icon

Vysoký tlak v tehotenstve

16. feb 2026

Ahojte, neviem, ako presne nazvat diskusiu.
Na tlak sa liecim uz dlho, som aktualne tehotna v 13 tt., beriem 3x1 Dopegyt. Tlak meriam 3x denne a je vcelku ok. Dnes som mala poradnu, vsetko vyzera byt v poriadku. Brala som 2 tyzdne Duphaston, kvoli hematomu, ten uz tam nie je, bol maly. No vsade citam, ze by bolo vhodne uzivat kvoli preeklampsii Aspirin. Lekar mi pred mesiavom povedal, ze v 1.trimestri neodporuca kvoli moznemu krvacaniu, ze neskor mozno, ale len 50 mg. Dnes mi povedal, ze kedze beriem lieky na tlak, je ok, ze podla neho to nie je potrebne uzivat vobec a ze v 30 tt. ma posle na rizikovu poradnu, kde si ma nastavia na porod. Ale ja sa nepytam na to "potom", prave citam, ze cim skor sa Aspirin zacne uzivat (100-150 mg vecer), tak tym lepsie sa vytvoria cievy v placente a zlepsi sa prekrvenie. Navyse, mam vysoky cholesterol a triglyceridy, ano, nie som v naj kondicii...viem. Na to mi povedal, ze sa k tomu ma vyjadrit este internista, on vsak nevidi dovod. Kardiolog/internista mi povedal, ze toto je gynekologicka zalezitost a ide o komplikaciu suvisiacu s tehotenstvom. Ma sa vyjadrit on.
Ja sa bojim, ze bez toho Aspirinu, mi ten tlak pojde hore tak ci tak, v minulom tehotenstve stupal od cca 30-teho tyzdna, lieky som mala od 34 tyzdna. A to 6x denne a aj tak mi tlak neklesal. Bielkoviny v moci ani opuchy som nemala. Nebola to preeklampsia, ale "len" gestacna hypertenzia. Ale aj tak nebezpecne.
Takze by som Vas poprosila, tie, co ste uz mali lieky na tlak hned od zaciatku, uzivali ste aj ten Aspirin alebo nieco na tento styl?
Neviem, co robit.
Dakujem za skusenosti.

kiki68
16. feb 2026

@anonym_autor ja som mala od 10tt tehu aspirin 150mg denne do konca 36tt

kiki68
16. feb 2026

@anonym_autor tiez chod nazoru kombinovany test a nechat tam spravit aj predpoklad na riziko preeklampsie. Tam to vyskoci pri tomto tlaku na nejake cislo 1:50 a nasadia ten tehu aspirin. A ja mimo tehu mam nizky tlak, nie nad 125, skor hlboko pod.

autor
16. feb 2026
@kiki68

@anonym_autor tiez chod nazoru kombinovany test a nechat tam spravit aj predpoklad na riziko preeklampsie. Tam to vyskoci pri tomto tlaku na nejake cislo 1:50 a nasadia ten tehu aspirin. A ja mimo tehu mam nizky tlak, nie nad 125, skor hlboko pod.

@kiki68 mne odpisali z Kochu hned na zaciatku, ze u mna je bezpredmetny tento test, ze to riziko mi automaticky vyjde vysoke, kedze uz sa liecim na tlak. Ale asi tam este napisem. My sme si uz inak pisali v SS. Mne aj na liekoch teraz vyskoci obcas na 140/95, ale to skor pri namahe, v klude dalsie meranie je ok. Zatial.

kiki68
16. feb 2026
@anonym_autor

@kiki68 mne odpisali z Kochu hned na zaciatku, ze u mna je bezpredmetny tento test, ze to riziko mi automaticky vyjde vysoke, kedze uz sa liecim na tlak. Ale asi tam este napisem. My sme si uz inak pisali v SS. Mne aj na liekoch teraz vyskoci obcas na 140/95, ale to skor pri namahe, v klude dalsie meranie je ok. Zatial.

@anonym_autor Takze potom by mali od 10tt nasadit. Mne to pomohlo teda. Uvidis co bude, ja len ze potom preco nedaju hned takto aspirin. Navyse odporucane je 150mg a nie menej.

kiki68
16. feb 2026

Ja som mala na liekoch pri namahe cez 150/160. Neviem si predstavit co by bolo bez toho do 36tt.

autor
16. feb 2026
@kiki68

@anonym_autor Takze potom by mali od 10tt nasadit. Mne to pomohlo teda. Uvidis co bude, ja len ze potom preco nedaju hned takto aspirin. Navyse odporucane je 150mg a nie menej.

@kiki68 este pozistujem. No mala som hematom, donedavna som spinila, uz sa vraj vstrebal a nemam ho uz brat.
Tak to si mala riadny ten tlak a kolko Dopegytu si brala? No mne v minulom tehotenstve bolo dobre, mohla som vysadit Concor a nic som nebrala a az okolo toho 30tt. to slo vyssie a potom som posledne tyzdne brala 6x denne Dopegyt, ale drzalo sa mi to vyssie a hlavne poradne ma stresovali. Ja som uz povedala sestricke, ze si donesiem zaznam, co si doma meriam, ja nechxem na poradni merat tlak. Lebo aj dnes 150/90 u nej a doma potom 112/82.

autor
16. feb 2026

Inak, ten moj doktor je dost salamista v tomto, ale on nechodi uz roky k porodom, ja sa skusim nakontaktovat este na primara tu v nemocnici, rodila som pri nom predtym, je to mlady, ale zaroven uz skuseny lekar a hlavne vidi tie zeny s kadejakymi komplikaciami. V tej nemocnici to brali strasne vazne, ved preto sa bojim, aby to neslo este vyssie, lebo tak max. je 8 Dopegytov denne a to uz budem spat asi aj postojacky, strasne som malatna z toho. A nemusi zabrat. A ak ten Aspirin pomoze, tak nechapem, preco to nechce riesit...🤔

autor
17. feb 2026
@kiki68

Ja som mala na liekoch pri namahe cez 150/160. Neviem si predstavit co by bolo bez toho do 36tt.

@kiki68 takze si viac menej oddychovala? Teraz som namerala 140/92, po chvilke 121/90, pulzy 105. Pisala som do poradne Zahumenskemu, tak sa priklana od konca 1.trim. k 150 mg vecer a ist do rizikovej poradne. Ze cievy nie su v dobrej kondicii, vek, plus nadvaha, mam navyse 20 kg aktualne 🫣.

kiki68
17. feb 2026
@anonym_autor

@kiki68 takze si viac menej oddychovala? Teraz som namerala 140/92, po chvilke 121/90, pulzy 105. Pisala som do poradne Zahumenskemu, tak sa priklana od konca 1.trim. k 150 mg vecer a ist do rizikovej poradne. Ze cievy nie su v dobrej kondicii, vek, plus nadvaha, mam navyse 20 kg aktualne 🫣.

@anonym_autor pozor na tu vahu, urcite na cievne sono ( mna poslali), cize uvidis. Juj drzim velmi palce

kiki68
17. feb 2026
@anonym_autor

@kiki68 este pozistujem. No mala som hematom, donedavna som spinila, uz sa vraj vstrebal a nemam ho uz brat.
Tak to si mala riadny ten tlak a kolko Dopegytu si brala? No mne v minulom tehotenstve bolo dobre, mohla som vysadit Concor a nic som nebrala a az okolo toho 30tt. to slo vyssie a potom som posledne tyzdne brala 6x denne Dopegyt, ale drzalo sa mi to vyssie a hlavne poradne ma stresovali. Ja som uz povedala sestricke, ze si donesiem zaznam, co si doma meriam, ja nechxem na poradni merat tlak. Lebo aj dnes 150/90 u nej a doma potom 112/82.

@anonym_autor mne to uz bez toho thromboass neslo zrazit nicim. U nas nedavaju dopegyt, ale cosi ine. Pri porode ma tiez o haku niecim pod jazyk kvoli tomuto. Ze mi to pomoze na srdce. Ehm no…nejak pomohlo na tych 30 min to doklepat do uspesneho konca. Ja som citila , ze minke tak divne, vies ja mavam bezne tlak pod 120/72 a man skor 110/60 a tak. Ja som pre tehu nikdy vyssi tlak nemala, ani nadvahu, viac menej mna to strasne prekvapilo

autor
Včera o 06:02
@kiki68

@anonym_autor pozor na tu vahu, urcite na cievne sono ( mna poslali), cize uvidis. Juj drzim velmi palce

@kiki68 no s tou vahou som zacala nieco robit a cvicit, silovo, ale len doma s vlastnpu vahou, ale akonahle som otehotnela, bol problem s tym tlakom a musela som vysasit Concor a nasadit Dopegyt, s pulzami to.bolo hrozne. No a teraz som uz druhykrat chora, kasle, nespim kvoli tomu, ale ked sa vyliecim, tak chxem aapon zopad cvikov mimo beucha a snazim sa neprejedat. Po porode to musim razne zacat riesit. Len tam na mna do 2 mesiacov vyskoci hypertyreoza. Aj tu zvyknem zvladnut, no len kazdy atak byva tazsi. A tam tiez to ide na srdce, no bodaj by som pri tom chudla, ani to s ami nestalo poslesny eaz, len tlaky okolo 200. Len ja som si nevedela predstavit iat na potrat kvoli tomu strachu. Musim to nejak zvladnut.

autor
Včera o 06:35
@kiki68

@anonym_autor mne to uz bez toho thromboass neslo zrazit nicim. U nas nedavaju dopegyt, ale cosi ine. Pri porode ma tiez o haku niecim pod jazyk kvoli tomuto. Ze mi to pomoze na srdce. Ehm no…nejak pomohlo na tych 30 min to doklepat do uspesneho konca. Ja som citila , ze minke tak divne, vies ja mavam bezne tlak pod 120/72 a man skor 110/60 a tak. Ja som pre tehu nikdy vyssi tlak nemala, ani nadvahu, viac menej mna to strasne prekvapilo

@kiki68 hej, no chapem. Ja uz som mala vyssi ten tlak, obcas ten spodny do 90, lekar to nikdy neriesil, mne to az tehotenstvami a tym nespanim zacalo a ta stitna, Graves Basedow. No a to mam este "stastie", ze rakyto pruser je az po 40-ke, mamina brala na tlak lieky uz v 35 rokoch, ono to kus bude aj dedicne, starka mala so srdcom problemy od mladosti.
A nevies, ako sa to volalo, co si mala na tlak Ty? Ci nie je este nieco, co zvyknu davat. Mam znamu, ta mi hovorila, ze ako zistila, ze je tehotna, tak tlaky do 200, opuchy, ze hned do nemocky a ladovali ju vsetkym moznym, ale aj jej povedali, ze zachranuju ju a na dieta az tak nehladia. Ze bud/alebo. A ma zdraveho syna, aj dojcila na Concore. Lebo Dopegyt jej nezaberal. To je inak strasne stary, sice overeny liek, ale slaby. Mozno nieco z betablokatorov ai mala. Lebo.to citam, ze zvyknu davat, ked nezabera Dopegyt.
Dakujem Ti.