Mám 21 rokov a uvažujem o interupcii
Ahojte chcem poprosiť o normálone racionálne rady nie o odsudzovanie a podobne ibažeby dotyčný bol v mojej koži a na mojom mieste :D
Tak k veci včera som zistila že som tehotna predpokladám tak 2 -3 tt ale dieťa si nemôžem dovoliť ( zlyhala antikoncepcia s 98 % učinnostou ciža som tie 2 % ) na gyn som v podelok objednaná . Mám 21 rokov a s partnerom pracu v Švajčiarsku momentálne sme nie nejak zabezpečený ani materiálne ani finančne takže dosť uvažujem o možnosti interupcii ( inijekčnou fornmou sa dá do 8 tt som si zistovala) . Neviem potrebujem radu totiž ja si nemyslím že to zvladnem kedže to je momentálne ako to je a tiež psychicky som nie pripravená asi proste neviem . Potrebujem radu :( Dakujem
Ja som mala Moniku v sedemnástich a teraz v 21 mám už štvorročnú kočku 😀 Ja rozumiem, že ti zlyhala forma antikoncepcie, teda nejdem ti tu písať "mala si si dávať pozor". Ale uvedom si, že nič nie je také ako by si človek plánoval, vždy sa niečo môže zmeniť a pokiaľ sa to týka "len" tehotenstva, ver, že to je najmenej. Ľudia sa zmierujú dennodenne s oveľa strašnejšími vecami a nemajú na výber. Viem si predstaviť ako ti je ale s istotou ti viem povedať, že keď sa rozhodneš nechať si ho, nikdy to neoľutuješ, hoci to teraz tak nevyzerá. Keď sa rozhodneš pre tú druhú voľbu možno tvoj život bude plynúť ďalej tak ako doteraz. A možno príde čas, keď nebudeš schopná odpustiť si... Boh nám dáva rôzne veci a keď sa rozhodol, že ty by si mala dostať dar byť mamou tak si ho váž 🙂 Držím palce aby všetko dopadlo dobre 🙂
to male si teba vas vybralo za rodicov.pan boh vam to male poslal ,aby vasmu zivotu dal zmysel.....je to dar od boha.nestavaj sa mu chrbtom,pretoze ani nevies akoraz mozes boha prosit aby ti dieta dal ,ked ho budes chciet.myslim si,ze malicke prislo v pravy cas.dajte mu sancu na zivot...tebe ci vam ho dali vasi rodicia.....a s pomocou rodiny to zvladnete,a uvidis aka budes vdacna za to malicke
Vsetko je ako ma byt a teda aj to dietatko prichadza z nejakeho dovodu! Nie ste zas az taki mladi (v zmysle, ze dnes je popularne hovorit, ze mate casuuuuu - osobne som mala deti po tridsiatke,ale keby som to mohla zopakovat,tak by som ich brala ovela skor).'vzdy sa to da zvladnut, je to nieco fantasticke, mate stastie, ze dieta ste takto bez problemov splodili. A na margo zazemia, my sme este styria byvali v jednoizbaku 🙂 , dieta potrebuje mamu a lasku, nie luxusne byvanie, ci znackove handry a milion hraciek, dojcenie je tiez zadarmo 🙂 drzim palce, ale hlasujem za nie 🙂 naozaj boh ci vesmir ma s nami plany, ktore treba prijat a vsetko sa urcite vyriesi, vela lasky
Ak tá spermia "odrbkala" antikoncepciu a takto sa presadila, zaslúži si, aby si si to budúce dieťa nechala. všetko prichádza z nejakého dôvodu a naozaj ak si otehotnela aj napriek antikoncepcii tak to nie je nehoda a ani náhoda, ale veľký dar, ktorý by si mala prijať a o pár rokov si spomenieš.
Skoro každá,ktorá si na teste prvýkrát uvidí dve čiarky sa roztrasie nie len od šťastia, ale aj z obáv ako to zvládne a zvládajú to 🙂 môže to byť tvoja jediná šanca na dieťa.
Poviem to možno inak. Mala som dcéru a ex ktorý mi poškodil zdravie. Našla som nový zmysel života a chuť žiť. Nemohla som 10rokov otehotnieť potom to konečne prišlo ...a spontánne som doma potratila ... je to bolesť ,vieš ,ked niečo chceš a nemôžeš dať tomu nádej a život ,vidíš ruky ,nohy telo...a nedá sa to vrátiť späť ...vtedy si uvedomíš ,že dať život niekomu je naozaj veľká vec . Nebudem ti radiť adopciu - to máloktorá žena dokáže nosiť dieťa cítiť pohyby porodiť a ...prázno. Prvú som mala v 18 roku, nemala som nič a teraz mám úspešnú mladú ženu ,na ktorú som hrdá . Nemali sme kde bývať ,čo jesť ,čo obliecť...atd a teraz ani sama neviem ako ten osud ....všetko správne načasoval. Ak zlyhala antika tak niekto ...nejaká vyššia moc chce aby si dieťa mala a milovala zo všetkým čo ti prinesie. A nezabudni boli ste dvaja ...a može sa stať ,že otaneš ako ja dvaja a časom nájdeš aj toho tretieho čo vie milovať srdcom.
@ladymia ja som porodila dcerku v 22 rokoch, v tom case som studovala, nebola som materialne vôbec zabezpecena a dokonca ju vychovavam sama a tym chcem povedat, ze moje jedine najspravnejsie rozhodnutie je mat dieta nikdy by som si svoju dcerku nedala za nic na svete napriek problémom ake mam zivot bez nej by som si nevedela predstavit a kedy som sa rozhodla vtedy inak, asi by som sa s tym uz nikdy nevysporiadala, rozhodni sa spravne je to na tebe
ja by osm bola stastna mat dieta v 20tke :P a viem ze nezdiela kopec ludi moj nazor... ale podla mna cim skor tym lepsie... lepsie nahanat sa za batolatom v 20tke ako v 40tke... lepsie riesit pubertaka v 30-40tke ako 60tke... ;) Ale to iba moj nazor.. zabezpecneny nie je nikto nikdy dost... sekera vystreli a je po zabezpeceni
Mam 19,som v 9 tt ,za ani nie 2 týždne maturujem. Potrat? Ani ma to nenapadlo... Peniažkov tiež moc nie je,ale som momentálne asi najšťastnejšou ženou na svete. Porozmýšľaj ešte nad možnými zdrav. rizikami... Držím palce. Dieťa je darom,nie problémom 😉
...to dieťa okrem teba nemá nikoho, nemá ho kto chrániť...Je úplne malinké a bezbranné. Jediné koho má, má tebe svoju MAMU (bez ohľadu na to, že ešte nie je na svete, ale už je pod tvojim srdcom). Ty si tá, ktorá ho má CHRANIT a nie uvažovať o tom, ako mu ublížiť...Ver, že keď ho porodíš a dajú ti ho do náručia, budeš tou najšťastnejšou mamou na svete a bude ťa mrzieť, že si o interupcii vôbec uvažovala.
zasa vhodna tema na modry konik 🙂
Uz si rozhodnuta, tak co tu riesis. Vycitky svedomia mat urcite nebudes, kedze ziadne nemas. Dospej.
@mata90 ja to mam uplne rovnako. uplne so vsekym aj s vekom aj so sjolou som to tak nala teraz mam 21a cakame druhe babo. a velmi s tesime ani raz som neuvazovala nad interupciou
lahko sa ti na to teraz pozera s myslienkou, ze "sak mozem ist na potrat a problem vyrieseny"...kym ma dieta formu len dvoch ciarok na teste, mozno si nedokazes naplno uvedomit, ze co by si tym sposobila... neverim, ze pokial to je dieta z lasky, ze k nemu absolutne nic necitis, lasku ani zodpovednost... nechem ti hrat na city, ale nikdy by si si interupciu neodpustila... budes si dookola predstavovat ako by mohlo vyzerat, na koho by sa podobalo...
a uprimne, nemyslim si, ze ste na tom tak zle ako popisujes. kolko zien zije s dietatom len z rodicaku a funguju... ty mas podporu svojho partnera, nemas co riesit...
@ladymia tu niektoré majú malé deti, sú na mamičkovskej vlne, niektoré sa o bábo snažia silou mocou, tak nečakaj rozumný názor.....žiadna adopcia, s tým by si sa nezmierila už vôbec, ak si sa rozhodla dieťa nie, choď na interupciu.....poznám pár takých báb a majú už teraz deti aj po interupcii a žijú normálne......samozrejme, že riziko tam je....bola som v podobnej situácii, mala som cca 4 týždne na rozmyslenie, či potrat, alebo dieťa - bola som študentka VŠ, 4 týždne som nikomu nič nepovedala a bojovala sama so sebou, nikdy som o deťoch nerozmýšľala, nikdy to nebolo v pláne v mojom živote.....rozhodla som sa pre dieťa - no bolo to jedno z najťažších rozhodnutí v mojom živote.....ako prišlo dieťa, prišla som o všetko - dovtedajší život, štúdium v zahraničí, kariéra - fuč
@mijo53 keď nepoznáš, ako môžeš súdiť....s otcom dieťaťa som bola 2 roky, nebol to kde kto, otehotnela som napriek všetkým opatreniam...áno dieťa je prekážkou v kariére, nehovorím, že žena nemôže byť úspešná....študovala som jadro a plánovala stáž vo Fr., potom siemens a jadrový program, to sa veru s bábom nijako nedalo...nesnívala som robiť v ekonomike, verejnej správe, či v obchode a sedieť niekde aj keď vo fajnovom kancli
myslite na to, že po potrate bude aj pom partnerovi. na tomto sa vzťah budovať nedá. dieťa vás, naopak, stmelí.

ach jaj to je zase téma ako veľa podobných na MK, ako som včera pri podobnej čítala: " už,aby skončili prázdniny"
resp.ak je založená na pravde tak by som chcela mať ten plat 3700€ , ale k tomu viac rozumu ako máte vy s priateľom....nechápem ženy čo sa čudujú, že keď sexujú môžu aj otehotnieť 😕 😕 naozaj prekvapivé.....