ďalej ten propycil

e1i
13. máj 2022

@efka_k beriem od 2008.zacinala som na 25 teraz v tehotenstve 125. Sleduje mi dr tsh a podla toho upravuje davku. Spravna činnost stitnej zlazy je dôležitá pre spravny mentalny vyvoj bábätka

Aktuálne mam tsh pod 1 co je ok. Pre tehotenstvo je dolexite drzat ho do 2 podla mojej dr

louise
13. máj 2022

Štítna žľaza sa mi začala horšiť už 2 roky pred otehotnením, ale doktorka to nechávala tak. Keď som prvýkrát otehotnela, skončila som na euthyroxe 137, odvtedy beriem lieky na štítnu bez prestávky už 11 rokov (mimo tehotenstva mám stabilnú dávku 88). Obe deti sa narodili v poriadku, akurát dcéra zdedila problémy so štítnou žľazou, ktoré sa prejavili už v 8 rokoch.

sense
13. máj 2022

Mesiac predtym ako som zistila ze som tehotna mi zistili znizenu funkciu a dostala som euthyrox 25, na konci tehu som bola na 75, pitom asi rok nic ze he vsetko ok, po zmene lekara som bola na 50 a teraz som momentalne na 100

efka_k
autor
13. máj 2022

Lebo ja som mala hormony dobré ale zvýšené protilátky. Dr. mi povedala, že keby som nebola tehu, tak mi lieky ani neda. Ze je to diskutabilné bratie tychto liekov v tehu. Veľmi ste ma potešili, že sa vam narodili zdravé detičky. Ja som bojko co sa tyka užívania liekov v tomto stave. Dr. mi dala 25 Euthyrox.
Ďakujem veľmi pekne ešte raz ❤️

bombulka1987
13. máj 2022

@efka_k Tehotenstvo zvyšuje nároky na štítnu žľazu, hormóny štítnej žľazy sú potrebné na správny neurologický vývoj dieťatka, predpokladám že sa dávka s postupujúcim tehotenstvom ešte aj bude zvyšovať. Kamarátka tak bola, má úplne zdravú dcérku, neboj sa brať, dieťatko to potrebuje.

nevenka
13. máj 2022

@sykoroka_dizajn tyreostatika su problematicke, Euthyrox je uplne bezpecny, ba priam nutny v tehotenstve, hlavne na zaciatku, kym babo nevytvara vlastne hormony.

nevenka
13. máj 2022

@efka_k Euthyrox nie je diskutabilny vobec, diskutabilne su tyreostatika na zvysenu cinnost. Jedine, co mne sposobil Euthyrox, ze po porode mi pravdepodobne sposobil navysenie hormonov, ked uz nebolo treba, lebo mne zacinala tyreotoxikoza, mam obe ochorenia a je to loteria, ktora prave v danom obdobi vyhra. Euthyrox by som brala, ked doktor predpise, ale na kontroly treba chodit casto.

nevenka
13. máj 2022

@sykoroka_dizajn a kedy Ti zmenili Thyrozol na Propicyl? Hned? Vsetko ok, ano?

sykoroka_dizajn
14. máj 2022

@nevenka na druhý deň po pozitívnom teste som išla za endokrinologom a on mi to zmenil ale že ten thyrozol by nemal byt až take riziko ale preistotu mi dal ten propycil hneď

alimdul5
14. máj 2022

@efka_k mne zistili hypotyreozu v 4. mesiaci. Mala som zle výsledky krvi. Na endokrinológii mi dkmtorka najprv nasadila Euthyrox25 mg a potom mi zvysila na 35, neskor na 45mg. Ale po porode som bola na kontrolu a vysledky som mala perfektne.

efka_k
autor
17. máj 2022

@alimdul5 naozaj? Ste ma potešili ❤️. A dieťatko je v pohode?
Ja mám obavy, ci mu tym neublížim. Lebo dr mi medzi rečou povedala, že: davkovanie tychto liekov v tehotenstve je diskutabilné. No ale dam vam najnižšiu dávku.

efka_k
autor
17. máj 2022

@nevenka ďakujem. Veď ma aj objednala o mesiac.

Ešte som sa chcela spýtať, keď pôjdem na kontrolu, tak si mám tbl rano zobrať? Ale si ju mam dať az po odbere krvi. Ďakujem

nevenka
17. máj 2022

@efka_k az po odbere sa berie 😉. Drzim palce 😉

nevenka
17. máj 2022

@sykoroka_dizajn dakujem za info

nevenka
17. máj 2022

@efka_k naco tym zatazuju pacientky. Co je diskutabilne? Ked mas zvysene TSH, proste Ti ich treba, nemas ich dost a casom by sa Ti znizili aj fT4 a fT3, co moze byt nebezpecne pre dieta z hladiska vyvinu. Ak bude 25 vysoke, zisti to na kontrolnom odbere a znizi davku. Nic sa nedeje. Naco strasia? Preco vlastne? Neliecena hypotyreoza je nebezpecna, dieta moze mat oneskoreny vyvin a psychicke poruchy.

alimdul5
17. máj 2022

@efka_k mne povedala lekarka, ze keby nie som tehotna, tak sa to neriesi. Zacala som s davkou 25mg, ale vysledky boli este horsie. Pytala sa ma, ci nespim na nohach, ze musim byt unavena. Tak zvysila na 45 mg a to uz bolo ok. Porodila som v novembri, na kontrolny odber som bola v januari a vysledky boli paradne. Ale mala som dobrat a teraz v maji idem na kontrolny odber zase. Mne bolo zase povedane, ze normalne mam uzit lieky rano a prist na odber. Syn je čulé, aktívne dieťa a je veľmi starostlivý v ton, aby som sa s nim cez deň nenudila 😀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre