Ako to bolo kedysi a ako to je dnes - strava počas tehu
Zamýšľam sa nad tým, že kedysi moja svokra v robote vláčila ťažké veci a má tri zdravé deti...je možné, že len teraz sme také precitlivené? Čo sa môže jesť, čo nie, ako sa hýbať a ako zase nie a pod....myslíte, že aj vtedy bolo toľko MA len sa o tom nehovorilo tak ako teraz?
nečítala som celú diskusiu, píšem len svoj názor..... dnes ženy materstvo dosť odkladajú, naše mamy a babky mali prvé dieťa väčšinou v 18, boli vtedy mladé, mali viac energie, prvé mesiace možno ani nevedeli, že sú tehotné a tak nemali pri práci žiadne "výhovorky"...... na druhej strane neobmedzovali sa, jedli všetko do radu, takže mali v tele určite viac vitamínov a hlavne sa stravovali zdravšie ako my dnes (darmo sa snažíme jesť veľa ovocia a zeleniny, tak či tak je to samá chémia)....
@zellvicka potracalo sa aj vtedy... moja mama napr.potratila , aj priatelova mama.. bolo to bezne...
Susede sa 4x narodilo dieta, co prezilo len par dni, potom si adoptovali.. dnes je v mojom veku ten syn.... Hore vyssie susedia tiez nemohli mat deti a adoptovali si.... Susede pod nami zomrel 8 mes. chlapcek... proste dialo sa to aj vtedy, ale media neboli, nevedelo sa tolko do daleka o tom, ako dnes... vsetko mas v spravach hned...
Ale je pravda, ze dnes su zeny viacej precitlivele a viacej sa sleduju, je to aj preto, ze je internet, tam sa docitame o x veciach, ktore by sme inak ani netusili a tym padom,by sme sa ani nimi nezaoberali a nestrachovali.... Vtedy boli max. knihy .
a tiez je pravda, ze mat dieta skorej, po 20tke je lepsie, bolo potom menej problemov s otehotnenim uz len kvoli tomu + dnesna doba prinasa civilizacne choroby a menej pohybu a ina strava a vela pplastov zase tiez vplyvaju na neplodnost....
Ale zmyslanie zien sa velmi zmenilo.. to je pravda... SMe cintlavejsie, ako boli nase mamy, nevieme vela veci prehryznut, ani nasi muzi apreto je aj tolko rozvodov....
@zellvicka pozri tu hnedu ciaru v grafe ... je to pocet potratov na 100 narodenych (cize nevisle na tom ako sa meni porodnost v case) ... a je to takmer konstantne - cize odpoved na tvoju otazku - spontannych potratov bolo prizlizne rovnake % tehotenstiev vtedy ako teraz, s MA to bude zrejme podobne (tie nie su v statistikach vedene zvlast)
casom by sa mohol prejavit zvysujuci sa vek rodicek, ale vtedy zeny rodili 15-45 takze aj vtedy tehotenstva starsich zien vplyvali na cisla
su to ale len data od 1997
Ďakujem baby za váš názor 🙂 nepýtala som sa, že nemám vlastný názor, proste som chcela vedieť váš :D

@skoricaxx úplne s tebou súhlasím ;)