Zistili vám pri odberoch v tehotenstve reaktívne hiv?

katrinzeta
27. dec 2019

Ahojte, som v 12tt a pred dvoma týždňami som absolvovala prvé odbery. Dnes som bola na kontrole u svojho lekára, všetky testy boli v poriadku až na jeden. Hiv reaktívne, lekár mi povedal, že to sa stáva, že sem tam niektorým ženám také niečo výjde. Máte niektorá prosím s tým skúsenosť? Som z toho na dosť na prášky 😢

adusa1987
27. dec 2019

Si to precitaj a nestresuj ublizis babetku

mondolina
27. dec 2019

Mne to tiež vyšlo, ale nebola som tehotná. Opakovaný odber bol ok.

mirka17
27. dec 2019

@katrinzeta oživila si mi spomienky, stalo sa mi to isté, ešte teraz si spomínam na ten pocit ked mi to lekar povedal. Ako mi skoro srdce vyskočilo zhrude. Reaktivita na HIV neznamena že máš HIV, ale že test ktorým sa zistuje hiv "reagoval" a to je rozdiel. A reagovat mohol z mnohých pričin, naštastie vo vačšine to nieje preto že ma niekto hiv, ale preto lebo je to blba suhra nahod, nevie sa prečo testy niekedy takto reaguju, hovorí sa tomu skrížená reaktivita. Počas tehotenstva sa robia tzv rýchlotesty, to znamená zoberie sa krv, a skuša sa na čo všetko reaguje, je to lacné a presné, to znamena že ak výsledok výjde negatívny tak to tak je, ak výjde reaktívny, tak to znamena že to tak môže ale nemusí byt, Preto lekár ti mal dnes odobrat druhykrát vzorku a poslať ju do špecializovaného centra, a tam sa už nerobia tieto rýchlotesty, ale v tvojej krvi za zistujue už priamo prítomnosť vírusu hiv. Ja som čakala vyše 2 týždnov na výsledok, boli to moje najhoršie týždne v živote a už nikdy take niečo nechcem zažiť. V tehotenskej knižke som mala červeným napísané že Reaktívna na HIV, a zostalo to tam do konca tehotenstva, nikto mi to nevyškrtol, aj ked som sa po 2 týždnoch dozvedela že žiaden vírus hiv v krvi nemam. Ale môžem ti poradiť jednu vec čo by som urobila teraz ja na tvojom mieste aby si nemusela tak dlho čakať na výsledky.

mirka17
27. dec 2019

@katrinzeta Hhiv sa prenáša krvou alebo sex. stykom. Ak nie si fetačka a si si istá že si neprišla do kontaktu s infik. krvou, ihlou, fetakmi a podobne. tak potom ostáva už iba sex. partner. ak vieš že si spala iba s tvojim mužom tak jedine kto ta mohol nakaziť je on. A teda kedže virus hiv sa prejavuje zhruba až po 3 mesiacoch, defakto ak ho máš ty , tak ho musí mať aj tvoj manžel. A preto by som tvojmu manželovi dala urobiť rýchlotest. Rýchlotest na hiv určuje či je negatívny alebo reaktívny. Ak by bol negatívny tak je to takmer tutovka že u teba išlo o skríženu reakciu, ak by mu vyšlo rektívny, tak to by už bolo horšie, lebo je dosť mala pravdepobobnost že aj u neho by išlo o skríženu reaktivitu, kedže sa to stáva ojedinele.

mirka17
27. dec 2019

@katrinzeta zabudla som dodať že mam krásneho zdravého 2 ročného syna, nema žiadnu chybu, napriek tomu čo som si počas tehotenstva užila bolo neskutočne, v 12 tt udajne reaktivita na HIV, v 16 tt. zvýšená hodnota NT a podozrenie na downow syndrom, udajne som prekonala neviem čo a mam zvýšené hodnoty na toxoplazmozu a nevie sa či som ju prekonala počas tehotenstva, , v 22 tt. počat testovania na tehotensku cukrovku a kvôli prekročeniu o 0,1 ma zaradili medzi cukrovkarov, v 30 tt. mi povedali že mi hrozí predčasný pôrod, jednoducho čo navšteva to trauma, zakaždým mali podozrenie na niečo, Pravda je však taká že nič z toho sa nepotvrdilo, nemala som ani hiv, ani cukrovku, maly nema downo, je uplne zdravy a hlavne sa narodil v termíne v 40 tt cisárskym lebo bol veľký a nechclo sa mu ist von, takže neviem na zaklade čoho stanovili že bude predčasniatko, Takže keby som neabsolvovala vyšetrenia prišla by som síce možno o príspevok ale ušetrila by som si veľmi veľa nervov 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre