icon

Vytrhnutie zubu počas tehotenstva

20. jún 2025

Ahojte,

Mám takú otázku v prvom trimestri som bola na preventívnej prehliadke a teda mám jeden kaz ale zubár mi povedal že pokial to neboli tak že to spraví až po pôrode. Lenže začal mi problém robiť iný zub ktorý mám už 2x endodonicky ošetrený je na ňom korunka a už som ho občas cítila aj pred tehotenstvom. A obávam sa že ak bolesť neprejde tak bude musieť ísť von. Vytrhnú mi to aj v tehotenstve? Z toho zubu v podstate ostal len koreň. Som akurát 12+5tt.

Ďakujem.

kiki68
20. jún 2025

Ano od 12tt ked tak, ale nerobia to radi v tom tehu tie velke veci, ale vazny zapal moze zase ohrozit tehu a to uz radsej dat von a potom par dni atb

autor
20. jún 2025
@kiki68

Ano od 12tt ked tak, ale nerobia to radi v tom tehu tie velke veci, ale vazny zapal moze zase ohrozit tehu a to uz radsej dat von a potom par dni atb

@kiki68 ďakujem, zápal tam nemám lebo tesne pred otehotnením mám zhotovený rtg. Len z nejakého dôvodu ten zub začal po 5-tich rokoch bolieť. Akože ak to prejde tak ešte počkám len ak nie tak asi to už bude musieť ísť von.. dufsm že to prejde a budem to riešiť až po pôrode..

michaelam2
20. jún 2025

Porozpravaj sa so zubarom aj gynekologom, mne napriklad obaja povedali ze ak budu musiet trhat tak bez injekcie 🫣 a viem o dalsej co jej tiez trhali zub v tehotenstve a tiez bez injekcie, povedala potom ze by do toho uz nikdy viac nesla. Takze ak to pojde tak pockat az po porode.

strelkyna1
20. jún 2025

Trhali mi odumrety zub v tehotenstve v siedmom mesiaci, ale tiez dost vahali, ale ked sa zacal robit pod nim vacok, tak musel ist von. A normalne to robili s anestezou, ani som to necitila.

maranta_leuconeura
20. jún 2025

Preco ti opravi kaz az po tehotenstve? Nechapem... Dovtedy o ten zub mozes aj prist. Trhania sa bat nemusis a lokalna anesteza je v tehotenstve uplne bezpecna. Zasnem, aki masiari sa este najdu, ze to robia zaziva.

wilkova
20. jún 2025

Trhali. Mesiac pred pôrodom. Dal mi tam injekciu a šup von.. Žiadne komplikácie /chvalabohu/.

simonetka67
20. jún 2025

Ahoj . Mne robili komplikovaný chirurgicky zakrok osmičky . Bola som asi v 5 mesiaci . Všetko v poriadku akurát mi nerobili RTG. Dali lokálnu anestezu. Gyn ani zubár neboli proti . Dali mi pre istotu aj 3 dňové ATB ale tie nebolo treba. Od bolesti paralen.

sisska96
20. jún 2025

Tiež nevidím v tom problém. Ak nerobí amalgámovú plombu, tak žiadny problem.

nika11103
20. jún 2025

Mne trhal jeden Zubar asi v piatom mesiaci absolútne o tom ani nepolemizoval že bežne sa trhá , a to že bez injekcie čo tu čítam žasnem , veď tá injekcia je lokálna preboha …to je hrozne . A druhý mi predný zub pár dni pred pôrodom opravoval tiež nehovoril nič

tetapetra
20. jún 2025

Moja mama mala počas vysokého štádia tehotenstva brutálny zákrok. Vplyv na dieťa to malo taký,že je premudrely.

viestta
20. jún 2025

Zubari trhaju zby aj v tehotenstve, aj opravuju. Lokalna anesteza zabera, len treba ju vhodne zvolit. Ak to zubar nechce robit, je cas vymenit ho

guudy
20. jún 2025

Preboha, to snad nie. Daj si opravit ten pokazeny zub. Snad nebudes cakat este vyse pol roka. Normalne sa da dat lokalna anesteza, mozu ti aj zub trhat.
V tehotenstve su dasna viac prekrvene, preto z toho niektori zubari maju paniku. Treba si najst nejakeho, ktory zije a pracuje v 21.storoci ;)

anavixy
20. jún 2025

Uplne normalne ti moze zub trhat aj opravovat!! To co je za hlupost, ze neopravi, ved sa ti moze este viac pokazit, zapalit, potencialny zdroj infekcie… Lokalna anestezia aj zubny rtg su v tehotenstve plne BEZPECNE.

autor
20. jún 2025

Ďakujem vám za odpovede. Ak by mi to neprechádzalo tak zavolám zubárovi a uvidím čo mi povie. Pripadne pôjdem na súkromnú kliniku kde majú skúsenost aj s tehotným pacientkami ale radšej by som bola u neho nakoľko má rtg z marca. Našťastie už teda končím 1.trimester tak dúfam že to bude bezpečne.. no ako naschval tieto komplikácie.
Čo sa týka toho kazu tak je to len maly medzizubný a teda povedal že by to radšej odložil po pôrode..

kiki68
20. jún 2025
@michaelam2

Porozpravaj sa so zubarom aj gynekologom, mne napriklad obaja povedali ze ak budu musiet trhat tak bez injekcie 🫣 a viem o dalsej co jej tiez trhali zub v tehotenstve a tiez bez injekcie, povedala potom ze by do toho uz nikdy viac nesla. Takze ak to pojde tak pockat az po porode.

@michaelam2 normalne sa vsetko v tehu robi s injekciami, 2 tehu a 6 zakrokov na zuboch, vsetko s injekciami.

autor
20. jún 2025
@kiki68

@michaelam2 normalne sa vsetko v tehu robi s injekciami, 2 tehu a 6 zakrokov na zuboch, vsetko s injekciami.

@kiki68 a všetky zákroky ti robili v 2.trimestri? Či kedykoľvek?

kiki68
20. jún 2025

1,2, vlastne jeden bol knap v tretom. Ale vacsina bola v druhom od 14tt. Normalne sa to zmaklo, vobec som to neriesila. Prisla a isla a to som este soferovala pekne 70km domov

autor
20. jún 2025
@kiki68

1,2, vlastne jeden bol knap v tretom. Ale vacsina bola v druhom od 14tt. Normalne sa to zmaklo, vobec som to neriesila. Prisla a isla a to som este soferovala pekne 70km domov

@kiki68 ďakujem za odpoved. Asi na to ke tak nastavená ta preventivka na konci 1.trimestra aby sa v 2 opravovalo a v treťom opäť aby sa to robilo zas po pôrode. Aspoň všade na internete to tak čítam 😂

evinku
20. jún 2025

Ahoj.. Hlavne v kľude.. Mne zubár normálne zthal zub v tehotenstve a s injekciou.. Je to lokálna anestézia... A budúci mesiac idem na ošetrenie zuba, lebo mam kaz a tiež mi bude dávať lokálnu anestézu... A to chodím do súkromnej kliniky... Takže určite lepšie riešenie ako trpieť bolesť, pripadne zápal ci zhoršenie stavu...tiez som tehu... 18tt

autor
20. jún 2025
@evinku

Ahoj.. Hlavne v kľude.. Mne zubár normálne zthal zub v tehotenstve a s injekciou.. Je to lokálna anestézia... A budúci mesiac idem na ošetrenie zuba, lebo mam kaz a tiež mi bude dávať lokálnu anestézu... A to chodím do súkromnej kliniky... Takže určite lepšie riešenie ako trpieť bolesť, pripadne zápal ci zhoršenie stavu...tiez som tehu... 18tt

@evinku ďakujem za odpoved. Môžem sa opýtať v ktorom týždni ti trhal zub? Po trhani sa to dalo zvládnuť a predpísal aj antibiotiká?
Ja mám za sebou extrakcie všetkých 4 osmičiek tie som zvládla pred tehotenstvom bez liekov pohode. Len viem že na spodné mi daval antibiotiká na horné nie.. toto je horná 5-Ka tak dúfam že nebudu potrebné..

evinku
20. jún 2025

Dnesna doba je už vyspelá.. Oni vedia čo môžu a nemôžu dat tehu ženám... Ja som bola vo vyzsi štádiu, keď mi trhal už dr..uz 3 trimester a tuším 8 mesiac... Antibiotika neboli potrebné.. Stačil len paralen.. Ale každý zub je iná a inú rekonvalescencii potrebuje... Hlavne sa netreba toho obávať... Teraz idem na opravu kazu.. A stále istým spôsobom cítim 8- micku... Takže ak sa prebudí, budem musieť riešiť aj tu... Ale zatiaľ je to tak ako to a uvidím co bude ďalej...

michaelam2
20. jún 2025
@kiki68

@kiki68 nehadam sa, tiez som si myslela, neviem ze preco to vtedy takto vyhodnotili 🤷‍♀️

maranta_leuconeura
21. jún 2025

Autorka, ale preco to chce odkladat? V tehotenstve sa ti ten kaz ovela rychlejsie bude prehlbovat a sirit, je to proste dane hormonmi a metabolizmom, dolezite prvky co by inak chranili sklovinu teraz idu najskor babatku... Toto je pre mna spiatocnicky nazor, ze kaz ti necha niekolko mesiacov nepovsimnuty 🙄

autor
21. jún 2025
@maranta_leuconeura

Autorka, ale preco to chce odkladat? V tehotenstve sa ti ten kaz ovela rychlejsie bude prehlbovat a sirit, je to proste dane hormonmi a metabolizmom, dolezite prvky co by inak chranili sklovinu teraz idu najskor babatku... Toto je pre mna spiatocnicky nazor, ze kaz ti necha niekolko mesiacov nepovsimnuty 🙄

@maranta_leuconeura vôbec neviem :/ ale už som sa rozhodla že sa objednam do jednej súkromnej kliniky v BA, ošetrujú aj tehotné a teda naplanujem si to ošetrenie. Lebo predstava že by som mala po pôrode riešiť kanáliky s malým bábätkom tak to si ani neviem predstaviť. Akože na kaz mne osobne ani anestezu netreba to zvládnem aj bez nej. Raz mi vyberali aj nervy zo stoličky bez anestézy takze myslím že už horšia bolesť nebude nič.