Tehotenstvo a skleróza multiplex
Ahojte,
chcem sa spýtať na vaše skúsenosti so SM a tehotenstvo. V októbri 2025 mi bola diagnostikovaná SM. V Decembri 2025 som dostala liečbu Mavencladom. SM máme v rodine/ ja som nemala žiadne ťažkosti/ išla som na MR iba kvôli rodinnej anamneze- takže to bolo pre mňa prekvapenie...ale teda necítim sa zle mam občas väčšiu únavu inak som ok. Dr hovorí, že mám dobre prognózy. Tento rok budem mať 35 rokov mám o pár rokov staršieho muža. Máme doma vďaka Bohu zdravého syna. Dostávam sa k otázke🙂 veľmi sme chceli ešte jedno dieťatko...moja túžba je silná ale sú aj silné obavy kvôli mojej diagnóze. Chcem sa preto spýtať na reálne skúsenosti vás, ktoré ste sa rozhodli ísť do tehotenstva pri tejto diagnóze...riešim veľa otázok či sa mi stav nezhorsi po tehotenstve, zdravie dieťaťa, atď...je toho mnoho...ale potrebujem sa nejako rozhodnúť...Dr. ma v otehotneni podporuje/ ale je to veľké rozhodnutie a moja túžba silná.
Ďakujem za vaše prípadne reakcie.
@sasa396 spoluziacka s touto diagnozou otehotnela, porodila a ked malo babatko par mesiacov tak zomrela. Nepoznala som ju ale az tak dobre zeby som ti vedela dat podrobnejsie info. Len viem, ze bohuzial malo to suvis.
@anonym_a6132f Fu toto je erudovaná odpoved, predpokladám z odpovedi anonyma, že presnú zdravotnú dokumentáciu pani ktorá umrela nepoznal. Súdiac podľa vyjadrení pani poznala len zbežne ale vie, že jej úmrtie so SM malo súvis. Čiže táto informácia je pre autorku asi tak prínosná ako keď jej napíšem, že som mala na raňajky chleba miesto rožku. Pre autorku otázky, riaďte sa hlavne odporúčaniami vašich ošetrujúcich lekárov ktorí najlepšie poznajú Vás zdravotný stav a vedia Vam odporučiť pripadne neodporučit ďalšie tehotenstvo. Tu si naozaj pridite iba po skúsenosti. PS: súčastna medicína ide stále dopredu a SM je dnes už ľahšie zvládnuteľná a osoba ňou trpiaci môže prežiť naozaj kvalitný a plnohodnotný život, držím paste🙏🏻
Kolegyna mala a uplne v pohode, funguje bez problemov . Podla mna otazka na odbornika nie na kona
@sasa396 za prvé SM nie je dedičná choroba, takze to nema absolútne nic s tym ci bude babo zdrave alebo nie... a za druhe, ja som s SM porodila dve deti, len ked som chcela ostať tehotná vysadila som liečbu a teraz po takmer 5 rokoch idem zas nastaviť liečbu ako som prestala kojit druheho... tiez mam lahsi priebeh, dokonca tehotenstvo vraj pomaha zmierneniu SM 🙂 smelo do toho, netreba sa báť 🙂
@anonym_a6132f Fu toto je erudovaná odpoved, predpokladám z odpovedi anonyma, že presnú zdravotnú dokumentáciu pani ktorá umrela nepoznal. Súdiac podľa vyjadrení pani poznala len zbežne ale vie, že jej úmrtie so SM malo súvis. Čiže táto informácia je pre autorku asi tak prínosná ako keď jej napíšem, že som mala na raňajky chleba miesto rožku. Pre autorku otázky, riaďte sa hlavne odporúčaniami vašich ošetrujúcich lekárov ktorí najlepšie poznajú Vás zdravotný stav a vedia Vam odporučiť pripadne neodporučit ďalšie tehotenstvo. Tu si naozaj pridite iba po skúsenosti. PS: súčastna medicína ide stále dopredu a SM je dnes už ľahšie zvládnuteľná a osoba ňou trpiaci môže prežiť naozaj kvalitný a plnohodnotný život, držím paste🙏🏻
@adrika25 vies co..napisala som jej len to co viem.ze sa jednoducho stalo. Proste zomrela na komplikacie po porode kvoli diagnoze. Neviem ako..ked viem ze sa to stalo tak to mam od teba zakazane napisat?
Kolegyna mala a uplne v pohode, funguje bez problemov . Podla mna otazka na odbornika nie na kona
@kiki68 ďakujem za reakciu. Viem, že modrý koník mi nedá odpoveď...chcela som len vedieť ci ma niekto reálne skúsenosti...samozrejme, že o tom komunikujem hlavne s lekármi. Pekný zvyšok dňa🙂
@sasa396 za prvé SM nie je dedičná choroba, takze to nema absolútne nic s tym ci bude babo zdrave alebo nie... a za druhe, ja som s SM porodila dve deti, len ked som chcela ostať tehotná vysadila som liečbu a teraz po takmer 5 rokoch idem zas nastaviť liečbu ako som prestala kojit druheho... tiez mam lahsi priebeh, dokonca tehotenstvo vraj pomaha zmierneniu SM 🙂 smelo do toho, netreba sa báť 🙂
@monny222 áno viem, že SM není dedičná. Viem o tejto chorobe veľa vzhľadom nato, že ju máme v rodine. Ale nejaké genetické predispozicie tam asi budú. Skôr som ale myslela poznámku o zdravom dieťati tak komplexné vzhľadom na to, že mať zdravé dieťa nieje samozrejme..a vzhľadom na diagnózu, ktorú mám beriem do úvahy či by som sa vedela postarať aj o chore dieťatko....ďakujem každopádne za odpoveď. Všetko dobre.🙂
@sasa396 spoluziacka s touto diagnozou otehotnela, porodila a ked malo babatko par mesiacov tak zomrela. Nepoznala som ju ale az tak dobre zeby som ti vedela dat podrobnejsie info. Len viem, ze bohuzial malo to suvis.
@anonym_a6132f to mi je ľúto. Vďaka za odpoveď
@adrika25 ďakujem za reakciu. Všetko dobre prajem.
@sasa396 mám známu čo ma túto diagnózu dlhé roky , teraz je tretí raz tehotná a vždy vysadí tabletky počas tehotenstva a potom po tehotenstve sa zahlási na neurológii a pokračuje v liečbe .
@anonym_a6132f
@simca115 viem, že je to individuálne v každom prípade...príznaky sa jej nezhoršili po pôrodoch?
Ďakujem
@sasa396 mame v rodine, sesternica ma 2 krásne deti. Napriek SM. veľmi to závisí od tvojho stavu. Aj keď všetko je iba na tebe. Nikto nevie dopredu predpovedať co a ako bude potom. Vo všeobecnosti je tehotenstvo zaťažou aj pre zdravú ženu. Keďže už dieta mas, ja by som asi ten osud nepokusala... ale držím ti palce ✊🍀
@sasa396 mame v rodine, sesternica ma 2 krásne deti. Napriek SM. veľmi to závisí od tvojho stavu. Aj keď všetko je iba na tebe. Nikto nevie dopredu predpovedať co a ako bude potom. Vo všeobecnosti je tehotenstvo zaťažou aj pre zdravú ženu. Keďže už dieta mas, ja by som asi ten osud nepokusala... ale držím ti palce ✊🍀
@lienka.7 Ďakujem🙂