icon

Test na cukor v tehotenstve

12. jan 2023

Ahojte, ako je to z testovaním? Môže sa spraviť len odber z prsta a na základe toho určiť či je cukor vysoký alebo nie, alebo sa musí testovať aj s tým že vypijem tu tekutinu a potom sa meria. Ja som ráno išla ku svojmu dr zobrali mi krv z prsta cukor 6,8 povedala hneď sestrička že zvýšený, poslala ma niečo zjesť a za pol hod zobrala zas krv cukor 6,5 a poslali ma na diabetológiu. Nemal ten test prebiehať aj s vypitím glukózy? Sestrička hovorila, že toto je presnejší test. Ďakujem

dominidi
•
12. jan 2023

Krv z prsta je velmi slaby ukazovatel..skor sa im nechce robit

andrea_82
•
12. jan 2023

ak si už na lačno mala cukor zvýšený, tak po glukóze by bol ešte vyšší. Diabetológ ti spraví presnejšie vyšetrenie.

amelia89
•
12. jan 2023

Ak je z prsta vyssi nez 5.3 v teste sa nema pokracovat. Takze urobili dobre. 6.8 je strasne vela, ja som mala tehu cukrovku a taku lačnu hidnotu som snad ani nemala za cele tehotenstvo. Diabetolog ta nasmeruje

autor
•
12. jan 2023

@andrea_82 toho som si vedomá len mi je divne, že sa testovalo nalačno a potom hneď pol hod po jedle a bez glukózy

andrea_82
•
12. jan 2023

každý lekár to robí inak. Niektorí nakážu sa ráno naraňajkovať a robia len jeden odber.

sono2
•
12. jan 2023

Neni presnejší to je hlúposť. Ale na druhej strane tak isto by ti v labaku začali test z prsta presne pre toto tým že vypiješ glukozu by si im tam mohla zkolabovať. Takže by bol postup taky ako pri tvojej dr, že by ťa poslali inde

sono2
•
12. jan 2023

Testuje sa už výlučne na lačno.
Tak chcela vedieť ako ti to klesne

anavixy
•
12. jan 2023

Mozno diabetologicka ti bude robit ogtt, to robievaju aj oni. Alebo ta na zaklade naozaj zvysenej hodnoty nalacno proste poslali tam. Aj s gestacnym diabetom zistenym z venoznej krvi pri ogtt budes dalej kontrolovana tak, ze si budes merat cukor z kapilarnej krvi, teda z prsta aj vsetci diabetici to tak robis, takze uplne slaby ukazatel to nie je 🙂
Ale zas nie kazdy zacina ogtt z prsta (skutocne by sa mal robit z venoznej krvi), kazda hodnota sa ma merat rovnakym sposobom, teda z rovnakej krvi. Aj nalacno z venoznej aj po vypiti aj druhykrat…

amelia89
•
12. jan 2023

@anavixy po spravnosti by sa mal urobit “test” z prsta - oni sa samozrejme odlisuju tie hodnoty od venoznej ale ked ti prist hodi 6.7 tak to uz proste vies ze je zle.

U mna to bolo takto - prst nalacno (hranicne som mala 5.3) takze mi vzali venozne,pockali hodinu z labaka na vysledok ktory bol venozne 4.9 a az potom pokracovali v teste - oba nasledujuce odbery po vypiti uz venozne. Takto by sa to malo robit a takto sa to skoro nikde nerobi… nehovoriac o tom ze niekde ani nemeraju lačnu len rovno povedia ze maju doma vypit glukozu - potom idu peso do ordinacie a pritom ma byt clovek v klude aby pohyb neskresloval vysledok… no cele zle. Tu aspon po takej vysokej hodnote z prsta nepokracovali v teste

anavixy
•
12. jan 2023

@amelia89 nesuhlasim.. ten vysleodk z prsta je len kozmeticky, to mozu rovno vziat z veny a robit ogtt (ja som rada za kazdy neexistujuci vpich do prsta, au). A urcite to nie je tak, ze nikto neberie krv nalacno, ja nepoznam nikoho, kto by mal roztok vypit uz doma. Mne robili ogtt v praci na gyn odd a diabetologicka bola uplne spokojna s ich postupom.

amelia89
•
12. jan 2023

@anavixy ako kozmeticky? ta odchylka je mala. Urcite je lepsie to urobit tak ako dat vypit roztok zene ktora ma lacnu pomaly 7 … A nepisem ze nikto neberie krv nalacno. Napisala som NIEKDE…