Užívanie Oxazepamu v tehu
Ahojte, máte niekto skúsenosti s užívaním oxazepamu v tehotenstve? Užívali ste celé tehu, aké dávky vám zaberali? Mal tento liek dopad na bábo? Pekný deň
@tripetta 1. Nie su dostatočné štúdie aby sa potvrdil vplyv oxazepamu na dieťa. Všade sa len píše ako tieto lieky MÔŽU a nie ako v skutočnosti vplývajú na bábo. 2. Oxazepam je najslabší z benzodizepamínov a v nevyhnutných prípadoch sa môže (zdroj dr. na klinickej faramkológii) 3. Nie som zvedavá či sa niekto prizná, chcela som vedieť aké dávky baby brali a ako dlho a či niekto bral aj celu tabletku za deň a ako dlho. Či to stačilo a ako to potom riešil.
urcite to treba hned nahlasit tvojmu gyn a ten to musi nahlasit pretoze sa budu skumat neziaduce ucinky resp. vedlajsie ucinky a pod. tohto lieku, kedze ziadne benzodiazepiny neboli nikdy testovane na tehotných zenach- nesmie sa to totiz. hlasi sa to statnemu ustavu pre kontrolu lieciv. cize hned ako sa berie nejaky takyto liek sa to musi aj nahlasit.
Radsej by som.nebrala ziadne tabletky v tehu moja mamina.brala vitaminy v uvodzovkach a sestra sa narodila prestavala dychat mala tazku operaciu pluc nema polovicu pluc ma 12 rokou a tazko to.je .
As mna najlepsie vitam8ny ovocie zelenina pestra zdrava strava
Ziadne tbl.
@ivikbloom ahoj, prosim ťa, môžeš mi napísať kde je napisané ze je to povinnosť nahlasovať štatnemu ústavu pre kontrolu liečiv? Osobne poznám rodinu kde matka počas teh. Brala antidepresíva, a jej deti su úplne zdrave. Počas teh. Jej samotná gyn povedala že väčšie ohrozenie pre dieťa je samotný stres matky ako negatíva lieku. A samozrejme jej zistila gyn..že to môže užívať. Ale nič sa nikde nenahlasuje! A ak by sa takto malo nahlasovať tak potom by aj autorka tohto clanku bola iba testovacím jedincom či ako to chapať? Nechapem tejto pointe, ale zdá sa mi to absurdné.
@skalnicka02
@tripetta prizna preco nie. Brala som AD Ixel a aj Rivotril. Moja psychiatricka nesuhlasila s vysadenim kde som zistila, ze som v tehu. Povedala, ze by som sa viac “rozhadzala” a to by skodilo babetku este viac. Brala som este aj po porode cca rok, kojila 2 deti. Sme v pohode. V kazdom pripade konzultovat s odbornikom - obvodak nie je odbornik!
Antidepresiva nejsou benzodiazepiny. To nemuzes srovnavat. To je ok. Benzodiazepiny by se stejne dlouhodobe brat nemely, tehu netehu, neni co resit 🤷🏾♂️
@lenka_21 ahoj, dakujem za skusenost..ja akurat cakam kym zaberie sertralin.
@skalnicka02 jj, ale pokud cekas az zabere sertralin, zjevne psychiatra mas a ten te nenecha jist oxazepan cele tehotenstvi. To bude cajk 😉
@meesha určite nie cele tehu, načo, veď to je len na preklenutie obdobie kym nezačne AD spravne fungovať
@meesha inak to je paradox, chcela som tu na MK najst cloveka co to bral a vymenit si pocity a skusenosti a zatial sem pisu ludia co nemaju skusenost a ani len pochopenie a pisu tu svoje ,,odborne nazory", ktore nic nepomozu.
@skalnicka02 nic v zlom, ale dievcata Ti chcu len pomoct. aj v spc týchto liekov je napisane , ze sa mozu uzivat len 6 az 8 tyzdnov a potom, ked sa stav nezlepsi smer odbornik- t.j. psychiater a ten predpise antidepresiva pre ich mensie neziaduce ucinky nez maju benzodiazepiny. to ze sa to u nas na SK tak nedeje je druha vec, preto sme oznacovani za najvacsich spotrebitelov týchto ,,drog,, lebo ludia sa na nich po tejto dobe stavaju zavisli, je to aj j pribalaku ze vznikaju zavislosti. tak ako bolo spomenute vyssie antidepresiva su omnoho bezpecnejsie v tomto aj pre normálnych ludi nie to este pre tehotne. robim v psychiatrickej praxi a vidim ako vyzeraju ludia po napr 10 tich rokoch uzivania a zavislosti na benzod. len preto, ze sa hambia ist za odborníkom. ale je to kazdeho zdravie nech si s nim kazdy robi co chce.
@ivikbloom dik za nazor. Som pod dohladom psychiatra. Mam benzo. len kym nenastupi ucinok sertralinu co je za cca 2 tyzdne.
@ivikbloom myslis tu pomoc od dievcat ze ci poznam google a mam si tam zadat benzo.??
@skalnicka02 tak on ten dotaz proste vypada divne 🤷🏾♂️ Kdyz se ptas jestli to nekdo uzival cele tehotenstvi - prvni co me napadlo, ze to beres jen tak a hledas alibi 🤷🏾♂️ Protoze “jina to brala celou dobu a bylo to ok”. Kdybys napsala treba neco ve smyslu: “zeny, cekam az mi zaberou ad, zatim mam bdz, ale jsem z toho nervozni, brala jste to taky nektera? Bylo vse v poradku? Pojdme pokecat.“, pak by se ti asi nevyzadane rady nesesly.
@meesha vieš niektore ženy si daju pr. pol tabletky kazdy tyzden pocas celeho tehu
@meesha ale kto to nezazil nepochopi, preto som chcela nech mi prosim napisu zeny so skusenostami ktore to brali
@skalnicka02 Brala som Rivo asi 3-4 roky spolu s AD. Podarilo sa im ich nakoniec postupne pod dohladom psychiatricky vysadit.

Skús google, to je taký prehliadač na internete, ak si o ňom ešte nepočula. 😅 Napíš si tam - benzodiazepíny a tehotenstvo. Ale myslím, že odpoveď už vieš, len si zvedavá, či sa niekto prizná, že ich počas "tehu" bral.
Prajem pekný deň.