icon

Trizómia 16 - skúsenosti

katt884
4. aug 2021

Ahojte, prave mi z triple testov vyslo detegovane vysoke riziko trizomie 16 chromosomu. Som v 22tt. Dnes odobrali vzorku plodovej vody pre dalsie vysetrenia. Stretol sa s tym niekto? Nikde neviem o tom najst informacie. Morfologicky ultrazvuk ukazal nejake anomalie ... Ale nic strasne....moze sa jednat aj o mentalnu retardaciu. Lekari mi ponukli prerusenie tehotenstva. Neviem, co si mam mysliet, co ocakavat....

brezza
•
4. aug 2021

@katt884 urcite 16? Som myslela, ze tripple testy predvidaju len T13, T18, T21

martina123s
•
4. aug 2021

Aj 16...je to jeden zo zakladnych, co analyzuju...mne zistili pred dvoma tyzdnami pri prvom skriningu edwardsov syndrom - následne odber choriovych klkov, kde sa vysledok potvrdil, minuly tyzden kyretaz...drzim palce, viem si predstavit ako sa citis...drzim palce nech to v ramci moznosti dopadne co najlepsie

brezza
•
4. aug 2021

A aky to je syndrom T16?

@katt884 nezufaj. Mne vysli tripple na T21 1:5 a maly je zdravy. Drzim palce

katt884
autor
•
4. aug 2021

@brezza prepac...trisomy sme mali... Som nervozna strasne ...pomylila som sa, mame po sebe neskutocne vela vysetrenk a plnu hlavu....

katt884
autor
•
4. aug 2021

@martina123s dakujem. Drzte sa aj vy...

katt884
autor
•
4. aug 2021

@brezza t16 - je trizomia chromosomu 16. Nie je to konkretny syndrom, na slovensku maju udajne 1 pripad, zive dieta. Trizlmia tohto chromosomu ma za nasledok strasne vela moznych kombinacii, od mentalnej retardacie po rozne telesne, fyzicke priznaky. Tato trizomia moze za vacssinu potretov do 12tyzdna. V amerike su ale konkretne pripady, kde deti s tymto syndrkmom dokonca chodia na vysoku skolu...takze neviem. Strasne ambivalentne.

zazvorka87
•
Odpoveď bola odstránená
•
lucinka9292
•
10. aug 2021

@katt884 ahoj, mne z Trisomy vysla trizomia 14 na 20%. Pravdepodobne mozaicizmus placenty. Bola som aj na genetike a nasledne na amniocenteze. Ta to trizomiu nepotvrdila. Som mesiac po porode. Spravili mi odber z placenty a z pupocnikovej krvy. Dnes som sa dozvedela vysledky a to ze “chyba” bola v placente. Este nas cakaju nejake vysetrenia mna a manzela. Viem ze je to tazke, ja som bola v soku, mala som dobre aj tripple testy aj morfologicke sono a potom prislo toto…ak nieco budes potrebovat napis 🙂

lucinka9292
•
10. aug 2021

@katt884 este dodam trisomia 14 je velmi raritna a preto som si zacala citat rozne zahranicnr clanky, aby som vedela o co ide. Nevedela som sa sustredit a nic ine som nerobila.

katt884
autor
•
21. aug 2021

@lucinka9292 ahoj, sme po amniocenteze, mame vysledky, ktore nepotvrdili pritomnost trizomie v bunkach plodu, je pritomna pravdepodobne iba v placente. Tesim sa, ze aj s Vami je vsetko v poriadku. Lekari ma ale upozornili na to, že placenta pred časom môže starnúť, treba priebežne sledovať prietoky, .... a keď budu výsledky horšie, máme sa pripraviť na cisársky a predčasný pôrod, ale nemusí to tak byť. Vy ste rodili v termíne?

lucinka9292
•
24. aug 2021

@katt884 Ahoj, tak to ma tesi, ze ste takti dopadli. To su super spravy 🙂 Rodila som presne na termin. Ziadne komplikacie neboli. Dufam, ze aj Vam to dopadne tak dobre 🙂