icon

Mám 22 rokov a som tehotná. Ako máme vyriešiť našu situáciu?

ingniki112
25. sep 2016

Ahojte...už patrím k väčšine z vás, k tehulkám..doktorka mi presne nepovedala, v koľkom tt som, ale je to do 10.tt. Neskutočne som sa potešila,už keď mi vyšiel pozitívny test. Lenže po počiatočnom ošiali som ostala v pomykove - lebo - čo ďalej? Mám 22 rokov, priateľ 20. Bývali sme u mojej mamy, nastali nejaké konflikty, tak sme teraz u jeho rodičov. Obidvaja sme bez roboty, on v juli maturoval a ešte si nič nenašiel, ja som skoro polroka vyradená z úradu práce. Potrebovala by som prácu aspoň, kým by som to zvládala, napriek tomu, že som stále unavená a najradšej by som celý deň bola v posteli. Potrebovala by som poradiť akým spôsobom mám ísť na hľadanie roboty, či priznať tehotenstvo alebo ho zatajiť a po nejakej dobe oznámiť zamestnávateľovi. Alebo neriešiť robotu vôbec a dať sa na pn? Lenže kto by mi platil pn, keď nie som ani na úrade? asi nikto...Akútne potrebujem poriešiť robotu a bývanie, lebo u svokrovcov to už dlho nezvládnem, ešte to pred nimi tajíme a celkovo neviem ako to zoberú. Baby poraďte mi, možno stačí počuť, že to bude všetko v pohode alebo ja neviem, ale bojím sa toho, že to proste nezvládnem :(

Strana
z2
papricka33
25. sep 2016

@mima4 mno, čo si myslím, radšej nenapíšem. Len verím, že to nejako decká dajú. 😒

jamika27
25. sep 2016

@mima4 ani ja nenapíšem radšej nič, lebo by som bola brutál zlá a ironická ...

taktiež verím, že pokiaľ to nie je vymyslené, že sa uvedomia obaja a začnú správať zodpovedne, nielen ku svojej terajšej ale aj budúcej rodine.

mima4
25. sep 2016

@papricka33
@jamika27 bodaj by kocky to dopadlo dobre

nivea777
25. sep 2016

z polovice som aj ja v takej situacii ako ona ale co uz.. prezijeme

bosoriak
25. sep 2016

@ingniki112 Zvladnut to zvladnes, dolezite je, ako sa k tomu postavite vy dvaja. V prvom rade - ak si si pracu nenasla ako slobodna mlada baba, tak ako tehotna slobodna mlada baba to budes mat 100x tazsie. Zober hocico. Lezat v posteli nemas narok, kym nemas zdravotny problem.

V druhom rade - tvoj priatel by sa mal zobudit. Urobil si dieta, dalsieho cloveka, spolu s tebou. Je jeho psia povinnost sa zobudit, dospiet za 2 hodiny a najst si pracu a to svihom. Ziadne "co ma bavi", ale "kam ma vezmu".

Boze, ved uz nie ste deti, tak sa tak zacnite spravat. Boli ste dost stari na to, aby ste sexovali bez ochrany (resp. bez SPOLAHLIVEJ ochrany) a toto su nasledky. Zacni to riesit s rodicmi, u ktorych byvate. Samostatne byvanie pravdepodobne neprichadza do uvahy, pomoc budete potrebovat. Ako tu uz bolo spomenute - zavriet usta, sklopit usi a suchat nozickami, kym si nebudete moct dovolit odist niekam sami.

A ano, bude to velmi velmi velmi tazke. A este raz velmi tazke. Zvladnut sa to da, ale musite sa zacat spravat ako dospeli vy dvaja.

mihula
25. sep 2016

neverím,že si platís sama odvody do zdravotnej poistovne,ked si pol roka nezamestnama.Skor si myslim,že to ani nevies,že to mas platit

sardinka336
25. sep 2016

Ak by si aj pracu našla tak je snad v skušobnej dobe 3 mesiace nie? Oznami tehotenstvo a pojde do péčka...Prečo nie je na ÚP?
Hladala by som si aj brigadu a priatela vykopala do prace...nech ide aj do Tesca krabice nosit. Nemate klasicky NIČ...len ,,hladny krk,, na ceste. Tazko povedat či to priznat a či nie, asi to zavisi od situácie, neviem čo by som robila. Hladaj si brigadu, hocijaku, aj zachody umyvat. Vzdy lepšie ako sediet doma a čakat na zazrak. Unavena neunavena na to mala myslieť skor, ze treba vytvorit nejake podmienky pre dieťa. Holt mozno sa to niekomu zdá ze som zlá...ale verte, ze zivot je ešte väčšia svňa.

kale13
25. sep 2016

ty si skus nast hocijaku robotu, vrat sa k mame a priatel nech ide skusit robit do zahranicia

pribinak
25. sep 2016

@sardinka336 treba zabezpečiť dieta, koruna krásy z jej hlavy nespadne ak bude záchody čistiť, aj to je praca

kvetakinderko
25. sep 2016

@sibalka21 pokial pocas skusobnej pisomne oznami tehotentvo, nemozu ju uz vyhodit. Som manazer a teraz sme to riesili, lebo sa nam baba na pohovore samozrejme nepriznala a nebolo to vidno, napriek tomu, ze uz bola asi v piatom mesiaci a uz ju nebolo mozne prepustit, kedze ju momentom pisomneho oznamenia chrani zakon. To, ze ju po navrate z materskej nebudeme za taky neuprimny pristup vitat s otvorenou narucou je uz ina vec, ale momentalne s tym nemame co urobit a PP trva.

sardinka336
25. sep 2016

@kvetakinderko hmmm....na to moj manzel zamestnavatel odkazuje, ze za taketo nefer jednanie zo strany zamestnanca jej tam pripravi take podmienky a atmosferu, ze v tej skušobnej dobe sama dobrovolne a rýchlo odide 😀 😀 😀

nivea777
25. sep 2016

@kvetakinderko podla mna ju mozu vyhodit.. skusenost z prace,kde babu prepustili v skusobnej dobe a tehotnu... pocas skusobnej doby nemusis udavat dovod preco ju prepustis... ale hadat sa nebudem.. pisem len osobnu skusenost z prace

kvetakinderko
25. sep 2016

@sardinka336 aj to je "riesenie", len u nas vo firme sa taketo postupy neuplatnuju... 🙂

pribinak
25. sep 2016

@kvetakinderko ale zamlcanie faktu, ze je tehotna je tiez porusenie zakonika prace, totiz, vela zavisi od charakteru prace, napr. ak by mala dvihat nieco tazke, alebo aj tazsie a ona vyhlasi, ze je tehotna, tak ma problem, lebo takyto fakt na pohovore zamlcala

kvetakinderko
25. sep 2016

@nivea777 zamestnavatelia urobia vselico, taka baba ma aj tak stres, takze sa zvacsa nejde ohanat pravnikmi, len vyklepana odide. Oznamenie musi byt pisomne, dolozene lekarskym potvrdenim. Pri ustnom jej v tom momente moze zamestanavatel naskriabat na papier dve vety, podpisat, dat jej to do ruky a dovi...

kvetakinderko
25. sep 2016

@pribinak ano jasne, charakter prace je dolezity. ak by isla robit nejaku administrativu napr. tak tam su tazke bremena mimo obliga, takze tam je to o tom, AKO to oznami...

pribinak
25. sep 2016

@kvetakinderko ked jej ponukali casnicku, tak predpokladam, ze ma SOU a max. maturitu

kvetakinderko
25. sep 2016

pravda je, ze aj casnicka nosi tazke, predavacka vyklada tovar, nosi krabice na dokladanie, je toho prakticky minimum, co moze teraz zacat robit, bez toho, aby sa musela "priznat"...mozno upratovat niekde...?

sardinka336
25. sep 2016

@kvetakinderko pokial písomne žena neoznamila tehotenstvo tak ju zamestnavatel vyhodit moze. A zväčša sa zmluva v prvom roku prace nedava na neurčito ze? Dava sa na ten rok a potom sa vidi čo a ako...takze dajme tomu po roku by zamestnankyni končila PZ a uz sa neobnovila a citujem ...
Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

Myslím si ze odovodniť niečo v prevadzke napr. niekde vo fabrike pri pase....asi nebude problém, pravnici velkých firiem riešia ine problémy ako nejake tehule.. 😀

pribinak
25. sep 2016

@sardinka336 ako pises, vytvorili by taky tlak, ze by aj sama odisla, ked je ona nefer, je jasne, ze aj oni budu nefer, zial

sibalka21
25. sep 2016

@nivea777
@kvetakinderko sak toto, ja som myslela ze zamestnavatel ju moze prepustit aj ked je tehotna lebo nemusi udat dovod preco ju vyhadzuje, resp. ju moze vyhodit aj za malickost... ale tak neviem, nebudem sa hadat 🙂 kazdopadne nemyslim si ze pracu najde, ked doteraz nenasla, a tehotna uz duplom :D

katarinamarkova
25. sep 2016

@ingniki112 v júli???
isto?
https://www.iedu.sk/zivotne_situacie/maturita/S...

dobre, ďalej odhliadnúc od tohto.
môj názor, berte ho ako chcete, píšem čo vidím okolo.
- zdravý chlap, čo študuje na strednej nemá problém brigádovať a zdravý chlap po strednej nemá problém do dňa mať fajn prácu, fajn platenú - keď CHCE!!!
- zdravá žena hoc aj bez vysokého IQ nemá problém si na Slovensku nájsť prácu, ak nie vo svojej dedine, či meste - len tú jednu, čo ako ponuku dostane cez úrad......tak inde mimo bydliska určite, v Europe 100%
- tehotná zdravá žena si vo svojom bydlisku nájde prácu na 70%, na Slovensku na 99,9% mimo SK na 100%.......ked CHCE!!!

ste lenivý obaja, obaja máte nereálny, detský pohlad na to ako to vo svete funguje, čo koľko stojí a ako sa vôbec pracuje.....
aspoň ty si čo ja viem popri škole brigádovala? po škole aspoň deň pracovala?
či je to fakt tak ako to blbo vyznieva zo zatiaľ prečítaného, že obaja sedíte na zadku, veď niečo z neba spadne.
budete rodičmi tak aspoň ty sa trošku zobuď.

stevvvka
26. sep 2016

@ingniki112
ako dlho ste byvali u vasej mamy?
to akoze este pocas priatelovej strednej, ak tomu dobre rozumiem?
nuz, tam bude problem vo vychove zo strany tvojich i jeho rodicov...
a po skole si co vlastne robila?

je neskoro davat rady, co si mala robit...
ono je sice pekne, ze chces radu, co teraz.. ale teraz uz velmi na vyber nemas.

1 - priatel musi zobrat PRVU robotu, ktoru si najde ...a popri nej hladat inu, lepsiu ponuku - nie taku pracu, aka sa mu paci, ale ktora bude prospesna pre vsetkych troch
2 - tehotenstvo oznamovat teoreticky nemusis, ale povacsine je skusobna doba tri mesiace a pocas toho pravdepodobne zistia, ze tehotna si - vyhodit ta mozu tak ci tak
- odporucam skor brigady...alebo si privyrabaj, ako sa da, doucovanie, opatrovanie deti, otvor noviny a pozeraj inzeraty, kde co maju volne, za zavolanie nic nedas
3 - "drzat hubu a krok" - tvoji a priatelovi rodicia nebudu nadseni, ale budes potrebovat ich pomoc, treba si trosku sypat popol na hlavu, priznat chybu a byt vdacna, ze mas strechu nad hlavou.

z tvojho prispevku citim otazku - ako mam odrbat stat a socialku, aby mi niekto nieco platil, kym budem doma lezat?
no, opytaj sa skor tmavsich spoluobcanov.

kazdopadne zelam vela stastia. a zdravia, vsetkym trom.

lenkamaxim
26. sep 2016

Ja suhlasim s @stevvvka - velmi dobre si to zhrnula.. Hlavne ten presposledny odstavec,co citis z prispevku autorky,ja mam presne ten isty dojem..
Kazdopadne tiez drzim palce,uz kvoli babatku,@ingniki112 snazte sa zo vsetkych sil,hlavne sa nelutujte a zacnite konat!

luciola
26. sep 2016

@ingniki112 všetko zvladneš neboj sa všetko bude dobre podla mna sa vaši aj svokrovci budu tešiť na male. skus si najsť niaku nie fizicku pracu . Tehotenstvo priznavať nemusiš nikde nie je napisane že to musi zamestnavatel vedieť poznam baby čo to na nich vidieť nebolo a dokonca robili cele tehotenstvo je to na tebe na tvojom aj zdravi aj ako sa citiš. Hlavne nepanikar byvanie si porieš skus sa porozpravať s vašimi alebo svokrovcami najdite kompromis aby ti aj potom mohli pomocť ked sa male narodi. A tvoj chlap nech na nič nečaka a najde si pracu hned prvu čo vidi aj upratovača lebo peniažky budete potrebovať a potom si može hladať aj inu ked už bude mať niečo. a niaky prijem pravidelny.

salfusco
26. sep 2016

kks,nesexujte bez ochrany,ked nie ste financne sposobilí postarať sa o dieťa !

tomiholula
26. sep 2016

@ingniki112 no dievča teba zrejme nezamestnajú takže by som radila aspoň brigády pokým budeš vládať, nech troška prispeješ do rozpočtu.. a chalan nech vezme akúkoľvek robotu, nech nie je prieberčivý a popritom si môže hľadať lepšiu prácu, a hádam časom nájde. a hlavne potom kupovať kondómy a myslieť na ochranu ..

vuvi
26. sep 2016

Ahoj..skusenost z mojho zivota,ako sa da riesit situácia. Ked som zistila,ze som tehu,mala som tyzden pred statnicami,23 rokov,dva mesiace do skúšok z autoskoly,bez penazi a skusenosti.priatel pracoval cele dni manualne a ver,ze vhodne zaplatene to nemal. Sadli sme si a porozpravali sa,ako budeme fungovat dalej. Ja som sa zaregistrovala v agenture,pracovala cele leto v obchode,cely den na nohach,dvihala som tazke vrecia,bola som nenormalne unavena a robota tiez nebola adekvátne zaplatena. Priatel sa rozhodol situáciu riesit zmenou zamestnania,je sice cele dni v robote,ale ma za to zaplatene. Na autoskolu som si zarobila z brigády,na brigadu som chodila,dokym som mohla,cca do konca 4.mesiaca,potom som si vybavila absolventsku prax cez urad prace,informovala som sa o vsetkych možnostiach,ktore mi stat ponuka,a ver,ze stat ziadne moznosti pre mladych neponuka,cize ak by som sa rozhodla byt doma,som doma zadarmo a este si aj zdravotku musim platit...preto som zvolila aspon tu absolventsku... Stihli sme skromnu svadbu,byvat spolu zatial nebývame,lebo si momentálne riesime bývanie na chate,kedze u rodicov sa ostat nedá,aspon zatial. Bud rada,ze mate kde bývať,vasou povinnosťou je nájsť si akúkoľvek robotu,si na zaciatku tehu,este mas dosť sil,vylihovat budes mat cas posledné mesiace... Hadam si necakala,ze ta tu bude niekto lutovat...bež do agentúry,registruj sa,priatel nech si nájde robotu a zacnite sa spravat na svoj vek...

ingniki112
autor
9. apr 2017

ďakujem vám všetkým za to, že dokážete len súdiť a kritizovať človeka, ktorému by stačilo počuť pár vľúdnych slov,keď mu je ťažko..bolo mi smutno z toho, ako mňa aj priateľa súdite,keď o nás s prepáčením ho*no viete-ale moja chyba, že som tu hľadala pochopenie..nemala som silu ani nijako reagovať na vaše "dobre mienené rady"..takže ozaj ďakujem tým, ktoré napísali podobnú skúsenosť alebo sa k tomu postavili bez odsudzovania..vzala som si z vašich reakcií ponaučenie a nikdy,ale nikdy nebudem reagovať takým štýlom ako vy, lebo nikdy neviem v akej situácii je daný človek a nemienim mu mojím mudrovaním ešte priťažiť..toľko odomňa, prajem vám, aby ste v ťažkých chvílach mali pri sebe ľudí, na ktorých sa môžete obrátiť a o ktorých viete, že vás podržia 🙂

Strana
z2