Vaše skúsenosti s BILLA mäsom

konik_testuje2.10.2017

Na Modrom koníku sme testovali spolu s 10 ženami výber mäsa slovenského pôvodu pod značkou Slovenská farma z BILLA.

Na pultoch Billy nájdete výber hoväzdieho, bravčového a kuracieho mäsa pod označením Slovenská farma. Na svoje si príde skutočne každý a doma uvaríte lahôdky, ktoré prevoňajú váš byt alebo dom skvelou vôňou.

Toto testovanie mamičky realizovali nákupom vo svojej obľúbenej BILLA predajni a pohodlí svojej kuchyne.

Prečítajte si recepty, skúsenosti a postrehy žien, ktorých jedlá voňajú až sem, do tohto fóra.

Dobrú chuť.

Viac o ponuke v BILLA nájdete tu: https://www.billa.sk/Sortiment/Čerstvé_mäso/Čer...

------

Na koníku sme s BILLA už testovali, a nie raz. Chutné a chrumkavé pečivo, ktorého sortiment stále rozširujú, sme otestovali na bohato prestretých stoloch slovených domácností. Názory mamičiek nájdete tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_billa_pecivo

Alebo si radšej pochutíte na osviežujúcom ovocí a zeleninke? Tak smelo na nákup do BILLA. Mamičky ju odporúčajú a ako bonus vám prinášajú niekoľko svojich receptov: https://i.modrykonik.sk/recenzie_billa_ovocie_z...

Test BILLA

Konečne sa mi podarilo dostať do testovacieho programu, veľmi ma to potešilo, keďže išlo o mäsko... A dokonca zo Slovenskej farmy .


Sme rodina mäsožrútov a hneď ako prišli poukážky, vybrala som sa do BILLA Most pri Bratislave. Na výber boli len kuracie stehná, zatial vyzerali dobre i keď na jednej strane bolo Slovenska Farma a na druhej Hyza ako výrobca, takže som si nie istá, či nejde len o krajší obal. 


Stehienká som doma umyla, nasolila nakorenila a upiekla na zemiakoch a na zelenine. Boli celkom jedle Skôr také ľahké chuťovo ako to mam porovnať teda s domacim kurčaťom.



O pár dní som prišla do BILLA, zase sa mi podarilo uchmatnúť jedno posledné karé, takže zase som moc na výber nemala a na informáciách mi pani povedala, že hovädzie ani objednávať neplánujú, takže sklamanie... Mäso bolo troška prerastené viacerí ho okomentovali ako "škaredé", ale kto pozná mäso vie, že ak je karé blízko pri krkovičke vyzerá takto.


Mne osobne to ani nevadilo, mäso som naklepala, nasolila a dala na noc do mlieka, aby bolo jemné, mäsko na druhý deň som ho obalila v zemiakovom cestičku a vysmažila na bravčovej masti a bolo mňam, všetkým chutilo.



Hovädzie som teda nezohnala,  Spravila som ale kurací perkelt, tak na sladko ako ho u nás máme radi.

Osmažím cibuľu, pridám nakrájané na kocky kuracie prso alebo stehno, osmažím pridám rascu, korenie, soľ stiahnem plameň a dám lyžičku papriky, podlejem to vodou a podusím 10 minút potom pridám šľahačku 33% zmiešanú s lyžičkou škrobu zem. (Môže byť aj múka ale mne je potom ťažko z toho) dám asi lyžicu cukru a lyžicu octu prevarím a hotovo.



Takže ďakujem za túto možnosť testovať s BILLA aj keď sa mi nepodarilo všetko ako som plánovala, no snáď nabudúce.


#test_billa2

Test BILLA

Konečne sa mi podarilo dostať do testovacieho programu, veľmi ma to potešilo, keďže išlo o mäsko... A dokonca zo Slovenskej farmy .


Sme rodina mäsožrútov a hneď ako prišli poukážky, vybrala som sa do BILLA Most pri Bratislave. Na výber boli len kuracie stehná, zatial vyzerali dobre i keď na jednej strane bolo Slovenska Farma a na druhej Hyza ako výrobca, takže som si nie istá, či nejde len o krajší obal. 


Stehienká som doma umyla, nasolila nakorenila a upiekla na zemiakoch a na zelenine. Boli celkom jedle Skôr také ľahké chuťovo ako to mam porovnať teda s domacim kurčaťom.



O pár dní som prišla do BILLA, zase sa mi podarilo uchmatnúť jedno posledné karé, takže zase som moc na výber nemala a na informáciách mi pani povedala, že hovädzie ani objednávať neplánujú, takže sklamanie... Mäso bolo troška prerastené viacerí ho okomentovali ako "škaredé", ale kto pozná mäso vie, že ak je karé blízko pri krkovičke vyzerá takto.


Mne osobne to ani nevadilo, mäso som naklepala, nasolila a dala na noc do mlieka, aby bolo jemné, mäsko na druhý deň som ho obalila v zemiakovom cestičku a vysmažila na bravčovej masti a bolo mňam, všetkým chutilo.



Hovädzie som teda nezohnala,  Spravila som ale kurací perkelt, tak na sladko ako ho u nás máme radi.

Osmažím cibuľu, pridám nakrájané na kocky kuracie prso alebo stehno, osmažím pridám rascu, korenie, soľ stiahnem plameň a dám lyžičku papriky, podlejem to vodou a podusím 10 minút potom pridám šľahačku 33% zmiešanú s lyžičkou škrobu zem. (Môže byť aj múka ale mne je potom ťažko z toho) dám asi lyžicu cukru a lyžicu octu prevarím a hotovo.



Takže ďakujem za túto možnosť testovať s BILLA aj keď sa mi nepodarilo všetko ako som plánovala, no snáď nabudúce.


#test_billa2

Test BILLA

Konečne sa mi podarilo dostať do testovacieho programu, veľmi ma to potešilo, keďže išlo o mäsko... A dokonca zo Slovenskej farmy .


Sme rodina mäsožrútov a hneď ako prišli poukážky, vybrala som sa do BILLA Most pri Bratislave. Na výber boli len kuracie stehná, zatial vyzerali dobre i keď na jednej strane bolo Slovenska Farma a na druhej Hyza ako výrobca, takže som si nie istá, či nejde len o krajší obal. 


Stehienká som doma umyla, nasolila nakorenila a upiekla na zemiakoch a na zelenine. Boli celkom jedle Skôr také ľahké chuťovo ako to mam porovnať teda s domacim kurčaťom.



O pár dní som prišla do BILLA, zase sa mi podarilo uchmatnúť jedno posledné karé, takže zase som moc na výber nemala a na informáciách mi pani povedala, že hovädzie ani objednávať neplánujú, takže sklamanie... Mäso bolo troška prerastené viacerí ho okomentovali ako "škaredé", ale kto pozná mäso vie, že ak je karé blízko pri krkovičke vyzerá takto.


Mne osobne to ani nevadilo, mäso som naklepala, nasolila a dala na noc do mlieka, aby bolo jemné, mäsko na druhý deň som ho obalila v zemiakovom cestičku a vysmažila na bravčovej masti a bolo mňam, všetkým chutilo.



Hovädzie som teda nezohnala,  Spravila som ale kurací perkelt, tak na sladko ako ho u nás máme radi.

Osmažím cibuľu, pridám nakrájané na kocky kuracie prso alebo stehno, osmažím pridám rascu, korenie, soľ stiahnem plameň a dám lyžičku papriky, podlejem to vodou a podusím 10 minút potom pridám šľahačku 33% zmiešanú s lyžičkou škrobu zem. (Môže byť aj múka ale mne je potom ťažko z toho) dám asi lyžicu cukru a lyžicu octu prevarím a hotovo.



Takže ďakujem za túto možnosť testovať s BILLA aj keď sa mi nepodarilo všetko ako som plánovala, no snáď nabudúce.


#test_billa2

Testovanie mäska od Slovenskej farmy s BILLA

Veľmi ma potešilo, keď ste ma vybrali na testovanie mäsa v BILLA. Mäsko máme veľmi radi.


Náš prvý nákup bol úplne jasný a presne som vedela čo chcem kúpiť. Mala som v pláne kúpiť kuracie prsia ale kedže v ponuke neboli, správna gazdinka sa vie vždy vynájsť a poradí si. Kúpila som teda kuracie stehná vykostené.


Po otvorení balenia som bola milo prekvapená.Mäso bolo krásne ružové, nesmrdelo, neplávalo v žiadnej odpornej tukutine a neboli na nich žiadne kostičky, čo sa mi u iných dodavateľov mäsa stávalo často.


Z mäsa sme si urobili čínke opečené ryžové rezance s kuracím mäskom. Pozvali sme na ochutnávku aj švagrovcov. Mäso bolo veľmi chutné a mäkkučké.


Kvôli hovädzinke sme sa trošku nachodili, kedže v prvej BILLA bolo len jedno balenie a na obed sme pozvali i starkých. Takže mäsa bolo treba viac. V košíku skončilo hovädzie stehno.


Ale stálo to za to. Po otvorení balenia mäsko krásne voňalo. Takéto voňavé hovädzie mäso sme ešte nemali. Nebolo mastné, bolo nádherne bordové.


U nás sa hovädzina spája s našim obľúbeným jedlom, sviečkovou na smotane. Mäsko po uvarení bolo mäkké, voňavé a vobec sa nemuselo variť dlho. Dokázal ho požuť aj náš ročný so šiestimi zúbkami a to asi hovorí za všetko.


Na záver prišiel na rad posledný nákup. Bravčové mäso. Kúpila som bravčové karé.


Mäsko bolo opäť krásnej ružovej farby, nebolo mastné, neboli na ňom žiadne zvyšky krvi. Radosť sa naň pozrieť.


No a ako najlepšie a najslávnostnejšie ukončiť testovanie ako rezňom. Takže naše posledné menu bol bravčový rezeň v kukuričnej strúhanke s mrkvovo-petržlenovo-batatovým pyré. Mäsko po vypražení bolo úžasne šťavnaté a mäkké.


No a čo dodať na záver?


Bolo mi cťou testovať takéto kvalitné a fakt špičkové produkty od slovenských farmárov. Určite sa budeme k nemu často vracať, pretože sa to oplatí i po finančnej stránke. Chcem sa poďakovať Modrému koníkovi a spoločnosti BILLA za túto skvelú a jedinečnú možnosť.


#test_billa2

Usmialo sa na mňa šťastie, testovala som tri druhy mäsa od Slovenskej farmy z BILLA

Na monitore sa mi objavilo info, ide sa testovať mäso od Slovenskej farmy z BILLA.

Sprvoti som tomu nedala na váhe, zavrela počítač a fungovala vo svojom každodennom kolotoči okolo detí, varenia a "udržiavania" domácnosti.


Zrazu mi bliklo, však to je celkom zaujímavá myšlienka, daj tomu šancu. Otváram počítač, posielam o sebe info, pridávam fotky receptov a hneď si dávam predsavzatie, že ak ma vyberú, vyskúšam konečne upiecť bravčové mäso s feniklom a ďalšie mäsové recepty, ktoré nevarím bežne.


O pár dní dostávam správu, že som jedna z desiatich, ktorú si vybrali na testovanie. Juchuuu, moc sa teším 🙂 Následne na to príde balíček z BILLA poukážkami a moja radosť je ešte väčšia.


Napíšem si nákupný zoznam a idem veselo do BILLA, mám v pláne začať s kuracími prsiami a hovädzím staekom. Bol to však môj optimistický plán, realita bola úplne iná. V BILLA Pezinok nenachádzam ani kuracie prsia, ani hovädzinu. Improvizácia ma dohnala k zakúpeniu kuracích horných stehien a k "oprášeniu" receptu, ktorý som naposledy kuchtila pred viac ako desiatimi rokmi. 



Otváram balenie kuracích horných stehien, mäsko ma príjemne prekvapilo ako vzhľadom tak aj vôňou, vytešujem sa pri varení a neviem sa dočkať večere. Zhodou okolností nám v  ten večer vyšla romantická večera (ktorá je skôr rarita). Dávno sme si tak nepochutnali na jedle a to ticho, ktoré sprevádzalo našu gurmánsku večeru...




Podávali sa kuracie stehná na mede so škoricou a pečenými jablkami. Mojím najväčším prekvapením bolo, že porcia, na ktorej sme si naozaj pochutnali a rozvoňala celý byt, nevyšla ani 1 euro 🙂. 


Pečené kuracie stehná na mede so škoricou a jablkami



Ingrediencie:

  • kuracie horné stehná od Slovenskej farmy (cca 600 g)
  • jablká (2 ks)
  • celá škorica (4 ks)
  • mletá škorica (1 ČL)
  • med (1 PL)
  • olivový olej (2 PL)
  • morská soľ
  • dlhozrnná ryža

Postup:

  • Ryžu uvaríme podľa návodu.
  • Kuracie mäso umyjeme, osolíme a položíme na pekáč/zapekaciu misku.
  • Nožíkom si vytvoríme otvor, do ktorého vsunieme kúsok škorice v celku.
  • Jablká očistíme a nakrájame na hrubšie plátky.
  • V miske zmiešame olivový olej, med, mletú škoricu a zmesou potrieme kuracie mäsá a jablká.
  • Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 200 stupňov cca 40 minút. 
  • Alobal na záver odstránime a pečieme na 180 stupovňov do zlatista cca 20 minút.
  • Pečené kuracie mäsko so škoricou podávame s pečenými jablkami, dlhozrnnou ryžou a šalátom.

Keďže v BILLA Pezinok som nepochodila s bravčovým a hovädzím mäsom, vybrala som sa do BILLA Senec. Môj plán bolo opäť kúpiť  kuracie prsia a hovädzinu. Kuracie prsia úspešne nachádzam v regále a o hovädzine ani chýru ani slychu. Pre mňa veľké sklamanie :(. Po konzultácií s personálom sa presúvam k chladiacej vani  (keďže v regále som nenašla bravčovinu) a nachádzam v nej posledné a jediné bravčové mäso. Mám pocit ako keby som mala v ruke diamant. Dokúpim zeleninu a vytešená s úlovkom idem domov.


Doma som vyhrnula rukávy a púšťam sa v premiére do kuracích roliek v parmezánovej omáčke a mojej výzvy bravčové karé s feniklom.


Kuracie mäsko pekne vonia... Vynikajúco sa s ním pracuje, žiadna mastnota... Vyklepem, zatočím spolu so šunkou a syrom, zalejem parmezánovou omáčkou a šup do rúry. 


Kuracie rolky so šunkou a syrom v parmezánovej omáčke



Ingrediencie: 

  • kuracie prsia (3 ks)
  • eidam nakrájaný na plátky (6 ks)
  • šunka nakrájaná na plátky (6 ks)
  • maslo
  • zemiakové vločky - na zahustenie (2 PL) / alebo celozrnná špaldová múka
  • parmezán (3 PL) + (3 PL) na posypanie
  • dijónska horčica (1 ČL)
  • mlieko (2 šálky)
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Kuracie mäso narežeme v hrubšej časti, vložíme do papiera na pečenie a rovnomerne vyklepeme.
  • Na vyklepané mäso položíme vedľa seba 2 plátky syra, 2 plátky šunky a zrolujeme.
  • Hotové rolky vložíme do zapekacej misky.
  • Na panvici roztopíme maslo, pridáme zemiakové vločky/celozrnnú múku, vlejeme mlieko, horčicu, parmezán. Omáčku zamiešame metličkou. 
  • Dochutíme soľou, čiernym korením a varíme do zhustnutia.
  • Omáčkou zalejme kuracie rolky.
  • Vrch posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a parzmezánom.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, 40 minút.
  • Kuracie rolky podávame so zeleninovým šalátom.


Otváram balenie s bravčovým karé je peknej konzistencie, žiadne mastné časti, príjemná vôňa. Krásne rovnomerné plátky.


Pečené bravčové karé s feniklom



Ingrediencie:

  • bravčové karé (500 g)
  • čerstvý fenikel (1 ks)
  • citrón
  • červená cibuľa (1 ks)
  • cesnak (3 strúčiky)
  • pór (100 g)
  • cherry paradajky (100 g)
  • suché biele víno (100 ml)
  • vývar/voda
  • morská soľ
  • čierne mleté korenie
  • kari korenie (2 ČL)
  • olivový olej

Postup:

  • Fenikel a pór nakrájame na drobné kúsky a cherry paradajky na štvrtinky.
  • Do zapekacej misy vložíme nakrájanú zeleninu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a 1 lyžicou kari korenia.
  • Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a trošku citrónovej šťavy a zľahka premiešame.
  • Na panvici necháme roztopiť kúsok masla, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a bravčové karé nakrájané na kocky.
  • Mäso dochutíme soľou, čiernym korením a kari korením.
  • Keď sa mäso zatiahne, podlejeme ho suchým bielym vínom a za stáleho miešania krátko povaríme.
  • Takto pripravené mäso preložíme do zapekacej misy a zmiešame spolu so zeleninou.
  • Podlejeme vodou alebo vývarom.
  • Zapekaciu misu prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na teplote 180 °C cca 60 minút.
  • Po hodine mäso odokryjeme a dopekáme cca 15 minút domäkka.
  • Podávame s celozrnným kuskusom a čerstvou pažítkou.

Opäť idem s nádejou kúpiť hovädzie mäso do BILLA Pezinok (druhýkrát), od mojej poslednej návštevy prešiel týždeň... Na predajni žiadna hovädzina.


O dva dni na to si naplánujem cestu do Bratislavy, po ceste sa zastavím v BILLA Korzo a smelo idem s mojou mladšou dcérou kúpiť hovädzinu. Môj štvrtý pokus nevyšiel, na predajni opäť žiadna hovädzina od Slovenskej farmy. Už som to skoro vzdala, ale cez víkend som mala školenie v Bratislave a po skončení, som to rovno namierila do centrály BILLA Bajkalská. Hľadám, radím sa s peronálom a hurááá, hlavný mäsiar má vedie k hovädzine... A neverím, že na piaty pokus sa ušiel kúsok hovädzieho mäska aj mne 🙂. 



Hovädzina... Bola šťavnatá, žiaden tuk, opäť, krásne rovnomerné plátky.



Vybrala som si recept hovädzí stroganov so šampiňónmi. Mojim nemilým prekvapením bolo, že hovädzinu som varila vyše 2 hodiny a bola stále tvrdá. Asi mi nebola súdená. 



Hovädzí stroganov so šampiňónmi  a  cícerovo-cviklový hummus



Ingrediencie:

  • hovädzie mäso (500 g)
  • cibuľa (2 ks)
  • dijonská horčica (1 PL)
  • šampiňóny (200 g)
  • smotana na vernie (2 PL)
  • špaldová múka (1 PL)
  • slnečnicový olej (1 ČL)
  • korenie
  • soľ

Cícerový hummus:

  • cícer (150 g)
  • uvarená cvikla (150 g)
  • cesnak (3 strúčiky)
  • olivový olej (3 PL)
  • šťava z citróna (1/2)
  • pasta tahin (2 PL)
  • morská soľ
  • korenie

Postup:

  • Mäso nakrájame na dlhšie rezance, cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky a šampiňóny  nakrájame na tenké plátky.
  • Na horúcej panvici si dozlatista osmažíme cibuľku, pridáme šampiňóny a chvíľu restujeme.
  • Vo wok panvici osmažíme mäso a za stáleho miešania pridáme múku, vodu a dusíme pod pokrievkou cca 1 hodinu. (vodu priebežne dolievame)
  • K cibuli a šampiňónom nalejeme vodu, smotanu, horčicu, soľ a korenie. Po 1 hodine pridáme k mäsu a varíme ďalšiu 1 hodinu.
  • Kel vložíme do vriacej vody a varíme cca 10 minút.

Cícerový humus pripravíme nasledovne: 

  • Cícer necháme na noc vo vode a varíme cca 40 minút (podľa potreby). Ak nemáte varený, môžete použíť aj z konzervy.
  • Cviklu varíme cca 15 minút.
  • Uvarený cícer a cviklu rozmixujeme s cesnakom, olivovým olejom, šťavou z citróna a pastou tahin.
  • Ak je potrebné, zriedime so šťavou s cíceru alebo vodou.
  • Hovädzí stroganov podávame s cícerovým hummusom a vareným kelom.

Ďakujem BILLA/Modrému koníkovi za možnosť testovania mäsa od Slovenskej farmy. Kuracie mäso bolo vynikajúce v oboch verziách. Varila som z kuracích prś aj z kuracích horných stehien. Bravčové mäso ma taktiež milo prekvapilo ako konzistenciu, tak aj chuťou a vzhľadom. Na distribúcií hovädzieho mäsa treba popracovať, nozaj som nečakala, že ho kúpim až počas 5-tej návštevy obchodu (na jednej prevádzke som bola 2x), čo bolo nemilý prekvapením, aj po  2 hodinách bolo mäso tvrdšie. Farba aj vzhľad hovädzieho mäsa bola v poriadku, vyzeralo lákavo. 


Som vďačná, že ste mi dali šancu otestovať tri druhy mäsa. Naozaj bolo pre mňa potešením a zároveň prínosom byť súčasťou testovačky BILLA/Slovenská farma.

Verím, že naďalej budete pre nás spotrebiteľov pripravovať čo najviac  produktov od lokálnych Slovenských producentov 🙂


ĎAKUJEM

Mirka


#test_billa2

Kuriatko, prasiatko, kravička

Niekedy som testovania vyhrávala často, no odkedy troška pracujem, nejak som to prestala sledovať a zapájať sa. No po tom, čo sestra vyhrala testovanie delimano mi to nedalo, zapla som konik_ testuje a pozeram BILLA! Náš najobľúbenejší obchod odkedy nám ho otvorili blízko domova. 😂


Napísala som komentárik a v pondelok ma čakala super správička. Hneď ako kupóny dorazili, utekala som s manželom do BILLA. Na úvod musím podotknúť, že nakupovala som som v Prešove na sídlisku - novootvorená BILLA, a s výberom mäska - Slovenská farma - nebol žiaden problém.  Na jeden nákup sme minuli všetky poukážky.


Náš nákup obsahoval - kuracie stehná bez kože, bravčová panenka, bravčové karé, krkovička, hovadzie kocky. Všetko na jednom mieste a hneď na jeden nákup. Dostupnosť Slovenskej farmy v Prešove nesklamal.


Prvý obed čo som navarila, bol z časopisu - Dobré jedlo - Mäso v máčale. Na tento recept som použila bravčové karé. Je to mäso, s ktorým rada a často pripravujem pokrmy pre hladošov. Mäsko nesklamalo. Hneď na prvý pohľad krásna farba, málo odpadu, čo veľmi oceňujem. Ale ja som zlé karé ešte ani nikdy asi nekúpila 😀 Mäso v tomto prípade neprekvapilo, ani nesklamalo.


Recept:

  • 600g bravčové karé
  • mletá rasca
  • 2 cibule
  • 1 bobkový list
  • smotana na varenie alebo mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso umyjeme, nakrájame na plátky, zľahka naklepeme. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou. Uložíme do plechu v jednej vrstve, dáme nakrájanú cibuľu, bobkový list, zalejeme mliekom, aby mäso bolo zakryté. V rúre vyhriatej na 200 st. pečieme asi 25 minút. Mäso sa servíruje z plechu a podáva sa s chlebom, ktorým povytierame omáčku. 

Dobrú chuť. 



Hovädzie kocky - najprv som mala v pláne, ze spravím “kotlíkový” guľáš, no manžel navrhol, že ma chuť na maďarský. A bolo rozhodnuté!


Mäso som varila dve a pol hodiny, nakoľko sa mi stále zdalo dosť tvrdé a kvôli deťom som chcela, aby sa doslova rozplývalo na jazyku... No aj o dve a pol hodiny to nebolo až tak ono, ale manžel veľmi chválil. Kocky na prvý pohľad pekné, síce ešte som ich poprerezávala na menšie kúsky, odpad minimálny.


Recept:

  • 1500g hovädzie predné
  • 800g cibuľa
  • 5PL masť bravčová
  • 2PL paprika mletá sladká
  • 1KL paprika mletá pálivá
  • 2ks paprika čerstvá
  • 1PL papriková pasta (pretlak)
  • 4ks paradajka - rajčina
  • 1PL soľ
  • deň vopred namočená fazuľa

Cibuľu potom osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne a trochu neskaramelizuje. Vtedy je to ono. Ďalej pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť. Do tohto cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj štipľavú mletú papriku a pre farbu a výraznejšiu chuť pridáme aspoň lyžicu maďarskej paprikovej pasty. Ďalej pridáme do základu mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne. Pridáme nakrájané svetlozelené papriky. Podlejeme trochou vody, premiešame a kastról zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni. Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké. 

Dobrú chuť.



Bravčová krkovička - prekvapivo úžasna 🙂 Ja mám zaužívané, že krkovička je sama mastnota, samá blana...



Ale napriek tomu mi to nedalo, lebo už dlhšie som mala v hlave jeden super recept z kuchyne Lidla, a tak ma to lákalo vyskúšať. Manžel sa smial, že mám na obed pozvať môjho brata, ktorý, keď sa ho v škole pýtali, čo by chcel byť, na karnevale povedal: "Krkovička!" 😀 😀 😀 


Jedli všetci. Veľký chlap aj malí chlapčekovia 🙂 Maďarský guľáš deti nechceli, no krkovičku s opečenými zemiakmi si veru dali 🙂 Asi začneme fičať na krkovičke 😀


Recept:

  • 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti v celku
  • 11 menších strúčikov cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • morská soľ v mlynčeku 
  • čierne korenie v mlynčeku 
  • 2 lyžice bravčovej masti

Do umytej a osušenej krkovičky urobíme tenkým nožom 5 – 6 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín. Mäso ochutíme po všetkých stranách soľou a čiernym korením. Bravčovú krkovičku orestujeme na panvici na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán dozlatista. Potom ju preložíme na plech, prelejeme šťavou, prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 1,5 hodiny. Po 45 minútach odstránime alobal a pečieme ju ďalej odokrytú.

Dobrú chuť.



Kuracie stehná - opäť recept z časopisu - Dobré jedlo. Kuracie mäsko na pohľad krásne, trošku viac odpadu. No po 20 ninutach varenia sa rozplývalo na jazyku. Veľmi rýchly a chutný obed, čo pri troch deťoch oceňujem.  Mäsko super šťavnaté.


Recept:


8-10 vykostených kuracích stehien

1 šalotka

1 kúsok celej škorice

150g hrozna bez jadierok

100g sušených marhúľ

1 citrón

soľ

olivový olej


Marináda - 1 lyžica medu, 1 lyžička zázvoru, 1 lyžička mletej škorice, štipka ml. čierneho korenia, 100 ml bylinného likéru


Pripravte marinádu: Do misky dajte med, najemno nastrúhaný zázvor, škoricu, mleté čierne korenie a likér. Zamiešajte a potrite ňou kúsky kurčaťa. Vo väčšej panvici s vysokým okrajom zohrejte olej a opečte na ňom nadrobno pokrájanú šalotku. Osolené mäso opečte do zlatista. Prilejte marinádu a vložte jeden kúsok celej škorice. Pod pokrievkou duste asi 20 minút. K mäsu pridajte bobuľky hrozna prekrojené na polovicu a opláchnuté marhule. Duste ešte 5 minút. Omáčku ochutnajte a podľa potreby pridajte citrónovú šťavu a soľ.

Dobrú chuť.



Ako posledné sme sa vrhli na bravčovú panenku - hneď po vybalení krásne mäso s minimálnym odpadom. Čiže som ju fakt len umyla, spravila rýchlu marinádu a šup na panvicu. Paneka po krátkom opečení z každej strany bola mäkká a zároveň šťavnatá. Tiež veľmi rýchly obed. K panenke sme si spravili špagety. 


Recept:

  • 500g bravčovej panenky
  • 1/2 hrnčeka limetkovej šťavy
  • 1/4 hrnčeka medu 
  • morská soľ v mlynčeku 
  • 1 lyžica olivového oleja 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 štipľavá paprička
  • 1 lyžica čerstvého koriandru alebo petržlenovej vňate

V miske zmiešame med, limetkovú šťavu, soľ, olivový olej, nadrobno nasekaný cesnak a nasekanú štipľavú papričku zbavenú semienok. Umytú a osušenú bravčovú panenku preložíme do väčšej misy, prelejeme limetkovou marinádou a zakryjeme potravinovou fóliou. Marinujeme v chladničke minimálne 3 – 4 hodiny.  Marinovanú bravčovú panenku grilujeme zo všetkých strán dozlatista. Potom ju pokrájame na plátky a posypme nahrubo nasekaným čerstvým koriandrom alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.



Ďakujem veľmi pekne za toto chutné mäsové testovanie! Ďakujem BILLA a Slovenská farma! Za dva týždne o mäso u nás nebola núdza a zas sa mi potvrdilo, že ak mám mäso v mrazáku viem stále čo navariť 🙂 My sme taká mäsová rodinka, veď 4 chlapi a ja som k nim už nejako zapadla 😀 Takže pre nás super testovanie 🙂


Ďakujem za celú našu rodinu!


#test_billa2

Test Billa - Mäso Slovenská farma

Moja prvá testovacia skúsenosť ma nadchla nielen v samotnej možnosti testovať, ale aj celková spokojnosť s testovaným sortimentom - BILLA mäso Slovenská farma.

Úprimne, zo začiatku som bola skeptická, vákuovo balené mäso vo mne nevyvolá toľký pocit čerstvosti ako mäso vyložené na pulte. Mýlila som sa. 🙂 


Počas testovacieho dvojtýždňa som stihla vyskúšať kuracie, bravčové aj hovädzie mäso. Mala som to šťastie, že som nakupovala v BILLA na Bajkalskej ulici v Bratislave, kde majú tento sortiment v najširšej ponuke.

 

Prvé som testovala Kuracie rezne.

 

Mäso malo krásnu farbu, príjemnú vôňu, a nebolo ho treba nijak dočisťovať (od tuku/slizkého povlaku/množstva šliach a pod.). Chuťovo tiež prekvapilo, malo svoju štruktúru, a teda rozhodne, z tohto vákuovo baleného kuracieho zatiaľ najlepšie aké som doteraz pripravovala.



Recept som zvolila našu obľúbenú exotiku - Kura na thajský spôsob (4 menšie porcie):

  • 800g kuracích rezňov
  • 2x zrelé mango
  • 1 šalát (little gem)/ja som použila ľadový
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 limetka
  • 2ČL sezamu
  • 4PL gréckeho jogurtu
  • 2PL mango čatní
  • 2ČL kari
  • 1PL olivového oleja

Kuracie rezne naporcujeme na tenšie “rezníky”, jemne naklepeme, zamiešame v mise s olivovým olejom a kari. Podľa chuti pridáme soľ. Poukladáme na papierom vystlaný plech a pečieme cca 20min na 180stupňoch. (5 min pred dokončením posypem mäso sezamom). Dressing: Jogurt + kari + čatní + šťava a kôra z limetky. Servírujeme: umyté listy šalátu, na ne na hranolčeky pokrájané mango, potom kuracie mäso. Do stredu pridáme dressing a ten ešte posypeme s na jemno nakrájanou cibuľkou. 




Hovädzie zadné


Opäť už od pohľadu krásny kúsok dobre vyzerajúceho hovädzieho, ktoré mňa osobne nadchlo najviac. Dobre sa porcovalo, a stačila kratšia doba dusenia ako som bola zvyknutá. Mäso bolo chutné, jemné a jediná chybička bola, že ho bolo málo🙂 Recept som vybrala na spôsob.




  • 600g hovädzie zadné
  • 400g cibula
  • 1PL plnotučnej horčice 


Mäso naporcujeme na tenšie plátky, jemne naklepeme, podľa chuti nasolíme a okoreníme, a jednu stranu natrieme horčicou. Na rozpálenej bravčovej masti sprudka opečieme plátky, aby sa mäso stiahlo (vždy najskôr tou nehorčicovou stranou). Mäso vyberieme na tanier a do toho istého hrnca pridáme cibuľu a pozvoľna osmažíme do zlatista - na hrnci budú prípečky z mäsa a horčice, ale to je len dobre😉 Cibuľu podlejeme asi dc horúcej vody a vareškou odliepame prípečky - krásne sa rozpustia. Cibuľu vydusíme na tuk, opäť prilejeme deci vody a necháme vydusiť. Potom pridáme mäso (aj so šťavou ktorá stiekla do taniera), podlejeme asi 2dc horúcej vody a necháme dusiť pod pokrievkou. Keď je mäso mäkké, omáčku zredukujeme podľa chuti (my ju máme radi riedku a hlavne veľa, takže neredukujem) a na záver pridáme do omáčky asi jeden plátok masla na zjemnenie. Podávame s ryžou. 




Bravčové stehno - plátky.


Opäť zaujali svojou farbou a vôňou. Jediné, čo mi na nich v podstate vadilo, bol spôsob akým boli naporcované - plátky neboli ani tenké ani hrubé - keď som z jedného kúska chcela spraviť tenšie plátky, prekrojením na dve boli stále hrubé a prekrojiť ich na tri časti bolo hotové umenie. Takže osobne by som skôr prijala, keby mäso nebolo naporcované vôbec (možno je také v ponuke, ale v tejto BILLA, bolo len toto), a keď už, osobne by ma najviac potešilo zohnať mäso skôr pomleté 😉



Tentokrát vybral recept môj chlap… Takže sme mali vyprážané bravčové rezne so zemiakovým šalátom 😀 (Recept má vychytaný asi každá gazdinká po svojom, takže ho zbytočne nepíšem) Len dodám, že rezníky boli nozaj chutné a jemné - a môj dvojročák, ktorý doteraz (nepomleté) bravčové odmietal, mal aj duplu 🙂 




A keďže nám mäsko naozaj chutilo, dali sme si ešte kuracie repete. Zohnala som kuracie prsia zadné. Tu ma mierne sklamala farba mäsa, niektoré kúsky mali na striedačku takú ružovo - bielu farbu. Vôňa bola ale príjemná a chuťovo bolo mäsko tiež výborné.



Domáca čína je časovo náročnejší recept, ale vždy stojí za to -  Mäso treba naporcovať na jemné slížiky, osoliť, okoreniť a opiecť na panvici do chrumkava (ja ich ešte obalujem v hladkej múke, aby boli šťavnaté). Červenú papriku 2x, červenú cibuľu, šalotku a mrkvu 3x, nakrájamé na tenké pásiky, spolu s bambusovými výhonkami podusíme do mäkka, potom pridáme mäso, dochutíme sójovou omáčkou, pridáme cca 4strúčky pretlačeného cesnaku a všetko dobre premiešame s chili omáčkou (Shan ‘shi - scharf). Podávame s ryžou alebo ryžovými rezancami.



Takže k takému celkovému hodnoteniu by som napísala už len toľko, že mäso Slovenská farma odporúčam smelo aj ďalej. Mäso je cenovo síce drahšie, ale v tomto prípade si naozaj priplatíte za kvalitu.


A na záver veľké poďakovanie za novú a najmä chutnú skúsenosť testovať 🙂 

#test_billa2

Testovanie mäska od Slovenskej farmy s BILLA

Veľmi ma potešilo, keď ste ma vybrali na testovanie mäsa v BILLA. Mäsko máme veľmi radi.


Náš prvý nákup bol úplne jasný a presne som vedela čo chcem kúpiť. Mala som v pláne kúpiť kuracie prsia ale kedže v ponuke neboli, správna gazdinka sa vie vždy vynájsť a poradí si. Kúpila som teda kuracie stehná vykostené.


Po otvorení balenia som bola milo prekvapená.Mäso bolo krásne ružové, nesmrdelo, neplávalo v žiadnej odpornej tukutine a neboli na nich žiadne kostičky, čo sa mi u iných dodavateľov mäsa stávalo často.


Z mäsa sme si urobili čínke opečené ryžové rezance s kuracím mäskom. Pozvali sme na ochutnávku aj švagrovcov. Mäso bolo veľmi chutné a mäkkučké.


Kvôli hovädzinke sme sa trošku nachodili, kedže v prvej BILLA bolo len jedno balenie a na obed sme pozvali i starkých. Takže mäsa bolo treba viac. V košíku skončilo hovädzie stehno.


Ale stálo to za to. Po otvorení balenia mäsko krásne voňalo. Takéto voňavé hovädzie mäso sme ešte nemali. Nebolo mastné, bolo nádherne bordové.


U nás sa hovädzina spája s našim obľúbeným jedlom, sviečkovou na smotane. Mäsko po uvarení bolo mäkké, voňavé a vobec sa nemuselo variť dlho. Dokázal ho požuť aj náš ročný so šiestimi zúbkami a to asi hovorí za všetko.


Na záver prišiel na rad posledný nákup. Bravčové mäso. Kúpila som bravčové karé.


Mäsko bolo opäť krásnej ružovej farby, nebolo mastné, neboli na ňom žiadne zvyšky krvi. Radosť sa naň pozrieť.


No a ako najlepšie a najslávnostnejšie ukončiť testovanie ako rezňom. Takže naše posledné menu bol bravčový rezeň v kukuričnej strúhanke s mrkvovo-petržlenovo-batatovým pyré. Mäsko po vypražení bolo úžasne šťavnaté a mäkké.


No a čo dodať na záver?


Bolo mi cťou testovať takéto kvalitné a fakt špičkové produkty od slovenských farmárov. Určite sa budeme k nemu často vracať, pretože sa to oplatí i po finančnej stránke. Chcem sa poďakovať Modrému koníkovi a spoločnosti BILLA za túto skvelú a jedinečnú možnosť.


#test_billa2

Usmialo sa na mňa šťastie, testovala som tri druhy mäsa od Slovenskej farmy z BILLA

Na monitore sa mi objavilo info, ide sa testovať mäso od Slovenskej farmy z BILLA.

Sprvoti som tomu nedala na váhe, zavrela počítač a fungovala vo svojom každodennom kolotoči okolo detí, varenia a "udržiavania" domácnosti.


Zrazu mi bliklo, však to je celkom zaujímavá myšlienka, daj tomu šancu. Otváram počítač, posielam o sebe info, pridávam fotky receptov a hneď si dávam predsavzatie, že ak ma vyberú, vyskúšam konečne upiecť bravčové mäso s feniklom a ďalšie mäsové recepty, ktoré nevarím bežne.


O pár dní dostávam správu, že som jedna z desiatich, ktorú si vybrali na testovanie. Juchuuu, moc sa teším 🙂 Následne na to príde balíček z BILLA poukážkami a moja radosť je ešte väčšia.


Napíšem si nákupný zoznam a idem veselo do BILLA, mám v pláne začať s kuracími prsiami a hovädzím staekom. Bol to však môj optimistický plán, realita bola úplne iná. V BILLA Pezinok nenachádzam ani kuracie prsia, ani hovädzinu. Improvizácia ma dohnala k zakúpeniu kuracích horných stehien a k "oprášeniu" receptu, ktorý som naposledy kuchtila pred viac ako desiatimi rokmi. 



Otváram balenie kuracích horných stehien, mäsko ma príjemne prekvapilo ako vzhľadom tak aj vôňou, vytešujem sa pri varení a neviem sa dočkať večere. Zhodou okolností nám v  ten večer vyšla romantická večera (ktorá je skôr rarita). Dávno sme si tak nepochutnali na jedle a to ticho, ktoré sprevádzalo našu gurmánsku večeru...




Podávali sa kuracie stehná na mede so škoricou a pečenými jablkami. Mojím najväčším prekvapením bolo, že porcia, na ktorej sme si naozaj pochutnali a rozvoňala celý byt, nevyšla ani 1 euro 🙂. 


Pečené kuracie stehná na mede so škoricou a jablkami



Ingrediencie:

  • kuracie horné stehná od Slovenskej farmy (cca 600 g)
  • jablká (2 ks)
  • celá škorica (4 ks)
  • mletá škorica (1 ČL)
  • med (1 PL)
  • olivový olej (2 PL)
  • morská soľ
  • dlhozrnná ryža

Postup:

  • Ryžu uvaríme podľa návodu.
  • Kuracie mäso umyjeme, osolíme a položíme na pekáč/zapekaciu misku.
  • Nožíkom si vytvoríme otvor, do ktorého vsunieme kúsok škorice v celku.
  • Jablká očistíme a nakrájame na hrubšie plátky.
  • V miske zmiešame olivový olej, med, mletú škoricu a zmesou potrieme kuracie mäsá a jablká.
  • Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 200 stupňov cca 40 minút. 
  • Alobal na záver odstránime a pečieme na 180 stupovňov do zlatista cca 20 minút.
  • Pečené kuracie mäsko so škoricou podávame s pečenými jablkami, dlhozrnnou ryžou a šalátom.

Keďže v BILLA Pezinok som nepochodila s bravčovým a hovädzím mäsom, vybrala som sa do BILLA Senec. Môj plán bolo opäť kúpiť  kuracie prsia a hovädzinu. Kuracie prsia úspešne nachádzam v regále a o hovädzine ani chýru ani slychu. Pre mňa veľké sklamanie :(. Po konzultácií s personálom sa presúvam k chladiacej vani  (keďže v regále som nenašla bravčovinu) a nachádzam v nej posledné a jediné bravčové mäso. Mám pocit ako keby som mala v ruke diamant. Dokúpim zeleninu a vytešená s úlovkom idem domov.


Doma som vyhrnula rukávy a púšťam sa v premiére do kuracích roliek v parmezánovej omáčke a mojej výzvy bravčové karé s feniklom.


Kuracie mäsko pekne vonia... Vynikajúco sa s ním pracuje, žiadna mastnota... Vyklepem, zatočím spolu so šunkou a syrom, zalejem parmezánovou omáčkou a šup do rúry. 


Kuracie rolky so šunkou a syrom v parmezánovej omáčke



Ingrediencie: 

  • kuracie prsia (3 ks)
  • eidam nakrájaný na plátky (6 ks)
  • šunka nakrájaná na plátky (6 ks)
  • maslo
  • zemiakové vločky - na zahustenie (2 PL) / alebo celozrnná špaldová múka
  • parmezán (3 PL) + (3 PL) na posypanie
  • dijónska horčica (1 ČL)
  • mlieko (2 šálky)
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Kuracie mäso narežeme v hrubšej časti, vložíme do papiera na pečenie a rovnomerne vyklepeme.
  • Na vyklepané mäso položíme vedľa seba 2 plátky syra, 2 plátky šunky a zrolujeme.
  • Hotové rolky vložíme do zapekacej misky.
  • Na panvici roztopíme maslo, pridáme zemiakové vločky/celozrnnú múku, vlejeme mlieko, horčicu, parmezán. Omáčku zamiešame metličkou. 
  • Dochutíme soľou, čiernym korením a varíme do zhustnutia.
  • Omáčkou zalejme kuracie rolky.
  • Vrch posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a parzmezánom.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, 40 minút.
  • Kuracie rolky podávame so zeleninovým šalátom.


Otváram balenie s bravčovým karé je peknej konzistencie, žiadne mastné časti, príjemná vôňa. Krásne rovnomerné plátky.


Pečené bravčové karé s feniklom



Ingrediencie:

  • bravčové karé (500 g)
  • čerstvý fenikel (1 ks)
  • citrón
  • červená cibuľa (1 ks)
  • cesnak (3 strúčiky)
  • pór (100 g)
  • cherry paradajky (100 g)
  • suché biele víno (100 ml)
  • vývar/voda
  • morská soľ
  • čierne mleté korenie
  • kari korenie (2 ČL)
  • olivový olej

Postup:

  • Fenikel a pór nakrájame na drobné kúsky a cherry paradajky na štvrtinky.
  • Do zapekacej misy vložíme nakrájanú zeleninu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a 1 lyžicou kari korenia.
  • Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a trošku citrónovej šťavy a zľahka premiešame.
  • Na panvici necháme roztopiť kúsok masla, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a bravčové karé nakrájané na kocky.
  • Mäso dochutíme soľou, čiernym korením a kari korením.
  • Keď sa mäso zatiahne, podlejeme ho suchým bielym vínom a za stáleho miešania krátko povaríme.
  • Takto pripravené mäso preložíme do zapekacej misy a zmiešame spolu so zeleninou.
  • Podlejeme vodou alebo vývarom.
  • Zapekaciu misu prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na teplote 180 °C cca 60 minút.
  • Po hodine mäso odokryjeme a dopekáme cca 15 minút domäkka.
  • Podávame s celozrnným kuskusom a čerstvou pažítkou.

Opäť idem s nádejou kúpiť hovädzie mäso do BILLA Pezinok (druhýkrát), od mojej poslednej návštevy prešiel týždeň... Na predajni žiadna hovädzina.


O dva dni na to si naplánujem cestu do Bratislavy, po ceste sa zastavím v BILLA Korzo a smelo idem s mojou mladšou dcérou kúpiť hovädzinu. Môj štvrtý pokus nevyšiel, na predajni opäť žiadna hovädzina od Slovenskej farmy. Už som to skoro vzdala, ale cez víkend som mala školenie v Bratislave a po skončení, som to rovno namierila do centrály BILLA Bajkalská. Hľadám, radím sa s peronálom a hurááá, hlavný mäsiar má vedie k hovädzine... A neverím, že na piaty pokus sa ušiel kúsok hovädzieho mäska aj mne 🙂. 



Hovädzina... Bola šťavnatá, žiaden tuk, opäť, krásne rovnomerné plátky.



Vybrala som si recept hovädzí stroganov so šampiňónmi. Mojim nemilým prekvapením bolo, že hovädzinu som varila vyše 2 hodiny a bola stále tvrdá. Asi mi nebola súdená. 



Hovädzí stroganov so šampiňónmi  a  cícerovo-cviklový hummus



Ingrediencie:

  • hovädzie mäso (500 g)
  • cibuľa (2 ks)
  • dijonská horčica (1 PL)
  • šampiňóny (200 g)
  • smotana na vernie (2 PL)
  • špaldová múka (1 PL)
  • slnečnicový olej (1 ČL)
  • korenie
  • soľ

Cícerový hummus:

  • cícer (150 g)
  • uvarená cvikla (150 g)
  • cesnak (3 strúčiky)
  • olivový olej (3 PL)
  • šťava z citróna (1/2)
  • pasta tahin (2 PL)
  • morská soľ
  • korenie

Postup:

  • Mäso nakrájame na dlhšie rezance, cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky a šampiňóny  nakrájame na tenké plátky.
  • Na horúcej panvici si dozlatista osmažíme cibuľku, pridáme šampiňóny a chvíľu restujeme.
  • Vo wok panvici osmažíme mäso a za stáleho miešania pridáme múku, vodu a dusíme pod pokrievkou cca 1 hodinu. (vodu priebežne dolievame)
  • K cibuli a šampiňónom nalejeme vodu, smotanu, horčicu, soľ a korenie. Po 1 hodine pridáme k mäsu a varíme ďalšiu 1 hodinu.
  • Kel vložíme do vriacej vody a varíme cca 10 minút.

Cícerový humus pripravíme nasledovne: 

  • Cícer necháme na noc vo vode a varíme cca 40 minút (podľa potreby). Ak nemáte varený, môžete použíť aj z konzervy.
  • Cviklu varíme cca 15 minút.
  • Uvarený cícer a cviklu rozmixujeme s cesnakom, olivovým olejom, šťavou z citróna a pastou tahin.
  • Ak je potrebné, zriedime so šťavou s cíceru alebo vodou.
  • Hovädzí stroganov podávame s cícerovým hummusom a vareným kelom.

Ďakujem BILLA/Modrému koníkovi za možnosť testovania mäsa od Slovenskej farmy. Kuracie mäso bolo vynikajúce v oboch verziách. Varila som z kuracích prś aj z kuracích horných stehien. Bravčové mäso ma taktiež milo prekvapilo ako konzistenciu, tak aj chuťou a vzhľadom. Na distribúcií hovädzieho mäsa treba popracovať, nozaj som nečakala, že ho kúpim až počas 5-tej návštevy obchodu (na jednej prevádzke som bola 2x), čo bolo nemilý prekvapením, aj po  2 hodinách bolo mäso tvrdšie. Farba aj vzhľad hovädzieho mäsa bola v poriadku, vyzeralo lákavo. 


Som vďačná, že ste mi dali šancu otestovať tri druhy mäsa. Naozaj bolo pre mňa potešením a zároveň prínosom byť súčasťou testovačky BILLA/Slovenská farma.

Verím, že naďalej budete pre nás spotrebiteľov pripravovať čo najviac  produktov od lokálnych Slovenských producentov 🙂


ĎAKUJEM

Mirka


#test_billa2

Usmialo sa na mňa šťastie, testovala som tri druhy mäsa od Slovenskej farmy z BILLA

Na monitore sa mi objavilo info, ide sa testovať mäso od Slovenskej farmy z BILLA.

Sprvoti som tomu nedala na váhe, zavrela počítač a fungovala vo svojom každodennom kolotoči okolo detí, varenia a "udržiavania" domácnosti.


Zrazu mi bliklo, však to je celkom zaujímavá myšlienka, daj tomu šancu. Otváram počítač, posielam o sebe info, pridávam fotky receptov a hneď si dávam predsavzatie, že ak ma vyberú, vyskúšam konečne upiecť bravčové mäso s feniklom a ďalšie mäsové recepty, ktoré nevarím bežne.


O pár dní dostávam správu, že som jedna z desiatich, ktorú si vybrali na testovanie. Juchuuu, moc sa teším 🙂 Následne na to príde balíček z BILLA poukážkami a moja radosť je ešte väčšia.


Napíšem si nákupný zoznam a idem veselo do BILLA, mám v pláne začať s kuracími prsiami a hovädzím staekom. Bol to však môj optimistický plán, realita bola úplne iná. V BILLA Pezinok nenachádzam ani kuracie prsia, ani hovädzinu. Improvizácia ma dohnala k zakúpeniu kuracích horných stehien a k "oprášeniu" receptu, ktorý som naposledy kuchtila pred viac ako desiatimi rokmi. 



Otváram balenie kuracích horných stehien, mäsko ma príjemne prekvapilo ako vzhľadom tak aj vôňou, vytešujem sa pri varení a neviem sa dočkať večere. Zhodou okolností nám v  ten večer vyšla romantická večera (ktorá je skôr rarita). Dávno sme si tak nepochutnali na jedle a to ticho, ktoré sprevádzalo našu gurmánsku večeru...




Podávali sa kuracie stehná na mede so škoricou a pečenými jablkami. Mojím najväčším prekvapením bolo, že porcia, na ktorej sme si naozaj pochutnali a rozvoňala celý byt, nevyšla ani 1 euro 🙂. 


Pečené kuracie stehná na mede so škoricou a jablkami



Ingrediencie:

  • kuracie horné stehná od Slovenskej farmy (cca 600 g)
  • jablká (2 ks)
  • celá škorica (4 ks)
  • mletá škorica (1 ČL)
  • med (1 PL)
  • olivový olej (2 PL)
  • morská soľ
  • dlhozrnná ryža

Postup:

  • Ryžu uvaríme podľa návodu.
  • Kuracie mäso umyjeme, osolíme a položíme na pekáč/zapekaciu misku.
  • Nožíkom si vytvoríme otvor, do ktorého vsunieme kúsok škorice v celku.
  • Jablká očistíme a nakrájame na hrubšie plátky.
  • V miske zmiešame olivový olej, med, mletú škoricu a zmesou potrieme kuracie mäsá a jablká.
  • Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 200 stupňov cca 40 minút. 
  • Alobal na záver odstránime a pečieme na 180 stupovňov do zlatista cca 20 minút.
  • Pečené kuracie mäsko so škoricou podávame s pečenými jablkami, dlhozrnnou ryžou a šalátom.

Keďže v BILLA Pezinok som nepochodila s bravčovým a hovädzím mäsom, vybrala som sa do BILLA Senec. Môj plán bolo opäť kúpiť  kuracie prsia a hovädzinu. Kuracie prsia úspešne nachádzam v regále a o hovädzine ani chýru ani slychu. Pre mňa veľké sklamanie :(. Po konzultácií s personálom sa presúvam k chladiacej vani  (keďže v regále som nenašla bravčovinu) a nachádzam v nej posledné a jediné bravčové mäso. Mám pocit ako keby som mala v ruke diamant. Dokúpim zeleninu a vytešená s úlovkom idem domov.


Doma som vyhrnula rukávy a púšťam sa v premiére do kuracích roliek v parmezánovej omáčke a mojej výzvy bravčové karé s feniklom.


Kuracie mäsko pekne vonia... Vynikajúco sa s ním pracuje, žiadna mastnota... Vyklepem, zatočím spolu so šunkou a syrom, zalejem parmezánovou omáčkou a šup do rúry. 


Kuracie rolky so šunkou a syrom v parmezánovej omáčke



Ingrediencie: 

  • kuracie prsia (3 ks)
  • eidam nakrájaný na plátky (6 ks)
  • šunka nakrájaná na plátky (6 ks)
  • maslo
  • zemiakové vločky - na zahustenie (2 PL) / alebo celozrnná špaldová múka
  • parmezán (3 PL) + (3 PL) na posypanie
  • dijónska horčica (1 ČL)
  • mlieko (2 šálky)
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Kuracie mäso narežeme v hrubšej časti, vložíme do papiera na pečenie a rovnomerne vyklepeme.
  • Na vyklepané mäso položíme vedľa seba 2 plátky syra, 2 plátky šunky a zrolujeme.
  • Hotové rolky vložíme do zapekacej misky.
  • Na panvici roztopíme maslo, pridáme zemiakové vločky/celozrnnú múku, vlejeme mlieko, horčicu, parmezán. Omáčku zamiešame metličkou. 
  • Dochutíme soľou, čiernym korením a varíme do zhustnutia.
  • Omáčkou zalejme kuracie rolky.
  • Vrch posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a parzmezánom.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, 40 minút.
  • Kuracie rolky podávame so zeleninovým šalátom.


Otváram balenie s bravčovým karé je peknej konzistencie, žiadne mastné časti, príjemná vôňa. Krásne rovnomerné plátky.


Pečené bravčové karé s feniklom



Ingrediencie:

  • bravčové karé (500 g)
  • čerstvý fenikel (1 ks)
  • citrón
  • červená cibuľa (1 ks)
  • cesnak (3 strúčiky)
  • pór (100 g)
  • cherry paradajky (100 g)
  • suché biele víno (100 ml)
  • vývar/voda
  • morská soľ
  • čierne mleté korenie
  • kari korenie (2 ČL)
  • olivový olej

Postup:

  • Fenikel a pór nakrájame na drobné kúsky a cherry paradajky na štvrtinky.
  • Do zapekacej misy vložíme nakrájanú zeleninu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a 1 lyžicou kari korenia.
  • Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a trošku citrónovej šťavy a zľahka premiešame.
  • Na panvici necháme roztopiť kúsok masla, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a bravčové karé nakrájané na kocky.
  • Mäso dochutíme soľou, čiernym korením a kari korením.
  • Keď sa mäso zatiahne, podlejeme ho suchým bielym vínom a za stáleho miešania krátko povaríme.
  • Takto pripravené mäso preložíme do zapekacej misy a zmiešame spolu so zeleninou.
  • Podlejeme vodou alebo vývarom.
  • Zapekaciu misu prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na teplote 180 °C cca 60 minút.
  • Po hodine mäso odokryjeme a dopekáme cca 15 minút domäkka.
  • Podávame s celozrnným kuskusom a čerstvou pažítkou.

Opäť idem s nádejou kúpiť hovädzie mäso do BILLA Pezinok (druhýkrát), od mojej poslednej návštevy prešiel týždeň... Na predajni žiadna hovädzina.


O dva dni na to si naplánujem cestu do Bratislavy, po ceste sa zastavím v BILLA Korzo a smelo idem s mojou mladšou dcérou kúpiť hovädzinu. Môj štvrtý pokus nevyšiel, na predajni opäť žiadna hovädzina od Slovenskej farmy. Už som to skoro vzdala, ale cez víkend som mala školenie v Bratislave a po skončení, som to rovno namierila do centrály BILLA Bajkalská. Hľadám, radím sa s peronálom a hurááá, hlavný mäsiar má vedie k hovädzine... A neverím, že na piaty pokus sa ušiel kúsok hovädzieho mäska aj mne 🙂. 



Hovädzina... Bola šťavnatá, žiaden tuk, opäť, krásne rovnomerné plátky.



Vybrala som si recept hovädzí stroganov so šampiňónmi. Mojim nemilým prekvapením bolo, že hovädzinu som varila vyše 2 hodiny a bola stále tvrdá. Asi mi nebola súdená. 



Hovädzí stroganov so šampiňónmi  a  cícerovo-cviklový hummus



Ingrediencie:

  • hovädzie mäso (500 g)
  • cibuľa (2 ks)
  • dijonská horčica (1 PL)
  • šampiňóny (200 g)
  • smotana na vernie (2 PL)
  • špaldová múka (1 PL)
  • slnečnicový olej (1 ČL)
  • korenie
  • soľ

Cícerový hummus:

  • cícer (150 g)
  • uvarená cvikla (150 g)
  • cesnak (3 strúčiky)
  • olivový olej (3 PL)
  • šťava z citróna (1/2)
  • pasta tahin (2 PL)
  • morská soľ
  • korenie

Postup:

  • Mäso nakrájame na dlhšie rezance, cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky a šampiňóny  nakrájame na tenké plátky.
  • Na horúcej panvici si dozlatista osmažíme cibuľku, pridáme šampiňóny a chvíľu restujeme.
  • Vo wok panvici osmažíme mäso a za stáleho miešania pridáme múku, vodu a dusíme pod pokrievkou cca 1 hodinu. (vodu priebežne dolievame)
  • K cibuli a šampiňónom nalejeme vodu, smotanu, horčicu, soľ a korenie. Po 1 hodine pridáme k mäsu a varíme ďalšiu 1 hodinu.
  • Kel vložíme do vriacej vody a varíme cca 10 minút.

Cícerový humus pripravíme nasledovne: 

  • Cícer necháme na noc vo vode a varíme cca 40 minút (podľa potreby). Ak nemáte varený, môžete použíť aj z konzervy.
  • Cviklu varíme cca 15 minút.
  • Uvarený cícer a cviklu rozmixujeme s cesnakom, olivovým olejom, šťavou z citróna a pastou tahin.
  • Ak je potrebné, zriedime so šťavou s cíceru alebo vodou.
  • Hovädzí stroganov podávame s cícerovým hummusom a vareným kelom.

Ďakujem BILLA/Modrému koníkovi za možnosť testovania mäsa od Slovenskej farmy. Kuracie mäso bolo vynikajúce v oboch verziách. Varila som z kuracích prś aj z kuracích horných stehien. Bravčové mäso ma taktiež milo prekvapilo ako konzistenciu, tak aj chuťou a vzhľadom. Na distribúcií hovädzieho mäsa treba popracovať, nozaj som nečakala, že ho kúpim až počas 5-tej návštevy obchodu (na jednej prevádzke som bola 2x), čo bolo nemilý prekvapením, aj po  2 hodinách bolo mäso tvrdšie. Farba aj vzhľad hovädzieho mäsa bola v poriadku, vyzeralo lákavo. 


Som vďačná, že ste mi dali šancu otestovať tri druhy mäsa. Naozaj bolo pre mňa potešením a zároveň prínosom byť súčasťou testovačky BILLA/Slovenská farma.

Verím, že naďalej budete pre nás spotrebiteľov pripravovať čo najviac  produktov od lokálnych Slovenských producentov 🙂


ĎAKUJEM

Mirka


#test_billa2

Test BILLA

Konečne sa mi podarilo dostať do testovacieho programu, veľmi ma to potešilo, keďže išlo o mäsko... A dokonca zo Slovenskej farmy .


Sme rodina mäsožrútov a hneď ako prišli poukážky, vybrala som sa do BILLA Most pri Bratislave. Na výber boli len kuracie stehná, zatial vyzerali dobre i keď na jednej strane bolo Slovenska Farma a na druhej Hyza ako výrobca, takže som si nie istá, či nejde len o krajší obal. 


Stehienká som doma umyla, nasolila nakorenila a upiekla na zemiakoch a na zelenine. Boli celkom jedle Skôr také ľahké chuťovo ako to mam porovnať teda s domacim kurčaťom.



O pár dní som prišla do BILLA, zase sa mi podarilo uchmatnúť jedno posledné karé, takže zase som moc na výber nemala a na informáciách mi pani povedala, že hovädzie ani objednávať neplánujú, takže sklamanie... Mäso bolo troška prerastené viacerí ho okomentovali ako "škaredé", ale kto pozná mäso vie, že ak je karé blízko pri krkovičke vyzerá takto.


Mne osobne to ani nevadilo, mäso som naklepala, nasolila a dala na noc do mlieka, aby bolo jemné, mäsko na druhý deň som ho obalila v zemiakovom cestičku a vysmažila na bravčovej masti a bolo mňam, všetkým chutilo.



Hovädzie som teda nezohnala,  Spravila som ale kurací perkelt, tak na sladko ako ho u nás máme radi.

Osmažím cibuľu, pridám nakrájané na kocky kuracie prso alebo stehno, osmažím pridám rascu, korenie, soľ stiahnem plameň a dám lyžičku papriky, podlejem to vodou a podusím 10 minút potom pridám šľahačku 33% zmiešanú s lyžičkou škrobu zem. (Môže byť aj múka ale mne je potom ťažko z toho) dám asi lyžicu cukru a lyžicu octu prevarím a hotovo.



Takže ďakujem za túto možnosť testovať s BILLA aj keď sa mi nepodarilo všetko ako som plánovala, no snáď nabudúce.


#test_billa2

Test BILLA

Konečne sa mi podarilo dostať do testovacieho programu, veľmi ma to potešilo, keďže išlo o mäsko... A dokonca zo Slovenskej farmy .


Sme rodina mäsožrútov a hneď ako prišli poukážky, vybrala som sa do BILLA Most pri Bratislave. Na výber boli len kuracie stehná, zatial vyzerali dobre i keď na jednej strane bolo Slovenska Farma a na druhej Hyza ako výrobca, takže som si nie istá, či nejde len o krajší obal. 


Stehienká som doma umyla, nasolila nakorenila a upiekla na zemiakoch a na zelenine. Boli celkom jedle Skôr také ľahké chuťovo ako to mam porovnať teda s domacim kurčaťom.



O pár dní som prišla do BILLA, zase sa mi podarilo uchmatnúť jedno posledné karé, takže zase som moc na výber nemala a na informáciách mi pani povedala, že hovädzie ani objednávať neplánujú, takže sklamanie... Mäso bolo troška prerastené viacerí ho okomentovali ako "škaredé", ale kto pozná mäso vie, že ak je karé blízko pri krkovičke vyzerá takto.


Mne osobne to ani nevadilo, mäso som naklepala, nasolila a dala na noc do mlieka, aby bolo jemné, mäsko na druhý deň som ho obalila v zemiakovom cestičku a vysmažila na bravčovej masti a bolo mňam, všetkým chutilo.



Hovädzie som teda nezohnala,  Spravila som ale kurací perkelt, tak na sladko ako ho u nás máme radi.

Osmažím cibuľu, pridám nakrájané na kocky kuracie prso alebo stehno, osmažím pridám rascu, korenie, soľ stiahnem plameň a dám lyžičku papriky, podlejem to vodou a podusím 10 minút potom pridám šľahačku 33% zmiešanú s lyžičkou škrobu zem. (Môže byť aj múka ale mne je potom ťažko z toho) dám asi lyžicu cukru a lyžicu octu prevarím a hotovo.



Takže ďakujem za túto možnosť testovať s BILLA aj keď sa mi nepodarilo všetko ako som plánovala, no snáď nabudúce.


#test_billa2

Test BILLA

Konečne sa mi podarilo dostať do testovacieho programu, veľmi ma to potešilo, keďže išlo o mäsko... A dokonca zo Slovenskej farmy .


Sme rodina mäsožrútov a hneď ako prišli poukážky, vybrala som sa do BILLA Most pri Bratislave. Na výber boli len kuracie stehná, zatial vyzerali dobre i keď na jednej strane bolo Slovenska Farma a na druhej Hyza ako výrobca, takže som si nie istá, či nejde len o krajší obal. 


Stehienká som doma umyla, nasolila nakorenila a upiekla na zemiakoch a na zelenine. Boli celkom jedle Skôr také ľahké chuťovo ako to mam porovnať teda s domacim kurčaťom.



O pár dní som prišla do BILLA, zase sa mi podarilo uchmatnúť jedno posledné karé, takže zase som moc na výber nemala a na informáciách mi pani povedala, že hovädzie ani objednávať neplánujú, takže sklamanie... Mäso bolo troška prerastené viacerí ho okomentovali ako "škaredé", ale kto pozná mäso vie, že ak je karé blízko pri krkovičke vyzerá takto.


Mne osobne to ani nevadilo, mäso som naklepala, nasolila a dala na noc do mlieka, aby bolo jemné, mäsko na druhý deň som ho obalila v zemiakovom cestičku a vysmažila na bravčovej masti a bolo mňam, všetkým chutilo.



Hovädzie som teda nezohnala,  Spravila som ale kurací perkelt, tak na sladko ako ho u nás máme radi.

Osmažím cibuľu, pridám nakrájané na kocky kuracie prso alebo stehno, osmažím pridám rascu, korenie, soľ stiahnem plameň a dám lyžičku papriky, podlejem to vodou a podusím 10 minút potom pridám šľahačku 33% zmiešanú s lyžičkou škrobu zem. (Môže byť aj múka ale mne je potom ťažko z toho) dám asi lyžicu cukru a lyžicu octu prevarím a hotovo.



Takže ďakujem za túto možnosť testovať s BILLA aj keď sa mi nepodarilo všetko ako som plánovala, no snáď nabudúce.


#test_billa2

Týždeň veľkého testovania BILLA

Keďže som na MK nováčik, naozaj som nečakala, že by som práve ja mohla byť jedna z mála vyvolených na testovanie mäska. No možno je to tým, že musím variť takmer každý deň, keďže doma mám tri deti, priateľa a psa  a ďalšie dieťa “na ceste”.


Snažím sa, aby bola naša strava pestrá a hlavne musím variť to, čo zjedia najmä deti, nie len my dospelí. Tak isto, nakoľko sa momentálne ešte aj sťahujeme, nemám čas vymýšľať recepty typu “kocka v šmyku”. Potrebujem vždy niečo rýchle, chutné a zdravé.



Moja prvá návšteva prebehla v piatok okolo štvrtej pol piatej. Síce som chladiaci box s výrobkami Slovenská farma našla hneď pár metrov od vstupu do obchodného domu, veľký výber tam nebol. Čo sa týkalo kuracieho mäsa, boli tam posledné dve balenia kuracích krídel, z ktorých sa moje deti asi veľmi nenajedia. Ale našťastie mali hovädzie na guľáš. Tak si hovorím, že to bude asi znamenie. Aby bolo v našom víkendovom guľáši viac mäsa,  vzala som aj jedno balenie bravčového. Mäsko malo po rozbalení krásnu farbu, vôňu ako má mať. Nebolo "žuvacie".


Samozrejme to som skúšala až po uvarení. Keďže nemám kotlík, tak som to varila len vo veeeľmi veľkom hrnci. Hodila som tam masť a veľa cibule. Keď bola trošku upražená tak kocky mäska, ktoré som nechala podusiť vo vlastnej šťave. Neskôr som pridala paradajky a papriku a tiež nechala podusiť. Keď už bolo mäsko aj zelenina mäkká, tak som pridala zemiaky a vodu. Tesne pred dokončením korenie a cesnak. Buď sme boli všetci veľmi hladní, alebo bol ten guláš fakt dobrý. Ale zjedlo sa všetko a každému chutilo. Plus taký malý tip. Raz na jedných krstinách si dávali do gulášu čerstvú cibuľku. Je to výborné, odvtedy to ináč nejedávam.



Pri mojej druhej návšteve BILLA som bola veľmi milo prekvapená. Výber kuracieho bol oveľa väčší ako naposledy. Kuracie štvrte, kuracie stehná, kuracie stehná bez kostí a kože, kuracie krídla. Tak isto samozrejme bolo aj bravčové a hovädzie. Asi je lepšie chodiť na nákup ráno. Teraz som bola cca o desiatej. Oslovili mi teda kuracie vykostené stehná, nakoľko je to mäsko šťavnatejšie ako prsia. Mäso malo už zabalené krásnu čerstvú farbu. Tak isto po rozbalení aj pekne voňalo. Nebol tam žiadny závan "staroby", alebo ako by som to napísala. Mäso bolo pekne vykostené. Žiadne zvyšky kostí. Výborne sa s ním pracovalo.


Tak teda som uvarila super jednoduchý recept. Čínu. Postup je nasledovný. Najprv si na panvici, alebo woku opražíme na drobno nakrájanú cibuľku. K tomu si pridáme na rezance nakrájané mäso. Keď je mäsko "urobené" do biela,  pridáme mrazenú zeleninu (nejaký mix na čínu), trošku premiešame a povaríme, pridáme na kocky nakrájaný ananás, zmes na chinu ( tiež ju nájdete pri omáčkach, príchuť nechám na výber každému chutí niečo iné) a nakoniec pridávam zmes na čínu v prášku, ktorú si rozmiešam s vodou v sklíčku od omáčky, aby nič nevyšlo na zmar. Medzitým som si dala variť ryžu. Chcem podotknúť, že mäso bolo vážne šťavnaté a samo o sebe malo výbornú chuť aj bez dochucovania.



Ďalší môj nákup som sa stavila o trištvrte na štyri, ale výber bol na moje milé prekvapenie opäť veľký. Tentokrát ma oslovili čerstvé kuracie filé. Samozrejme, jedno balenie je pre nás málo. Ako obedo-večeru sme tentokrát mali karí kurča s celozrnými cestovinami. Milujem varenie na woku, preto som si naň naliala akurát olivový olej a keď bol horúci som si rovno doň “vysypala” kuracie filé. Keď začali byť sfarbené do biela, okorenila som ich troškou soli, papriky a čierneho korenia. K tomu “od oka” kečup a horčicu. Keď sa to celé rozmiešalo, prevrelo, pridala som karí korenie. Každý nech si pridá koľko mu chutí. K tomu som podávala celozrné cestoviny. Opäť všetkým veľmi chutilo 🙂


Posledný nákup som si “dopriala”. Bravčová panenka. Mňam. Mäsko veľmi lahodné, jemné, šťavnaté a chutné. Nie je nič lepšie na vychutnanie bravčovej panenky ako jemne nakorenený steak médium rare. V strede ružovučký a k tomu opekané zemiačky. Ja osobne ešte k tomu milujem taký svoj dressing. Ten je tiež ultra jednoduchý. Keďže mám rada pikantné veci, tak si iba zmiešam tatársku omáčku s chilli omáčkou. Prepáčte to foto. Nevydržala som na to pozerať bez ochutnania 🙂



Celé toto testovanie by som zhrnula asi takto.


V prvom rade ďakujem za takúto možnosť a životnú skúsenosť. Keby som mala vypísať všetky pozitíva a negatíva, začnem tým zlým. Jediné, čo som vnímala ako negatívum bol veľmi malý výber pri mojom prvom nákupe, ale to bola moja chyba, keďže som sa vybrala na nákup v piatok o piatej večer. Avšak viem, že sú aj ženy, matky, ktoré cez deň nikdy nemajú čas na nákup, a preto si to nechávaju na čas, keď už majú deti po škole a krúžkoch. Tak možno by BILLA mohla myslieť aj na to.



Teraz veci, ktoré som vnímala ako pozitíva. Ostatné dni, ktoré som realizovala nákup bol vždy výber veľký a rozmanitý. Každý deň som v potravinovom chladiacom boxe našla niečo nové, čo ma inšpirovalo na nákup mäsa, ktoré som ešte pred tým neskúsila. A to bola pre mňa výhoda, že som nemusela už večer, alebo skoro ráno rozmýšľať, čo budem variť. Proste som na to prišla vždy až vtedy, keď som zbadala v ponuke Slovenskej farmy niečo, čo som tam predtým nevidela. Mäso bolo vždy chutné a voňavé. Nikdy sa mi nestalo, že by bolo zapáchajúce alebo nedobrej kvality. Určite odporúčam mäso mamičkám aj nemamičkám, ktoré pozerajú v prvom rade na kvalitu a chuť. Určite tam bol citeľný rozdiel oproti “poľským” či napichaným mäsám z dovozu.


Nebudem preháňať, keď poviem, že som si zamilovala nakupovanie mäsa v BILLA. 🙂


#test_billa2 #koniktestuje #recepty 

Slovenské mäso a takmer slovenké jedlá 🙂

Do testovaní na koníku sa zapájam skôr sporadicky ako pravidelne, o to viac som bola prekvapená a najmä potešená, keď mi prišla správa od konik_testuje, že som bola vybratá spolu s ďalšími deviatimi maminami. Netrpezlivo som čakala na ďalšie inštrukcie. Až mi v pondelok skoro ráno zavolal kuriér, že má pre mňa balíček 🙂



Kedže naša rodina sa skladá najmä s ,,mäsožravcov" boli sme radi, že sa jedná práve o testovanie mäsa od slovenského dodávateľa. Obľubujeme tradičnú kuchyňu, ale nepohrdneme ani experimentom. V tomto prípade to boli skôr tradičné jedlá.  


Ako prvé som mala zálusk na kuracie prsia, ostala som sklamaná, nemali. Tak ďalšou voľbou boli kuracie stehná horné. Chystala som sa spraviť kurací perkelt. Mäso bolo po otvorení čerstvé, bolo príjemné vôňou aj vzhľadom. Myslím, že recept na perkelt v tomto prípade nie je potrebný je to naozaj veľmi jednoduché.



Čo sa týka hovädziny, mali veľký výber, tak sme kúpili stehno. Chcela som skúsiť niečo nové, vyhral hovädzí stroganov, pre niekoho možno jedlo, ktoré varí pravidelne, ale ja som robila prvýkrát ale určite nie posledný.


Na prípravu potrebujete:

  1. kg hovädzieho mäsa, v tomto prípade stehna
  2. 2 stredne veľké cibule
  3. 5 stredne veľké kyslé uhorky
  4. 6 vačších šampiónov
  5. 100 ml kyslej smotany, ale zaleží komu ako chutí, kľudne aj viac
  6. soľ, mleté čierne korenie
  7. lyžica masla, 4 lyžice oleja

Postup:


Na rozpálené maslo s olejom dáme mäso nakrájané na tenké rezance, keď sa mäsko zatiahne, vyberieme ho von. Do výpeku dáme cibuľu, šampiňóny, o chvíľu pridáme mäso s kyslými uhorkami, keď bude mäso hotové, prilejeme kyslú smotanu, necháme prejsť varom a môžete servírovať. U nás sa podával s ryžou a hranolkami.



Keďže hovädzinku máme radi, vyskúšali sme ešte pliecko, z ktorého som urobila guľáš. Opäť nič zložité.


Mäso, opražit na cibuľke, ktorej treba dať toľko ako aj mäsa, pridať gulášové korenie, soľ, trochu vody, a keď je mäso takmer mäkké pridať olúpané čerstve paradajky a papriku. Niekto dáva lečo ale nám to s ním nechutí.



Čo sa týka bravčoviny, z tej bol tiež  veľký výber, mala som v pláne kúpiť karé, ale priateľ mal zálusk na krkovičku, ktorú už videl pečenú. Tak bolo rozhodnuté. Pečená krkovička prešpikovaná cesnakom, a cibuľkou a zemiakove pyré. Mäso som piekla v celku a za hodinu a pol bolo hotové. Bolo výborné, šťavnaté.



Celkovo som bola s mäsom spokojná, nikdy sa nestalo, že by malo neprirodzenú vôňu, alebo nebodaj farbu. Čo sa týka ceny, treba rátať s tým, že je vyžšia ako ostané mäsové produkty, najmä so zahraničným pôvodom, ale to je na Slovensku normálne bohužiaľ, že naše výrobky sú drahšie. Ale v tomto prípade, keďže sa jedná o mäso, je na mieste investovať možno trochu viac peňazí, opatí sa. Pevne verím že dodávateľ Slovenská farma si nájde svojich stálych odberateľov (kupujúcich). Za mňa a moju rodinu určite odporúčam.


Ďakujem za možnosť testovania 🙂 


#test_billa2

Testovanie BILLA

Dobrý deň.


Bola som vybraná na testovanie mäsa z BILLA. Každá z vás určite tento supermarket pozná. Já tam chodím často a vždy dojdem spokojená a přesto som rada, že som túto súťaž o testovanie prostredníctvom koníka vyhrála. Přidávám nějaké fotky z mojej kuchyne s výrobkami BILLA. 


Ako prvé jedlo som zvolila trochu jednoduché a predsa len obľúbené. Hamburger som robila z mletého hovädzieho mäsa. Klasické karbonátky upečené na grile. Obloha -  kto si akú zvolí alebo co dům dá 😂. My sme mali šalát, paradajku, kyslú uhorku a horčicu. 


Testovaniu sa tešila aj Máša, najmenšia princezná, ktorej som  pripravila hovädziu polievku a kurací steak s blanšírovaným kelom a zemiakovou kašou.  Oblízovala sa až za ušami. Na večeru sme mali zapečené cestoviny s hovädzím mletým mäsom a paradajkou, pokryté mozarella sýrom.



Testovali sme všetky druhy mäsa, či už kuracie, hovädzie alebo bravčové. Bohužial, v čase testovania som začala pracovať, tak nebolo velmi času vyvárať, ale snažila som sa robiť všetko čo bolo v mojich silách ale i tak mám mrazničku plnú BILLA mäsa 😂. Ale aby sme sa vrátili k hlavným jedlám. 


Bravčová panenka plněná špenátom a mozarella sýrom s opekanými zemiakmi. Tu si myslím, že zloženie nebude potrebné písať, keďže je jasné z názvu.



A naše oblúbené steaky s blanšírovanou zeleninou, fazolovými luskami a tekvicovými plackami


Testovanie sme si užili. Hlavne kvôli malej si potrpím na kvalitné výrobky a môžem povedať, že s BILLA som bola spokojená. Mäso bolo vždy čerstvé a chuťovo výborne.


Som velmi vďačná Modrému koníku, preto že má vybrali do testovania. Dúfam, že to nie je poslednýkrát a pri budúcej takejto skúsenosti ktomu budem mať lepšie časové podmienky. Aj tak mi testovanie veľa dalo, keďže nie som veľmi zdatná kuchárka, tak som aspoň mohla trochu trénovať. 


#test_billa2

Test BILLA

Konečne sa mi podarilo dostať do testovacieho programu, veľmi ma to potešilo, keďže išlo o mäsko... A dokonca zo Slovenskej farmy .


Sme rodina mäsožrútov a hneď ako prišli poukážky, vybrala som sa do BILLA Most pri Bratislave. Na výber boli len kuracie stehná, zatial vyzerali dobre i keď na jednej strane bolo Slovenska Farma a na druhej Hyza ako výrobca, takže som si nie istá, či nejde len o krajší obal. 


Stehienká som doma umyla, nasolila nakorenila a upiekla na zemiakoch a na zelenine. Boli celkom jedle Skôr také ľahké chuťovo ako to mam porovnať teda s domacim kurčaťom.



O pár dní som prišla do BILLA, zase sa mi podarilo uchmatnúť jedno posledné karé, takže zase som moc na výber nemala a na informáciách mi pani povedala, že hovädzie ani objednávať neplánujú, takže sklamanie... Mäso bolo troška prerastené viacerí ho okomentovali ako "škaredé", ale kto pozná mäso vie, že ak je karé blízko pri krkovičke vyzerá takto.


Mne osobne to ani nevadilo, mäso som naklepala, nasolila a dala na noc do mlieka, aby bolo jemné, mäsko na druhý deň som ho obalila v zemiakovom cestičku a vysmažila na bravčovej masti a bolo mňam, všetkým chutilo.



Hovädzie som teda nezohnala,  Spravila som ale kurací perkelt, tak na sladko ako ho u nás máme radi.

Osmažím cibuľu, pridám nakrájané na kocky kuracie prso alebo stehno, osmažím pridám rascu, korenie, soľ stiahnem plameň a dám lyžičku papriky, podlejem to vodou a podusím 10 minút potom pridám šľahačku 33% zmiešanú s lyžičkou škrobu zem. (Môže byť aj múka ale mne je potom ťažko z toho) dám asi lyžicu cukru a lyžicu octu prevarím a hotovo.



Takže ďakujem za túto možnosť testovať s BILLA aj keď sa mi nepodarilo všetko ako som plánovala, no snáď nabudúce.


#test_billa2