icon

Dieťatko v brušku leží dole hlavičkou a nevadí mu to

hornet
1. dec 2011

Jedna téma na odľahčenie 🙂) Len mi vŕta hlavou ako je to možné, pretože dospelák keď strávi dole hlavou pár minút tak sa mu krv nahrnie úplne všade. Pýtala som sa na to aj jedného gynekológa, ale odpovedať mi nevedel, tak by ma zaujímali vaše názory🙂)

gemini2
1. dec 2011

@hornet 😀😀😀

anjelicek26
1. dec 2011

@hornet - vo vode gravitacia posobi trosku inak tipujem 😉

katy1979
1. dec 2011

filozoficka uvaha? 😀 tiez som nad tym rozmyslala ale veru nic ma nenapadlo. mozno ze to mnozstvo krvi posobi na vyvoj mozgu a buniek. lebo gravitacia asi posobi aj vo vnutri ci zeby su to tie uzasne fyzikalne zakony kedy je teleso ponorene do kvapaliny nadlahcovane?

charlize
1. dec 2011

Ked pod vodou zadrzis dych a spravis 3 kotrmelce, nebudes vediet, kde je hore a kde dole... 😉

To len tak pre ilustraciu a nedoktorsky vyklad 😀

maria30
1. dec 2011

@hornet pre mňa je zázrak už len to, že sa z takej malej fazulky vyvynú kráásne bábätka a asi to nikdy nepochopím... takže aj toto bude niečo "viac" a samozrejme bezpečné pre bábätko 😀 tiež by ma zaujímal názor... hneď ma napadlo, ako píše @anjelicek26, že je to možno preto, že je v plodovke 🙂

babulina
28. nov 2018

tolko polovedecke vysvetlenie: Ako teda deti vydržia bez problémov dole hlavou niekoľko týždňov? Pretože to majú jednoduchšie hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé sú výrazne menšie. Rozdiel tlaku medzi ich hlavou a pätami je teda podstatne menší, než u dospelého. Rozdiel tlakov je daný tromi veličinami: po prvé gravitačným zrýchlením, za druhé hustotou danej kvapaliny (teda krvi), za tretie potom výškovým rozdielom. Prvá a druhá veličina sú pre deti i dospelých rovnaké, dospelí sú však niekoľkonásobne vyšší (rozdiel je ešte o to vyšší, že nenarodené dieťa je navyše veľa "stočené do kĺbka"), a tak sa v absolútnych číslach musí zápasiť s menšími rozdielmi tlaku.
Navyše nenarodené dieťa v maternici pláva. Obklopuje ho plodová voda, ktorá rovnako ako napríklad voda v bazéne mierni vplyv gravitácie. Do istej miery tiež pomáha aj to, že dieťa má predsa len iný obehový systém než dospelý. Jeho hlavnou funkciou je doprava živín z placenty, čo je predsa len menej práce ako v prípade tela dospelého človeka, ktorého srdce sa musí vyrovnávať s náhlymi a dynamickejšími zmenami atď.

cely clanok tu: https://science.hnonline.sk/biologia-a-chemia/1...