Môžem jesť pasterizované výrobky počas tehotenstva?

verbe
23. jún 2015

Baby, ako je to s pasterizáciou mliečnych výrobkov? Napríklad keď mám tvaroh, ktorý je domáci a teda neviem či pasterizovaný (kupovaný od známych mojich známych, tak som sa nevypytovala viac), môžem ho jesť ak ho dám do koláča, ktorý upečiem? Alebo keď použijem iný nepasterizovaný výrobok a uvarím ho, vadí to aj tak? Alebo syr typu Niva, nemôže sa jesť, ani keď prejde pečením?
Ďakujem. Nemám v tom jasno.

pribinak
23. jún 2015

Pasterizovane ano, obavy su u nepasterizovanych. Ale ak nepasterizovany tvaroch upecies, tak uz je ako keby skoro pasterizovany

orlik4
23. jún 2015

Ale u nivy nejde o pasterizáciu, ale o to, že ide o plesňový syr, a pokiaľ viem, plesne sa pečením nezbavíš. Ja som počas tehotenstva jedla všetko okrem arašidov (silný alergén) a plesňových syrov. Pravdaže ešte mínus alkohol... Ale keď si dáš aj tak sem tam plesňový syr, tak by sa podľa mňa nemalo nič stať. Len treba s mierou. Sem tam kúsok, a nie rovno vyprážaný encián... Ale k pasterizácii sa neviem vyjadriť

bonaqa2013
23. jún 2015

Môžeš jesť všetko čo je určené na jedlo pre ľudí. Tehu nie je žiadna choroba.....

maminecka2
23. jún 2015

Ahoj , u nivy nejde o plesne, ale možnú kontamináciu listériou, takže upečená bude v pohode. Tak isto ostatné výrobky keď ich tepelne spracuješ. Alergény môžeš normálne jesť, samozrejme pokiaľ nie si na niečo konkrétne alergická. A pozor pri spracovávaní potravín, napríklad nepoužívať rovnaký nôž na krájanie niečoho rizikového a potom niečoho čo ideš priamo bez úpravy jesť. Ešte suši a iné surové ryby a mäso, vajcia, sú rizikové.
A pasterizované znamená zbavené choroboplodných zárodkov, od drobných predajcov to býva práveže nepasterizované, tam pozor. Ja napr. zbožňujem ovčí syr zo salaša, tak na to som mohla zabudnúť.

evittam
23. jún 2015

@verbe Ja neviem, čo furt riešiš a aj ostatné kočky - presne ako píše @bonaqa2013, tehu nie je choroba! Mám dve deti a nikdy som neriešila podobné sprostosti ako čo môžem a čo nemôžem jesť, ak som dostala na niečo chuť tak som to zjedla.Okrem iného tak robím či som alebo nie som tehotná. Už sa konečne spamätajte a neblbnite - zbytočne sa zaťažujete sprostosťami. 😉 🙂

seahorse27
23. jún 2015

Pasterizovane mliecne vyrobky mozes vsetky a nepasterizovane tiez, ak su tepelne upravene, teda aj ten domaci tvaroh. Plesnove syry sa vo vseobecnosti neodporucaju, ale ak su napr. v omacke, tak v pohode. .

maminecka2
23. jún 2015

@evittam pri našich pochybných výrobcoch, ďalej obchodných reťazcoch a ich skladovacích móresoch by som si naozaj rozmyslela čo ako tehotná do úst vložím. Tá listerióza môže byť dosť veľký problém. No a malí výrobcovia? Možno česť výnimkám. Min. rok sme na vlastné oči videli ako zásobujú taký ten automat na mliečne výrobky- v najväčšom teple doviezol chlapík v obyčajnom osobnom aute bez chladenia (!) debničku výrobkov, cestou niečo z toho vytrepal na zem, zodvihol, vložil do bedne a pekne-krásne to naládovať celé do automatu. Predtým som tam kupovala (chcela som ich podporiť), aj som sa divila prečo maslo po pár dňoch divne páchne, som myslela že nejaká moja chyba, ale už mi je to jasné.... Takže už ani ako netehotná ďakujem neprosím.
Ty máš zrejme aj šťastie na to, na čo máš chuť. Ak by to bolo každý druhý deň suši, tatarák, vajíčko na mäkko, a pod. možno by si mala inú skúsenosť. Ja by som sa za polosurovým vajcom v tehu šla pozabíjať, ale toto sebe ani malému neurobím.

evittam
23. jún 2015

@maminecka2 V automatoch teda urcite nekupujem a vajcia mam svoje-teda od vlastnych sliepok uz cca 4-5 rokov. A tatarak mam velmi rada ale len z overeneho zdroja😉. A u nas ani automat na mliecne vyrobky nemame,iba na mlieko.

monika8737
23. jún 2015

mne gynekolog povedal, ze mozem jest vsetko. jedla som aj nivu, aj bryndzu, aj ovcie syry. bez bryndze by som neprezila 9 mesiacov.... u pasterizovaných vyrobkoch nemas co riesit a nepasterizovane, pre pokoj v dusi, prevar alebo upec a je to 😉

verbe
autor
23. jún 2015

@evittam tak to si mala možno aj šťastie, že ti nič nebolo. Ale tak nevytiahla som si tie informácie z päty, čítala som o tehotenstve knižky, tak ja neviem, možno si tam len o tých potenciálnych nebezpečenstvách v potravinách vymýšľajú.

verbe
autor
23. jún 2015

@monika8737 to som sa aj pýtala, či stačí uvariť, upiecť 🙂

evittam
23. jún 2015

@verbe Potencionalne by si ani von na cestu nemala ist-môze ta potencionalne zrazit napr.auto. Pozri,chcela som tym povedat,ze niektore zeny si zbytocne komplikuju zivot. A ze by som mala stastie stale? Tak to je super.😉

michaela1711
23. jún 2015

My sme si kúpili nepasterizované syri kozí a ovčí a jedla som ho teras v tehotenstve nie vo veľkých množstvách a nič sa nedialo ja si myslím že nepasterizovaný syr občas nezaškodí myslím že je to občas možno aj zdravé. Ale pasterizované jem normálne okrem plesňových syrov.

andreablabla
23. jún 2015

Ja som mala z ovcieho syra z dakeho salasa styri dni uporne hnacky.....potom to chvalabohu preslo,ale nebolo mi vsetko jedno.....bola som v piatom mesiaci. Odvtedy si davam pozor,co jem.....

maminecka2
23. jún 2015

@evittam No veď hovorím, máš super šťastie 🙂 To my žijúci v Blave... 😖 No čo už

maminecka2
23. jún 2015

Dievčatá, samozrejme každý ako myslí, ale ja by som to neriskovala. Tak ťažko sa v tejto dobe dopracovávame k tehotenstvu, niekedy je tak ťažké zdarne vynosiť zdravé bábo bez veľkých ťažkostí (žiaľ som si svoje odtrpela), tak mi možno príde takéto počínanie ako riskantné. Aj prilbu na bicykel si radšej dám (nielen ďeťom), aj sa v aute pripútam, aj syna držím za ruku cez prechod aj keď by sa mohol iba chytiť kočíka,... tak čo, príliš si to komplikujem? Neviem.

moncicatko
23. jún 2015

Nepasterizovane prevar alebo upec a zvysne mozes jest normalne,ako netehotna. Nejedz iba to,na co mas alergie. A potom uz plati iba zasada - vsetko s mierou (kvoli zbytocnym kilam) 🙂 😀

michaela1711
24. jún 2015

@maminecka2 To je ináč pravda že nie každý má to šťastie mať bábo alebo zdravie no ja si to tiež uvedomujem a veľmi si to vážim. Človek keď nemá problém tak si to ani neuvedomí ale je to tak.

evittam
24. jún 2015

@maminecka2 Tak ja tiez nebyvam niekde na lazoch,😉. A neverim,ze sa v BA nedaju kupit kvalitne domace potraviny. Co sa tyka tej prilby,priputavania a ruky cez prechod,tak to robime myslim vsetci😉. Ja som le nikdy nerozmyslala a ani som sa nad tym nepozastavila ci môzem v tehu zjest Nivu a podobne,mozno aj preto,ze moje tehu bolo sice planovane ale bez problemov. Treba si to uzivat a nie stresovat...
@andreablabla Tie hnacky by ai mala aj ako netehu,asi tvoj organizmus nena take jedlo zvyknuty.😉

maminecka2
24. jún 2015

@evittam Joj, no da sa kupit vsetko (a aj keby som sa uz teda trepala po celej Blave MHD s dvoma nie velmi spolupracujúcimi malými detmi), ale ja jednoducho uz nikomu kto podniká velmi neverím. Každý len hrabe pre seba za cenu kvality, často aj zdravia, žiaľ. Niekde na dedine, keď poznáš suseda, to je iné, ale takto? Aj na trhovisku predávajú mnohí zeleninu z veľkoskladov. Jedine u babičiek si kúpim, aj ich podporím rada. Veď keď niekto predáva na trhu banány, kivi, mango? 😀
No a naozaj Ti Nivu (a iné plesnivé syry, nech nekrivdím) nechcem znechutiť, ja ju tiež ľúbim, ale poznám aj prípady listeriózy (nie z Nivy, ale bola v nádobke na mydlo v nemocnici!!), viem aké to môže byť vážne a ak by som aspoň jednu budúcu maminu týmto presvedčila, nech si to zváži, tak budem rada. Mňa teda gynekologička vyslovene pred Nivou, sušenými hubami (aflatoxíny), surovými- vajcami, mäsom, rybami vystríhala. A na 9 mesiacov som sa toho vzdala a prežila som. A teda pri mojich nevoľnostiach som aj rada, lebo to som si vyberala jedlo také, ktoré sa potom dobre vracia 😝 (taký špenát, melón alebo mak, hrôza 😲) To ešte len bolo zložité.

andreablabla
24. jún 2015

@maminecka2 hahaha som sa schuti zasmiala 🙂

any_soj
2. jan 2020

@evittam nie, tehotenstvo nie je choroba. Ale listerioza prenasana nepasterizovanym mliekom a vyrobkami z neho choroba je, a jej zakernostou je, ze nenapadne matku, ale priamo dieta.

evittam
2. jan 2020

@any_soj Iste ja viem. Vdaka za pre mna zbytočnú informáciu. Diskusia stara par rokov.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre