Dojčenie počas tehotenstva

majulino
4. jún 2013

V prvom rade Vas chcem poprosit aby misem prispeli len mamky ktore s tym maju skusenosti.... nazory typu nesmie sa to.... nepotrebujem pocuvam ich odvsadial....
Takze moj problem (teda ak sa to problemom da nazvat) spociva v tom ze som v 9 tt a stale dojcim, nijako sa mi drobca nedari odstavit hoci uz bude mat 2 roky, a preto chcem vediet ci su tu mamky ktore dojcili jednodieta a cakali druhe hlavne ci mali nejake komlikacie s tym spojene( najma ci bolo mimi vporiadku) sestra kojila az do 36 tt a dcerka mala 50 cm a vazila 3200g. sestra vsak mala cele tehu problem so zapalom zaludka no nevedeli jej povedat z coho... dakujem za vase prispevky...

hradnapani
4. jún 2013

@majulino uprimne, ja zase odvsadial pocuvam, ze je to uplne ok 🙂 Na www.mamila.sk a inde najdes nejeden clanok o tom.

majulino
autor
4. jún 2013

@hradnapani zacalo sa to mojou matkou a teraz babicka pridala story o tom ako bola tehu s mojou matkou a kojila jej starsiu sestru a ako jej dr vynadal kvoli tomu, dalej ma mm nesmie masirovat (najma hornu cast chrbta lebo ze vraj mozem potratit a nesiem spavat na boku.... 😠 😀 ide ma z nich trafit slak som zvedava co este svokor povie 😒 no maja gynekologicka mi vravela ze musim prestat kojit

hradnapani
4. jún 2013

@majulino ako, pri vsetkej ucte k nasim mamam, babkam a svokram, toto je tema, pri ktorej vypinam pozornost, ak mi isli radit ohladom dojcenia 😀 lebo ani jedna nedojcila dlhsie ako dva mesiace, aj to "museli" prestat.
Lekari maju rozdielne nazory, ale najlepsie ai vypovedia matky, ktore oddojcili dieta pocas tehotenstva. Ja poznam tri, ktore tak robili/ robia, a deti i ony su v absolutnom poriadku. Ani ziadne krvacania, ani nic.
skus dat lekarke precitat toto:
"Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. To, že medzi odborníkmi panujú v tejto otázke nezhody, neznamená, že by nebolo možné dopátrať sa pravdy. Pre mnohých odborníkov je však jednoduchšie povedať, že dojčenie počas tehotenstva treba ukončiť. Je to preto, že dojčenie sa často nepovažuje za dostatočne dôležité na to, aby sa ním skutočne zaoberali a aby ocenili jeho potrebnosť a jedinečnosť. V niektorých situáciách (krvácanie, skracovanie krčku maternice) treba rozhodnutie o dojčení urobiť opatrnejšie. V prípade normálneho tehotenstva je normálne dojčiť, ak si to matka s dieťaťom prajú. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva a môže dojčiť až do konca, prípadne po pôrodne dojčiť obe deti spoločne (tandemovo)."
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

majulino
autor
4. jún 2013

@hradnapani dakujem 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

gabinecka_
4. jún 2013

Podľa mňa je to úplne OK, ak to tebe alebo malému nevadí.
Ja som otehotnela keď mala malá 9 mesiacov, naraz začala odmietať moje mlieko, o 2 týždne na to som zistila že som tehotná. Veľmi som ju chcela dojčiť do roka, ale vplyvom hormonálnych zmien už mlieko nechcela a odstavila sa sama - nútiť sa ju nedalo - skúšali sme to vyše mesiaca. Ja som bola najskôr veľmi nešťastná, ale nakoniec aj rada, lebo to bolo úžasne náročné. Dojčenie aj tehotenstvo si brali svoju daň, bola som absolútne unavená a mala som oslabenú imunitu, začali sa mi kaziť zuby, vypadávať vlasy...
Bábätko v brušku si vezme od teba čo treba, takže toho by som sa nebála že by to malo vadiť jemu. Čiže podľa mňa to nebezpečné nie je. Ak má ale tvoj malý skoro dva roky, určite by som ho odstavila, aby som mala pokoj a energiu sa mu venovať.
Teraz som v 34. týždni a neviem si to dojčenie dosť dobre predstaviť. Okrem toho keď sa bábo narodí, bude to asi ešte náročnejšie. Každý to ale prežíva po svojom, možno sa nájde aj niekto kto si to nevie vynachváliť, v mojom prípade mi príde to takmer dvojročné dieťatko dojčiť počas tehotenstva zbytočné.

majulino
autor
5. jún 2013

@gabinecka_ ved aj mne no on cica iba ked ide spat cize 3x denne a cicu ma aj ako keby ochranu ked sa zlakne pride ku mne vytiahne a drzi bud ruckami alebo v ustach no necica a este raz v noci si potaha 😒 aj som ho skusala odstavit no ine mlieko ani UM ani kravska a kozie nehrozi a po vypiti 350 ml cau si zoberie cicu nacica sa a zaspi 😖

gabinecka_
5. jún 2013

@majulino Tak to vôbec nerieš, nech si pije tak ako je zvyknutý, pokiaľ to ty budeš zvládať, tak tam nevidím žiaden problém a keď budeš unavená, tak s tým proste sekneš. Nie je to až tak zložité, iba si za tým musíš stáť. My sme takto sekli s nočným pitím, uspávaním a keď jej vylezú všetky zuby aj dudka pôjde. 🙂 Inak ani moja nechcela zo začiatku iné mlieko, ale zvykla si časom. Na tých pár mesiacov do roka mala ešte sunar a potom sme prešli na normálne mlieko. Museli sme ale riediť a až po čase vypila normálne mlieko. Nemá žiadne alergie ani nič, je v pohode. Podľa mňa čím viac sa špekuluje - tým viac je problémov.

hamca
5. jún 2013

@majulino ahoj,ja som v podobnej situacii,som v 9tt, dcerka bude mat o 2 tyzdne rok a ja ju stale kojim. Doktor z toho tragediu nerobil,len povedal,ze pozvolne treba odstavit.
Chystam sa ju po roku zacat odstavovat,ale nie preto,ze si myslim,ze je to nebezpecne pre babo,ale preto,ze uz nevladzem v noci stale ku malej vstavat. Ona si totiz v noci aj 7-8 krat vypita cicu,ale nie na pitie,iba na pocmulanie.
Kamoska co bola tehu a kojila, tak jej sa mala sama odstavila cca v 20 tt,ked sa jej mlieko zmenilo na kolostrum. Uvazovala som aj ja vydrzat do tohto stadia,ale vravim,to nocne kojenie ma velmi unavuje.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre