Ako mám oznámiť zamestnávateľovi, že som tehotná?
Ahojte baby potrebovala by som.poradit od dnes som na pnke , zo zdravotných dôvodov kôli tehotenstvu neviem ako mám oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi, nakoľko nič netušia a som v skúšobnej dobe, čítala som že treba to dať písomne , niekde som zas čítala že baby len prefotit tehotenskú knižku. Čo ste písali do oznámenia. Dakujem
@kubkovamama takze si išla na pn a zemestnavatelovi si nič nehovorila dakujem mám tiež taký problém býva mi zle a nechcem im to hovoriť
@alenah31 aké výhody prosim
@morskapanna141 záleží podľa toho kde vlastne pracuješ - po oznámení, že si tehu - po skúšobnej dobe: zákaz výpovede, ak požiadaš nebudeš robiť nočné, žiadne zafajčené prostredie, žiadne dvíhanie bremien, keď pôjdeš k Dr. a bude to súvisieť s tehotenstvom máš to ako platené "péčko" a nezapočítava sa ti to do tých 7 platených, ktoré sú zo zákona pri "netehotnej", ak tvoja práca nevyhovuje tehotnej musí ťa preradiť inam ak o to požiadaš a ak nemá kam ostávaš doma a musí ti posielať náhradu príjmu vo výške tvojej priemernej mzdy....je toho viac. Ak to oficiálne neoznámiš a budeš napr. v 7 mesiaci čo bude na tebe značne vidieť - vo výkone práce budeš stále akoby si tehotná nebola.
@morskapanna141 ja zatiaľ nič som nehovorila
@alenah31 Prosim pekne keď to nechcem oznámiť a teraz mi po roku predĺžili zmluvu na dobu určitú do budúceho roka do novembra dakujem
@morskapanna141 tak to neoznamuj, nie je to tvoja povinnosť. Si tehotná, pôjdeš z PN na MD (pokiaľ spĺňaš nárok), následne na RD - a tvoj PP plynulo skončí v tom novembri v deň, ktorý máš uvedený v pracovnej zmluve počas tvojej RD.
Potom tiež treba dať pozor na to, že ak máš nárok na podporu treba ju vybrať do dvoch rokov od ukončenia PP. Čiže ak o ňu nechceš prísť je možné RP prepísať na otca dieťaťa, ty sa zaeviduješ na ÚP, požiadaš o podporu (na 6 mesiacov) a keď ti skončí zasa sa vrátiš na RD a požiadaš o RP.
@alenah31 Prosim tá pekne a keď pôjdem na pn tak podľa teba k obvodnej doktorke alebo ku gynekológovi dakujem
@morskapanna141 ak sa ta Dg. tyka tehotenstva tak ta vypisuje gynekolog. Ak mas iny problem tak obvodak. Ak mas napr. problem s chrbticou tak neorolog, ortoped, ale kludne aj obvodak na odporucanie ineho odborneho lekara. Len potom pozor na sku Dg. ta necha doma. Aj doktora moze dat SP prekontrolovat, teba moze predvolat podudkova komisia ci je PN opravnena......je to extrem, ale stava sa to.
@alenah31 Prosim tá pekne ako to je s materskou Socialna poisťovňa mi napisala toto nerozumiem tomu ja mám okrem pn narok aj na materskú pred pôrodom nechapem
@morskapanna141 tehotenske je nieco ine ako materske. Je to nova davka pre tehotne pracujuce zeny resp. pre tie, ktore splnaju podmienku. Ak pracujete a k 13tt mate splnenu podmienku 270 dni NP pojdete ku gynekologovi a vypytate si od neho tlacivo Ziadost o tehotenske, ktore Vam on potvrdi a to poslete postou, donesiete osobne alebo zaslete mailom do SP. A do porodu budete dostavat od SP min. 215€ kazdy mesiac...ak budete PN tak budete dostavat aj nemocenske a aj tehotenske. Pitom ked budrte nastupovat na matersku, ukoncite PN a budete dostavat matersku a tehotenske. Ked porodite, oznamite to SP, od porodu budete dostavat uz len matersku a potom rodicovsky prispevok.
@alenah31 Chcela by som sa spýtať .Ja ako matka som na PN som zamestnaná ,manžel je živnostník .Dcerka má nariadenu zo školy karantenu ,mame /nemáme narok na ocerku?dakujem
@morskapanna141 Vy nie - ste PN, manžel pokiaľ si platí odvody do SP - áno ak má dcéra menej ako 11 rokov.
@alenah31 Prosim nevedeli by ste mi poradiť aj ohľadom príspevku na kompenzáciu?dakujem
@morskapanna141 co treba?
@alenah31 Ahojte máte niekto skúsenosti s požiadaný na úrade s peňažným prispevkom?Ja mám psiorazu od 15 rokov a mám 31 rokov cite 16 rokov trpim touto nevyliecitelnou chorobou .A prišlo my vyjadrenie .PROSIM 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏o radu či sa niečo dá s tým robit som zo Žiliny….Mne je normálne do plaču,človek ktorý každý mesiac použije neskutočne veľa masti trpy psychicky tou chorobou a stať mu nechce priznať 20 eur mesačne na maste???Kde žijeme…

@morskapanna141 pokiaľ budeš PN do nástupu na MD - nemusíš oznamovať. Ale ja by som to urobila, inak nemáš výhody, ktoré tehotnej poskytuje ZP (nikdy nevieš čo sa môže stať).