icon

Aké sú vaše skúsenosti s prenatálnymi testami?

Dnes o 06:02

Ahojte. Som prvý krát tehotná, a pomaly ale isto by som mala riešiť prenatálne testy. Bohužiaľ v okolí mám len dva extrémy - jedna nerozumie, prečo by si to niekto dobrovoľne nedal robiť (zrovna v tomto prípade majú chorú dcéru, s chorobou, ktorá je veľmi špecifická a netestuje sa bežne), a druhá presne naopak, určite nerobiť - mala v rodine prípad, kedy dotyčnej vyšiel falošne pozítivny nález (psychicky, fyzicky veľmi náročné). A to je presne to, čoho sa ja bojím, keďže už som si nejaké veci študovala (a ešte aj poštudujem), ale prečítala som x prípadov, kedy sa toto udialo - falošne pozitívny, a nakoniec sa narodilo úplne zdravé dieťa.
Mám 32 rokov (takže v skutočnosti ani nie som geriatrická rodička, názov, ktorý sa reálne ešte používa), v rodine máme z manželovej strany tetu, ktorá je mentálne postihnutá (ale toto neviem či sa nejako zahŕňa).
Prosím, aké máte vy skúsenosti? Ak ste absolvovali, tak ktorý - Trisomy, NIFTY, NIPT?
Financie nerobia problém, zaplatila by som hocikoľko, aby som si zabezpečila pokojné tehotenstvo a zdravie dieťaťa, ale neviem, či by to v prípade absolvovania testov nebolo práve naopak.
Neriešia sa takéto veci potom aj na veľkom sone?
Prosím, vaše skúsenosti.
Plus dodám, že je veľmi pravdepodobné, že tak či tak si budeme dávať robiť test pohlavia po 10.týždni. 🙂
Ďakujem Vám..

anonym_68bab9
Dnes o 06:09

Daj si urobit testy, ktore sa standardne robia, ine nateraz nepotrebujes, zbytocne si tym zatazujes hlavu. A uvedom si, ze testovanim ani ziadnymi zaplatenymi peniazmi pokojne tehotenstvo ani zdravie dietata nezabezpecis, tak to nefunguje. Najlepsie je mat pokojnu mysel a nevymyslat hluposti 🙂

marhulka13
Dnes o 06:34

Ja som si dala urobiť trisomy. Tieto platené testy sú veľmi spoľahlivé a falošné výsledky takmer nulové. Mám už po štyridsiatke a aspoň som vedela na čom som aj pohlavie. Samozrejme, tie triplle testy u gynekológa mi vyšli pozitívne na downov syndróm. A ešte ako bonus sme boli aj u Grochala v Martine

rurutiax
Dnes o 06:39

Tie falošné pozitívne výsledky vychádzajú z tých základných screeningov, ktoré robia gynekológovia, tieto platené Trisomy a Nifty sa raritne mýlia. Ja mám 2 deti z IVF, a aj keď mi bolo odporúčané v oboch prípadoch si urobiť tieto platené genetické testy, tak som si to nedala. Screeningy mi vyšli v poriadku, takže som bola úplne kľudná a pre svoj kľud som chodila každý trimester na morfo sono ku Grochalovi.

marianarem
Dnes o 06:55

@anonym_autor Ja som mala NIFTY, tie sa nezvyknu mylit.

autor
Dnes o 07:06
@rurutiax

Tie falošné pozitívne výsledky vychádzajú z tých základných screeningov, ktoré robia gynekológovia, tieto platené Trisomy a Nifty sa raritne mýlia. Ja mám 2 deti z IVF, a aj keď mi bolo odporúčané v oboch prípadoch si urobiť tieto platené genetické testy, tak som si to nedala. Screeningy mi vyšli v poriadku, takže som bola úplne kľudná a pre svoj kľud som chodila každý trimester na morfo sono ku Grochalovi.

@rurutiax ďakujem za odpoveď 🙂 prečo si si ich teda nedala urobiť, aj keď ti boli odporúčané? Myslím, že mne nebudú, lebo nie je dôvod. Preto ma to zaujíma u teba. Samozrejme sono u Grochála plánujeme aj my.

autor
Dnes o 07:06
@marianarem

@anonym_autor Ja som mala NIFTY, tie sa nezvyknu mylit.

@marianarem ďakujem za odpoveď. Ktorý balík konkrétne?

anonym_ad2ee3
Dnes o 07:23

"zaplatila by som hocikoľko, aby som si zabezpečila zdravie dieťaťa"

Lenze takto to vobec nefunguje, aj ked si zaplatis vsetky testy sveta 🙂 A to Ti hovorim ako (tiez 32 rocna) matka 3 deti, z toho jedno s diagnozou.
Samozrejme, ze Ti zelam zdrave dieta.

anonym_47df07
Dnes o 08:12

Ja som si davala robit Harmony test (NIPT) v oboch tehotenstvach. Mna to ukludnilo. V druhom tehotenstve ma ale prekvapilo, ze mi jeden doktor povedal, ze tento test je najpresnejsi, co sa Downovho syndromu tyka. A ze zvysne vysledky na ine chromozomy mozu a nemusia byt presne, napriek tomu, ze sa javia v poriadku.

rurutiax
Dnes o 09:00
@anonym_autor

@rurutiax ďakujem za odpoveď 🙂 prečo si si ich teda nedala urobiť, aj keď ti boli odporúčané? Myslím, že mne nebudú, lebo nie je dôvod. Preto ma to zaujíma u teba. Samozrejme sono u Grochála plánujeme aj my.

@anonym_autor Lebo sme mladý zdravý pár, screeningy vyšli v poriadku, morfologické soná tiež, tak mi prišlo zbytočné platiť ďalšie testy, nebol na to dôvod skrátka.😊 Pri IVF automaticky odporúčajú tieto platené testy, len keby náhodou, ale nie je nutnosť ich absolvovať, ak tam nie je podozrenie.

marianarem
Dnes o 09:05
@anonym_autor

@marianarem ďakujem za odpoveď. Ktorý balík konkrétne?

@anonym_autor No si uz nepamatam, bolo to skoro 7 rokov dozadu. Ale myslim, ze ten najsirsi, aky sa dal, kedze som uz mala 40 rokov. Za ten pocit kludu to stalo.

autor
Dnes o 10:48
@anonym_ad2ee3

"zaplatila by som hocikoľko, aby som si zabezpečila zdravie dieťaťa"

Lenze takto to vobec nefunguje, aj ked si zaplatis vsetky testy sveta 🙂 A to Ti hovorim ako (tiez 32 rocna) matka 3 deti, z toho jedno s diagnozou.
Samozrejme, ze Ti zelam zdrave dieta.

@anonym_ad2ee3 ďakujem. Myslím, že všetci sme pochopili ako to bolo myslené - samozrejme, že si nezaplatím zdravie. Myslela som môj pokoj ohľadom zdravia dieťaťa počas tehotenstva. Ale rozumiem, teraz, keď po sebe čítam, tak to tak je napísané.. vôbec som si to neuvedomila.

autor
Dnes o 11:19
@marianarem

@anonym_autor No si uz nepamatam, bolo to skoro 7 rokov dozadu. Ale myslim, ze ten najsirsi, aky sa dal, kedze som uz mala 40 rokov. Za ten pocit kludu to stalo.

@marianarem lebo teraz sú v ponuke tie najrozšírenejšie nad 1.000€, a to sa mi zdá skutočne veľa 🤯 ale ďakujem za skúsenosť 😊

autor
Dnes o 11:21
@rurutiax

@anonym_autor Lebo sme mladý zdravý pár, screeningy vyšli v poriadku, morfologické soná tiež, tak mi prišlo zbytočné platiť ďalšie testy, nebol na to dôvod skrátka.😊 Pri IVF automaticky odporúčajú tieto platené testy, len keby náhodou, ale nie je nutnosť ich absolvovať, ak tam nie je podozrenie.

@rurutiax ďakujem za skúsenosť, pravdepodobne aj my pôjdeme cestou skríningov a morf.sono, a poprípade hneď by sme riešili potom. S Grochálom ste boli spokojní?

anonym_9c3a8a
Dnes o 11:32

Nedala som si robiť tieto dodatočné testy. U gynekológa na sone bolo všetko v poriadku. Viem že sono ani testy u gynekológa nie sú úplna istota ale s mužom sme sa zhodli, že keby nie je niečo v poriadku, tak by už bolo dosť možne podozrenie už pri klasických prehliadkach a testoch a ak by aj nakoniec nebolo a dodatočné testy odhalia napríklad down syndrom tak to pre nás nič nemení. Nešla by som na potrat. Testy neodhalia všetko, aj po ich podstúpení nemáš istotu, že sa ti narodí zdravé dieťa. Nie, že by neboli spoľahlivé, ale neodhalia všetko.