Toxoplazma v 10. týždni
Ahojte maminky, som v 10tt tehotenstva a moja lekárka mi vravela že podľa výsledkov keby nie som imuna na toxoplazmu , viem že by som nemala chytať mačky, nejesť zle spracované mäso alebo surové mäso vajíčka ale ona mi zakázala jesť surovú zeleninu a ovocie 🤔 keď som sa opýtala či to myslí vážne že ani ovocie tak sa zamyslela a povedala no že teda ovocie áno ale dobre umyté a keď sa dá ošúpať , lenže mne to teraz vŕta hlavou a už týždeň s tým zápasim že čo si dať do úst a čo nie , mali ste s tým skúsenosti ?? Alebo ako sa chránite proti toxoplazma naozaj stačí iba dobre umývať ??? Nerada by som pripravila bábo o vitamíny tým že vylúčime zo stravy ovocie 🙈🙈🙈
@andreatytler božex to robím aj ja hahah ja som minule umývala ešte aj banány 🙄🙄🙄už sa cítim ako trafená viem že niekto si môže myslieť že však co stresujem lenže my sme už o jedno bábo prišli preto som radšej opatrná 🙂
@amelie2017 mňa skôr vystresovala moja lekárka a keďže sme už o jedno bábo prišli tak sme opatrný
@rybkastastia Vobec nie trafena... ono vela ludi umyva zeleninu aj ovocie pred tym ako ho idu obielit ale mne sa to nechce mimo tehotenstva... a tych 9 mesiacov nie je az taka dlha doba na specialne opatrenia. Drzim palce aby si mala pekne a zdrave tehotenstvo.

problém nastáva ak sa toxou nakazí tehotná žena. vtedy sú vysoké riziká potratu a vývojových chorôb, vtedy lekár odporúča potrat bez výnimky. deti sa rodia s rázštepmi chrbtice, nevyvinutými pľúcami atď atď. je to nebezpečné. ale pokiaľ sa žena nakazila pred tehotenstvom, tak v nej ostáva neaktívna toxoplazmóza, ktorá už nie je rizikom ani pre ňu, ani pre plod. za normálnych okolností človek ani nevie, že sa ňou nakazil, ani sa nelieči. jediné, čo je možno badať (aj to iba vtedy ak sa človek naozaj dá vyšetriť) sú neskoršie reakcie. nakaziť sa dá z mačacích výkalov, to áno, ale to by ste ich museli zjesť. môže sa prenášať napríklad na lopte, ktorá sa prekotúľala po infekčnom hovienku, vy ju chytíte, potom si napríklad neumyjete ruky a dáte si do úst, alebo sa chytíte atď. ale oveľa väčšia pravdepodobnosť je, že sa nakazíte neumytou zeleninou, dokonca mäsom, pri jeho spracúvaní. čo sa týka tých mačiek, tak infekčné vajíčka toxoplazmózy vylučujú iba cca 3-5 dní, raz za život, potom už nie. tie vajíčka ostávajú v prostredí iba nejaký čas, potom sú už neinfekčné. ak ich samozrejme nezje iná mačka, kde sa rozmnožia a kolobeh sa opakuje. ale celkovo, mačka je najmenej pravdepodobná pri nákaze človeka toxoplazmózou. aj keď je to veľký strašiak. a divím sa gynekológom, že dodnes deň týmto strašia budúce mamičky, ktoré sa potom zbavujú svojich mačiek, čo sú celý život vnútri v byte, nechodia von a nemajú sa absolútne kde nakaziť. proste, ak mám mačku a bojím sa toho, tak bude počas tehotenstva čistiť ten záchod môj muž, ja si budem umývať ruky a mám po starosti. ale ako som už spomenula, viac by som sa bála tej zeleniny a mäsa než mačky 🙂