icon

Trhanie osmičky a Covid-19 v tehotenstve

dominika1922
14. apr 2023

Ahojte baby, akú máte skúsenosť s trhanim osmičky v tehotenstve? Som v 20tom týždni a v noci sa mi zrejme kúsok ulomil a dosť ma to reže do líca keď jem. Manžel velice aktívny už vybavil že ma jeho zubár zoberie zajtra alebo v utorok lenže vraj v 90tich percentách trhá. A ešte k tomu sa naňho kedysi sťažoval že robí dosť bolestivo. No a ja sa na to akosi necítim.. odmalička mám paniku zo zubárov takže keď poviem že by som radšej hneď teraz išla rodiť tak neklamem. No a ďalšia komplikácia že mám aktuálne aj covid. Už to som sa bála či to nie je pre dieťa nebezpečné a teraz toto. Veď to bude taká stresová nálož.. neviem si to predstaviť a teda mňa sa zubár nesmie bez najsilnejšej injekcie ani dotknúť takže nejaké polovičné dávky neprichádzajú do úvahy. Aký je váš názor na to ? Niektorý zubári sú toho názoru že takéto veci sa v tehotenstve nemajú robiť pokiaľ to nie je nevyhnutné ale rada by som to aj mala za sebou..

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
majamat
14. apr 2023

mne trhali zub na zaciatku tehu. nikto s tym problem nemal.

problem je skor kovid.

pocas akehokolvek inf. ohorenia sa nerobi zubne osetrenie.

dominika1922
autor
14. apr 2023

@majamat no ved toto mi aj bolo divne ale zas ako to riešili ľudia keď to mali podobne ako ja ? To koľko čakali na ošetrenie napr. Bolestivého zubu ?

majamat
14. apr 2023

@dominika1922 asi ano

majamat
14. apr 2023

vies, pocas infekcie sa moze infikovat rana, odolnost tkaniv na infekcie moze byt nizsia, elbo imunitny system je viac vytazeny, rana moze krvacat, lebo roganizmus moze byt viac prekrveny, tiez je vyssia spotreba vitaminov v obdobi infekcie, cize clovek moze trpiet aj ich nedostatkom, co ppat zhorsuje hojenie.

este teoreticky blomba by nemusela byt taka zla,a le trhanie asi skor nie.

floki1994
14. apr 2023

@dominika1922 najskor dories covid a potomz zub..mna tiez tak trapila osmicka ale doktor.mi povedal ze kym neboli a nie je tam zapal pockal by s trhanim az po porode..ja som si este aj riedila krv takze trhanie nic moc u mma ...zlomil sa ti a aj boli? Mozno by stacilo ho trosku zbrusit aby ti nerezal do lica a potom po porode by siel von..ale treba zubara ktory trosku citlivo k tomu pristupuje a netrha vsetko odkraja 🙈

trgypadl
14. apr 2023

Po covide by som si ho dala max zbrusit, ak nie je kaz, alebo iny problen zdravy zub by som netrhala

dominika1922
autor
14. apr 2023

@floki1994 zlomil sa ale neboli.. moja chyba je že zubár mi už dávno hovoril ze ich treba vytrhnut ale ja som nechcela keď sú zdravé.. no tento citlivý asi nebude ako tak vidím. Neviem čo teraz robiť lebo v utorok by som tam mala ísť a možno povie že nie je iná možnosť ako vytrhnúť. Čo mu mám potom povedať? Pošle ma do teplých krajín

floki1994
14. apr 2023

@dominika1922 nešla by som..zbehni si na pohotovost ze ta to reze a vadi ti to..oni to pozru a ak sa da tak to zbrusia...do utorka to.moze byt uz ok 🙂

maickamf
14. apr 2023

@dominika1922 po vylieceni covidu sa normalne objednaj na extrakciu tej 8cky. Treba to riesit, aby nevznikol zapal alebo opuch, kedy uz bude treba ATB a to v tehotenstve je vacsia komplikacia. Normalne sa moze osetrovat v lokalnej anesteze aj pocas tehotenstva, len bez RTG.
Netreba sa trapit bolestami, nezijeme v stredoveku. Drzim palce

xsuzannex
14. apr 2023

Ak ta trapi len to rezanie tak casom sa to same aj zbrusi hryzenim.. ak to nie je akutne, pockala by som po porode. Moja zubarka napr nechce ani plombovat v prvom a tretom trimestri pokial to nie je ozaj nutne

dominika1922
autor
15. apr 2023

No v utorok idem k tomu zubárovi a dohodneme sa že čo s tým. Reže to dosť ale jedlom sa to neobrusi, jednak ten zub mám veľmi vzadu a ani sa mi nedá dobre prezuvat kvôli tomu. No bodaj by som aspoň 3kila zhodila dovtedy😀 a tera zubár si myslí že tak bude kaz preto sa to zlomilo. Ale uvidíme. Chcem sa opýtať na to grochala čo si myslí či to nie je veľká záťaž pre dieťa takto naraz aj covid a aj toto

mogaa
15. apr 2023

@dominika1922 v prvom rade zubár by ťa ani nemal ošetriť ak si covid pozitívna.....v druhom rade, ak by mi niekto povedal že mám ísť k zubárovi čo robí bolestivo tak k nemu nejdem ani netehotná.....nieto v tehotenstve....

nikool701
15. apr 2023

U obvodnej doktorky si daj vysetrit crp. Ak bude ok, daj si zub vytrhnut. Ak v tele neprebieha zapalovy proces, nic sa nestane pri trhani zuba. Ked mas covid, nezmanema to, ze budes mat v tele zapal. Covid sme v tehotenstve prekonali nie jedna a je to ok. Neboj, dietatku to neublizi.
Co sa tyka zuba, ja som mala v tehotebstve operacny zakrok, kde mi vyberali viacero zubov a cyst.

majamat
15. apr 2023

pozitivny test na kovid neznamena ochorenie, iba pozitivitu, no aj napriek tomu, pri akejkolvek znamej infekcii sa nechodi k zubarovi. mnohi zubari toto upozornenie maju aj vypisane v cakarni.

netyka sa to len kovidu,a le aj inych infekcii.

CRP nehovori o tom ci je v tele zapal, ale o tom, ci priznakova infekcia ktora prebieha v organizme, je bakterialneho,a lebo viroveho povodu. pozitivne CRP hovori o bakterialnej infekcii. negativne, alebo mierne zvysene o virovej infekcii.
zapal je sprievodny jav priznakovych infekcii ( moze byt aj pri bezpriznakovych, resp s nenapadnymi priznakmi ) , a to aj virovych infekcii, cize aj pri negativnom CRP.

dominika1922
autor
15. apr 2023

@mogaa
@nikool701
@majamat odpíšem vám takto skupinovo. Zubár ma chce zobrať aby mi to ošetril aj keď som pozitívna takže je to jeho voľba a druhá vec že obvodný lekár už 3 roky lieči po telefóne a určite by ma nepustili do ambulancie. Teda aj lieky mi dal po telefóne. Smutné ale je to tak

mogaa
16. apr 2023

@dominika1922 ak o tom zubár vie, nevidím problém....zlomený zub nie je pre dieťatko žiadne ohrozenie, pokiaľ to nie je bolestivé, tak osobne by som počkala s riešením zubu až po pôrode....zubár ti môže dať aj v tehotenstve injekciu, treba mu však povedať že si tehotná aby vedel zvoliť akú môže použiť....len samotnej tej kombinácie robiť zub v covide by som sa bála+ ty do toho ešte tehotenstvo....ja by som počkala aspom kým budem zdravá a neriskovala zubára cez covid....

majamat
16. apr 2023

@dominika1922 to mas pravdu, smutne.
ja som mala mozno minule crevnu virozu. a mozno ani nie. bola nas v rpaci rozsirena, cely denmi nic nebolo, ale vecer som si dala sladkosti a aj kusok klobasky, fakt malo, uz som ju mala dlho v chlandicke - domacu. a bola so rozozrana - hormony pred ms. navyse som v ten mesiac uzivala na vycistenie maternice Noretisteron, co mi mohlo tiez hormony trosku inak rozhodit. v noci mi prislo zle, tak som dalsi den nesla do roboty.
dr som sa nedovolala, tak som isla osobne. hned na mna, ze preco som nevolala. na to , ze som vovala odpovedal, ze som mala zavolat poobede. ved aj potrebujem dat vediet do prace, poobede je neskoro.
a hned si daval rusko, ked som prisla.
cez den mi sice blbo travil, ale nemala som ani krce, ako obvykle mavam pri crevnej chripke, bola som tak trosku slabsia, ale dalsi den som uz robila nocnu a dalo sa. icze neviem ci som len nebola taka nejaka prezrata a jedlo mi mozno nesadlo. takze som mozno ani chora nebola. co keby to bol problem s pankreeasom, ci niecim inym? to mam riesit po telefone? hrozne toto co sa deje.

a teda moj dr ma okolo 30r. cize neptrai medzi rizikovych dr s yvssim vekom.