icon

Aký vek je už vysoký na rodenie detí?

datelinka31
28. feb 2021

Dnes mám pre vás takú čisto hypotetickú otázku, ktorá samozrejme závisí od mnohých faktorov.. ako sa žena cíti atdˇ.. ale aj tak by ma zaujimalo, aký vek už považujete za kritický, čo sa týka rodenia detí?

janedoe
28. feb 2021

Ono je to uplne individualne. Nejde o vek, ale o okolnosti. Ja stale napr. nechapem opak. Mat 25 a mat 3 deti. Ale v mojom veku uz mat dospele dieta. Ale zase to som ja. Ja som sa na dieta nikdy necitila, nebolo s kym. Mozno keby zostanem s prvym priatelom, tak to do tej 19stky dam. Ale som rada, ze sme sa rozisli skor. Ma 3 deti s tromi zenami (ak sa to da tak nazvat, kedze v case porodu mali 17 🤷‍♀️, ale je to dobry otec). Potom vysoka skola, doktorat, ziadne zazemie, nic. S mojim manzelom sme sa spoznali, ked som mala 25. Dieta sa dalo mozno urobit rychlo, ale s niekym koho este poriadne nepoznam? Byvat u svokrovcov? Dakujem. Neprosim. Viem, ze tak funguje tisice parov, ale ja som touto cestou nechcela ist. Biologicke hodiny mi nebili, tak na co. Dokoncila som doktorat, nasetrili sme nieco, postavali dom, svadba. Potom od 29 rokov som aj dieta chcela, len prisiel taky mensi zadrhel, ono to asi nejde tak easy, ako som si predstavovala. Takze v cerstvych 32 rokoch sme mali prve, vydrete dieta. Druhe tiez neslo az tak rychlo, to bolo v 36 a teraz v 38 cakam tretie. A uz mam po pravde fyzicky dost. Za mna, keby to slo podla planu, bolo ideal 30, 33 a 35. Zial nevydalo 🤷‍♀️ Ale s muzom sme mali dohodu, ze tretie skusame max. do 38. Potom som si uz netrufala.

littlebubble
Autor odpoveď zmazal
lyci
28. feb 2021

@kiki68 tak toto je taka blbost, co si napisala. porovnavat zeny po porode bez zvazenia toho, aky mal porod priebeh

janedoe
28. feb 2021

@littlebubble ved ale o tom hovorim. Niekto ma, niekto nema. Niekto tuzi byt mamou v 20tke. Niekto nie. Ja som sa na babo necitila, lebo neboli podmienky a nebolo s kym, tak budem mat 3 male deti "na stare kolena" a moja kamoska je v mojom veku uz babka 😊

janedoe
28. feb 2021

@littlebubble ako moj uplne uplne prvy plan, bolo po vyske sa vydat a mat deti. Lenze ako som skoncila vysku, tak sme sa s priatelom na seba kukli, ze tymto smerom cesta nevedie a rozisli sa 😊 Keby bol ten pravy, tak tiez mam do 25tky oboje 😊

littlebubble
Autor odpoveď zmazal
matenka
28. feb 2021

Podla mna dokedy zena vie pocat prirodzenou cestou je to za mna ok, samozrejme treba brat ohlad ci sa na to citi, ako je na tom zdravotne, pre mna je taka pomyselna hranica 40 rokov
Inak nepaci sa mi ten trend starych matiek co rodia vid Benova

littlebubble
Autor odpoveď zmazal
kiki68
28. feb 2021

@lyci ja hovorim o tom, ze aka je kondicka u zeny, v akom je stave pred tehu, pocas tehu. Tam vek moze byt nie tak podstatny.

luccija
28. feb 2021

@datelinka31 Max 40-43 rokov, ale v mojom okolí sa to hemží ľuďmi, ktorí porodili v 40+a všetci omladli, majú zase s kým chodiť von, vôbec mi neprídu starí na deti začali žiť aktívnejšie, staršie deti už samostatné nezdá sa mi taká tragédia mať dieťa okolo 40 tky.Kazdy človek má svoj príbeh prečo rodí, keď rodí.
Kto je leňoch a bez energie bude aj, keď rodí v 30 tke.Je to veľmi individuálne.Ale áno po 50 tke sa zvyšuje chorobnosť, ale to je hop, alebo trop.Ked čítam koľko mladých žien tu rieši štítnu žľazu, vysoký tlak, cukrovku a iné choroby veď to boli voľakedy choroby starších ludi.

basska_b
28. feb 2021

Za mňa 40+. Ale staršie kamarátky hovoria, že už po 35 sa cítia z toho dosť unavené. Ideál je teda ešte pred tou 35. Ja mam 29 a dve deti, ale súhlasím s tým, že nie každému to takto vyjde, aj keď po tom tak túži

lyci
28. feb 2021

@kiki68 ja som mala vybornu kondicku, tehotenstvo bez problemov, citila som sa perfektne, 37 rokov, potom mi zacali vyvolavat bezdovodne na termin, 3 dni ma trapili, maly este nebol pripraveny ist von, nastrihli, vakuum extraktorom dotrhali celu zvnutra, nevedela som po porode ani chodit, aj sestricky ma lutovali aka som bola pozosivana, takze ako si napisala rozsypana som bola totalne po porode, ale kondicku som mala dobru

janinah
28. feb 2021

Ja to už viem porovnat s odstupom času...rodila som v 42. Syn ma 15.uplne v pohode máme život.takze za mňa...kým sa dá..cca do 50 tky.

zblaznimsaaaaa3456
28. feb 2021

Tak po 80tke 🤣

luccija
28. feb 2021

@janinah keď si pamätám tvoje príspevky pár rokov dozadu zdalo sa mi to veľa, ale keď sa blížim k tomu číslu príde mi to fajn na spestrenie zabehnutého stereotypneho života😊pozdravujem máš teraz zle obdobie drž sa!

sandrika1986
28. feb 2021

Od 45r..

janinah
28. feb 2021

@luccija Ďakujem....a práve taká "záležitosť" ako ten náš neskorý syn ma teraz drží "pri zdravom rozume",nie manžel,nie staršie dcéry mimo domu,ale ten náš "malý"...ja tie neskoré deti odporúčam každému,komu je to len trochu možné ich mať..nie je to obeta ani tragédia,je to dar od boha.

luccija
28. feb 2021

@janinah verím... tvoj "chlapec"

janinah
28. feb 2021

@luccija 🙂

datelinka31
autor
28. feb 2021

Ďakujem za odpovede, nečakala som, že ich bude toľko, všetky som prečítala a odpisem aspoň takto hromadne. Každý názor má niečo do seba a s väčšinou aj súhlasím. Ťažko sa to takto posudzuje, keď každý z nás ma iný príbeh. Prajem vám všetkým, aby vám to vyšlo akokoľvek si to naplanujete, alebo akokoľvek to už osud zariadi, nech sa z tých našich detuchov radujeme čo najdlhšie

datelinka31
autor
1. mar 2021

@elementissa áno máš pravdu, znie to príliš racionálne, ale chýbajú tam emocionálne a iné aspekty.. čo sa týka rizík a zisku? čo je napr. podľa teba horšie? Mať dieťa, ktoré cely život bude trpieť tým, že je jedináčik a nemá žiadnych súrodencov, alebo risknúť to a dopriať mu ho aj po 30tke.. mna štatistiky a hypotézy až tak nezaujímajú, lebo stačí keď sa obzriem okolo, vo svojom okolí mam prípadov až až. A môžem napríklad porovnať ako nás vychovávali naši rodičia v dvadsiatke a aký mam ja vzťah s deťmi v tridsiatke ☺️ atd atd.. vždy je pre mna relevantné moje bezprostredné okolie, gény, skúsenosti.. moja mama má 6 súrodencov, ja mám 20 bratrancov a sesternic, a mozem to porovnať s mužovou rodinou, kde ich naopak veľa nie je, majú po jednom dvoch deťoch.. moje deti budú vyrastať v tomto prostredí a s touto genetickou výbavou, takze štatistiku si mozem urobiť aj na základe tohto ;)

kiwi3
1. mar 2021

podla mna je "normalne" mat deti hocikedy od 20-40. zhruba. moja prababka mala deda napriklad v 42-ke a to este nebolo jej posledne dieta. cize to nie je ziaden novodoby vymysel. zeny mali, maju a budu mat deti z roznych dovodov hocikedy v plodnom veku (umele oplotnenia vynimajuc).
a inak, uz to tu bolo spominane, ak mal niekto deti v 20-tke, tazko bude rozumiet prvorodicke 35+. syty skratka hladnemu neveri a nehladi ani na dovody.
a este by som si dovolila polemizovat o unave po 30-tke. tak ja neviem, ale mam to presne opacne, momentalne mam ovela mensiu potrebu spanku. ved vekom klesa melatonin, zasvieti slnko a som hore, to mi ako 20-tnicke nehrozilo. ked som nespala mojich 8-9 hodin, ani rozpravat sa so mnou nedalo.

miskanathan
1. mar 2021

@luckamjar velmi dobre si to vystihla 👍

diana999
1. mar 2021

Po 30

elementissa
1. mar 2021

@datelinka31 ja som realne jedinacik a nijako mi surodenci nechybaju, aj ked mam bio surodencov (ale mohli by mi byt rodicmi, nemame ziadny vztah, nikdy sme nemali, ani som s nimi nikdy nezila) a j mam jedno dieta a viac neplanujem. Byt jedincikom nie je nic zle. Pre mna ma vacsi zmysel mat jedno a dopriat mu, aby mohlo naplno rozvinut svoj potencial v tom, v com bude dobre, lebo to urcite pojde do penazi, vsetko ide do penazi, ako mat dve a ani jednemu nemoct dopriat, aby v niecom naozaj vynikalo, lebo mu to nebudem mat z coho zaplatit. Ja mam trochu inu predstavu o zivote ako len rodit deti aby mali surodencov. Ale to je cisto len moj osobny pohlad a moje nastavenie a kazdy nech si spravi, ako on chce. Ked chces mat 5 deti a zacat v 40tke, je to tvoje rozhodnutie, tvoj zivot. Kazdy nech sa zadiadi podla svojho uvazenia.

butterfly333
2. mar 2021

@luckamjar drahá veľmi dobre si to napísali. Snáď sa dočkáme 🙏🙏🙏

beronsche
2. mar 2021

@nelca84 toto je pohlad dospeleho, ktory je ovplyvneny x faktormi, zrejme aj predsudkami... Dieta chce jedno - milujucu matku, ktora sa mu venuje a ci ma 20, ci 50 je mu jedno...

beronsche
2. mar 2021

Zadat hranicu jednym cislom je velmi odvazne... Pri prirodzenom tehotenstve by som to nehrotila, aj ked vedome sa snazit o dieta v 40+ , do toho by som osobne nesla.

Avsak nerozumiem nazorom, ze s vekom uz zena nevladze, ze detom nestaci... To sa tie zeny citia okolo 40-tky stare, niektore aj skor, alebo co? Ja som 40+ a babo by som s prehladom zvladla, to, ze ho rozhodne neplanujem, ma uplne odlisny dovod, ako moj vek.. 🙂

sorciera24
2. mar 2021

@beronsche vsak zo skusensoti....ja ked len porovnam ako som vladala 1.dieta v 25 a druhe po 30tke.....( k tomu fakt narocne uplakane dieta rok + ine problemy) - bol to pre mna sakra rozdiel!fakt som menej vladala (a to nie som nejaka lemra, co sedi...) -a teraz ked su deti vacsie + praca + vek (prostebiologiu nepopries) nebudem vladat tak ako ked som mala 25

nelca84
2. mar 2021

@beronsche ja si myslím, že dieťa chce viac, než len milujúcu matku, no ale keď myslíš... ja si len predstavujem môjho 15-ročného syna a teda nechcela by som mať okolo 60-ky teraz. A myslím, že ani on by to nechcel.