Môžem cestovať v 28 týždni tehotenstva?

pami2
5. jan 2011

Pocas 28tt, koncom februara, by som mala ist na sluzobnu cestu do Berlina autom ( nebudem soferovat ja). Viem si to zariadit tak, ze by som isla na dvakrat, v prvy den do Prahy-tam prespat a na druhy den pokracovat dalej.
Je bezpecne cestovat v tomto stadiu tehu? co bezpecnostne pasy v aute-netlacia uz moc na brusko? vydrzi babo takuto cestu? teraz som v 21 tt, pribrala som 4 kg, takze brusko nemam az take velke...

no a prave v tomto tyzdni mi vychadza aj poradna--co je lepsie-presunut si ju na tyzden skor, aby som si bola ista, ze som OK a mozem cestovat alebo az ked sa vratim a skontrolovat, ci cesta neuskodila babu?

dakujem aj za osobne skusenosti...

cathy77
5. jan 2011

Nemal by to byť problém, i ked ja som teraz v 28.tt a bruško mám obrovské 🙂-ako pri synovi, ked som šla rodiť 😅 , ale to je už moje tretie tehu, pri prvom bolo bruško značne menšie. Ja osobne by som sa veľmi netrepala niekam(kvoli bezpečnosti a pohodliu), ale ked musíš... A tu poradnu si daj týžden predtým, aspon ti aj doki povie, čo a ako..

winona24
5. jan 2011

ja som aj v takomto vyššom štádiu cestovala autom....tiež ako nešofér...nie síce takú dlhú trasu...rodičov mám 200km od seba,takže pre mňa bolo nepredstaviteľné nevidieť ich....zvládala som to v pohode...aj malinká...

ja si myslím,že Ti nemá prečo cesta uškodiť....ideálne by bolo keby si si spravila tú prestávku v Prahe....a samozrejme aj počas cesty...tak po 2 hodinkách...povystierať sa....narovnať.. 😉 pokiaľ máš bezproblémové tehu nevidím problém....
na poradňu by som išla pred cestou a poradila by som sa s lekárom... 😉

desszi
5. jan 2011

Ja som robila prakticky do nastupu na matersku a v ramci svojej prace som aj vela soferovala, dokonca aj dlhsie trasy (cca 200km) takze pokial si nesofer, tak vobec nevidim problem v cestovani autom. Ak mas este male brusko, pasy netlacia, pokial budes mat vacsie, nemusis byt zapasana, ale pri pripadnej kontrole sa musis preukazat tehotenskou knizkou. Neviem ako je to vsak v Cechach resp v zahranici. Popripade existuju pasy pre tehotne.
Na poradnu by som sla pred cestou.

bridget
5. jan 2011

Presne ako píšu baby, skoč k lekárovi o týždeň skôr a ten v tom urobí jasno... Ale nemal by byť problém cestovať autom. Ja som cestovala párkrát aj letecky a v pohode, akurat jedna vec nebola v pohode - strašne mi pri cestovaní a teda dlhom sedení /lebo sa to stávalo aj v práci/ opúchali nohy. Takže určite viac prestávok na rozhýbanie a dobrá rada - dostať kúpiť také špeci ponožky na dlhšie cestovanie, ktoré by mali zabrániť opuchom - pouvažuj nad tým, lebo je strašne nepríjemné, keď vystúpiš a nedá sa ti ani chodiť 🙂

daniella_vivien
5. jan 2011

mozes, autom by to nemalo byt problem, pokial nemaz rizikove

martinkamm
5. jan 2011

ja som cestovala az do dna pred porodom vlakom do skoly nmnv-zilina a spat🙂nemyslim si ze tehotenstvo je pri cestovani problem🙂horsie je to asi pri leteckom cestovani,ale autom al. vlakom je to v pohode.

cmulinko
5. jan 2011

Ja som v 7 mesiaci tehotenstva absolvovala cestu z Irska na Slovensko...a nazad.....pri oboch synoch.....a vsetko bolo v poriadku.Vcera sme len dosli autom znova zo Slovenska a nemala som ziadne potiaze...sice som len v 19tt,ale je to poriadna dialka pre tehotnu zenu a preto radsej viac krat stat a natiahnut sa nezaskodi.

butrus
5. jan 2011

ahoj, ja som cestovala cele prve tehu, kazdy den do prace hodinu autom a hodinu spat, a sama som soferovala. na pohodlne cestovanie v aute existuju pre tehulky specialne pasy, podobne tym 5-bodovym ako maju babatka v autosedackach, no nie je to lacna zalezitost. ale da sa to prezit aj bez nich, hlavne ak mas male brusko.
ja som pocas tehotenstva absolvovala vela sluzobnych ciest, niekolko aj letecky, tusim so bola akurat v 24 tt, ked som bola na poslednej leteckej a bez problemov. vsetko to zavisi od tvojho stavu, takze idealne je poradit sa s tvojim gynekologom, preto urcite chod do poradne skor 🙂

shira_
5. jan 2011

ja som letela v 27.t. do turecka a v 29.t. naspäť, dr. povedal že môžem, lebo teh.bolo bez problémov. to som sa musela dopraviť na letisko, tam čakať viac hodín, po prílete ešte hodinu autobusom na miesto určenia. žiadny problém nebol, treba sa poprechádzať a aj počas cesty hýbať nohami čo najviac plus zastávky na wc 😀 a psychicky byť v pohode. ja som do 38 tt v pohode aj šoférovala, síce nie dlhé trasy ale dalo sa pásy som si dávala vždy, je to bezpečnejšie ako bez, nemala som pocit že tlačia. len musíš poprosiť šoféra aby sa vyhýbal prudkému brzdeniu a prudkým rozjazdom. keď máš možnosť prespať v prahe tak to urob, určite ti to prospeje.

anjelicek26
5. jan 2011

Podla toho, ako sa citis, ja som v 35. tyzdni cestovala autom, dva razy letela lietadlom a zasa auto, kym sme dorazili domov 🙄 Nic moc teda, strasne mi tvrdlo brusko, ale cez tisic kilometrov autom nebola varianta, ktoru som mala chut "vyskusat"

bellugia
5. jan 2011

mno, ja som tiež teraz na sviatky cestovala autom... cez celé slovensko tam a nazad.. :/ Ale v pohode, akurát som potom bola dolámaná a jeden deň mi potom opuchli nohy a v iný som mala tvrdnutie bruška... No je to ok🙂 Ak nemáš komplikácie a cítiš sa na to, je to ok. Ale myslím, že na Berlín by som sa vykašľala... 🙂))

mirka136
5. jan 2011

Ak sa citis ok, tak by nemal byt problem. Dala by som si vsak pozor na poistenie zdrav. nakladov v zahranici. Nase poistovne preplacaju naklady na liecbu (v pripade akychkolvek tazkosti spojenych s tehotenstvom) do 26. t - aj to len 1 poistovna, ostatne tusim do 24 .t. a menej. Ja som cestovala prave v 26. t na Rhodos a vsetko dopadlo fajn, ale istota je istota.

pink_lady
5. jan 2011

no, ja som bezne aj soferovala, ale z jednej jazdy ma viezla z dialnice sanitka s oblickovym zachvatom, to bolo cca v 25-26 tyzdni takze radsej pozor na poistenia a tak 😅

tanja61
5. jan 2011

No ja soferujem este aj teraz 😀 ide aj o to ako sa citis 😉 zase mam kamosku ktora cestovala autom a povedala nikdy viac vracala celu cestu predsa je to zataz na organizmus a este ked si tehotna,ublizit by si babu nemala a ja by som odporucala robit si caste prestavky,poprechadzat sa zajst sa najest a bude to ok 😉

evickapooh
5. jan 2011

NO na moc vzdialene miesta by som neisla ja s 1 dcerkou som chodila do 5 mesiaca do viedne -3 x krat do o mesiaca-najprv s hromadnou dopravou v 6 mesiaci s autom ale potom mi zakazal chodit moj gyndos ze vraj to moze prist barkde na mna a moze mat tak rychly priebeh ze babo je o 30 min na svete... s druhym babom som chodila tak 1 raz do mesiaca tiez do viedne co je cca 250 km od nas,az do 7 meho mesiaca,[ale nejazdila som ja, inac do posl. dna -skor denne-som jazdila autom a j v den porodu

quaxi
5. jan 2011

Daj si pozor na poistku - vo vacsine poistovni komercne poistenie totiz plati len do 27tt a potom uz nepokryva ziadne rizika suvisiace s tehotenstvom a pripadnym predcasnym porodom. Ak ale ide o sluzobnu cestu, tak toto by mal v podstate riesit tvoj zamestnavatel, kedze akykolvek problem ti tam musi hradit on, no radsej ich upozorni, nech si to zistia.
Bezp. pasy - nie je pravda ze sa nemusia pouzivat, minimalne na slovensku musis mat pri sebe od lekara potvrdenie ze ich nemozes pouzit, inac dostanes pokutu a tehu knizka ta nijako nezachrani. Ale hlavne bezp. pas sa da dat pod brucho a horna cast viac doboku a tak vobec netlaci, ani si nevsimnes ze ho mas, mne teda nikdy nevadil a jazdila som do konca tehu dlhe trasy. Najcastejsou pricinou umrtia tehotnych zien je autonehoda, pricom riziko ak nie si priputana je niekolkonasobne vyssie. Uz v malej rychlosti (30km/h) ak nie si priputana, ti hrozi v pripade narazu potrat. Takze odporucam pasy uplne vzdy pouzivat, je to pre tvoje dobro.
Babatku dlhsia cesta neuskodi, hlavne ked si ju este aj rozdelis na dve kratsie, jemu je v podstate jedno ci tych 8h presedis v praci alebo v aute, kym nie je cesta prilis rozbita... Castejsie si rob prestavky, ponatahuj sa, vyloz si nohy... Na kontrolu radsej tyzden skor, nech mas dobry pocit ze je vsetko v poriadku, ved keby si po navrate mala pocit ze potrebujes skontrolovat, mozes ist aj vtedy.

jabadaba
5. jan 2011

Omyl! Pasmi priputana musi byt aj tehotna zena. Dezssi, neradis dobre. Tehotentska knizka nie je pre policajta zaujimava, tehotenstvo ako vyhovorka neobstoji. A nemat pasy je hazard jak traky. Treba mat pas pod bruchom tak, aby pri pripadnom naraze nestlacil priamo brucho a aby ani pocas cesty autom netlacil.

Akurat nedavno bol clanok na tuto temu -. tehotne soferky, v nejakom tom mamickovskom casopise. Tam bolo aj o povinnosti mat pasy.

No neviem, 28 tyzden je uz dost vysoky stupen tehotenstva, ale sama zvaz. Je vo hviezdach ako sa budes v tom stadiu citit dlhsie v aute, to sa tazko odhaduje teraz. Ja napr. sa uz dobre tri tyzdne citim mizerne akonahle sedim v aute skrcena a priputana dlhsie ako hodinu. Z tohto dovodu som napriklad odmietla trepat sa svokrovcom 300 km len kvoli vianocnym darcekom. Ale su mozno zeny co usedia v aute aj den pred porodom cele hodiny. Je to individualne, zalezi ako to kto znasa v urcitom stadiu. Takze, asi Ti tu nikto univerzalne neporadi. Za dalsie, zavisi aj kde Ti dieta bude tlacit, ak na mocovy mechur tak kao mne, cesta dlhsia sa pre teba stane otravnou kvoli neustalej potrebe navstevy wcka. No zvaz to dobre, drzim palce. 😉

stacinka
5. jan 2011

Ja som soferovala az do porodu🙂 Dokonca aj po termine som si parkrat zajazdila. Boli to vsak len kratke vzdialenosti, max do 4hodin jazdy.
Byt tebou, zvazila by som, ci ti ta cesta naozaj za to stoji. Urcite sa porad s gynekologom. Ja by som sa bala ist tak daleko. Ak je to pracovna cesta, urcite sa za tym skryva aj ista davka stresu a neviem, ci by som chcela podstupit take riziko. Isteze sa nic nemusi stat a cela cesta prebehne vporiadku... ale predstav si, ze sa nieco udeje, co potom spravis?
Ja som takto musela zrusit dlho naplanovanu dovolenku na Kube, lebo som bola v 24tt a desila som sa toho dlheho letu a cestovania. Ine maminy mi radili, aby som sla, ale nemala som z toho dobry pocit.
Ak sa na tu cestu citis, tak chod, ale ak mas obavy, tak to radsej zrus. Tvoj sef to hadam pochopi a ty si v buducnosti nebudes popripade nic vycitat.

majusa5
4. apr 2017

@shira_ ahojki mala si aj peciatku od lekara?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre