icon

Užívanie Anopyrinu ako prevencia preeklampsie

najk
9. jan 2017

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či ste niektorá užívali v tehotenstve anopyrin ako prevenciu preeklampsie. Pomohlo Vám to? Vyhla sa Vám? Alebo sa aspoň dostavila v neskoršom týždni ako v predchádzajúcom tehotenstve? Robili Vám aj testy na zrážanlivosť krvi?
Za každú skúsenosť moc ďakujem

Strana
z3
najk
autor
6. okt 2021

@silviaeli dakujem, ale uz mam za sebou druhe tehotenstvo. Tretie neplanujem. Pri prvom som mala tiez hellp, pri druhom sa to nastastie neopakovalo. Ale tlak som vysoky mala aj pri druhom a myslim, ze keby sa mala nevypytala na svet o tri tyzdne skor, smerovalo by to zasa k preeklampsii. Uz mi stupali tlaky na 180/120 a lieky prestavali zaberat. A lekari to skor ukoncovat nechceli..

silviaeli
7. okt 2021

@najk tak som rada, že to dobre dopadlo🙏🏻..a prve s Hellp ako dopadlo?❤️..mam svoj vek, ale ešte túžim po jednom, no neviem ci sa na to dám..

najk
autor
3. nov 2021

@silviaeli Prve s hellp bola cista katastrofa. Tlak zacal stupat v 26tt. Nejako sa to podarilo udrzat do 32+4, ale to uz som na tom bola ozaj zle. Tlak 200/120. Odlucila sa mi placenta, valila zo mna krv, nastastie som bola v nemocnici v TN, hned robili cisarsky. Maly sa narodil 1540g, prvykrat som ho videla az po troch dnoch, ked mi konecne trosku klesol tlak a dovolili mi ist za nim (zato manzel ho mohol vidiet uz par hodin po porode). No a na treti den, ked som predpokladala, ze moj stav sa uz bude len zlepsovat, ma strasne zacal boliet zaludok. Po obede bolel a vecer som skriabala steny od bolesti. Chcela som zomriet. V podstate ma nijako neliecili, zobrali krv, dali mi lieky od bolesti, spravili sono brucha, rtg a ono to po tych liekoch preslo a uz sa to nezopakovalo. Az potom som sa dozvedela, ze to bol poporodny hellp syndrom a aky bol moj stav vazny. Maly ma 6 rokov. V niektorych veciach je pozadu, ale na to ako to mohlo dopadnut som vdacna za to, ze to je normalny sikovny chalan.
Ja uz dalsie neplanujem. Videla som, ze aj pri druhom tlak stupal a mala sa narodila s dost nizkou porodnou vahou. Vidim, ze moje telo to tehotenstvo proste nezvlada a odmieta. Uz nebudem skusat. Ale keby som mala druhe tehotenstvo bez problemov ako pises Ty, ze si mala, tak by som do toho mozno sla. A teda ak je rovnaky partner. Lebo Tvoje telo uz by malo byt zvyknute na jeho DNA, preto druhe tehotenstvo s rovnakym partnerom uz byva lepsie a uz by proti plodu nemalo Tvoje telo tak silno bojovat.

silviaeli
3. nov 2021

@najk dakujem za odpoved..novja som take bolesti mala pred pôrodom 😫no práveže, keď som 2x otehotnela tak som sa veľmi bála, že sa to zopakuje..

A vtedy som si aj spomenula na dr., ktorý mi pri 1.tehu zachránil život, pytala som sa ci mozem mat ešte deti, vravel, že iba ak chcem 2deti bez matky…alebo nemusi sa to znova stat, ak by bol iný partner, alebo pohlavie dietata🤔…preto som dlho dieta nemala až kym som už s novým partnerom nečakane otehotnela.veľmi som sa bála, ale dr. ma ukludnila, že budem pod kontrolu a všetko bude Ok!!
Aj teraz by som sa určite sledovala viac, ale stoji mi to zato🥰

najk
autor
21. nov 2021

@silviaeli no ja som prave vsade nasla info, ze novy partner je rizikovejsi. Lebo pri starom si telo uz na jeho DNA zvyklo a reakcia by nemala byt tak silna, co sa v mojom pripade aj potvrdilo. Novy partner je znova nova DNA a reakcia moze byt znova ako pri prvom tehotenstve.. A dievcata su udajne menej rizikove (u mna prvy bol chlapec, druhe dievca). Uz su aj nejake nove vysetrenia, ktore dokazu v zaciatkoch odhalit ake je riziko preeklampsie. Ale robia ich myslim v CR, u nas este nie (mozno uz ano, za ten rok a pol odkedy som bola tehotna sa toho mozno dost zmenilo. Uz to az tak nesledujem)

silvus138
21. nov 2021

@najk už daaaaavno sa robia 🙂 ja som mala 1:200 riziko preeklampsie, nasadený Anopyrin a donosila som do 39tt a potom sekcia 🙂

silviaeli
22. nov 2021

@najk tak na mna platila ta zmena partnera😉2. tehotenstvo úplne bez problémov akurat som brala preventívne calcium 500 celé tehotenstvo, to pomaha k správnej zrážanlivosti krvi, keď ja som mala pri 1.tehu HELLP..poruchy zrážanlivosti…. a áno tusim, že už sa to da skor zistit..

jozefina30
17. júl 2022

@najk prave riesim podobnu dilemu ako aj vy pred par rokmi. Dcera sa narodila 37+0, tazka preeklampsia od 34tt, nastupili bielkoviny v moci a potom aj tlak, tak ma hospitalizovali a potvrdila sa. Dva tyzdne na rizikovom, dopegyt a magnezium. Tlak mam od preeklampsie normalny, predtym som mala vzdy nizky. Este rok po ukoncenom tehu som mala u nefrologa stopy bielkoviny v moci. Som chudunka, cele tehu som bez problemov hoci rizikove a pre mna velmi narocne na manazment, kedze mam cukrovku (nie gestacnu). Mala bude mat dva roky a vaham, ci ist do toho znova a pokusat osud. Bol by mi nasadeny anopyrin od 12tt, uz som sa mojej lekarky v Kochu pytala. Riziko by % vyslo pri ich skriningu automaticky vysoke kedze uz som ju v prvom tehu prekonala, na to ma upozornila. Bojim sa, ze pri mojej diagnoze + prekonanej preeklampsii je to hra s ohnom. Ale surodencq by som k malinkej chcela, hoci pred prvym tehu sme si aj s muzom vraveli, se kvoli cukrovke budeme radi za jedno zdrave dietatko

bessdonna
2. máj 2024

@najk prosim ta nakoniec si brala anopyrin?

silviaeli
Autor odpoveď zmazal
zzzzza
19. jan 2025

@nicci254 ako ste dopadli

Strana
z3