icon

Aké sú vaše skúsenosti s prenatálnymi testami?

19. apr 2026

Ahojte. Som prvý krát tehotná, a pomaly ale isto by som mala riešiť prenatálne testy. Bohužiaľ v okolí mám len dva extrémy - jedna nerozumie, prečo by si to niekto dobrovoľne nedal robiť (zrovna v tomto prípade majú chorú dcéru, s chorobou, ktorá je veľmi špecifická a netestuje sa bežne), a druhá presne naopak, určite nerobiť - mala v rodine prípad, kedy dotyčnej vyšiel falošne pozítivny nález (psychicky, fyzicky veľmi náročné). A to je presne to, čoho sa ja bojím, keďže už som si nejaké veci študovala (a ešte aj poštudujem), ale prečítala som x prípadov, kedy sa toto udialo - falošne pozitívny, a nakoniec sa narodilo úplne zdravé dieťa.
Mám 32 rokov (takže v skutočnosti ani nie som geriatrická rodička, názov, ktorý sa reálne ešte používa), v rodine máme z manželovej strany tetu, ktorá je mentálne postihnutá (ale toto neviem či sa nejako zahŕňa).
Prosím, aké máte vy skúsenosti? Ak ste absolvovali, tak ktorý - Trisomy, NIFTY, NIPT?
Financie nerobia problém, zaplatila by som hocikoľko, aby som si zabezpečila pokojné tehotenstvo a zdravie dieťaťa, ale neviem, či by to v prípade absolvovania testov nebolo práve naopak.
Neriešia sa takéto veci potom aj na veľkom sone?
Prosím, vaše skúsenosti.
Plus dodám, že je veľmi pravdepodobné, že tak či tak si budeme dávať robiť test pohlavia po 10.týždni. 🙂
Ďakujem Vám..

anonym_68bab9
19. apr 2026

Daj si urobit testy, ktore sa standardne robia, ine nateraz nepotrebujes, zbytocne si tym zatazujes hlavu. A uvedom si, ze testovanim ani ziadnymi zaplatenymi peniazmi pokojne tehotenstvo ani zdravie dietata nezabezpecis, tak to nefunguje. Najlepsie je mat pokojnu mysel a nevymyslat hluposti 🙂

marhulka13
19. apr 2026

Ja som si dala urobiť trisomy. Tieto platené testy sú veľmi spoľahlivé a falošné výsledky takmer nulové. Mám už po štyridsiatke a aspoň som vedela na čom som aj pohlavie. Samozrejme, tie triplle testy u gynekológa mi vyšli pozitívne na downov syndróm. A ešte ako bonus sme boli aj u Grochala v Martine

rurutiax
19. apr 2026

Tie falošné pozitívne výsledky vychádzajú z tých základných screeningov, ktoré robia gynekológovia, tieto platené Trisomy a Nifty sa raritne mýlia. Ja mám 2 deti z IVF, a aj keď mi bolo odporúčané v oboch prípadoch si urobiť tieto platené genetické testy, tak som si to nedala. Screeningy mi vyšli v poriadku, takže som bola úplne kľudná a pre svoj kľud som chodila každý trimester na morfo sono ku Grochalovi.

marianarem
19. apr 2026

@anonym_autor Ja som mala NIFTY, tie sa nezvyknu mylit.

autor
19. apr 2026
@rurutiax

Tie falošné pozitívne výsledky vychádzajú z tých základných screeningov, ktoré robia gynekológovia, tieto platené Trisomy a Nifty sa raritne mýlia. Ja mám 2 deti z IVF, a aj keď mi bolo odporúčané v oboch prípadoch si urobiť tieto platené genetické testy, tak som si to nedala. Screeningy mi vyšli v poriadku, takže som bola úplne kľudná a pre svoj kľud som chodila každý trimester na morfo sono ku Grochalovi.

@rurutiax ďakujem za odpoveď 🙂 prečo si si ich teda nedala urobiť, aj keď ti boli odporúčané? Myslím, že mne nebudú, lebo nie je dôvod. Preto ma to zaujíma u teba. Samozrejme sono u Grochála plánujeme aj my.

autor
19. apr 2026
@marianarem

@anonym_autor Ja som mala NIFTY, tie sa nezvyknu mylit.

@marianarem ďakujem za odpoveď. Ktorý balík konkrétne?

anonym_ad2ee3
19. apr 2026

"zaplatila by som hocikoľko, aby som si zabezpečila zdravie dieťaťa"

Lenze takto to vobec nefunguje, aj ked si zaplatis vsetky testy sveta 🙂 A to Ti hovorim ako (tiez 32 rocna) matka 3 deti, z toho jedno s diagnozou.
Samozrejme, ze Ti zelam zdrave dieta.

anonym_47df07
19. apr 2026

Ja som si davala robit Harmony test (NIPT) v oboch tehotenstvach. Mna to ukludnilo. V druhom tehotenstve ma ale prekvapilo, ze mi jeden doktor povedal, ze tento test je najpresnejsi, co sa Downovho syndromu tyka. A ze zvysne vysledky na ine chromozomy mozu a nemusia byt presne, napriek tomu, ze sa javia v poriadku.

rurutiax
19. apr 2026
@anonym_autor

@rurutiax ďakujem za odpoveď 🙂 prečo si si ich teda nedala urobiť, aj keď ti boli odporúčané? Myslím, že mne nebudú, lebo nie je dôvod. Preto ma to zaujíma u teba. Samozrejme sono u Grochála plánujeme aj my.

@anonym_autor Lebo sme mladý zdravý pár, screeningy vyšli v poriadku, morfologické soná tiež, tak mi prišlo zbytočné platiť ďalšie testy, nebol na to dôvod skrátka.😊 Pri IVF automaticky odporúčajú tieto platené testy, len keby náhodou, ale nie je nutnosť ich absolvovať, ak tam nie je podozrenie.

marianarem
19. apr 2026
@anonym_autor

@marianarem ďakujem za odpoveď. Ktorý balík konkrétne?

@anonym_autor No si uz nepamatam, bolo to skoro 7 rokov dozadu. Ale myslim, ze ten najsirsi, aky sa dal, kedze som uz mala 40 rokov. Za ten pocit kludu to stalo.

autor
19. apr 2026
@anonym_ad2ee3

"zaplatila by som hocikoľko, aby som si zabezpečila zdravie dieťaťa"

Lenze takto to vobec nefunguje, aj ked si zaplatis vsetky testy sveta 🙂 A to Ti hovorim ako (tiez 32 rocna) matka 3 deti, z toho jedno s diagnozou.
Samozrejme, ze Ti zelam zdrave dieta.

@anonym_ad2ee3 ďakujem. Myslím, že všetci sme pochopili ako to bolo myslené - samozrejme, že si nezaplatím zdravie. Myslela som môj pokoj ohľadom zdravia dieťaťa počas tehotenstva. Ale rozumiem, teraz, keď po sebe čítam, tak to tak je napísané.. vôbec som si to neuvedomila.

autor
19. apr 2026
@marianarem

@anonym_autor No si uz nepamatam, bolo to skoro 7 rokov dozadu. Ale myslim, ze ten najsirsi, aky sa dal, kedze som uz mala 40 rokov. Za ten pocit kludu to stalo.

@marianarem lebo teraz sú v ponuke tie najrozšírenejšie nad 1.000€, a to sa mi zdá skutočne veľa 🤯 ale ďakujem za skúsenosť 😊

autor
19. apr 2026
@rurutiax

@anonym_autor Lebo sme mladý zdravý pár, screeningy vyšli v poriadku, morfologické soná tiež, tak mi prišlo zbytočné platiť ďalšie testy, nebol na to dôvod skrátka.😊 Pri IVF automaticky odporúčajú tieto platené testy, len keby náhodou, ale nie je nutnosť ich absolvovať, ak tam nie je podozrenie.

@rurutiax ďakujem za skúsenosť, pravdepodobne aj my pôjdeme cestou skríningov a morf.sono, a poprípade hneď by sme riešili potom. S Grochálom ste boli spokojní?

anonym_9c3a8a
19. apr 2026

Nedala som si robiť tieto dodatočné testy. U gynekológa na sone bolo všetko v poriadku. Viem že sono ani testy u gynekológa nie sú úplna istota ale s mužom sme sa zhodli, že keby nie je niečo v poriadku, tak by už bolo dosť možne podozrenie už pri klasických prehliadkach a testoch a ak by aj nakoniec nebolo a dodatočné testy odhalia napríklad down syndrom tak to pre nás nič nemení. Nešla by som na potrat. Testy neodhalia všetko, aj po ich podstúpení nemáš istotu, že sa ti narodí zdravé dieťa. Nie, že by neboli spoľahlivé, ale neodhalia všetko.

julii
27. apr 2026

Ahoj, mam 35r. Skrining v prvom trimestri vysiel dobre, ale pri druhom prisiel sok ked mi na zaklade statistickych testov vysla pravdepodobnost DS 1:180. Nevahala som, objednala u svojej dr Nifty tes (480€). pondelok odber, piatok vysledok. Nastastie vsetko vyslo negativne - za ten pokoj to stoji, ale bol to nekonecny tyzden.

autor
27. apr 2026
@julii

Ahoj, mam 35r. Skrining v prvom trimestri vysiel dobre, ale pri druhom prisiel sok ked mi na zaklade statistickych testov vysla pravdepodobnost DS 1:180. Nevahala som, objednala u svojej dr Nifty tes (480€). pondelok odber, piatok vysledok. Nastastie vsetko vyslo negativne - za ten pokoj to stoji, ale bol to nekonecny tyzden.

@julii ahoooj. Ďakujem za skúsenosť. No veď práve toto, že ty si si ho tiež dala robiť až na základe niečoho (vyšla nejaká pravdepodobnosť). Nie len tak, “pre istotu”.

anonym_e5d5e8
27. apr 2026

Nedavala som si robiť nič,ani špeciálne sono u odborníka. Iba to co gyn.klasicky robí.
Na potrat, resp.ukoncenie tehotenstva by som nešla a trapit sa potom do konca tehotenstva nedáva zmysel .

julii
28. apr 2026
@anonym_autor

@julii ahoooj. Ďakujem za skúsenosť. No veď práve toto, že ty si si ho tiež dala robiť až na základe niečoho (vyšla nejaká pravdepodobnosť). Nie len tak, “pre istotu”.

@anonym_autor pri prvom som si dala robit hned v 13tyzdni. Teraz mi dr povedala ze netreba ked. Aj na zaklade triple testov sme vedeli ze vyjdu horsie, dr povedala ze staci morfologicke sono, ale pre moj klud som si ich dala robit. A vazne banujem, ze som si ich nedala urobit hned ako pri prvom v 13 tyzdni a mohla som mat klud od zaciatku

opi14
12. máj 2026
@julii

@julii ahoj aj vás poslali kvôli tomu na genetiku? Mne dnes volala gynekologicka, že vyšiel down 1:250 a výpise mi výmenný lístok na genetiku. Pritom sme dali robiť ak nifty a tam je všetko v poriadku 🤷‍♀️

bluka2
12. máj 2026

Moja skusenost je taka, ze NIPT mi dal falosne pozitivny vysledok na nejaku vzacnu chorobu, mikrodeleciu na chromozome 6. Odber z choriovych klkov to nepotvrdil, takze si o tom myslim svoje... Pocas cakania na vysledky z toho odberu som si dala robit este NIPT v inej firme a ten vysiel OK :D
Co k tomu povedat, nebolo to najprijemnejsie obdobie, kolko to cele stalo by sa este prekusnut dalo.

anonym_feb555
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ako pisali baby vyssie, falosne pozitivne/negativne byvaju tie bezne u gynekologa. trisomy/nifty su takmer 100%. ja som si ich dala, mne to dalo aspon trocha kludu, ze to bolo ok aj ked viem, ze neodchytia vsetko. ale aspon som vedela, ze co sa dalo, som mala ok. niekto tvrdi, ze si dieta necha tak ci tak, tak ze ho to nezaujima. ja si myslim, ze je to dobre vediet aj ked si dieta clovek bez ohladu na vysledok necha, aspon sa na to pripravi, rovnako lekari.

zuzuliatko18
13. máj 2026

Mne vyslo.z tripple testov vysoke riziko na downow a edwardsov syndrom (mam uz 39 rokov, takze to ovplyvnuje vysledky) manzel teda chcel NIFTy, tie sice vylucili trizomie, ale vysli z nich delecie na jednom chromozome (podla Google leziace dieta, nekomunikujuce,... No proste stres ako mraky). Isli sme na genetiku, poslali ma na amniocentezu. Ta vylucila tak trizomie, ako aj tieto delecie alebo ine geneticke problemy. Ale tri tyzdne sme boli v totalnom strese. Ako povedala mudr. na genetike, tieto testy trizomie vylucit vedia, tieto ine poruchy uz nie su take spolahlive)
A to toto tehotenstvo je u mna naozaj blaznive, liecim SA na kopu veci, z kazdeho odberu mi nieco vyjde mimo normy, dokonca aj tehu cukrovka.
Kym sme cakali na vysledky, rozmyslala som aj nad tym, ze vlastne ked sa ma nieco stat, moze sa stat hocikedy ci uz v priebehu tehotenstva, porodu alebo hocikedy neskor. Vdaka testom by sme iba vedeli sa na to nejako psychicky zacat nastavovat. Svoje dietatko lubim uz teraz.

anonym_ed5504
13. máj 2026

Ja som si dala spraviť Trisomy test a bola som aj u MUDr. Grochala. Neľutujem tie peniaze absolútne.

julii
18. máj 2026
@opi14

@julii ahoj aj vás poslali kvôli tomu na genetiku? Mne dnes volala gynekologicka, že vyšiel down 1:250 a výpise mi výmenný lístok na genetiku. Pritom sme dali robiť ak nifty a tam je všetko v poriadku 🤷‍♀️

@opi14 Jasne ze, bezne vysledky byvaju z triple testova tak 2 tyzdne ale ak im cosi vyskoci tak skor poslu. Tak mne sestricka volala ze ani nevie co vlastne vyslo zle, ale ze 1:180 asi to bude downow.. ze nech sa objednam na genetiku.. Tak som tam volala a ked mi na genetike povedali ze cca hodina a je to konzultacia, o mojej manzelovej rodine hovorim si naco? Viem, ze nikto v rodine nikdy nic nemal nebudem tam zabijat cas. Hned som volala mojej dr, objednala mi nifty hned na dalsi den a vysledok som mala na 4ty den od odberu. Mne ta genetika prisla uplne zbytocna, ak by vysli nifty pozitivne vtedy by som to riesila.

julii
18. máj 2026
@opi14

@opi14 Takze som mala negativne vsetky trizomie co sa dali z nifty, pre moj klud som sa objednala este u dr. Cunderlika do BA na morfo sono a to vyslo na jednotku. Takze vobec nelutujem ze som na tu genetiku nesla, aj tak by ta poslali na amniocentezu a to by som neabsolvovala ak mam nifty negativne a rovnako aj morfo sono

opi14
28. máj 2026
@julii

@opi14 Takze som mala negativne vsetky trizomie co sa dali z nifty, pre moj klud som sa objednala este u dr. Cunderlika do BA na morfo sono a to vyslo na jednotku. Takze vobec nelutujem ze som na tu genetiku nesla, aj tak by ta poslali na amniocentezu a to by som neabsolvovala ak mam nifty negativne a rovnako aj morfo sono

@julii v rukách som mala tripple testy pozitívne na downov syndróm, dokonca to bolo 1:120 a aj výsledky nifty, ktoré boli negatívne. Genetičke sme s mužom išli, aj keď už do telefónu povedala, že tripple testy by tiež zrušila, že smerodajné sú nifty. Porozprávali sme sa, mne to neprišiel ako stratený čas, ale my sme už raz boli na genetickom vyšetrení, keďže sa nám dlho dieťatko nedarilo. Takze sme vedeli čo nás čaká, čo sa bude pýtať. Amniocentézu ani nespomenula, ale morofologicky ultrazvuk nám odporučila, tak som sa tiež objednala Čunderlikovi, s nim sa dokonca pozná. Ale teda nechápala, načo nás k nej doktorka poslala keďže tie výsledky nifty boli v poriadku. Asi len pre istotu 🤷‍♀️