icon

Beh v tehotenstve

dasa10
10. aug 2016

Ahojte zaujímalo by ma či sú tu maminky, ktoré sa venuju behu. Som rekreačný športovec zvládam tam max. 7 - 8 km. Behavala som tak 3x týždenne no len asi mesiac pre tým ako som to zistila.
Pripravovala som sa na jeden 5 km RUN ale zistila som že som tehu... tak neviem, ci je bezpečné pokračovať. Všade píše že matka by sa nemala zadýchavať + že v období do 12 tt obdobím pre vývoj dieťata zvlášť dôležitý. Ma niekto skúsenosť ? Ďakujem

viera27
10. aug 2016

http://m.behame.sk/bezecka-skola/behanie-s-brus...

zadychavanie a vyssia tepova frekvencia nie. Ale 5km, pokial si bola zvyknuta behavat 3*do tyzdna by v pomalsom tempe isto nemal byt problem. Ale teraz citam, ze si behavala len mesiac. No tak to asi nie, to este asi nemas taku kondiciu, to je asi aj tych 5km pre teba este trosku namahavejsie ako by bolo ziaduce. Ale tak to je len moj nazor , nie som odbornik 😉

ivca88
10. aug 2016

rybka, takto ti to poviem, stojí ti ten beh za ten risk ?
lebo riziko tu je vzdy ...
kašli na beh, radšej chod na prechadzku po lese 🙂
ver mi, nie je nič horšie ako ked zbadás krv na nohavickach :-/

dasa10
autor
11. aug 2016

@ivca88 vsak ano len ja sa potrbujem hýbat, strasne ma nafukujem citim sa ako tyzden pre porodom... 😒

lidia73
11. aug 2016

ak ti mozem poradit tak moja kamoska bola tiez sportovkyna (bezkovanie v zime aj v lete na kolieskovych) ale akonahle zistila ze je tehotna tak s tym prestala... bavili sme sa velakrat na tuto temu ze nevie co s volnym casom ale uvedomuje si ze v tehotenstve musi povolit a docasne prestat...
ved nikto nehovori ze potom nemozes pokracovat ked porodis 🙂

hviezda21
11. aug 2016

@dasa10 prečítaj si môj príspevok spred 2r. https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/behy-sprinty-a-crossfit-v-5-tyzdni-ano-ci-nie/

Určite NEODPORÚČAM beh celé tehotenstvo, nafúknutá budes možno aj 9mes. cize si nájdi iné aktivity kt. tá uvolnia-prechadzky,plávanie, strečing a pod. + uprav stravu a uvidíš. Každé tehu je síce iné ale to čo neškodí našim a svetovým "celebritám" neznamená že zvladne aj ty. Poznam bezkinu kt.behavala mozno 10r. bežné 20 a viac km behy a počas tehu musela prestat dokonca skončila na rizikovom. Držím palce

ivca88
11. aug 2016

@dasa10 nechci ma rozosmiat 😀
nafuknuta iba budes,
zmier sa s tym...
tip top postava v tehotenstve nie je mozna,brucho ti rast bude...
hybat sa kľudne mozes,
mozes chodit na prechadzky 🙂

ivca88
11. aug 2016

ale vies čo? rob si co chces...
ked si sprosta,tak riskuj to ze mozes potratit...
neviem čo ine ti k tomu napisat aby si si uvedomila pomer váh postava/dieta

bielavila
11. aug 2016

ja som robila skoro cele tehu rychlu chodzu, neni som ziaden sportovec, ale tiez som zacala si 2 mesiace pred tehu behat, potom som chodila s muzom on behal a ja rychla chodza...bola som na rizikovom, neskor som mala preeklamsiu a rodila som dost skor, ale urcite to nebolo tym, ze som sportovala, prave naopak, pohyb iba prospieva, beh je dost narocny hlavne preto, lebo su tam dost silne otrasy, ale rychla chodza bola skvela podla mna a odobrila mi to aj lekarka

dasa10
autor
14. aug 2016

@ivca88 prepac, no ja som sa slušne pýtala, aj gynekolog mi potvrdiť že v tehu sa može behavat, rekreacne nie na vykon 🙂
a nie všetky ženy behaju pre vahu/ postavu, niektorým beh aj nieco dava 🙂
napr. odkedy behavam mam daleko mensie problemy s travenim, unavou a pod.
Nepíšeš, či si niekedy behavala, len sa chces hadať....

ivca88
15. aug 2016

@dasa10 nechcem sa hadat, a ver mi o sporte ci to viem .
ale komu niet rady, tomu niet pomoci..
gynekologovi je jedno ci potratis ci nie,
preto sa mu lahko povie ze rekreacne mozes...
avsak vsade je risk a beh je najriskantnejsi z klasickych sportov..
ja milujem moje dieťa najviac na svete a žiaden beh mi neda to čo mi dava ona...
preto by som na tvojom mieste chodila len na predchadzky...

a nie, nechcem sa hadat,
ale toto je forum a je to moj nazor...
alebo si cakala ze vsetky ti tu povieme "jasnee, behavaj, aj na maraton chod" ..
rybka, ale ked sa ti nieco stane tak nas sa to netyka a už sa to nikdy nedozvieme...
ty s tym budes žiť, je to nie len tvoj ale aj jeho/jej život...

ivca88
15. aug 2016

teraz to vnimas inak lebo sa beries ešte sebecky...
vnimas iba seba, nie dieta..
mnoho veci si zeny uvedomia až po porode, keď držia ten maly zivot na rukach...
mnoho krát si potom zeny povedia ze ako riskovali,
ako napr fajcili, alebo sa flakali...
alebo naopak, cvicili bo fitku až zacali krvácať a potom po ceste do nemocnice ma clovek také vycitky ze aky bol sprosty...
alebo chod kludne plavat na verejne kupalisko a potom nezabudni ist s mykozou alebo s chlamydiami ku gynde...

Ale darmo, je to tvoje rozhodnutie

ciernypes
15. aug 2016

@dasa10 tep by nrmal byt vyssi ako 140pulzov...to asi nedas.pretoze je to zle pre babatko.bud rada ze si tehotna a neblazni.nevies co sa ti este moze prihodit.mozes si behom natriasat maternicu kde bude vatsie prekrvenie a mozu ti vzniknut hematomy...ako ten run no ok skus ale budes na poslednom mieste nie prva☺pretoze si musis striehnut pulz a ja sama viem.ked som behavala.ze nikdy nebol nizssi ako 140

dasa10
autor
15. aug 2016

v pohode, pekne si vysvetlila svoj nazor. Ja si tiež myslim, že netreba robiť veci, ktore dieťa ohrozuju.

Každe tehotenstvo je ine, každa zvladne nieco ine, prílišná staarostlivosť o seba a ustráchanosť tiež nie je OK prístup takže asi tak. 🙂
... a behat som prestala.

ivca88
15. aug 2016

treba si uvedomit ze ide o život, cize prilisna starostlivost je na mieste...
ver mi ze tvoje dietatko to neskor ocení...
milujem vety typu " tehotenstvo nie je choroba, alebo nase mami a babky v tehotenstve na poli robili " ..
áno, avsak kolke potratili ?'vtedy nebol žiaden konik ani nic kde by mohli potom plakať...
vtedy sa to bralo uplne normalne ze dieta umrie,
moja prababka mala tusim 8 deti a dve hned umreli a par potratila...
ale potom na druhú stranu čítam prispevky o tom ako zeny zacali krvacat, šli do nemocnice a tam im len dr povedal, ze bud potrati alebo nie, ze on jej nevie pomoct a potom su tie zeny nasrate na zdravotnictvo a nie na seba samu...

v tehotenstve je vsetko uplne ine..
ty si neuvedomujes ako roznymi faktormi, situaciami ovplyvnujes svoje dieta..
nás opustil starky ked som bola v 30 tt a v tom momente kontrakcie ako sviňa...
sotva sme to ustáli aby som malu neporodila tak skoro....
a potom to bola psychicka bolest, ale dcera a telo to vnímali inak

ivca88
15. aug 2016

davaj si na seba/vas pozor,
tvoje dieťa je to najcennejšie čo v zivote máš...
prajem vám veľa zdravia a hladký priebeh tehotenstva,
a nehnevaj sa na mna ze niektoré veci píšem na rovinu,
moje rady su pisane s tym najlepsim umyslom

littleslovak
31. aug 2016

Treba sa riadit radami doktorov. Poznam vela zien co precvicili doslova cele tehotenstvo a maju krasne zdrave deti. Prva vec na ktorej zalezi najviac je ze ako velmi si bola aktivna predtym. Urcite ti kazdy lekar povie aby si zvolnila ale neznamena to ze musis iba doma na zadku sediet.
Drzim palce.

florence33
5. sep 2016

ja som behávala do štvrtého mesiaca, potom mi išli hore tepy a už som sa na beh necítila, tak som prestala. teraz mám mesiac do pôrodu a chodievam na jogu, občas plávať...bez pohybu si ani toto obdobie predstaviť neviem, i keď som, samozrejme, v aktivite oproti obdobiu pred tehotenstvom o dosť poľavila. pohybom sa človek udržiava nielen v lepšej fyzickej, ale i psychickej kondícii.

happyfrog80
18. jan 2020

@ivca88 behom sa nepotraca moja mila ,to ti kto toto povedal?Ak potratis ked behavas tak potratis z ineho dovodu nie kvoli behu.Aktivita pred tehu sa nema stopnut uplne cez tehu ,vtedy potratit mozes.