icon

Môže mi 4D ultrazvuk urobiť aj lekár, ku ktorému nepatrím?

majca1581
14. apr 2013

ahojte :D ja by som sa chcela opytat že či sa da 4 D spravit aj mimo mojho lekara , kedze on ho nema ??a este sa chcem opytat že kolko ultrazvukov je povolenych cez graviditu ??? :D som v 17 t. a mala som dva :D dakujem

yuriko
14. apr 2013

A kde ti budú robiť morfologický ultrazvuk? To sa robí v 20tt a robia sa tam rôzne merania - obvod hlavičky, hrudníka, dĺžka stehennej kosti, doktor vie pozrieť prietok krvi cez srdce, pozrieť miechu a či nie sú rázštepy. Ja som z TN a mňa moja doktorka poslala inému doktorovi, ktorý mi toto všetko pozrel a 24tt som tam išla si dať za 15€ nechať urobiť nejaké fotky a videá malého.

majca1581
autor
14. apr 2013

@yuriko ja som z levoce a tak doktor by ma mohol polsat do spisskej novej vsi ...lenze to mu asi musim spomenut ze tamm chcem ist ???

yuriko
14. apr 2013

@majca1581 Myslím, že tvoj doktor vie o tom, že sa v 20tt robí morfologické vyšetrenie. Pokiaľ on nemá také zariadenie, tak ťa určite pošle tam, kde ho majú. Ešte máš dosť času sa ho na to spýtať, keďže si v 17tt. Pokiaľ ti to nespomenie, tak sa na to opýtaj. Prepláca to poisťovňa, ja som za morfologické vyšetrenie v 20tt neplatila nič.

soldi
14. apr 2013

@yuriko ale sono v 20tt sa nerobi 4D ale 2D 😉

@majca1581 ako bolo pisane, v 20tt je povinne morfologicke sono, na ktore musi mat doktor certifikat. pokial ho nema, tak Ta urcite niekam posle. ale to nie je 4D, ale 2D.
pokial chces ist na 4D a mat pekne fotky a videa mozes ist hocikam a Tvoj doktor o tom vobec nemusi vediet, kedze z medicinskeho hladiska to nema ziaden vyznam 🙂

ultrazvukov pocas tehotenstva mozes mat hocikolko, nie je to ziadno obmedzene

majca1581
autor
14. apr 2013

@soldi no hej ako idem na kontrolu v 20t. a idem na" normalny "ultrazvuk k svojmu lekarovi ...ale podla mna ma neposle na iny lebo naco ked platim jemu za ultrazvuk ...a teraz v 20 t. to bude moj 3-ti ultrazvuk od 9. tyzdna kedy bol posledna a 5.t bol prvy ...to nie je nejako vela tych ultrazvukov ??? lebo predsa je to ožarovanie a nerobi top dobre nikomu vo velkom mnozstve

soldi
14. apr 2013

@majca1581 tak mozno Tvoj doktor ma ten certifikat, ak Ti ten ultrazvuk urobi. naco by Ta posielal v tom pripade inde? 🙂
a jemu si uz nieco za ultrazvuk platila?

moj gyn patri medzi top odbornikov na sr a robi mi 2d aj 4d sono na kazdej prehliadke. nebolo dokazane, ze by ultrazvuk mal negativny vplyv na dieta.
pri starsich strojoch, ktore vyzarovali teplo to mohlo dietatu mierne vadit, ale v sucasnosti urcite nie.

teoreticky by mohlo dietatu vadit dlhe sono, ale kratka kontrola raz za mesiac urcite nie 🙂

majca1581
autor
14. apr 2013

tak pretože viem že ho nemá kedze chodi k nemu aj moja kamoska a ona je uz v 7.mesiaci a este na take cosi nebola ...
no a ja som mu este neplatila ale u poistovne mam preplatene 3 ultrazvuky a ostatne si budem doplacat tak mi to povedal aj moj lekar....a este k tomu že mas super lekara to kde sa da zistit ktorí lekari su v top rebricku na SVK ??? lebo tento je moj druhy ako neviem aky je ale kamosky vravia ze fajn tak som k nemu prestupila a bola som hotova že ma pozera vnutornym ultrazvukom co som dovtedy nevedela ani ze take cosi existuje kedze moj predchadzajúci lekar mi to nikdy nerobil ani nevravel ze take cosi je a pritom som mala problemy s cystami ....a ked mi bolo velmi zle nemala som uz chut ist k mojmu lekarovi byvalemu tak vzala som kartu asi 3 dni pred koncom mesiaca a sla som k terajsiemu a tam som sa zaroven dozvedela že za nasledok mojéj bolesti je tehotenstvo a ktovie kedy by som sa to dozvedela u byvaleho doktora .... :D tak zato by som chcela vediet že co a ako su za vystrenia na tom 4d ci 2d ako som napisla.... 🙂

majca1581
autor
14. apr 2013

@soldi tak pretože viem že ho nemá kedze chodi k nemu aj moja kamoska a ona je uz v 7.mesiaci a este na take cosi nebola ...
no a ja som mu este neplatila ale u poistovne mam preplatene 3 ultrazvuky a ostatne si budem doplacat tak mi to povedal aj moj lekar....a este k tomu že mas super lekara to kde sa da zistit ktorí lekari su v top rebricku na SVK ??? lebo tento je moj druhy ako neviem aky je ale kamosky vravia ze fajn tak som k nemu prestupila a bola som hotova že ma pozera vnutornym ultrazvukom co som dovtedy nevedela ani ze take cosi existuje kedze moj predchadzajúci lekar mi to nikdy nerobil ani nevravel ze take cosi je a pritom som mala problemy s cystami ....a ked mi bolo velmi zle nemala som uz chut ist k mojmu lekarovi byvalemu tak vzala som kartu asi 3 dni pred koncom mesiaca a sla som k terajsiemu a tam som sa zaroven dozvedela že za nasledok mojéj bolesti je tehotenstvo a ktovie kedy by som sa to dozvedela u byvaleho doktora .... :D tak zato by som chcela vediet že co a ako su za vystrenia na tom 4d ci 2d ako som napisla..

soldi
14. apr 2013

@majca1581 Tvoja kamoska je v siedmom mesiaci a nerobil jej sono v 20tt vrodene vyvojove vady? ani sono v 30tt kvoli polohe plodu a vyzive, atd...?
ano, poistovna mu preplaca 3 ultrazvuky v tehotenstve, jeden na zaciatku na potvrdenie tehotenstva, a potom jeden v 20tt a posledny v 30tt. ani za jeden z tychto dvoch poslednych by si nemala platit.

2D sono je klasicke ciernobiele.
4D je vlastne prenos v realnom case a v 3D rozmere. to ale bezny gynekolog nerobi.

tu je zoznam povinnych vysetreni zo zakona:

majca1581
autor
14. apr 2013

@soldi nie nie tak tieto vysetrenia jej robil tak ale len 2D neviem ci je v tom nejaky rozdiel asi ani nie....no a ak ti na nieco pridu ze je zle co s tym dokazu spravit ?? pravdepodobne asi uz nic len ti daju vedieť že to bude zle

soldi
14. apr 2013

@majca1581 vsetky vysetrenia sa robia len 2D. ako som pisala vyssie, 4D je len frajerinka, z diagnostickeho hladiska lepsie ukaze 2D sono.
a nie je pravda, ze s tym nedokazu nic spravit.
napr. ak odhalia vyvojovu vadu na srdiecku, tak budu pripraveni a rodit budes na specializovanej klinike, kde bude babatko od zaciatku v rukach skusenych neonatalogov. to byva najcastejsi pripad.

yuriko
14. apr 2013

@soldi tak mne robil doktor sono 3D/4D, prepínal aj na 2D. No kto má akú technológiu...

soldi
14. apr 2013

@yuriko ano, moze to robit aj tak, ked ma. ale 4d nie je potrebne na diagnostiku 🙂

yuriko
14. apr 2013

@soldi áno, to je pravda. Všetky merania prevádzal v 2D.