Trisomy test - rada
Ahojte, idem si po radu lebo som nešťastná. Práve čakám na výsledky Triple testu, čo sa robí v 16tt tehotenstva. Bez ohľadu na výsledok by som rada podstúpila ešte aj odber plodovej vody (neverím týmto testom , pri prvej dcére mi indikovali veľké riziko že bude mať Downov syndróm, ale dcéra je absolútne zdravá). Už som amnio absolvovala pri prvej dcérke ale teraz mi ju lekár nechce schváliť lebo čakám dvojičky a riziko je vraj nepomerne väčšie. Odporučil mi trisomy test.
Čo vy naňho hovoríte? Našla som si ich stránku a existujú nejaké tri druhy. Základný, potom XY a test+ (také niečo 🙂)
Lenže ten prvý je len na tri ochorenia a ten posledný stojí tuším 600e.
Nie je to len zas nejaké cucanie peňazí z ľudí?
Keď mi lekár zamietol amniocentezu argumentovala som tým, že je to komplexná diagnostika zatiaľ čo trisomy sa zameriava len na pár diagnóz a on mi na to povedal že " na Slovensku ich aj tak viac nie je"..
ďakujem za každú radu 🙏
O
@ingrida1127 ja ta velmi dobre chapem... presla som si niecim podobnym. Bola som na utz v 7tt a dr.nevidel nic len prazdny vak 😔😔😔
Ja ze co to znamena??? On ze zatial nic, tehotna som, mmt to nie je, ale zatial nevidi srdiecko... ze kontrola o 2tt. No myslela som ze sa zblaznim. 😭😭😭 kazdy bozi den som nevedela zaspat, ked tak iba na par hodin...snivali sa mi priam hororove sny ze potratim a pod. Uz aj o tom ako budem musiet ist na cistenie... no ciste psycho 😔😔😔 boli to fakt najhorsie 2 tt v mojom zivote... ale podarilo sa! Ked sa doktor usmial, ze vsetko ok, a povedal je to tam, ti poviem, ako by sa cely gerlach mal zrutit!!! Taky kamen zo mna spadol...
Musis stale verit... dufat. Nemysli vobec na zle...Nie sa opustit. Ako som ti pisala, pockaj na ten morfologicky, ak, tak tam sa nieco musi ukazat...
@lienka.7 ano tiež si to vravím že musím veriť teraz som 16+3tt. V decembri som mala mmt taķ tak som sa z toho psichycky dostala a teraz toto .
Dúfam že už je to posledná skúška a všetko bude dobre .
@ingrida1127 Ahoj nestresuj sa kvôli tripple testom, veľmi často sa mýlia a je to naozaj len zbytočne strašenie mamiciek. Aj keď viem že sa mi to teraz ľahko hovorí ale prežívala som niečo podobne pred vyše rokom keď mi môj doktor zavolal že mám pravdepodobnosť DS 1:25 a mam hned prísť že to je veľmi zlý výsledok.. Zrútil sa mi svet, podľa toho ako mi to podal som si bola takmer istá ze budem mat postihnuté dieťa. Hneď sa riešila genetika, kde má v podstate ešte viac vystrašili a tlačili do amnio. Tu som odmietla, išla som iba na morfologicky ultrazvuk kde doktor žiadne známky DS nenašiel. Potom som si hľadala viac info o tripple testoch a zistila som ze je neskutočne veľa žien ktorým vyšli falošné pozitívne výsledky. Veľa faktorov na to môže vplývať, pokiaľ nemáš potvrdene nejaké riziko DS z morfologickeho ultrazvuku, pripadne aminocentery alebo trisomy testov, s týmto sa vôbec netráp. Verím že všetko bude v poriadku aj mne sa narodila zdravá dcérka ❤️. Pokojne tehotenstvo prajem 😇
@marrria1 ďakujem ti veľmi pekne za povzbudenie 😇verím tomu ze to bude v poriadku 🙏🙏❤
@macica1706 prosim ta ake vysoke riziko si mala na 13 trizomiu ? dakujem
@sofinkina_maminka trisomy test je na 99.94% myslim. Takze sa to neberie ako diagnosticka metoda. Amnio je na 100%. Napriek tomu, ja som radsej isla na trisomy, vzhladom k veku, amnio som nechcela. Ale dala som si len ten základný. Tie ostatne su v podstate nie take zavazne a pokial nemas z rodiny nejaku indikáciu, alebo zlý vyskedok skreeningu, tak si myslim, ze to staci.
Osobne, ak by mi lekar neodporucil amnio, tak by mon na nu neisla, ale je to tvoje rozhodnutie.
@sofinkina_maminka prispevok je starsi, ale sbad niekomu pomôže...
@katarinaforever 1:100 v termine
@macica1706 myslím tu 13 ti diagnostikovali z trisomy ?
@katarinaforever tripple testy na downa 1:100v termíne následne trisomy veľmi vysoké riziko trizomie 13 a down sa vylúčil.na genetike mi povedali ze výsledky sú natoľko zle ze sa mam zmieriť s tým,že pôjdem na predčasné ukončenie tehotenstva.nasledovalo amnio ktoré vyšlo v poriadku a aj morfolog. UTZ....držím palce aby všetko dobre dopadlo
@martinaju ahoj, už som našla aj drahší test za 635eur myslíš že mam ísť do toho? Bojim sa že čím viac test dokáže odhaliť, tým väčšia šanca je, že vyjde veľa vecí s vysokym rizikom. Ktorý test sa odporúča najviac? Mne doktor povedal, žeby stačil najlacnejší za 350 ale ten odhaluje iba 4 syndrómy, nepride mi to dosť. Ten najväčší za 635 už dokáže odhaliť aj autizmus, veľmi som zmätená, neviem do ktorého ísť:( doktor povedal že je to iba na mne, ale ja by som potrebovala nejakú radu alebo odporúčanie, doktor je ten čo pozna môj stav a vidi moje výsledky zo všetkých vyšetrení, podla mna by mi mal povedat, poradiť žeči to stoji vôbec za to robiť test za 635 test ak väčšina vecí v mojich výsledkoch je okay. Predsa len ako doktor so skúsenosťami má väčšie rozhliadky a skúsenosti s pacientkami že ake su ohlasy na jednotlive testy, ale ten môj to nechal čisto na mňa, že je to moja voľba a ja naozaj neviem :(
@isabellaswann prosím ťa o aký test sa jedná? Google mi nič nenašiel. Ja som absolvovala Nifty test za 470€ no pred 4 rokmi cca. Ja by som išla do toho najpodrobnejšieho ak je taká možnosť.
@isabellaswann ja som chcela dat ten bohužial sme o babo orisli este ored trisomy ja som chcela dat ten najdrahsi tusim 710 eur stal
@isabellaswann moj doktor ked uz je za najlacnejsi alebo najdrahsi nic medzi ja som si platila najdrahsi aky bol v rom case a teraz som chcela znova tie najlepsie ale tak no nedopadlo to u nas dobre. Autizmus podla mna neodhali ziaden z tych testov ale tak mozno sa mylim momentalne som to nejako neštudovala do hlbky keďže to u nas dopadlo takto. Ale co som zbežne prebehla o autizme sa neposalo nic.
@sofinkina_maminka pri trisomy je vysoka presnost vyse 99%. Pre mna, kedze som bola prvorodicka v 35 bola amnio riziko, cele tehotenstvo bolo nejake komplikacie, takze som sa bala, ze by sa aj tam cosi skomplikovalo, takze som si dala spravit trisomy s tym, ze ked by dopadli zle, potom by som riesila amnio. A presne takto isto by som sa zachovala aj v buducnosti. Za mna to peniaze neboli vyhodene.
Mamy, ja nechápem... Nechcem rýpať, len to proste potrebujem napísať. Hovorí sa, že každá matka chce pre svoje dieťa to najlepšie. Neľutuje peniaze, ak ich dieťa potrebuje. A vy sa tu naopak rozprávate o testoch a amniocentéze, akoby to bolo to najlepšie. Plánujete mať deti, a už teraz šetriť, že keď to príde, keď dar dieťaťa dostanete, tak aby ste si ho mali za čo poriadne preverit. Fakt sa snažím, ale nedokážem to pochopiť a je mi z toho smutno. Tieto testy sú hlavne ťahačom peňazí z matiek. Ryžujú na tom, že mnohé matky chcú privádzať na svet len zdravé deti. To, čo naozaj v tehotenstve treba, je kvalitné morfo sono, ktoré ukáže, či sa treba na niečo pripraviť (či bude čakať dieťa operácia hneď po pôrode, či treba rodiť v špeciálnom centre...). Jasné, sú ženy, ktoré si dajú spraviť 600€ test len preto, aby vedeli, či ich dieťa má správny počet chromozómov a nechajú si ho aj tak. Ale myslím, že je to mensina. Ako aj tu na koňovi, keď žena zistí čojaviem DS, tak jej prichádzajú len kondolencie v štýle "hrozna situácia, tiež by som šla na potrat". Z času na čas napíše mamina, ktorá neteoretizuje, ale vychováva také dieťa - a tieto som tu vždy bez výnimky videla písať, že sú vďačné za ich dieťa a za vzťah, ktorý s ním maju. Žiadne naše dieťa nie je dokonale zdravé. A každé raz zomrie. Podstatné je, čo urobíme s časom, ktorý nám bol daný. Milovať a nechať sa milovať. Žiť vzťah. Ja viem, že vám môže byť jedno, čo si myslím. Ale je mi proste smutno. Moje dieťa si predsa zaslúži moju lásku a starostlivosť bez ohľadu na to, aké je. Aj vaše deti si to zaslúžia.
Už len dodám, že ak by primárnym cieľom týchto testov nebolo ukončenie tehotenstva v prípade nechcených výsledkov, prečo by sa potom robili tak skoro? Či už ste počuli o žene, ktorá by šla na nifty či trisomy v 3 trimestri? Ktorá by dala 600€ v čase, keď už nemôže na potrat?
@any_soj ,pekný názor ,ale vieš o tom ,že testy si dávaju robit aj ženy ako napr.ja som si dala a vďaka Bohu za tie testy ,že existujú ,bola som tretorodicka po samovoľnom potrate som zostala tehotná ,prišiel šok v podobe dvojičiek ale povedali sme si ze to bdue super aspon si budú drobci spolu vyrastať a ked sme sa tešili na dvojicky prišiel šok dva :na trisomy ma hnal niaky vnútorný pocit,sama doktorka mi povedala ,že neni treba trisomy ,všetky výsledky Su dobré!dala som na vnútorný pocit a išla som ,výsledky boli jedno dietatko zdrave a druhé s trizomiou 18-edwardsov syndróm .Ako matka dvoch chlapcov 12 a 9 ročných som sa tešila na dievčatko a trisomy ukázali aj to ,že zdravý plod je dievčatko a chory je chlapček ,najhoršie na tom bolo že chory plod mohol ohroziť zdravý v podobe predčasného pôrodu ,nakoľko detičky s edwardsom sa buď nedožijú pôrodu,alebo zomrú pri pôrode alebo žijú krátko po pôrode ,ak aj žijú tak je to život v nemocnici neustále operácie a na prístrojoch ,pripominam že je to nevyliečiteľna choroba .Prišiel čas rozhodnúť sa ,najskôr som si povedala ,že nechám to na Panbozka bude ako ma byt ,potom ako mi moja kamarátka ,ktorá ma tazko postihnutého synčeka doma ,povedala ,že keby ona sa moze rozhodnúť ako ja isto by šla na redukciu plodu ,svojho syna miluje nadovšetko ale je to veľká obeta celej rodiny a hlavne jej je ľúto jej dalších dvoch zdravých synčekov.je jasne ze by ho teraz nedala za nic na svete ale maju to nesmierne tažké 😔Takze moja voľba bola
Uz jasná.Verím ,že mi to chlapček odpustil a myslim si ( možno som divna) ale myslim ze moj tatinko ktorý nas opustil po dvoch rokoch v bdelej kóme (prave ako som sa dozvedela o mojich dvojičkách on zomrel)to takto hore zariadil aby som mala ja tu vytúženú dcerenku a chalpcek išiel za ním aby mu nebolo smutno .Neviem tak som si to ja vybavila ,že asi to tak malo byt .Dufam ,že mi Pan Boh odpustí 🙏🏼Na druhej strane mu ďakujem za moje vymodlene dievčatko ,našu Kristinku ,z ktorej sa tešíme veľmi a milujeme ju nadovšetko 🙏🏼Tiež nie som zato ,že hej idem na testy ak bude dieťa choré tak sup na potrat,ale povedzme si na rovinu ,kto To s dieťatkom pomôže ?ani tento blby štát nie ,doktori sa obracajú chrbtom a ver ze to mam z prvej ruky ,tak si myslim ,že je na mieste porozmýšľať či je vôbec vhodné na tento svet priviesť dietatko tazko chore , je to utrpenie pre celu rodinu ,Ano obdivujem každú ženu co sa rozhodne dietatko si ponechať ale myslim ,že žena ma právo sa rozhodnúť 🙏🏼.Nehádžme všetkých do jedného vreca .Ešte mimo tému spomeniem mojho tatinka ,padol zo strechy a po náročnej operácii krčnej chrbtice zostal v bdelej kóme ,vsetci dali ruky preč ,vsetko bolo tažké,moja mama sa rozhodla si tatina zobrať domov,bolo to tažké obdobie ,myslim že vsetci sme si vydýchli že tatinko sa po dvoch rokoch prestal trápiť a opustil nas .Bolo to smutne ale na druhej strane myslim ze konecne našiel pokoj .Takze aj táto skúsenosť s tatinom mi pomohla v rozhodovaní 🙏🏼Pekny vecer prajem všetkým ❤️
@karolajna1789 ahoj. Ďakujem za svedectvo. Mrzí ma, čím si si presla. Viem, čo je Edwardsov syndróm. Tvoj príspevok začínaš tým, že hádžem všetkých do jedného vreca (hoci ja som napísala, že sú ženy, ktoré si nechajú spraviť test a nechajú si dieťa bez ohľadu na výsledok, takže som nehodia do jedného vreca), ale zároveň píšeš, že vďakabohu za tie testy, lebo vďaka nim si... mohla ísť na potrat. Čiže to len potvrdilo, čo píšem. Že tie testy sú presne na to primárne určené. Pred časom som čítala nádherný blog o rodine, kde Emma žila 6 mesiacov s Edwardsovym syndrómom. Bola s nimi doma, aj so staršou dcérou (už neviem, či nemali aj viac detí) ju neskutočne milovali, vynucovali si jej úsmevy... Áno, je ťažké otvoriť sa láske s rizikom straty. Ale stojí to za to. Ja by som dala veľmi veľa za to, aby sa môj pohľad stretol s pohľadom našej Sáry, hoci aj len na pár sekúnd. A ideálne ak by som vedela vopred, že zomrie o chvíľu (preto som dávala robiť kvalitné sono vždy, lebo veci ohrozujúce život sa ukážu tam, nie na testoch - na sone sa ukáže, ako a či sú poškodené pľúca, srdce, mozog, obličky..). Ale teda Sára bola zdravá. Aj podľa pitvy. A do 38.tt aj ziva. Ani pri ďalšom tehotenstve, 3 mesiace nato, sme nedávali robiť genetiku. Práve preto, že sme zažili, že život je dar v akejkoľvek podobe. Že pôrod Sáry bol to najťažšie, najkrajšie a najsilnejšie, čo som kedy zažila - a nevzala by som späť ani chvíľu s ňou, aby som si povedzme ušetrila porod. Bola by som ochudobnená o toľko sily, lásky, spolupatričnosti (s mojím manželom pri pôrode aj po ňom, s priateľmi,...). Nedokážeme dať život. Len ho prijímať. Milovať a nechať sa milovať v čase, ktorý nám bol darovaný. Je úžasne oslobodzujuce vedieť, že je zbytočne snažiť sa rozhodovať o živote a smrti. Lebo proste nemám šancu vedieť. Možno pôjdem na potrat s dieťaťom s DS, ktoré by malo šťastný a naplnený život, aby som rýchlo otehotnela so "zdravým", ktorý bude raz mať také depresie, že spácha samovraždu, alebo takú rakovinu, že sa bude roky zmieta v bolestiach. Nemôžem chrániť svet (ani ten svoj, či svojich detí) pred utrpením tak, že odstránim trpiacich. To by sme šli všetci. Inak, syna tvojej kamarátky mi je úprimne ľúto :( Azda by mu bolo lepšie v nejakom DSS, než tam, kde keby sa mohli znovu rozhodnúť, by boli radšej, keby nebol. Napríklad v komunite s ľuďmi s mentálnym postihnutím (od ľahkých po najťažšie), kde som žila, by mu isto bolo lepsie. Tam chodili dobrovoľníci z celého sveta, aby ich (nás) títo postihnutí učili zit.
Každopádne áno, tvoj syn ti určite odpustil, o tom nepochybuj. Jedine, čo cíti, je láska. Ako sa volá?
@martinaju najdrahsi je 635 momentalne
@martinaju trisomy test complete
@isabellaswann čo som pozerala, tak za 695€ majú aj spolu s cystickou fibrozou plus ten smithov syndróm.

@elisa_stella ďakujem ti práve že mi do telefónu povedala že je to vysoko pravdepodobne tak neviem ☹😖.