icon

Je obvodná lekárka povinná zobrať tehotnú ženu prednostne?

vejula
25. máj 2014

Ahojte. chcem sa opýtať, či je lekarka povinna zobrať tehotnu ženu prednostne alebo ju môže nechať čakať v čakarni medzi ostatnými chorými. Ďakujem vopred za odpovede.

maznacik007
25. máj 2014

@zabka79 nuz neda mi karma je niekedy hnusoba .. teraz si tehotna vnimas to inak a inak to budes vnimat ked budes mat novorodenca a budes musiet ist ty k lekarovi a budes sa ponahlat aby si ho mohla ist nadojcit a tak .. a pekne budes pustat tehotne, starkych atd .. dopredu ...

nikto tu hnusne nepise kazdy jej napisal ze nie povinnost nema ale tehotna ma usta a vie zavolat a dohodnut sa s lekarkou, prip. so sestrickou ... aby tam necakala ... 😉 nic viac nic menej ... takto sa to robi uplne bezne aj ked mas ty alebo tvoje dieta niektore velmi neprijemne diagnozy ... 😉

cmulinko
25. máj 2014

@zabka79 veľmi silné reči o ľudskosti.bola by som zvedavá ako si reagovala na tehotné,ktoré boli 1-2 týždne pred pôrodom a čakali s tebou v čakárni u gynekologa.ako ľudský zalozená osoba si asi pustala rad radom každú jednu až kým si ty sama nebola v 39 týždni,že?

eeffka
25. máj 2014

@vejula a naco chodí zdravá těhotná k obvodakovi? Mam 2 deti a obvodak to ani nevie...

adelakk
25. máj 2014

@maria1989 kym jej odpovedia z ministerstva zdravotnictva uz ten problem mat nebude. 🙂

adeala
25. máj 2014

Baby dávate príklady, ktoré s danou situáciou nemajú nič spoločné. Niekto trpí, niekto je starí, ponáhľa sa - to nie je to isté, ako keď je žena tehotná a sedí u obvoďáka v čakárni plnej chorých ľudí. Jej nejde o pohodlnosť, slušnosť ani nič podobné, ale o život a zdravie jej nenarodeného dieťaťa - a nie, nemôže si to zariadiť tak, aby tam s dieťaťom nebola. Tiež cestujem MHD, pracujem s ľuďmi a nič sa mi počas tehotenstva nestalo, ale bola som raz u lekára a áno JA som to prežila, ale moje dieťa nie. A fakt s radosťou počkám aj v menštruačných bolestiach, teplote, s bolesťou hlavy ďalších 30 minút, aby som neohrozila život (celý život, nie 30 minút) nenarodeného dieťaťa.

maria1989
25. máj 2014

@adelakk aha... myslela som si, že keď je tehotná, ešte párkrát k lekárovi pôjde 😉 tiež by ma zaujímalo, ako to vlastne je 🙂

stastenka42
25. máj 2014

Urcite to povinnost obvodaka nieje..na to je poplatok za prednostne vysetrenie,ci si alebo niesi tehu...na druhej strane zalezi od lekara aky je po tej ludskej stranke..ja som bola na rizikovej gravidite a musela som chodit kazdy mesiac pre listok na peniaze k obvodacke a to tam vzdy bolo vela ludi..zavolala som sestricke a vzdy som sa s nou dohodla aby som nemusela cakat s chorymi ludmi..

zabka79
25. máj 2014

@maznacik007 každý si utvárame názory na základe svojich vlastných skúseností...ja keďže nechcem byť zbytočne chorá podniknem kroky k tomu aby som nečakala zbytočne v čakárni a riskovala potencionálnu nákazu...a áno mám pocit, že by som mala byť uprednostnená....ak to nejakej budúcej mamičke nevadí nech pokojne čaká...a v reále sa predsa nestretávame s desiatkou tehotných v jednej čakárni 🙂

zabka79
25. máj 2014

@cmulinko zachádzaš do extrémov typu "čo by bolo keby". Ale ak chceš prekrúcať môj príspevok nech sa páči...je mi to jedno....preto sa s tým týždňom nevyjadrím...lebo trepeš dve na tri....Ja som ku gynekológovi objednaná vždy na určitú hodinu a áno stalo sa mi, že som bola už vo vnútri sedela som pred monitorom a doktor mi povedal že mám chvíľku počkať že má akútny prípad nejaká tehotná tam krvácala...vravím "samozrejme" bez rečí som sa zdvihla a uvolnila jej miesto...

monciky
25. máj 2014

@vejula
ja ako tehotna ked som si isla k obvodnej pre PN, zasadne som isla vtedy, ked bola lekarka poobede a napriek tomu, ze som tam prisla hned na zaciatku ordinacnych hodin, som si tam posedela 2 hodiny medzi chorymi, nemala som na vyber, kedze PN vystavuje lekarka a potrebovala moje doklady a mna vidiet...., neprotestovala som, lebo kazdy by mohol povedat, ze ma byt vysetreny prednostne, ak by som sa zle citila, tak poprosim ludi v cakarni, ci ma nepustia a keby bolo v cakarni vela chorych, tak by som poprosila niekoho aby isiel so mnou ako doprovod- mama alebo manzel a ja budem cakat vonku, kym nepridem na radu a doprovod bude sediet medzi chorymi🙂
ked som isla pre ukoncenie PN alebo penazny listok, tak som sa nahrnula k dveram, kedze to uz bola len zalezitost so sestrickou....

eeffka
25. máj 2014

@monciky zakladatelka mi neodpovedala, preco si chodila k obvodacke ked si zdrava? po aku PNku? aky penazny listok?
ako som vravela mam deti 2 a u obvodaka som nebola peknych par rokov a v tehu uz vobec nie, vsetko riesila gynekologicka

monciky
25. máj 2014

@eeffka
ja pre PN kvoli tomu, ze moj gynekolog mi ju nemohol vypisat, lebo je sukromny, tak preto k obvodnej, nedava mi to zmysel, ale musela som sa podriadit kedze inak to neslo..., no a dokial budem na PN musim si prist v polke meisaca pre penazny listok pre socilanu poistovnu, aby mi vyplatila PN...

bambibam
25. máj 2014

No ja som prednost nedostala nikdy vlastne ani som ju nikdy nežiadala. Ale pri 2 teh. sa mi stalo že som išla na predoperačné a zvládla som zaklopať a ani netuším ako som sa rýchlo zviezla k zemi. A tak ma zobrali o 8 00 a vyšla som až o 11 hodine ...viem ,že museli mať v čakárni nervy ,ale ja by som aj išla do čakárne ale doky ma nepustila pokiaľ tlak nebol v poriadku. A vtedy mi sestrička povedala ,že keď pridem nabudúce mám oznámiť ,že odpadávam.🙂 a tak mi internistka na tehu knizku hore dala poznamku ,ze mam kolapsové stavy, a brali ma vsetci hned a furt chodili sestričky sa vypytovať ako sa cítim,až mi to bolo nepríjemné....ja som neumierala ,ja by som aj počkala normálne bez reklamy .

zabka79
25. máj 2014

@eeffka odpoviem ti ja 🙂 péenku vypisuje iba obvodný lekár a gynekológ dá iba doporučenie na péenku. Lístok na peniaze dáva tak isto iba obvodný lekár, je to jeho kompetencia..... a péenku preto keď je žena na rizikovom...

eeffka
25. máj 2014

@monciky tak to pocujem 1x, moja gynekologicka ma sukromnu SROcku a vybavovala vsetko sama, aj komplet zeny vo firme co boli na PNkach pocas Tehu donasali papiere od gyndosov
penazny listok, myslis tu bielu A5ku o tom ze PN stale trva?

eeffka
25. máj 2014

@zabka79 ako som pisala( robim aj na mzdovom ) v zivote sme od tehotnej nevideli PNku od obvodaka a ze zien mame dost vo firme

monciky
25. máj 2014

@eeffka
no vidis, a ja musim ist k obvodnej🙂 ale tak raz za mesiac vylet k lekarke to neuskodi🙂 a nastastie nejsu asni obdobia chripok, v tych dnoch ked tam idem ja tam chodia vacsinou administrativny pacienti nie chori🙂

bambibam
25. máj 2014

Mne PN dala na gynde a aj pre papier na peniaze som dostala s gyndy.

zabka79
25. máj 2014

@eeffka tak potom iba gratulujem k super priebehu tehu 🙂

vejula
autor
25. máj 2014

@mia18112 ano tak teraz budme exremisti... Bud bude tehotná chodíť do ohniska nakaz, alebo musí sedieť doma. Zlata stredná cesta ti asi nič nehovorí.. No nič nevadí. Dobru noc

vejula
autor
25. máj 2014

@eeffka nie zdravá.

eeffka
25. máj 2014

@zabka79
@vejula

no ved preto nechapem , pri oboch detoch som bola cez mesiac PN, vsetko riesila gyndoska.

vejula
autor
25. máj 2014

@cmulinko nie nereagujem podraždene, akurat sa mi nepači, že vo mne chceš ty a aj ostatné vyvolať pocit akejsi viny kvôli mojej otazke. Tak ked tehotnestvo nieje choroba tak nech tehotné veselo zjazduju na lyžiach alpy, prípadne taka vysokohorská turistika po skalacch zachytene na lanach, to by tiež šlo. Potom treba zajsť nA dovolenku do nejakej exotickej destincie, odkial si môžem doniesť nových kamošov v podobe exotických chorôb. Je to tak nepochopitelné? JA nehovorím, že tehotenstvo je choroba ale netvárme sa, že počas tehotenstva neexistuju žiadne obmedzenia a netreba byť opastrnejší ako obyčajne.

vejula
autor
25. máj 2014

@eeffka nie ja hovorím o prípade, ked tehotná nieje zdravá. JA napríklad mam už týžden chytene dychacie cesty, ale nemam horučky. Ale kedže už mam zelené sople a zahnisané oči, rozmýšlam, či by nebolo dobré zajsť ku lekarke. Ale zas ma odrádza od toho fakt, že ked budem čakať medzi chorými, aby som neprišla domov ešte s niečim navyše... Vieš potom je v človeku dilema, či sa radšej liečiť doma, alebo to riešiť u doktorky. Ak tam ešte v čakarni čosi chytím zas si budem vyčítať, že som mala radšej kašlať na to. Ale zas sa bojím, ak sa mi to stále nebude zlepšovať, aby som si neuhnala niečo važne...

vejula
autor
25. máj 2014

@natalienka12 prosim povedz čoho by bolo dosť? MAš pocit, že tu potrebujem nejakého koordinatora diskusie? Nie nepotrebujem, asi sa citiš v živote dosť nedôležitá ked maš aspon takýmto spôsobom potrebu určovať druhému kedy a ako ma diskutovať. 😅 Ty ked chceš pre mna za mna v tehotenstve praktizuj aj wrestling. 😉 mne je to fuk. Tvoje dieťa, tvoja volba.

mircalla
25. máj 2014

Nepoznam take nariadenie, ze to je povinne. Okrem toho sa dnes uz dost pacientov objednava za poplatok, takze to moze urobit aj ona

katy2
25. máj 2014

@zabka79 ja som bola cele prve tehu PN - od uplneho zaciatku - a obvodaka som ani nevidela... odkial to mas, ze PN musi davat iba obvodak? vsetko mi vypisal a vybavil - aj s listkami na penazite davky kazdy mesiac - moj SUKROMNY gynekolog..... obvodak s tym nic nemal....

maznacik007
25. máj 2014

@vejula ved zavolaj zajtra lekarke ... a dohodni sa s nou ... inak tehotne mozu bioparox ... to je lokalne ATB da sa streknut do nosa aj do hrdla

nemali v skolke kde mas maleho zapal spojiviek? ono je to taka skolkarska choroba ale hrozne chytlava... a moze to potom vrazit aj do dutin ..
skus sa naparit zovreta voda a sol ...

vejula
autor
25. máj 2014

@katy2 a ty ešte stále sleduješ tuto zbytočnu diskusiu?

vejula
autor
25. máj 2014

@maznacik007 dakujem, s tym naparením to skusim. Zaavolam zajtra ak to nepovoli.