icon

Užívanie Oxazepamu v tehu

skalnicka02
15. júl 2020

Ahojte, máte niekto skúsenosti s užívaním oxazepamu v tehotenstve? Užívali ste celé tehu, aké dávky vám zaberali? Mal tento liek dopad na bábo? Pekný deň

tripetta
15. júl 2020

Skús google, to je taký prehliadač na internete, ak si o ňom ešte nepočula. 😅 Napíš si tam - benzodiazepíny a tehotenstvo. Ale myslím, že odpoveď už vieš, len si zvedavá, či sa niekto prizná, že ich počas "tehu" bral.
Prajem pekný deň.

skalnicka02
autor
15. júl 2020

@tripetta 1. Nie su dostatočné štúdie aby sa potvrdil vplyv oxazepamu na dieťa. Všade sa len píše ako tieto lieky MÔŽU a nie ako v skutočnosti vplývajú na bábo. 2. Oxazepam je najslabší z benzodizepamínov a v nevyhnutných prípadoch sa môže (zdroj dr. na klinickej faramkológii) 3. Nie som zvedavá či sa niekto prizná, chcela som vedieť aké dávky baby brali a ako dlho a či niekto bral aj celu tabletku za deň a ako dlho. Či to stačilo a ako to potom riešil.

ivikbloom
15. júl 2020

urcite to treba hned nahlasit tvojmu gyn a ten to musi nahlasit pretoze sa budu skumat neziaduce ucinky resp. vedlajsie ucinky a pod. tohto lieku, kedze ziadne benzodiazepiny neboli nikdy testovane na tehotných zenach- nesmie sa to totiz. hlasi sa to statnemu ustavu pre kontrolu lieciv. cize hned ako sa berie nejaky takyto liek sa to musi aj nahlasit.

semila001
15. júl 2020

Radsej by som.nebrala ziadne tabletky v tehu moja mamina.brala vitaminy v uvodzovkach a sestra sa narodila prestavala dychat mala tazku operaciu pluc nema polovicu pluc ma 12 rokou a tazko to.je .
As mna najlepsie vitam8ny ovocie zelenina pestra zdrava strava
Ziadne tbl.

maxxim
15. júl 2020

@ivikbloom ahoj, prosim ťa, môžeš mi napísať kde je napisané ze je to povinnosť nahlasovať štatnemu ústavu pre kontrolu liečiv? Osobne poznám rodinu kde matka počas teh. Brala antidepresíva, a jej deti su úplne zdrave. Počas teh. Jej samotná gyn povedala že väčšie ohrozenie pre dieťa je samotný stres matky ako negatíva lieku. A samozrejme jej zistila gyn..že to môže užívať. Ale nič sa nikde nenahlasuje! A ak by sa takto malo nahlasovať tak potom by aj autorka tohto clanku bola iba testovacím jedincom či ako to chapať? Nechapem tejto pointe, ale zdá sa mi to absurdné.

lenka_21
16. júl 2020

@skalnicka02
@tripetta prizna preco nie. Brala som AD Ixel a aj Rivotril. Moja psychiatricka nesuhlasila s vysadenim kde som zistila, ze som v tehu. Povedala, ze by som sa viac “rozhadzala” a to by skodilo babetku este viac. Brala som este aj po porode cca rok, kojila 2 deti. Sme v pohode. V kazdom pripade konzultovat s odbornikom - obvodak nie je odbornik!

meesha
16. júl 2020

Antidepresiva nejsou benzodiazepiny. To nemuzes srovnavat. To je ok. Benzodiazepiny by se stejne dlouhodobe brat nemely, tehu netehu, neni co resit 🤷🏾‍♂️

meesha
16. júl 2020

Tedy: pokud mas dlouhodobe problemy-smer psychiatr

skalnicka02
autor
16. júl 2020

@meesha to si napisala mne smer psychiater? 🙂

skalnicka02
autor
16. júl 2020

@lenka_21 ahoj, dakujem za skusenost..ja akurat cakam kym zaberie sertralin.

meesha
16. júl 2020

@skalnicka02 jj, ale pokud cekas az zabere sertralin, zjevne psychiatra mas a ten te nenecha jist oxazepan cele tehotenstvi. To bude cajk 😉

skalnicka02
autor
16. júl 2020

@meesha určite nie cele tehu, načo, veď to je len na preklenutie obdobie kym nezačne AD spravne fungovať

skalnicka02
autor
16. júl 2020

@meesha inak to je paradox, chcela som tu na MK najst cloveka co to bral a vymenit si pocity a skusenosti a zatial sem pisu ludia co nemaju skusenost a ani len pochopenie a pisu tu svoje ,,odborne nazory", ktore nic nepomozu.

ivikbloom
16. júl 2020

@skalnicka02 nic v zlom, ale dievcata Ti chcu len pomoct. aj v spc týchto liekov je napisane , ze sa mozu uzivat len 6 az 8 tyzdnov a potom, ked sa stav nezlepsi smer odbornik- t.j. psychiater a ten predpise antidepresiva pre ich mensie neziaduce ucinky nez maju benzodiazepiny. to ze sa to u nas na SK tak nedeje je druha vec, preto sme oznacovani za najvacsich spotrebitelov týchto ,,drog,, lebo ludia sa na nich po tejto dobe stavaju zavisli, je to aj j pribalaku ze vznikaju zavislosti. tak ako bolo spomenute vyssie antidepresiva su omnoho bezpecnejsie v tomto aj pre normálnych ludi nie to este pre tehotne. robim v psychiatrickej praxi a vidim ako vyzeraju ludia po napr 10 tich rokoch uzivania a zavislosti na benzod. len preto, ze sa hambia ist za odborníkom. ale je to kazdeho zdravie nech si s nim kazdy robi co chce.

ivikbloom
16. júl 2020

@maxxim nepisala som o AD ale o benzodiazepinoch, to je uplne odlisna skupina liekov s inym mechanizmom ucinku a ovela vacsim mnozstvom neziaducich ucinkov. Tvoja znama urcite brala SSRI, skupina AD, ktore su ovela bezpecnejsie nez benzodiazepiny.

skalnicka02
autor
16. júl 2020

@ivikbloom dik za nazor. Som pod dohladom psychiatra. Mam benzo. len kym nenastupi ucinok sertralinu co je za cca 2 tyzdne.

skalnicka02
autor
16. júl 2020

@ivikbloom myslis tu pomoc od dievcat ze ci poznam google a mam si tam zadat benzo.??

skalnicka02
autor
Autor odpoveď zmazal
meesha
16. júl 2020

@skalnicka02 tak on ten dotaz proste vypada divne 🤷🏾‍♂️ Kdyz se ptas jestli to nekdo uzival cele tehotenstvi - prvni co me napadlo, ze to beres jen tak a hledas alibi 🤷🏾‍♂️ Protoze “jina to brala celou dobu a bylo to ok”. Kdybys napsala treba neco ve smyslu: “zeny, cekam az mi zaberou ad, zatim mam bdz, ale jsem z toho nervozni, brala jste to taky nektera? Bylo vse v poradku? Pojdme pokecat.“, pak by se ti asi nevyzadane rady nesesly.

skalnicka02
autor
17. júl 2020

@meesha vieš niektore ženy si daju pr. pol tabletky kazdy tyzden pocas celeho tehu

skalnicka02
autor
17. júl 2020

@meesha ale kto to nezazil nepochopi, preto som chcela nech mi prosim napisu zeny so skusenostami ktore to brali

lenka_21
17. júl 2020

@skalnicka02 Brala som Rivo asi 3-4 roky spolu s AD. Podarilo sa im ich nakoniec postupne pod dohladom psychiatricky vysadit.