Ako vám klesal hemoglobín v jednotlivých trimestroch?

pietrula
21. jan 2024

Ahojte ženy. Už dlhšie ma trápi, že mi prudko klesol hemoglobín - uz na konci 1.trimestra hoci mám všetky parametre v rámci metabolizmu železa a vitamínov v poriadku. Podľa Hematologicky je moje telo takto “spokojne”. Ešte sa chválila, že ona šla rodiť s hgb 74 a este aj transfuzku odmietla. Beriem železo od rôznych výrobcov dokopy vo vysokých dávkach, ale vstrebáva sa mi stále rovnako, bez ohľadu na to, koľko ho užívam. Nemám ho v krvi malo, no z obdobie spred tehu mám odpozorované, že čím je vyššie, tým aj hemoglobín ide hore. U mňa serove železo nad 20 od 2.trimestra nevytiahnem. Čiastočne mi pomáha laktoferin. V sumari mi hgb klesol zo 130 (pár dni pred tehu) na 96 - meranie z 32.tyzdna.

Chcem sa opýtať, aké ste mali hodnoty vy? Ak viete, píšte aj pred tehu, jednotlivé trimestre a potom po pôrode. Ďakujem

pohodajahoda
22. jan 2024

Ahoj, moj hemoglobin v 12 tyzdni bol 125, teraz v 28.tyzdni mam 118. Trosku pod hranicu, ale zevraj stale ok.

anavixy
22. jan 2024

Neviem ako mi klesal, nepamatam si to a ani slm to az tak neriesila. Ja som mala pred porodom hb 109, odchadzala som s hb 90 po sekcii, gynekologicka sa ma tiez pytala ci chcem transfuziu (kamaratka, preto sa pytala) a tiez som ju nechcela, resp. nepotrebovala, tym sa nechvalim, len hovorim, ze telo naozaj moze “byt spokojne”, mne nebolo vobec nic. Preco to tak uzkostlivo strazis, mas tazkosti?

pietrula
autor
22. jan 2024

@anavixy Nevládzeme s dychom a mojej gynekologicke sa to nepáči (iba Hematologicka je spokojná). Ja som už v 16.tzdni mala pod 100, len vďaka laktoferinu sa to dokázalo ako-tak držať. Ak by som mala akútnu sekciu, mohla by som mat už kriticky nízku hodnotu..

pietrula
autor
22. jan 2024

@anavixy jednoducho nie je vídaný jav, že za 3 mesiace klesne o 34. Chcela som vedieť, či aj niekto iny to tak mal.

anavixy
22. jan 2024

@pietrula ano tak v tom pripade by sa to asi malo nejako riesit, to nevyzera na spokojne telo, aj ked teda to sa da zvalit aj na tehotenstvo ako take 😏 ineho hematologa nemas moznost nastivit? Mozno by mal iny nazor..

pietrula
autor
22. jan 2024

@anavixy Mám termín o 3 tyzdne až. Skôr som to neriešila zmenou lekára, lebo sa mi práve vďaka tomu laktoferinu podarilo zvýšiť hodnotu o 10 nahor, čo následne veľmi pomaličky klesalo. Avšak posledne tyzdne to šlo viac dolu. Bude to asi aj zavodnenim a teda zriedením krvi teraz (s čím sa ale asi nič nedá urobiť), bolia ma chodidla a prsty na rukách. Uvidíme, čo povie druha hematologicka.

anavixy
22. jan 2024

@pietrula drzim palce 🍀

sissi2183
22. jan 2024

1. tehotenstvo mi kontrolovali hgb velmi neskoro, urcite az v 3tom trimestri. Byvalo mi priserne na odpadnutie, ale netusila som, ze to suvisi so zelezom. Ked mi konecne odobrali krv, volala sestricka, ze si mam prist rychlo pre recept - tesne pod 80! Nakopala by som toho dr do prdele, pretoze ohrozil nielen moje zdravie, ale aj zivot mojho dietata. Teraz som 38tt a mam 107. Zelezo beriem nepravidelne od ca 20tyzdna a raz za mesiac mi vzdy kontrolovali od zaciatku tehotenstva. Tieto posledne tyzdne si uz davam kazdy den jednu tabletku. Na konci tehotenstva je najvyssia spotreba zeleza, takze je normalne, ze teraz ti viac klesa. Mas nizsie zelezo, ale nie je to nejaka kriticka hranica a pokles o 34 za cele tehotenstvo je podla mna uplne bezny. S hodnotou 96 by som si v ziadnom pripade nedala preventivne transfuziu, pokial ti to dr vyslovene nepredpise kvoli nejakej diagnoze. To nie je totiz vitaminova infuzia, ale krv cudzieho cloveka. A to, ze nestacis s dychom je uplne bezny stav u kazdej zeny v 3tom trimestri.

pietrula
autor
22. jan 2024

@sissi2183 Ďakujem za príspevok. Škoda, že z môjho vyjadrenia vyplýva, že si prajem transfuzku - to veru vôbec, len som citovala moju hematologicku.. a 96 mám teraz, do pôrodu určite poklesne a pôrodom samotným nárazovo ešte, nehovoriac keby ma zastihla neplánovaná sekcia.. no v tom prvom tehu ti to riadne spackal ten doktor :/ Ako si vôbec dovolil vynechať 2 odbery.. veď je to ešte v knižke predtlačene. Nechápem

pietrula
autor
22. jan 2024

@sissi2183 A vies mi napísať hodnoty z tohto tehu - ako sa ti to vyvíjalo ? + koľko si mala pred tehu, ak náhodou vieš?

sissi2183
23. jan 2024

@pietrula nic v zlom, ale toto je evidentne tvoje prve tehotenstvo, lebo hladas problem tam kde nie je. Na zaciatku tehotenstva som mala v 7tyzdni 136 a posledne meranie v 37 tyzdni 107 napriek tomu, ze som od 20tyzdna brala zelezo. Moj dr sa nad tym nijak nepozastavuje (mam ineho a v inej krajine), do porodu musim brat ale kazdy den, kedze ma caka o par dni sekcia. Nerozumiem o co ti vlastne ide tym, ze analyzujes uplne bezny pokles hgb pocas tehotenstva. Ak by bolo na tvojich krvnych vysledkoch nieco podozrive, davno by ta riesili v nejakej specializovanej ambulancii alebo by ta hospitalizovali.

eli3k
4. feb 2024

@pietrula pre vstrebavanie zeleza, ked pises, ze beries vsetko mozne, je najdolezitejsie kysle prostredie. Zvys zaroven vitamin C. Malo by to byt lepsie.
To ze si dychavicna a na odpadnutie nie je ok. Treba to riesit. U mna tieto stavy viedli k tomu, ze mi isla aj imunita dole vodou a nevedela som sa dostat z choroby. Zelezo pred porodom aspon okolo 110 si udrz. Vela stastia!

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre