Vysadila som lieky v tehotenstve
Ahojte vsetky mamicky a buduce mamicky.Liecim sa odkedy sa mi narodilo prve dieta ako poporodna depresia a psychoza.Mala som problemy aj v adolescencii z depresiami ale malo to svoju pricinu.Ked som chcela prve dieta uz som niekolko rokov nebrala lieky a podla doktora to bolo v poriadku, len mi povedal, ze po porode mozem ochoriet a nemusim.Bol to pre mna sok ale trosku si uvedomujem ze som sa nesetrila prve baby a jednoducho to organizmus nezvladol.Maly ma 2 a pol roka a ja sa liecim.Chceli sme druhe dieta cize sme to konzultovali z lekarmi zmenili mi lieky a povedali mi ze mozem mat babo a po porode kojit.Otehotnela som ale asi v 7 tt mi baby zomrelo.Bola som na kyrete a po prvej menstruacie sa mi podarilo znovu otehotniet.Som v 7tt a 3dni.Velmi som doverovala psychiatrom a pri druhom tehu som brala lieky.Neskor sme sa pytali nasho doktora vseobecneho a ten mi povedal ze lieky boli velmi silne a ze on nevedel ze ich beriem, ze v pocitaci mal moje stare lieky.Verim mu a toto ma donutilo vysadit lieky.Brala som Haloperidol 3 mg vecer.Momentalne som asi dva tyzdne bez liecby zatial je vsetko v poriadku.K psychiatrovi idem asi az o 3 tyzdne a vobec neviem co mi povedia.Som presvedcena ze prvy trimester lieky nechcem a neskor sa tiez trosku bojim ved rastie vo mne dieta:Pocula som rozne pribehy a trosku mam strach byt bez liekov.Neviem ci su tu dake mamicky z podobnymi problemami ak ano bola by som rada kebyze napisu ich pribeh ake mali tehu a popripade neskor ked sa baby narodilo,Dakujem za vsetky prispevky.
@lilimoni ziadna fotka pri skutocnej depresii nepomoze ☹
@eri28 na tvojom mieste by som si najma liecbu nekorigovala sama...konzultuj s viacerymi odbornikmi,ale ak uz sa rozhodnes pre liecbu, tak sa liec... A kedze viem, co je ozajstna depka, brala by som lieky...su aj antidepresiva pre tehotne a dojciace zeny, ktore dietatku neulizia...drz sa...joj a este odporucam kombinaciu s psyhoterapiou 😉
@eri28 so psychickymi ochoreniami to je vseobecne tazke aj u netehotnych zien, liecba liekmi nezabera tak, ako by si to odbornici predstavovali, vela liekov ma vazne neziaduce ucinky. ale kedze aj psychicke ochorenia maju casto vazne nasledky v zivote, tak su tie lieky predsa len vacsinou lepsie riesenie. ako ti radi @sue mala by si sa poradit s viacerymi odbornikmi, najlepsie by bolo najst niekoho, kto ta bude chapat a bude ta mat pod odbornym dohladom, ak by sa nieco skomplikovalo. liecbu mozes odmietnut, len to, ze sa v tom az tak nevyznas, tak sama nevies, co by bolo najlepsie, najzodpovednejsie. preto by bolo super, keby si nasla takeho lekara, ktory by ti ochotne a trpezlivo vsetko vysvetlil, aby si vedela, co je v tvojom pripade lepsie, lebo u kazdeho je to individualne
k tejto téme ti viem povedať len toľko, že v prvých týždňoch tehotenstva sa k bábätku nedostanú lieky, ktoré požívaš, takisto alkohol atď 🙂 Ja som pri malej brala ťažké ATB lebo som nevedela, že som tehotná, bola som na farmakológii kde mi povedali, že pokiaľ dieťa chcem, nech si ho nechám a keď ho nechcem tak nech to "zvalím" na lieky a idem "pre istotu" na potrat...dieťa sa mi narodilo úplne zdravé...
@cervenaruza123 volakedy som bola na svk a mala som super doktorka. Vzdy mi vravela ze lieky neskor nebudem potrebovat a vedela presne kedy trebalo lieky znizit a kedy zvysila. Idem za dva mesiace na svk urcite sa s nou skontaktujem. Teraz som v zahranici a tu je to ine.Doktora som nevidela uz pomaly rok.Na kontrolu chodim pravidelne rozprava so mnou zdravotna sestra.Ked je problem skontaktuje sa s lekarom ale to trva aj par dni.Vie ze neberiem lieky povedala mi ze to oznami doktorovi ale este neviem co na to povedal.Podla nej som stabilizovana a ked nechcem nemusim brat lieky.Su tu este specialny doktory pre tehotne tam idem o dva tyzdne uvidim co mi povedia.
Sama od seba vysadit lieky, no neviem, to asi nie je dobry napad
S tymi liekmi to bolo tak ze nastavili ma na haloperidol 3mg vecer.Brala som Ho rok.Stale som spala aj cez den.Moj muz nie je zastancom liekov a bal sa ze neotehotniem pri nich.Tak som si davala 2mg asi mesiac povedala som to sestricke nenamietala lebo som sa citila lepsie.Nespavala som cez den a citila som viac radost a lasku aj od mojho dietata. Ked som zistila ze som tehu brala som tyzden 1mg a potom som vysadila.
@pribinak ja viem ze to nie je dobre.Ale pri druhom tehu som brala poctivo a babo zomrelo. Psychiatri tvrdia ze nie koli liekom ale iny doktor mi povedal ze davky boli vysoke a zabili baby.Prvy trimester zoberiem lieky len ked to bude nevyhnutne a ked sa moj stav rapidne zhorsi.
@eri28 tak ked ti vraveli, ze v buducnosti nebudes potrebvat lieky a sestricka ti povedala, ze si stabilizovana, hadam to nebude take zle. inak nie vsetky lieky sa dostanu k babatku, musia prejst placentou, aby sa k nemu dosiahli a niektore nou jednoducho neprejdu. horsie je to, ze samozrejme tehotne zeny neriskuju s liekmi a ani ked sa robia studie o liekoch sa do nich samozrejme tehotne zeny neobsadzuju, takze tych info zase nie je az tak vela. uvidis co ti na to povedia doktori, je super, ze mas uz nejake stretka s nimi dohodnute, skor by si to aj tak asi nevyriesila, kedze vacsinou sa k doktorom treba objednat a trva to dlho. drzim prsty, nech vsetko dopadne dobre
Baby nakoniec to vyzera tak, ze idem v utorok k doktorovi, podla listu co mi poslali z nemocnice, tak sa porozpravame a dufam, ze najdeme kompromis.Poprosila som aj moju sestru aby sa skontaktovala s mojou dr.byvalou na svk, ked tam idem v lete na dovolenku mozno si na mna najde cas.

@eri28 dobre si spravila, ze si vysadila lieky. Ak ta hudu chytat depresie, tak si chyt brusko. Ja som vsade so sebou nosila fotku zo sona a pomahalo 🙂 malicka bola neplaclivy spachtos, takze po narodeni som na nu pozerala ako spinka a bolo mi fajn 🙂 treba si len najst zdroj pozitivnej energie 🙂