Rozhodnutie na celý život
Ahojte kočky, maminky, snažilky... 🙂 Zaujímala by ma jedna vec. Keď ste sa ocitli v živote na bode, kedy ste začali túžiť po bábatku 😉 Vážili ste rozhodnutie či ísť do toho? Čo u vás vyhralo? Dokončenie školy, kariéra, nezariadené bývanie alebo dieťaťko 🙂
@hoogy jeeej druhé dieťaťko na ceste 😉 ja na vyburovanie už nepotrebujem čas...za tým by mi smutno veru nebolo, viem že sa dieťaťom život zmení, ale stojí to za to 🙂
@lilyofthevalley ja by som tiež chcela spojiť štúdium s bábom, pretože odkladať bábo do 25 asi už vážne nevydržím a keď som sa dala bojovať so štúdium, tak by som ho chcela aj dokončiť 🙂 a dá sa to zvládať? sú ústretoví v škole?
@beruska11_1 zmeni,ale my sme si ho tak prisposobili aby aj pre nas to bolo nadalej prijemne.sme zvedavi ako to pojde s dvoma drobcami 😎
@naty1987 ďakujem pekne 🙂 presne tak, najskôr svadba, bývanie....ale niekedy to život zariadi inak 🙂 kiež by sme mali podmienky na bývanie, možno by to bolo ľahšie rozhodovanie...
@nikolet_89 🙂 my sme rovnaký ročník. veľa zdravíčka pre bábo prajem, a máš pravdu je to ťažké rozhodnutie... ☹
ahoj ja som ties mlada mamicka ties som bola pocas studia tehotna dalo sa to zvladnut bez problemov mala som protekcie skoro v kaznom predmete nikdy som sa neucila na odpovede ucitelka mi sama pisala znamky bez toho aby som odpovedala ucitelky boli ku mne velmi mile a podporovali ma vo vsedkom po porode asi mesiac som mala zaverecne skusky a ties som ich zvladla bez problemov a bez toho aby som sa nejak musela ucit a popri tom sa starat o babo takze chcem ti len povedat ze vsedko sa da neje to problem
@lujza123 ja sa skôr obávam, že tým, že len študujem a mala by som teraz bábo, tak prácu zohnať po tomto bude veľmi ťažké...ani prax ani nič, a ešte k tomu bábo, je pre niektorých zamestnávateľom neprijateľné a určite si vyberú skôr slobodného človeka...pre mňa dáke žúrky a veci podobné už dávno nemajú zmysel 😀
@mona333 🙂 aj ja by som bola rada, keby to Pán Boh zariadil za nás 🙂 držím palčeky
@keira155 🙂 to si narazila na dobrých učiteľov...ďakujem za podporu 😉
ja keď som oznamila sefke,ze som tehotna,tak dost zurila, dokonca mi kolegyne vraveli,ze ju tak nadavat este nepoculi.Ked som nastupila,tak mi vravela,ze mam zakaz otehotniet a mne sa to podarilo hned mesiac po tom. Ale tak nechcela som cakat do 30 r. a potom riesit ze preco sa nam nedari.
Cize z toho vyplyva, ze ci si slobodna a bez deti alebo s detmi,pre zamestnavatela ako zena nie si nikdy velmi priajatelny zamestnanec. V pondelok som jej oznamila a dnes uz robila pohovor s moznym mojim nastupcom.
@mona333 tak to ma mrzí, že sa takto zachovala....buď rada, že sa zadarilo 🙂 je veľa takých, ktoré nerozmýšlajú ako ja či mať či nemať (a to vlastne ani neviem, či môžem mať bábo) ale jednoducho bábo nemôžu mať a veľmi chcú...v tomto je svet nespravodlivý...určite nájdeš lepšiu prácu 🙂
@beruska11_1 no presne tak...pracu zohnat s dietatom je velmi tazke..lebo naozaj tych prac co clovek moze robit je malo...aspon u nas v kancli sa robi do pol 5 a skolky, jasle su otvorene do 4 takze paraada (.este ze mam moju babicku a ta mi pre nu zbehne ked treba)..to si neviem predstavit ze by som robila daku manualnu vec...ved skoro vsetky tovarne obchody bary atd tam sa pracuje do neskorych nocnych hodin, na smeny atd
A nejde len o zurky, ja neviem ja som pred tehotenstvom vela sportovala...volny cas som travila na bajku, turistika, horolezectvo....a teraz mi tieto veci velmi chybaju...ako na skaly som musela zabudnut to sa naozaj neda s dietatom ...bycikel tiez nic moc..v tej sedacke vydrzi sediet tak 45 min maximalne potom daka prestavka na vybehanie aspon hodinu ...takze ziadne celodenne cyklotury nehrozia...ako bola som par krat cez wikend ze mala bola u nasich na den..ale to sa neda robit casto , mne je potom vzdy luto ze ju nemam zo sebou.....ja viem ze k tymto aktivitam sa budem moct vratit aj s nou ked bude starsia a chodit uz do skoly ale aj tak mi to chyba..momentalne
beruska11_1 Ja som si už od tohto semestra, aj keď som ešte "len" tehotná vybavila dištančnú formu štúdia, čo je vlastne individuálny študijný plán, čo mi bez problémov schválili. Do školy budem chodiť podľa toho, ako sa dohodnem s vyučujúcimi. Je to niečo medzi denným a externým - nie si v škole každý deň, ale ani za to ešte nemusíš platiť. Tak ja dúfam, že to zvládnem aj s malým a s manželovou pomocou.
@lujza123 všetko si to vynahradíš neskôr 🙂 hoci ťa chápem, 10 rokov som aktívne hrala volejbal a život bez športu si tiež ťažko viem predstaviť 😀
@lilyofthevalley a existuje nejaká podpora zo školy finančná? lebo viem, že u nás si na študijnom vybavovalo jedno tehotné dievča neviem či štipendium alebo niečo podobné...
@beruska11_1 no vsak jasne ze si to vynahradime...aj s malou urcite..som si ista ze ked sa deti od malicka vedu k sportu a pohybu tak im v napriklad v 8 rokoch celodenna tura problem robit nebude....ale tie prve 3 - 4 roky sa clovek nikam moc nepohne....preto si myslim ze je fajn si taketo veci uzit vyzit prezit a potom mat deti a venovat sa naplno im bez nejakeho pocitu "niecosomvzivotezmeskala"
Mam vela kamosiek co otehotnelo ked mali okolo 25 -27 rokov a myslim ze tento vek je tak akurat..clovek si aj uzije a aj je relativne mlady...lebo poznam dve baby co mali deti po 35...a obidve su si velmi podobne...sice su financne zabezpecene, deti vyobliekane v znackovom a tak ale zdaju sa mi prehnane uzkostlive ...aspon mam ten pocit s nich lebo riesia take blbiny ohladom deti co mladsie baby vobec nevnimaju...sa mi zda ze cim je clovek mladsi tak akokeby je viac flexibilny pri tych detoch
@beruska11_1 ja om nebrala nikdy HAK, tak om nemala co riesit 🙂 ani teraz neberiem nic,ked a podari ete jedno, tak bude urcite chcene, neakou spolahlivejsou formou antokoncepcie a zacnem zaoberat nekor,,, aj ked tabletky urcite nechcem brat,,, uvidime,,,, jednoducho to bolo na vtedy priatelovi a nekor aj manzelovi, mozno i niektore povedia, ze hlupa, ale ja som nim zacala spavat, az ked me uz mali vyjasnene co a ako, niake ,ze kratka znamost, alebo znamost na jednu noc,,, vzdy me pocitali tym rizikom, ze a muz moze "smyknut" 😀 A ked tvoj chlap dietatko chce, tak si mylim, ze si na tom dobre, ved kolko chlapov dieta nechce vobec, boja sa zodpovednosti,, aj ked urcite, tehotentvo, porod, MD, to vetko si odkace zena nie muz, ale je to tres aj pre chlapa urcite,,, je to na tebe,,, a kolko mas rokov ? medzi mnou a muzom je 2 roky rozdiel....teda je starsi,,,
moje rozhodnutie bolo jednoznažne dieta /deti/...kariera , zariadenie atd.- na to som naozaj nemyslela...dokonca som odmietala nastupit do prace a zostala doma až do 3 rokov, napriek tomu, že som nemala karieru, že sme nemali byt, ani peniaze...deti bola moja priorita...a vobec nelutujem..ich detstvo som si užila a vychutnala...a všetko ostatne ,čo som chcela, prišlo postupne potom...
babo som chcela tak od 16 tich ale az teraz to zacalo byt realne : mam dva roky po skole, praca ma bavi a viem ze sa budem moct vzdy do odboru vratit kedy budem chciet, mame domcek sice nie komplet zariadeny ale to sa casom podari. Nemame dlhy (okrem hypo ale bez nej to nejde) a priatel by vedel tahat aj mna aj babo. A hlavne cim som presvedcila priatela (ktory si v 29 mysli ze je na babo mlady) bolo to ze nas nelaka nic zvlastne (napr este ist na taku onaku dovolenku, este si kupit taku onaku drahu srandu, este zazit toto...)
@anicka1981 ja mám 23 a štátnice pred sebou 🙂 a tú HAK z vlastnej skúsenosti neodporúčam...možno každému spraví niečo iné, no mne narobila veľké problémy 😒
@mona333 ja som sa v ratila po 7 rokoch z anglicja v auguste, v septembri bola svadba, po svadbe svadobna cesta, a koncom septembra som si zacala zhanat robotu, no vsade mi dali otazku, ci planujemem rodinu deti,,,, a tak,,, to jedien ich zaujimalo,,,30rocna po svadbe, jasne bude decko,,,, nic som si nenasla, a na druhy ,meiac som zistila, ze som tehotna,,, aspon som si uzila krasne tehotentvo a podpora z anglicka stala za to, dostala som tolko, ako za cely rok nezarobia poniektori,,, takze rozhodne stalo za to 😀 , keby som sa zametnala, nedostala by som nic🙂), ale tak to je, i viem aka bude fuska si najt robotu, ak by som si nechcela otvorit zivnost, aj ked ja by som otala rada doma s malym kym nepojde do pripravky, ,,, ked sa nam nepodari druhe,,,,
@beruska11_1 juj, tak ty mas este cas, 😀 aj ked moja mamka uz mala 2 deti v tvojom veku 😀 ,,, asi najlepsie je, ked urobis, ako citis, nechaj to na to co ti vravi tvoj vnutorny hlas, ten ta neoklame,,, ak sa este na to necitis, daj si cas,,, mat dieta je krasne, ale musis byt nan pripravena, lebo inac budes nestatna,, ja nelubim tabletky, tiez, aj ked mi ich chcela predpisat kozna, koli pleti,,,, 😝
drzim palce o statnicou,,,
Ja poslednú dobu nemyslím na nič iné, než na bábo. Mám 26 rokov, manžel 35. Chodili sme spolu 4 roky, keď sme sa zobrali. Predtým sme to nejako neriešili, nakoľko som študovala, bývali sme oddelene, príjmy som nemala nejaké vysoké. Po štátniciach ma požiadal o ruku a do roka bola svadba. to bolo vlastne pred 8mimi mesiacmi. Už nejakú dobu myslíme na bábätko - teda hlavne ja :D a posledné 2 mesiace nie je dňa, kedy by som na malinké, ktoré budeme mať, nemyslela. Momentálne bývame u manželovej mamy, ale staviame domček, tento rok by sme sa mali sťahovať. Rozhodli sme sa, že tento rok sa posnažíme, aby sme boli traja - aj by to tak pekne vyšlo, že už budeme vo svojom, keď príde bábätko na svet. Plánujeme to tak na nejaký máj, jún, že budeme skúšať, hoci by som bola najradšej, aby to bolo už teraz. Ani neviem, ako sa to vlastne stalo. Vždy som vedela, že som materský typ a nie ten typ, čo ide skôr za prácou a peniazmi, ale vždy bolo niečo, čo som musela riešiť viac. Ale poslednú dobu, ako keby vo mne bili biologické hodiny na poplach 🙂 Tiež to tak máte???
@ivkakivka tak priateľ už rozmýšla dlhšie...ja som až teraz začala...ale zatiaľ zostávam pri premýšlaní 🙂
@beruska11_1 Existuje sociálne štipendium - to vyrátajú podľa mzdy manžela, podľa toho, ako ďaleko máš bydlisko od školy, atď. Mne nevyšlo, teta mi v škole povedala, že manžel by musel zarábať tak o 50 eur menej...☹
@lilyofthevalley a keď nemám manžela, tak sa berie do úvahy príjem rodičov? alebo s tým, s kým žijem? nevieš náhodou? ach jáj, to je smola 😒
@beruska11_1 V tomto prípade neviem, či berú do úvahy príjem rodičov, alebo partnera, s ktorým žiješ, alebo len tvoju materskú. To by sa bolo treba spýtať priamo tam.
@beruska11_1 - studovat popri dietati je nefer voci dietatu. Ak planujes distancne studium - tak sa to da. Vsetko ine ubera dieta o cas, ktory je urceny pre babo... nam sa dcerka podarila, co som mala este dva roky pred sebou. Dokoncila som. Ale dnes je mi luto, ze si to tak neuzila, odsuvana po pribuznych, kamoskach, jasliach... plus ten stres vzdy pri skuskach, vzdy mi takmer odislo mliecko, keby som sa mala rozhodnut, tak by som pockala, kym je mala v skolke a dokoncila to potom.
@anjelicek26 na dennom štúdiu by to bolo dosť ťažké, čo sa týka ,,odkladania,, babatka... 😒 ale ako tak počúvam vaše príbehy, tak všetko sa dá, len treba chcieť a mať po boku silnú podporu 🙂

@anicka1981 ja si neviem predstaviť život bez dieťaťka....kiež by to niekto zariadil za mňa toto rozhodovanie 😉 jednoducho by prišlo a ja by som nerozmýšlala či ho mať či nie 🙂