Trikuspidálna regurgitácia

kajushka7
16. jún 2014

Mal niekto problém v druhom trimestri so "trikuspidálna regurgitácia", dominancia pravého srdca. Zistili nám to dnes zo sonografického vyšetrenia, a chcela by som vedieť aké vážne to je pre dieťa..

seahorse27
16. jún 2014

Ahoj, ja mam tento problem, ale zo sona zo 14.tt. Mne to brutalne zvysilo riziko DS, ale Dr. ma ukludnoval, ze je to casty nalez a zvykne sa to do porodu same upravit. Okrem toho Dr. este nasiel abnormalny tok krvi v ductus venosus, ale nad tym sa tiez velmi nevzrusoval, vraj to spolu suvisi. Musela som ist na genetiku, kde napriek dobrym vysledkom tripple testov ma mierne tlacili do amniocentezy. Predtym mi ale druhy Dr. urobil znova sono - to som bola v 17.tt a tam bolo zahadne vsetko v poriadku. Amnio som teda odmietla a cakam na 20.tt, kedy pojdem na morfologicky ultrazvuk. Mne ale v tom 17.tt nezistili nic zvlastne, co sa tyka anatomie srdca - vsetky oddiely mali primeranu velkost, nic nebolo zvacsene alebo pretazene. Tak som zvedava, co bude...aj tak sa bojim. Trochu som o tom studovala, su tu 3 moznosti: 1. chromozomalna vada (ale ak nie su pritomne ine markery a tripple si mala dobre, tak je to podla mna malo pravdepodobne) 2. srdcova vada (moze byt vazna ale aj uplne nevyznamna, ktora sa bude len sledovat) 3. babo bude uplne poriadku a do porodu sa vsetko upravi, srdiecko sa stale vyvija. Dufam, ze obidve skoncime pri tej moznosti c.3 🙂 Nechces skocit na echokardiografiu ku kardiologovi, nie ku gynekologovi? Ja by som asi sla, nech sa vyjadria, o aky stupen regurgitacie ide a ako na tom vlastne srdiecko je po anatomickej stranke, mozno povedia aj nejaku prognozu.

kajushka7
autor
16. jún 2014

@seahorse27 ďakujem krásne za odpoveď.. vážne si ma dosť ukľudnila, aj keď také niečo mi povedal aj doktor na sone, že nemusí ale aj môže to byť niečo vážne.. ja som v 20tt, a s tripple som mala prvý krát zle, ale druhý krát už dobre, vraj bol zle určený týždeň, tak tripple sa potom nejak neriešil.. ja som našťastie išla aj na amnio, čo som aj rada, aj keď výsledky ešte nemám.. Takže mi ostáva počkať 2 týždne a keby niečo, tak pobehám ďalších doktorov.. ďakujem za tip s kardiológom.. Zajtra idem do poradne, tak uvidím aký postup navrhne gynekológ, ale asi aj tak budem čakať na výsledok plodovej vody, to mi vraj povie na 100% či je tam niečo alebo nie..

seahorse27
16. jún 2014

A ty si na sone v 1. trimestri mala vsetko ok? No ja som amnio odmietla, nechcela som riskovat. Vlastne uz v tom 17.tt mi robili geneticky ultrazvuk a nic, co by nasvedcovalo na DS alebo inu vadu tam nebolo, cela biometria bola ukazkova, tak som sa rozhodla odmietnut...Ja som teraz v 18.tt.

kajushka7
autor
16. jún 2014

@seahorse27 Ja som to mala trosku komplikovanejsie s tym, ze to že som tehotná som zistila až v štvrtom mesiaci.. A geneticky mne robili pred dvoma tyzdnami a tam nic nenasli, a az na tomto 3D, kde zase vsetko meral, tak uz sa mu tam nieco nezdalo.. a ako s tou amnio som tiež váhala, ale potom som si povedala že potrebujem tu istotu, a nebolo to take strasne jak som sa bala

seahorse27
16. jún 2014

@kajushka7 No ja sa nebojim toho zakroku samotneho, ale moznych nasledkov. Ja idem na 3D do Martina o tyzden a podla toho sa zariadim. Tebe na tom 3D nasiel aj nieco ine okrem tej regurgitacie?

kajushka7
autor
16. jún 2014

@seahorse27 mne to prebehlo uplne bez komplikacii, pri zakroku boli okolo mna 4 lekári, a potom som 2 dni lezala doma, a uz na 3 den som behala po vonku.. ja som bola tiez v Martine na 3D, ideš k Grochalovi? no ešte sa mu nepozdávali končatiny, že tie sú vyvinuté menej ako hlavička, ale aj to že je taká vec že tiez to nemusi aj moze byt nieco vazne.. a aj cysta.. proste ma hlavne len naplasil ale tak povedal že su to také veci ze moze to byt problem len tento tyzden a o týždeň to už nebude..

seahorse27
16. jún 2014

Ano, idem ku Grochalovi. Aj v tom 14.tt mi to zistil on. Ja mam pocit, ze cim dokonalejsi stroj, tym viac veci najde a zbytocne zenu naplasi...Keby som toto vedela, tak by som tam ani nesla (isla som tam z vlastnej iniciativy). Iba som si tym spustila masineriu vysetreni. Mohla som byt v klude s obycajnym sonom, ktore by mi nic nenaslo...Ach jaj...

kajushka7
autor
16. jún 2014

@seahorse27 no ani nehovor, tiez mam ten pocit, ze keby nejdem k nemu tak som spokojna, lebo už mi všetko vychádzalo dobre.. a teraz zas len obavy ze co sa este dozviem

seahorse27
16. jún 2014

@kajushka7 No tak to aby som sa zacala bat, ze co mi tam zas najde. A to som uz bola aspon ako-tak v klude od toho 17.tt :(

kajushka7
autor
16. jún 2014

@seahorse27 ale tak ja som ta nechcela strasit.. bodaj by si mala vsetko v poriadku, lebo uz sama viem ake su to nervy a potom starosti.. daj potom vediet ako si dopadla, ale dufam ze budes mat vsetko dobre..

seahorse27
17. jún 2014

@kajushka7 No uvidime. Aj ty daj vediet, ako ti dopadla amnio. Drzim palce 🙂

it
18. jún 2014

@kajushka7 Nám to tiež našli na srdiečku v 20 týždni. Ostatné výsledky sme mali v norme, takže na amniocentézu som aj po konzultácii s mojou lekárkou nešla. Dnes sme boli na kontrolný ultrazvuk, máme ukončený 33. týždeň a všetko je v poriadku, srdiečko to dobehlo ako malo. Tak Vám držím palce aby to aj u vás tak dopadlo.

kajushka7
autor
19. jún 2014

@it ďakujem, no fakt som zvedavá čo sa dozviem z výsledkov, ale dúfam že sa malé z toho dostane..

@seahorse27 a nepamätáš si aké si tam mala číslo? lebo ja som zas študovala lekárku správu z ultrazvuku, a pri tom mám trikusp. regur. do 150 cm/s.. že či to je nejak veľa..

seahorse27
19. jún 2014

@kajushka7 Ja som tam nemala ziadne cislo, lebo sono bolo robene len v 14.tt a to sa tam asi nedalo takto presne zmerat. Srdiecko bolo este malicke, malo sotva centimeter a chlopnicka max 3 mm.

seahorse27
23. jún 2014

@kajushka7 Ahoj. Tak sa hlasim po sone u Dr. Grochala. Nastastie mame vsetko v poriadku, aj srdiecko. Babo sice nebolo v dobrej polohe, meral srdiecko na 3x, museli sme chodit do cakarne a robit drepy. Nakoniec sa mu to podarilo, aj ked poloha nebola stale idealna. Nenasiel vsak na srdiecku nic zvlastne, regurgitacia tam uz nebola. Povedal, ze to bol teda prechodny stav, chlopnicka dorastla a je to OK. Ine markery na chromozomalne poruchy nenasiel, takze nemusim ist na amniocentezu 🙂 Sme velmi stastni. Prajem aj tebe dobre vysledky z AMC, aj z kontrolneho sona. Daj urcite vediet, budem drzat palce 🙂

kajushka7
autor
23. jún 2014

@seahorse27 ahoj.. parádička, som vážne rada že to dopadlo dobre.. Inak aj ja som u neho robila drepy, fakt zlatý doktor 🙂 Mna čakajú ešte 2 týždne čakania na výsledky, ale už si pomaly vyberám veci pre malého

seahorse27
23. jún 2014

@kajushka7 Ja som uz dnes tiez kupila v HM-ku zopar dupiek a bodyniek v tej euforii 🙂 Aj my budeme mat chlapceka 🙂)) Neboj, vysledky dopadnu dobre. Ale vidim, ze myslis pozitivne a to je super 🙂) Inak mi povedal, ze kebyze ma dnes vidi prvy krat, tak by zivote nepovedal, ze male malo nejaky problem v 14.tt. Cize nepriamo mi naznacil, ze to moje prve sono u neho bolo len stresujuce pre mna...

oxana1212
16. jan 2015

@seahorse27 @kajushka7
Ahojte, kočky, ako ste dopadli? Su vase deticky zdrave? Dufam, ze nevadi ze sa pytam..

seahorse27
16. jan 2015

@oxana1212 Ahoj. Nevadi 🙂 U nas je vsetko v poriadku, mame doma 2,5 mesacneho uplne zdraveho chlapceka 🙂) Preco sa pytas? Mas rovnaky nalez?

kajushka7
autor
16. jan 2015

@oxana1212 Ahojte, no ja som také šťastie nemala.. amniocentéza mi potvrdila downov syndróm, takže som cca pol roka od potratu

lenusik296
14. apr 2021

@seahorse27 takže všetko ok?

seahorse27
14. apr 2021

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre