Interupcia v Žiline
mám po 30tke, 3 deti v predškolskom veku, migrény, cystu, myom a na sone bol aj živý plod (6tt)
- plus po úmrtí v rodine som brala rôzne oblbováky
- nemôžem si dovoliť ostať ležať v nemocnici na rizikovom a
- doktor mi povie že diazepam a neurol v kombinácii s liekmi na migrénu : je aj šanca že dieťa nebude moc poškodené.
- mám sa vykašlať na moje živé deti?
- momentálne nemám ani na ten poplatok 170€ plus všetky predoperačné vyšetrenia
- a pohľady personálu ako na sériového vraha
nepíšte mi prosím, že všetko sa dá zvládnuť.
prosím koho známa to absolvovala v žiline + mená doktorov na predoperačné vyšetrenia, poplatky a hlavne prístup výčitky mám a nepotrebujem to aj od zdravotníkov)
dakujem
@sardinka32 neni to na považenie, je to môj názor, radíme tu úplne od veci, neviem kto by toto urobil...
kuk, v rodine sú deti, to akože ako by pochopili, že bábo bude mať inú mamu? Bola by pred nimi,aj pred sebou za zlú - možno celý život... Zakladateľka chce riešiť problém, a nie sa naťahovať do nových... My si našu etiku môžeme kŕmiť aj inde, j.
@jankali nie som naivna, mne je jasne, ze sa pre potrat uz rozhodla a momentalne ju zaujima uz len to, aby bol na nu mily personal a nestalo ju to vela penazi...to je jediny dovod, preco som na jej prispevok zareagovala.
zajtra idem - píše sa mi o tom ťažko.
takto zle mi nebolo žiadne tehotenstvo, mám kŕče ako pri menzese a minulý týžden som dosť špinila, migrénu už mám vkuse 10dní, podľa dnešného sona (z toho istého prístroja) plod za 14dní narástol len o týždeň (mióm narástol o pol cm)- viem že čosi nie je v poriadku, preto som zaplatila 80+30+167,5€ za interupciu.
Lieky ktoré som užívala zvyšujú riziko genetických porúch (neboli zo skupiny X teratogény, ale...).
Možno by som potratila aj sama (stačí ked zdvihnem na ruky 12kilovú dcéru a v bruchu podnutia ako pri tetanovke), ale mám problém funkovať sama a nie sa starať o tri deti.
keď som doktorovi oznámila moje rozhodnutie, povedal že už dlho nevypisoval žiadosť o interupciu a snáď má potrebné tlačivo, počas vypisovania mi povedal že podľa starších kritérií spĺňam viacero kritérií na prerušenie tehotenstva, že teraz už len genetika plodu a ani onkomarkery nestačia (citujem: "štát sa nezaujíma o ženu-matku, radšej vytvorí ďalší ústav..")
poznám rodiny kde majú rôznr postihnuté dieťa - a trpia tým mnohí jej členovia a okolie.
s najmladšou som cvičila wojtovku (len 2cviky na problém s nožičkami) a je to humus, obdivujem každého kto to obsolvoval.
Vídavam silne veriacu susedu, v kočíku má 3ročné dievčatko, ktoré nikdy nebude samo sedieť - raz sa priznala že na niečo viera nestačí a máva "rôznr" myšlienky.
Jedna známa sa kvôly ich hlučnému synovi musí presťahovať, lebo sa na nich neustále sťažujú susedia..
Prajem všetkým aby sa nikdy nemuseli takto rozhodovať, lebo je to SOFIJINA VOĽBA
inak neskoro som zistila že v martine to môžte absolvovať na dvoch "posedeniach" za poplatok 249€ - netreba ísť ku gynekológovi vypisovať žiadosť, odbery, interné, aro - to všetko vám urobia tam - druhý krát tam idete rovno za zákrok.
@llallika nečítala som celú diskusiu........ ale posledný tvoj príspevok je samá výhovorka.....samú pre seba....... myslím,že lieky do 6tt nemajú vplyv na plod......nie je spojený s obehom matky.....
@anetkaadamko medzi tretím a šiestym týždňom tehu sa vyvíjajú najdôležitejšie organy a práve prvý trimester je veľmi dôležitý na užívanie čohokoľvek. Može dôjsť k t vývojovým vadám vplyvom užívania rôznych liekov, choroby atď.
@onlika prepac, ale co ma akoze dobre dopadnut? ide na potrat...ona prezije, babo nie.
@sono2 Moze, nemusi.
@sardinka32 može nemusí, ja som len reagovala, že neni pravda, že plod je do šiesteho týždňa chránený. Práve že neni a je to najháklivejšie obdobie.
@llallika čo čakáš, že ti tu kto napíše? Väčšina tu rieši neplodnosť, problémy a ty oznamuješ, že ideš na kyret a chceš asi povzbudiť. Podľa mňa sa nebudú správať k tebe zle. Prečo by mali? Zákrok je krátky. Prídeš ráno možno už doobeda domov. Osobne by ma trápila psychika lebo ty s tym budeš žiť, že si si dieťa nechala vziať. Čo tam po doktoroch.
@llallika zial aj mne to od zaciatku pripada ako vyratuvanie dovodov, len aby sme ti to odobrili. ale zda sa mi, ze uz teraz ta skrie svedomie. inak by ta podla mna nezaujimalo, ako sa na teba budu druhi pozerat. ti lekari a ostatny personal to robia denne, oni s tym predsa suhlasia. ak si presvedcena, ze je to to najlepsie, co mozes urobit, tak to urob a nepotrebujes na to odobrenie druhych. ale ak uplne presvedcena nie si, nechod!
verim ti, ze sa ti tazko rozhoduje. no keby si cakala prve alebo druhe vytuzene dietatko, tak by si nevolnosti a akekolvek problemy rada obetovala a nezdalo by sa ti to nezvladnutelne. teraz je to pre teba jeden z dovodov... naozaj mozno by babatko odislo aj same (a asi by ti to bolo nakoniec aj luto a neniesla by si si cely zivot so sebou tu vinu), alebo by prezilo a bolo dokonca zdrave. a ty s nim.
ze nezvladnes sa postarat o chore dieta... to uz je teda dovod. prepac mi teraz, ak budem neprijemna - ale ak niektoremu z tvojich narodenych deti zistia vaznu chorobu, tak ho zabijes tiez? lebo si nevies predstavit, ako sa onho postaras? nie, to je tiez len vyhovorka. ja ti verim, ze sa to na teba zosypalo, mas par nepriaznivych skutocnosti pre tehotenstvo, ale vsetko sa moze vyvinut aj inak alebo si to "priroda" vyriesi sama. alebo ti to casom proste bude cele pripadat inak.
to dietatko tu je, a zije. chce zit. to nezmenis. tvoje lono moze byt prenho bud bezpecnym miestom, kde sa vyvinie v "hotove" babatko, aby sa mohlo narodit, alebo kde mozno pokojne dotlcie jeho srdiecko, ak to tak ma byt; alebo moze byt nasilnym pohrebiskom. a tato volba je, zial, len na tebe. rozhodni sa spravne! tak aby si mu raz mohla s pokojnym svedomim povedat do oci: "rozhodla som sa vtedy takto, lebo..."
@llallika "Mozno by som potratila aj sama..." MOZNO NIE...mozno je prave toto dietatko to,ktore by vas drzalo za ruku v poslednych minutach vasho zivota a dakovalo za dar zit a za obetu,ktoru ste pre neho priniesla...tak tazko sa citaju vsetky slova o vasom rozhodnuti :( Velka bolest ma suzuje,lebo tomu nedokazem zabranit,no nech sa deje akokolvek ZEHNAM VAS. Nech Pan chrani vas aj vase dieti,kazde jedno(aj to v brusku), nech vam da silu to vsetko uniest na svojich pleciach. S potratom pride velka bolest,ktora ostane navzdy. S dietatkom pridu starosti,ktore sa vzdy menia na radosti. Za toto rozhodnutie ponesiete nasledky vy a tak je to ozaj len na vas. Nemam pravo sudit,len ma to neskutocne mrzi a boli :((( Pan vas zehnaj a ochranuj v kazdej chvili! Vela sil do dalsich dni prajem.
@anetkaadamko áno? A to si kde vyčítala, že do 6 t.t. lieky nemajú vplyv? Veď od cca 5. až 7. dňa po oplodnení sa oplodnené vajíčko zahniezdi a teda aj napojí na krvný obeh matky. Teda cca od 4 tt už plynú do embrya aj lieky, síce sa čosi prefiltruje cez placentu, ale rozhodne na lieky treba dať pozor hneď od začiatku.
@mirorka v 4 tt je placenta?
@anetkaadamko akonáhlade sa embryo uhniezdi, tvorí sa zárodok placenty
Prečo tu vlastne niektoré z Vás radi píšete také fantaz-magórie, že bábätko (6 tt) sa rozhodlo prísť do Vašej rodiny a ono počíta aj s takým a onakým rozhodnutím a už teraz Ti odpusilo. Toto sa kde píše? Ja som na takéto múdrosti nikde nenarazila (teda iba tu na MK). Myslíte si, že týmito výmyslami podopriete svoje tvrdenia. Vždy treba argumentovať na úrovni faktov, prípadne citovať nejakú literatúru.
@llallika tiez mam ledva 30, 3deti v predskolskom veku, najmensi je zrejme autista a prednedavnom som zistila, ze cakame 4te, mame vysoku hypoteku, ja som po VS nikde nerobila, poberam len rodicovsky prispevok, mam vrodenu trombofilu, musim si pichat inj.kvoli zlej zrazanlivosti, ohavne krcove zily na nohach, ledva sa hybem a to som len v 14tom tt. A vies co, tiez mi nebolo vsetko jedno, ked som zistila, ze cakame stvrte, ale uz sa na neho velmi tesime...nikdy nevies, ake dieta sa ti narodi, mozno este sikovnejsie ako vsetky tie tri, ktore mas. Rozmysli si to prosim este! Ved nejako to zvladneme...ked som ho v 9tom tt zbadala na utz, prislo mi velmi luto, ze som ho odzaciatku nemala akosi rada, ved je to nevinne stvorenie, ktore chce len zit, neber mu zivot, ved si jeho mamka. Prajem vsetko dobre🙂
Plne funkčná placenta je až v 12.tt. Vtedy preberá funkciu žltého telieska, ktoré zároveň zaniká. Primárnym zdrojom výživy plodu do cca 6.-7.tt je žĺtkový vak, nie krvný obeh matky, na sone vidno deciduálne zmeny sliznice maternice. Príroda veľmi dobre vie čo robí. Samozrejme už vo veľmi ranom štádiu môžu vznikať rôzne poškodenia plodu, no v tom čase sa buď spontáne upravia vďaka veľkej reparačnej schopnosti alebo naopak dochádza k odumretiu plodu - systém všetko alebo nič.

@llallika precitaj si tu: https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/nutia-ma-ist-na-potrat-som-znicena-2/ prvy prispevok a potom na 15. strane posledny.