Aké sú normálne NT hodnoty v tehotenstve?
kto vie ake su normalne NT hodnoty (meranie hrubky sije ultrazvukom) v 13 - 14?
@nattyyss jasne, chapem.no ono ten biochemicky skrining je cely taky naprd.. mam pocit ze to najhorsie pocita pravdepodobnost podla veku matky a nie podla ostatnych biochem.parametrov. Urcite geneticke testy. Tie statistiky co pisala pevo su sice fajn, ale netreba hrat rusku ruletu, ak naozaj chces vediet na com si..
Este dodam poznamku pod ciarou, ze pokial by si bola v tazsej financnej situacii, geneticke testy by boli privelky naklad, a dieta by si s nejakym syndromom urcite nenechala, mozes preskocit geneticke platene testy a ist rovno na amniocentezu (ta je potrebna pri UPT tak ci tak).
@majla87 urcite som rozhodnutá na trisomy ísť, finančne to našťastie pre mna nie je podstatne, nedajbože keby vyjde zle trisomy isto absolvujem ešte iné vyšetrenia.. veľmi obdivujem všetky ženy ktoré sa rozhodnú to nechať na bábätku bez akýchkoľvek dalších testov ❤️ ja by som to nedokázala :(
Ahojte, viem, že sa tu už v tejto skupine o NT popísalo množstvo ale mňa by zaujímalo ci je tu niektorá z vás, ktorá mala vysoké NT ( ja som mala 3,8 neskôr 3,5)( u Mudr Dankovcika) inak všetko v poriadku a bola na Nifty, ktoré vyšli negatívne? Je to môj prípad ale stále rozmýšľam nad tým ci nepodstupit aj amnio lebo od prvého momentu ako ma prvá doktorka ktorá robila 3D sono dostrašila že NT vysoké, nosova kost nie je ( Dankovcik ju normálne o týždeň na to našiel) a výsledky DS 1:82 ED 1:164 PS 1: 360 ( u Dankovcika sa zmenili na DS 1:59 ale ostatne trizomie vyskočili do čísel a kolo 1:7500 a jediné čo ostalo podozrivé bolo práve to zvýšené NT) proste odvtedy sa neviem zbaviť toho pocitu strachu aj napriek tým negatívnym Nifty. Je tu niekto komu tie nifty vyšli negatívne a dieťatko malo nakoniec aj tak nejaký problém ?
Ku Grochalovi idem v 21tt ale nie som si istá či potom bude ešte čas na amnio keď sa na výsledky čaká cca 2 týždne. ( teraz som 15+0, vek 27). Ďakujem za odpovede 🙏
@andulka3346 ja som mala u 2 deti NT nad 4 (tiez u Dankovcika), pri starsom som bola na amnio, kedze riziko bolo az 1:6, vtedy Nifty este neboli take popularne, pri mladsom uz len Nifty..mne ani nenapadlo pri negativnom Nifty vysledku ist este na amnio, samozrejme morfologicky ultrazvuk som absolvovala..
@andulka3346 zakladne syndromy su pri amnio za 3dni, zvysne trvaju dlhsie. Problem pri Nifty moze byt, ak by dieta malo mozaiku alebo nejaky iny syndrom, ktory Nifty nevysetruje. Ale to su raritne pripady. Ja som mala Nifty negat, ale vysoke NT a rsdsej som na tu amnio pre istotu aj tak isla. Vsetko dobre dopadlo.
@majla87 a prosím ťa čo znamená ta mozaika ? Lebo ja mam pocit ze mne aj s tou mozaikou niečo vravela ta pani keď mi volala za vysledky ale ze negatívne ale nie som si istá lebo ten papier mal asi 102 riadkov a v každom niečo iné vysetrovane
@andulka3346 no nifty ti mozaiku nezisti. To znamena to, ze nie kazdy chromozom je postihnuty. Kludne mi napis ip a posli tu spravu, kuknem ti to.
@majla87 poslala som ti správu
Ahojte, idem prispieť aj ja. Na utz v 12tt namerali zvýšené NT 2,7 hneď zlé scenáre. Iné krvné testy dopadli dobre. Poslali nás pre istotu na genetiku, kde dr. povedal že všetko je ok, vyšetrenie amnio netreba ani nifty. Pre náš kľud sme si ale dali urobiť nifty pro, vyšli negatívne. V 20tt na utz zhodnotil dr. je plod sa vyvíja normálne. V apríli sa nám narodil zdravý chlapec 🙂. Tehu síce bolo také, že som sa nevedela úplne ukľudniť a na 100% si ho užívať, ale po výsledkoch najväčšie stresy a pochybnosti opadli. Takže nezúfať, aj keď viem, že nie všetci to mali/môžu mať takto.
Mne nameral 12+1tt NT 2,5mm netváril sa niak zvláštne , len povedal že o 5 týždňov sa bude robiť ďalšie veľké sono a krv atd, že potom sa uvidí … samozrejme, ze v hlave milión otáznikov a bežala som k svojmu gynekológovi s tým že chcem hneď odber krvy na trisomy ( na výsledky stále čakám ) a moj doktor nie aby má ukludnil on mi povedal , ze v takom týždni ako som je norma na NT 1,5 . Absolútne neviem odkiaľ to má keď cely internet som preštudovala od hora dole a všade sa píše že norma je 2,5-3mm
Ahojte idem prispiet aj ja s mojou skusenostou, mne gynekolog nameral skoro v 14tom tyzdni hodnotu NT 2,8 a nenasiel nosovu kostičku, ale nevylucil ze by tam nebola. Poslali ma na genetiku kde sme sa rozhodli pre amnio ,aby som nemusela min. dalsie 2 tyzdne cakat na amnio (ktorá by ma aj tak cakala) v pripade pozitivneho vysledku z Trisomy. A celkovo som chcela mat 100% istotu vysledkov. Na amnio som isla v 17+0tt a o tri dni som mala zrychlene vysledky (vysledky chromozonov 13,17,21 a určenie pohlavia), ktore boli nastastie negativne🍀🙏. Amnio neprijemna, trochu bolestiva, dvakrat ma pichali lebo babatko sa pohlo,ale bez komplikacii. Este ma caka morf.ultrazvuk v 20tom tyzdni.
Moj pribeh so stastnym koncom, mozno niekomu doda nadej, mne tento chat velmi pomohol. O babo sme sa snazili roky, nakoniec sa podarilo cez ivf. Zaciatok bol idealny, hcg vysoke, srdiecko bilo ako zvon, vsetko ok. V 11tt som isla na krv na chromozonalne abnormality a na sone namerali nt 4,3 a celkovy hydrops plodu. Ani krv mi nezobrali, ze to je zbytocne aj tak musim na skoru amnio. Poslali ma na rizikovu poradnu, kde bola uzasna dr., tam namerali nt 3,5 mm a potvrdili hydrops Do tyzdna som mala termin na odber choriovych klkov (odber z placenty) a konzultaciu na genetike. Vysledok bol na druhy den, vsetko negativne, neake sirsie vysledky prisli do 5 tyzdnov, tiez negativne. V 14 tt som bola na kontrole, hydrops zmizol a vsetky ostatne testy a utz uz boli v poriadku ( srdiecko, velke sono v 22tt aj 30tt). A narodilo sa mi najuzasnejsie uplne zdrave babatko, ktore ma uz 11 tyzdnov a spi vedla mna v posteli. Sice som prezila najhorsi tyzden mojho zivota, ale pri pohlade na krpca som nato uz zabudla . Drzim vsetkym palce. ❤️
Ahojte, rozhodla som sa, že aj ja prispejem svojou skúsenosťou pre tie zúfalé mamičky, ktorou som bola aj ja. Každá, ktorá do tejto diskusie zablúdi počula na sone pravdepodobne rovnako zlú správu ako väčšina z nás tu...vysoká hodnota NT čo značí, že s pravdepodobnosťou ide o nejakú genetickú poruchu, syndrom,...
Predtým ako som šla na prvý skrining som ani netušila že niečo také existuje a keďže som bola po 2 potratoch a bábätko bolo doslova vymodlene strašne som sa tešila ako už konečne uvidím na tom monitore svoju vytúženú guľku. Po asi 20 minútach vyšetrenia mi doktorka oznámila snáď všetky zle správy ktoré sa len dali...vysoké NT (3,8mm), bez nosovej kosti, zlý ductus venosus, pravdepodobnost 1:56 na down, patau, Edwards a neviem co ešte všetko možné a zakončila to vetou, že si ani nebude účtovať za vyšetrenie keď pravdepodobne budem musiet ukončiť tehotenstvo...ani neviem ako som z tej ordinácie odkráčala do auta v ktorom som sa psychicky úplne zrútila a plakala asi hodinu...od toho momentu sa pre mňa tehotenstvo zmenilo z najkrajšieho obdobia v živote ženy na najhoršiu nočnú moru. Otvorila som internet a deň a noc som čítala všetky možné články, fóra zahraničné slovenské, prekladala si odborné vedecké články...mala som už pocit miestami že som odborník na NT co som načítala toľko literatúry a štatistík. A verte bola som tak bezmocná a zúfalá, plakala som každý jeden deň, niekedy som ani nedokázala jesť. Samozrejme, že po prvom vyšetrení som sa hneď objednala k ďalším a ďalším odborníkom v KE a MT pretože amnio som brala ako tu úplne najposlednejsiu možnosť. V KE a MT mi ale doktori povedali ze nevidia žiadne anomálie jedine to zvýšené NT tak nech si spravím NIFTY a uvidíme...spravila som si- boli negatívne. Všetky ostatné výsledky som počas tehotenstva mala ukážkové len to hnusne NT a neskôr v 20tt NF som mala stále zvýšené (6,3) ta neistota tam proste ostane už po zvyšok tehotenstva či chcete alebo nie.
Baby viem presne čo prežívate, ten vnútorný strach a boj je strašný. Ešte aj teraz veľmi závidím všetkým maminkam ktoré majú pokojne tehotenstvo lebo to moje bolo až do pôrodu a príšernom strachu a neistote až kým mi do náručia nedali to najkrajšie zdravé dievčatko na svete, ktoré vedľa mňa spinka už 3 mesiace a je extrémne šikovné.
Nenechajte sa vystrašiť slovami nejakých doktorov, nie vždy to dopadne tak zle ako vám na začiatku povedia treba mať len nádej a veriť či už v Boha samu seba alebo v čokoľvek chcete ale nikdy to nevzdávajte hneď na začiatku. Prajem všetkým budúcim maminkam, ktoré riešia podobne záležitosti, len a len šťastný koniec 🙏🙏
Milé mamičky!
Podelím sa so svojou skúsenosťou. Pred 4 rokmi som čakala bábätko. Veľmi som sa tešila, ale keďže dva mesiace predtým som o bábätko spontánne prišla, tak som sa bála, nech sa moja nočná mora nezopakuje. Keď potom prišiel 12+0 týždeň, tak som išla na prvotrimestralnu kontrolu a tam výsledky NT 2,5, extrémne nízke hcg hlboko pod normu, ostatné v poriadku. Doktorka ma poslala k odborníkovi na NT, ku ktorému som šla keď som bola 13+2. A tam NT 4,0. Takže mi povedal, nech si zaplatím testy. Ostatné je ale v poriadku, aj jed to extrémne nízke hcg môže tiež niečo hovoriť. Ja som sa však rozhodla, že žiadne testy neabsolvujem, ani nedovolím, aby mi niekto robil ambiocentezu a dieťatko prijmem také aké bude. S manželom sme sa modlili, aby naozaj bolo dieťatko zdravé. V 22. tyzdni som bola na morfologicky sone a tam všetko ok. Takže som sa rozhodla, že dieťatko je v poriadku. Keď sa blížil pôrod, znova som mala obavy, či bude dieťatko v poriadku. No a narodila sa mi nádherná dcérka. Len môj strach pokračoval aj prvé mesiace po pôrode a kvôli tým hlúpym vyšetreniam v tehotenstve som ešte niekoľko mesiacov mala stresy, či je naozaj v poriadku. A konečne som si pripustila, že jej naozaj nič nie je, keď do jedného roka začala tak rozprávať, že ju nebolo možné zastaviť. Ako jeden a pol ročná vedela rozprávať cele vety, je neuveriteľne múdra a šikovná. Doteraz sa smejem, že vysoké NT značilo vysoký intelekt môjho dieťaťa.
Inak niekde som si prečítala, že vysoké nt býva častejšie u dievčat, čo je možné, keďže moji dvaja chlapci, ktorí sa mi neskôr narodili, mali NT normálne, ale Hcg bolo vždy v 13 týždni strašne nízke. Asi som nejaká divná 🙂
Preto milé mamičky, snažte sa neriešiť toľko výsledky, aj keď je to niekedy ťažké, ja viem, ale príde mi to teraz smiešne aj smutne zároveň, koľko stresov som si mohla ušetriť, keby som tie testy neabsolvovala. Nehovorím tým, že nemáte chodiť na skrining, ale mne hlúpe testy a skriningy pokazili radosť z dieťatka, ktoré sa nám stalo obrovským darom a požehnaním.
@janulienkajanka1 ja som to mala opacne - u oboch chlapcov vysoke NT a u 2 dcerach vsetko ok..kazdopadne, vsetko dobre dopadlo 🙂

@pevo ahoj, píšem SS