Vyšší tlak v 35. týždni

katka06
27. dec 2022

Ahojte..dnes má trocha vystrasil doktor. Celé tehu som mala tlak OK, akurat občas vyšší tep. Dnes poradna 34+5 tlak 140/95. Mám sa sledovat, ak bude 2 dni tlak vyšší mám ist na hospitalizacu ☹️ doma mám max 135/80.. aky máte tlak vy?

anavixy
27. dec 2022

Je pritomna aj bielkovina v moci? Opuchy? Pocas hospitalizacie budes 24 hod zbierat moc, z neho vzorku poslu do labaku, kde vysetria mnozstvo bielkoviny v moci. Ak bude vysoke, budu ta riesit ako pacientku s preeklampsiou, teda viac sledovat a dostanes lieky na tlak. Ja som tiez mala podobne cisla, doma vzdy v norme, hospitalizivana som nakoniec bola kvoli inej veci, ale mala som aj zvysene bielkoviny, ku koncu hospitalizacie sa to znizilo, nebrala som nic a vsetko bolo uplne ok 🙂 preeklampsiu netreba podcenovat, preto je na mieste dokladne vysetrenie, ale dopredu sa neboj 🍀

katka06
autor
27. dec 2022

@anavixy za celé tehotenstvo mi ani raz nebrali moč 🙁 takže neviem. Ruky mám trocha opuchnute posledne dva tyzdne. Nedal mi ani ziadne linky, ani nemám v knizke zapsané aka velká je malinká, tak som trocha vystrašena.

katie253
27. dec 2022

@katka06 v tehotenstve na každej poradni sa má kontrolovať moč. Zmeň gynekológa!
Prítomnosť bielkoviny v moči, vysoký tlak a opuchy sú príznakmi preeklampsie.

petronellla87
27. dec 2022

@katka06 Ahoj tiez nechapem preco ti nekontroluju moc pri kazdej poradni🤷‍♀️ Ja mavam na poradni obcad vyssi, raz som mala 145/85 to ma poslal na interne. Tam bolo vsetko ok, ale kupila som si tlakomer a meriam 2x denne, doma mam vzdy tlak ok, opuchy nemam,moc negativny. Mne vravel vtedy tusim ze ked budem mat nad 140/90 treba ist na pohotovost.

katka06
autor
27. dec 2022

@petronellla87 veď to, že som teraz vystrasena..po 8 rokoch, 5 potratoch, 3 operaciach koly mimomaternicovemu🤦‍♀️
Asi si skočím zajtra k obvodnej

nevenka
27. dec 2022

Mne sa takto zacali starosti pri 3.dietati, cca v 35tt., pred 2 rokmi mi vystupil tlak, mala som Dopegyt do 39tt., bielkoviny v moci neboli, ani opuchy, bolo to pred Vianocami, termin som mala na Vianoce, tak ma nechal s liekmi lekar doma. Rodit som sla o 9 dni skor, vsetko dopadlo dobre. No len mne po porode znova prepukla hypertyreoza a ten tlak uz asi bol predzvest tohto. Teraz som v 38tt., tlak tiez vyssi, lieky zatial nemam, len magnezium. Bielkoviny v moci nie su, ani opuchy nemam. Kontrolu mam az zaciatkom januara, tam uvidime, ako to dopadne nakoniec. Do 140/90 je este dobry tlak a treba to merat spravne, 5 minut pred meranim posediet a merat takto v klude. Ja si meriam aj viackrat po sebe a robim priemer. Ale co si pamatam, tak ja mavam vyssi tlak celkovo stale, hlavne ten spodny. U mna to uz bude aj vekom, mam 39 rokov a moja mama uz po 35 mala lieky na tlak. Takze scasti aj dedicne to je. Sledovat to treba, to je jasne. A nerozumiem, ako Ti nemozu v tehotenstve kontrolovat moc. To si nikdy nechodila cikat do toho poharika???

katka06
autor
27. dec 2022

@nevenka no nikdy..stále ked pridem mi odmerá tlak, ked je potrebné zabere mi krv..ultrazvuk mi robí na každej poradni. Zatial bola malinká vždy o čosi väčšia, dnes ani neviem, nemám zapisané v knížke 😏 tiez už nenam 20cat, ale 36, no s tlakom som nikdy nemala problém. Skôr som ho mala nízký. Nedal mi ani lieky, sama som si nasadila magnerot 3x1 😁 No hadam to bude OK 🙏

miadi
27. dec 2022

@katka06 Ja som mala v den TP uz Neviem presne okolo 200/120 a Hlavne ten spodny ze bol vysoky bol problem .. neboj sa babatko bude ok v najhorsom ti daju vyvolavacku a bude na svete skor ..Potom budes mat lieky na tlak a par tyzdnov po porode to pojde do normalu. Normalne si ho doma v klude meraj a ked bude moc vysoky chod na pohotovost. Ten moc sa mà checknut na kazdej prehliadke. ( Mne puchli nohy ) no moc bol v norme.

miadi
27. dec 2022

A teda koli tomu tlaku museli vyvolat porod no Nebolo to nic strasne. Takze Hlavne klud sleduj to a vsetko bude ok. 35t uz je dietatko dost vyvinute Mozno ani inkubator nebude treba a Ked tak nie dlho.drzim palce nech to klesne!

jazula
27. dec 2022

Meraj si doma tlak viac krát za deň, ak by vyskočil vyšší, šla by som kľudne aj na pohotovosť. Spodný tlak nad 90 je nebezpečný pre bábo kvôli zásobovaniu živinami, pupočník vraj nemusí fungovať správne. Ja som týždeň pre pôrodom skončila kvôli tlaku v nemocnici, mala som tuším nejakých 160/100 a nešlo to dole ani po liekoch (bola som s tým 2x na pohotovosti, druhý krát si ma tam rovno nechali, to som mala horný dokonca 170, dolny si nepamätám, pritom cely život som mala nízky tlak)… V deň pôrodu mi diagnostikovali preeklampsiu a primár povedal, že aj keby sa mi nerozbehol pôrod prirodzene, v ten deň by som porodila - vyvolali by ho.
Takže netreba sa báť a stresovať, ale treba monitorovať a keď budeš mať pochybnosti, zájdi zajtra za všeobecnou alebo aj na pohotovosť, ak by napríklad večer vyskočil veľmi vysoký tlak. 35ty týždeň je už pekný, ale ešte chvíľku by bábo mohlo ostať vnútri 🙂. Držím palce.

katie253
27. dec 2022

@katka06 presne som sa ťa išla pýtať, či nemáš náhodou nad 35 rokov. Vtedy je riziko preeklampsie ešte vyššie. Takže určite odnes aj zajtra ráno moč na kontrolu.

luci_dar
27. dec 2022

@katka06 kontrola mocu patrí medzi uplny zaklad, to je ozaj zly gynekológ, ked nerobi ani len takuto prvotnú diagnostiku. Ved tam moze vyskocit bielkovina v moci, krv, cukor ci pod. A ani jedno sa nema nechat len tak. Tie papieriky ale vies kupit aj v lekarni a otestovať si moc doma. Ja som si takto testovala doma niekolkokrat, lebo raz mi vyskocil cukor. Ale bolo to našťastie iba jednorazovo.

katie253
28. dec 2022

@katka06 a inak, kontrola moču sa zapisuje aj do tehotenskej knižky na každej poradni, pozri si či ti to tam zapisujú. Mne raz vyšla bielkovina, dala mi tam sestrička plus a ešte vyznačila farebnou fixkou, aby si v nemocnici všimli, že bola bielkovina v moči.

katka06
autor
28. dec 2022

@miadi dakujem, dost si má ukludnila 🙂 bola som si kupit proužky na bílkovinu v moči, mám to OK 🙏 dnes má tlak krásny, pod 120/80 ☺️ verim, že takto to vydrží co najdlhsie 🙏

katka06
autor
28. dec 2022

Dakujem dievčata. Vzera to tak, že po magnerote mi klesol, tak varím, že to tak aj ostane. Bielkovinu v moči nemám, budem si to urcite kontrolovat.

miadi
28. dec 2022

@katka06 super . Ono niekedy cloveku vyskoci v nemocnici uz len zo stresu staci ze sa bojis aby si neprisla neskoro.. bude dobre neboj 😊

luci_dar
28. dec 2022

@katka06 ja mam doma tlak 80/60, max 100. V nemocnici mam vzdy tak 115 😅.

zuzi0911
28. dec 2022

Ležala som s babou ,čo mala ku konci zvýšený tlak...zbierala 24h moc...všetko bolo v poriadku ...nejednalo sa o nič vážne...dostala lieky a par dni bola sledovaná

katka06
autor
28. dec 2022

Tak hlásim zmenu..okolo 19nastej mi stúpol tlak na 150/100 išla som na pohotovosť, tam 5x tlak rovnaký 🙄 malinká je chvála Bohu v poriadku, ale pustili ma iba pobaliť sa, ostala som lieky, ráno idem na hospitalizáciu.

luci_dar
29. dec 2022

@katka06 dobre, ze si sla, lepsie byt pod dozorom, budu ti to sledovat, nie je to sranda.

katie253
29. dec 2022

@katka06 fuuu, držíme prsty, daj potom vedieť, že už máš malú pri sebe ☺️

jazula
29. dec 2022

@katka06 Držím palce a z vlastnej skúsenosti hovorím, že ten pobyt v nemocnici sa vydržať dá, hlavne nech ste obidve pod dohľadom a maličká nech je v poriadku 🙂. Budeš aj ty kľudnejšia, doma by si sa len stresovala, či už treba riešiť a utekať niekam, alebo ešte nie… Drž sa 🤗.

katie253
29. dec 2022

@katka06 a naozaj pouvažuj o zmene gynekológa

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre