Kde robia ultrazvuk v 20. týždni v Bratislave zadarmo?
Ahojte, moj gynekolog z nejakeho dovodu nerobi ultrazvuky, na ten v 12.t. k nemu prisla do ambulancie doktorka z Ruzinovskej nemocnice, neplatilo sa nic. Avsak na standardny morfologicky UZV v 20.t ma poslal k sukromnemu, kde za to chcu 50eur. Netreba mi 3D/4D, len bezny ultrazvuk, ktory ma preplacat poistovna.
Tak som si od neho vypytala vymenny listok . Ked som volala do Ruzinovskej nem., ze sa objednam, povedali mi, ze od tohto doktora k nemu pacientky neposielaju...asi nema s nimi zmluvu alebo co.. To akoze mam jedinu moznost sa objednat v sukromnej jedine? alebo mam zavolat do poistovne? mam trvaly pobyt v ruzinove, rodit budem v ruzinovskej, moj obvodny gyn. je v ruzinove.
@shmoulinka1 piseme si dufam o tom istom - morfologicky UZV nie standardny UZV ktory mne robili na kazdej poradni, cize za tehu asi 8.
plus v 13 tyzdni prenatelny screening a tripple testy v 16 tt
Morfo uZ sa robi v 20-24tt a je to velmi podrobny 3D UZV robeny len atestovanymi lekarmi
ty chodis ku gynekologovi, ze nema uzv? to by som neriskovala. vybrala by som si ineho gynekologa. cize si v 20tt a nemas za sebou jedine vystetrenie to ta neposlal na prenatalny screening v 13tt aspon?
nechapem, ze nemas za sebou jedine vysetrenie
@shmoulinka1 V tom pripade chapem - ja som bola v tom, ze mas vsetko, co bezny gynekolog urobit a co aj vacsina robi. Urcite by som si nevybrala gynekologa, pri ktorom nemam v 20tt ziadny UZV, ved to je velka neistota. Mne dieta pozeral a meral pri kazdej poradni. prenatlany screening (NT,NB) + krv robil sam, morfo som si zaplatila. A to si z BA a mas velke moznosti vyberu.
@robin_claire no tak su rozne pripady - dve kocky tu v tomto fore pisali, ze ich dr nerobi ziaden z tych 3 utz, na predoslych stranach o tom pisu, ze i na NT v 12.-14tt sa musia objednavat mimo ich ambulancie a tiez na ten v 30tt. A ze teraz jednej babe pride urobit utz v 20tt do ambulancie jej dr. ina dr. za poplatok 15 eur.
Inak aj niektore sukromne centra to volaju morfologicky uzv bez 3D, resp. som to videla v jednom cenniku ako morfolog. uzv 2D (napr. ProCare to ma hradene poistovnou, ale len pre svojich pacientov).
U mojho rajonneho dr. je to tak, ze na prvy a treti uzv. k nemu chodi dr z ruzinovskej nemocnice a je to bez poplatku, ale na ten v 20tt posiela mamicky k sukromnikovi. Ani sestricka mi nevedela vysvetlit, preco ta dr. nepride na tento uzv v 20tt. V ruzinovskej nem. mi povedali, ze tento moj dr. s nimi nema zmluvu, takze ma na uzv v 20tt nezoberie. Pristroj na uzv samozrejme ma. Odbery krvi na genetiku atd. robi taktiez 2x za tehu.
Robi uzv len orientacny na zistenie akcie srdiecka atd. na zaciatku tehu. Inak nerobi nic, dokonca nerobi uzv ani starsim zenam, pretoze tie tiez su v cakarni, ked chodi robit uzv ta dr. z nemocnice.
A ako ale vidno z toho co pisu ine baby, vela gynekologov tieto 3 uzv nerobi vo svojej ambulancii. Inak 8 uzv sa mi zda az prilis, pokial nie je nejaky problem.. u tohto mojho su to vlastne 4 uzv (ked ratam i ten morfo u sukromnika) a potom 1 uz na poradniach v nemocnici. Pri druhom tehu mi v nemocnici robili 2, kedze sa im nieco nezdalo s vahou.
Ked mi odpisu na moju staznost z poistovne UNION a z Fakultnych nemocnic, tak to sem pre uplnost info hodim...
@shmoulinka1 Ano, nie vsetci doktori to robia. Treba na to aj kvalitny uzv. A posielaju mimo. Co ma vsak prekvapuje je, ze ta tvoj gynekolog neposlal na prenatalny screening v prvom trimestri mimo svojej ambulancie, ktory je ovela dolezitejsi ako casto falosne tripple testy. Cize v podstate si mala mat uz minimalne jeden UZV za sebou. Co sa tyka cakania - sestra chodila do nemocnice k cunderlikovi, vzdy bolo v ambulancii aj 20 ludi. Popri tom este odbehaval k urgentom atd. Cakala tam 4 hodiny uplne bezne
len FYI - dnes mi prisla odpoved na moju staznost smerovanu nemocniciam, z ich odpovede vyplyva, ze by som to mala riesit so svojim gynekologom a skor podat staznost na neho, ze si neplni, co ma (sice uzv zabezpeci, ale rovno pacientky objedna k svojim asi "znamym" do sukromneho centra za poplatok 50eur).
Cize to, ze predtym mi raz nemocnica Antolska uzv spravila na vymenny listok zadarmo, asi uz neplati (mozno vyhoveju niekomu, kto ma stastie)
Univerzitná nemocnica Bratislava ( ďalej len „UNB“ ) obdržala Vaše emailové podanie, v ktorom poukazujete na to, že nebolo vyhovené Vašej žiadosti o vykonanie UZ vyšetrenia, pričom ste boli odosielaná medzi dvoma nemocnicami UNB, avšak bezúspešne.
Oslovili ste tak Nemocnicu Ružinov ako i Nemocnicu sv. Cyrila a Metoda, kde Vám však bolo zhodne vysvetlené, že požadované vyšetrenie Vám nemôžu zabezpečiť.
Potvrdzujeme informáciu, ktorú ste obdržali v Nemocnici Ružinov ( uvedené platí i pre Nemocnicu sv. Cyrila a Metoda ), pričom zároveň dopĺňame o nasledovné vysvetlenie: základný morfologický ultrazvuk v 20.-22. týždni tehotenstva je vyšetrenie, ktoré kompletne spadá do pôsobnosti gynekológov prvého kontaktu. Títo lekári majú daný výkon zazmluvnený s príslušnou zdravotnou poisťovňou. V prípade, ak lekár – gynekológ nie je schopný svojej pacientke dané vyšetrenie zabezpečiť, je povinný dohodnúť toto vyšetrenie u iného kolegu z lekárov prvého kontaktu.
II. gynekologicko – pôrodnícka klinika Nemocnice Ružinov, taktiež I. gynekologicko – pôrodnícka klinika Nemocnice sv. Cyrila a Metoda Vami požadované vyšetrenie neposkytujú. Kliniky sú určené na poskytovanie konziliárnych vyšetrení u pacientok, ktoré prešli skríningom a mali pozitívny, resp. nejasný nález, zároveň slúžia pre potreby hospitalizovaných pacientok, pacientok privezených na centrálne prijímacie oddelenie, resp. pre inak rizikové pacientky . Kliniky naviac nie sú technicky ani kapacitne vybavené na vykonávanie bežných skríningových vyšetrení. Poskytovanie konziliárnych vyšetrení zaberá celú kapacitu kliník.
Vzhľadom na vyššie uvedené sme toho názoru, že ak dôvodom Vašej požiadavky o zrealizovanie požadovaného vyšetrenia bola skutočnosť, že Váš lekár nie je spôsobilý toto vyšetrenie uskutočniť, je jeho povinnosťou zabezpečiť Vám adekvátnu náhradu na realizáciu tohto vyšetrenia, a teda máte právo dožadovať sa od Vášho lekára, aby Vám toto vyšetrenie zabezpečil v rámci verejného zdravotného poistenia.
@shmoulinka1 no dufam, ze si to uz konecne pochopila, pretoze takto to funguje. sa cudujem, ze na toto plytvas energiou namiesto toho, aby si si nasla kvalitneho gynekologa s potrebym vybavenim a nie nejakeho zufalca, co ta ani na vysetrenia nevie poslat ked uz ich sam neni schopny urobit
podla mna dost riskujem a to si z BA, kde teda mas moznosti

@shmoulinka1 super, som rada, ze si si to vyriesila.
@robin_claire v mojom meste stoji sukromny uzv 40€, v tehotenstve sa robia 3, naozaj nie kazdy ma 120€ len tak do luftu vyhodit, este k tomu pred porodom...