icon

Môžem užívať paralen v 1. trimestri?

jesi25
15. sep 2013

Ahojte babenky som v 3.mesiaci tehotenstva a lezie na mna asi chripka,mozem si dat paralen?Alebo mate skusenosti s niecim inym?Dakujem za rady🙂

Strana
z2
bosoriak
15. sep 2013

@jesi25 Paralen sa moze. Ale ak na teba lezie chripka, daj si radsej teply caj, celaskon, teplu sprchu a postel 🙂

stastenka42
15. sep 2013

Ano mozes,aj ja som ho brala..

jesi25
autor
15. sep 2013

@stastenka42 dakujem,pozeram,ze mame skoro rovnaky termin,ja som v 9.tyzdni:-)

daniela1992
15. sep 2013

Aj ja som v 9tt a na začiatku ma tiež potrapili horučky 2 dni , dala som si tiež paralen vraj to neuškodí , potvrdili mi to viacerí lekári 🙂

m_ij_ka
15. sep 2013

áno môžeš , ja som ho tiež brala , trápili ma zuby 🙂

matozazzo
15. sep 2013

Ak sa bojis, tak si daj polku paralenu a po 4 hodinach dalsiu, ale inak mozes cely... Hlavne aby si neprekrocila max.dennu davku. A radsej obycajny paralen (paracetamol) + teply cajik a vylezat. Zvysit prijem tekutin, vitaminov a probiotika.

nelly004
15. sep 2013

Ja trpím migrénami, užívala som silné lieky ale teraz čakáme babatko, som v 10 týždni tehotenstva a neurologička mi povedala, že v prvom trimestri nič a potom už od druhého trimestra si môžem dať paralen - ale len čistý paralen, žiaden panadol a podobné.

jul11
15. sep 2013

@nelly004 tiez som migrenik,bola som pred otehotnenim u neurologa a doktorky farmacie,ktora pracuje v nemocnici a mi robila prieskum v zahranicnej literature,tak mozu sa tabletky na zaklade paracetamolu,teda paralen ale aj panadol aj ultra a extra.ale zacinala by som s paralenom a keby ten nic,tak panadol.uzila som v tehotenstve ten najsilnejsi panadol,lebo som uz 4dni chodila s migrenou a zabral a babo je ok.

nelly004
15. sep 2013

@jul11 jasné, ja si tiež myslím, že pre babo je asi aj horšie, keď mamina trpí. Ja som len reprodukovala to, čo mi povedala moja lekárka. Dúfam, že v neskorších štádiach to bude už lepšie, lebo vraj by v tehotenstve mali migrény ustupiť..tak som sama zvedavá..ale bojujem s nimi od 13.tich rokov :(

mum111
15. sep 2013

@jesi25 mas horucku? Lebo ak nie tak daj na rady @bosoriak

mum111
Autor odpoveď zmazal
jesi25
autor
15. sep 2013

@mum111 horucku nemam,ja nemavam horucky vobec,ale nevladzem sa z postele ani pohnut,v lekarni mi neodporucili ziadne lieky,tak si davam homeopatika kazde 2 hodiny a caj s medom a citronom.

jul11
15. sep 2013

@nelly004 ahoj,tak drzim palce,mne sa to v tehotenstve upravilo z 3-4 zachvatov mesacne na 1-2 za mesiac az dva a su ovela slabsie,skor len taka bolest,zaberie paralen s to som predtym skusala rozne silne tabletky a cipky od neurologa.je to velmi individualne,kamoske sa to v tehotenstve a po nom vobec nezlepsilo☹

tatko_bebe
16. sep 2013

@mum111 mas taky vazny stav ze ho potrebujes? ja by som ho neuzival a mas to aj v letaku ze v prvom trimestri nie

mum111
16. sep 2013

@tatko_bebe dik, ja nepotrebujem, chcela som aby to tu napisal profik. Ako bolo vyssie pisane lekari ho odporucaju

tatko_bebe
16. sep 2013

@mum111 neviem kt. lekar Ti odporuca brat paracetamol v prvom trimestri..pretoze je to blbost. Vseobecne sa odporuca nebrat v prvom trimestri vobec nic, len lieky na kt je rodicka nastavena a hrozilo by jej vazne zdravotne riziko avsak nesmie presiahnut riziko poskodenia babetka.

A paracetamol sa vyslovene neodporuca, je to aj v pribalovom letaku a kazdy-dufam ze kazdy (aj ked dnes uz clovek nikdy nevie) lekarnik v lekarni by Ta mal na to upozornit ze nie. 😉

jesi25
autor
16. sep 2013

@tatko_bebe tak mam hnisavu anginu a z krvi mi zistili zapal,dostala som penicilin:-/
@mum111

zdenka264
16. sep 2013

@jesi25 ahoj,neboj,je vela zien,ktore brali v tehu penicilin

doska
16. sep 2013

obycajny paralen...ja mam skusenosti s bioparox-ze lokalne antibiotikum a brala som aj nieco ine len teraz uz nepamatam co to bolo...ak je to napr len hrdlo tak bylinne sirupy su fajn, napr stopkasel-aj ked je dost zly na chut, ked trosku pokloktas tak super ucinok, ale inak obycajny paralen 500, nie tie speci, je ok....skore uzdravenie !!!

jesi25
autor
16. sep 2013

@zdenka264 aj lekarka mi to vravela,len citam aj dobre aj zle ohlasy,tak mam obavy☹

doska
16. sep 2013

@jesi25 jaj ale to som nebola v prvom trimestri...ten antib a par...ale bylinkove to istia, to maju aj napisane ze mozu tehotne a aj deti...

jesi25
autor
16. sep 2013

@doska no uz som napisala vyssie mam hnisavu anginu a zapal dostala som penicilin:-/

doska
16. sep 2013

@jesi25 myslim ze som niekde citala ze penicilin sa moze, ja som na to alergicka mne dali nieco ine....ak ti to predpisala lekar tak hadam nie je "tutu" a budete obaja ok, aj ty aj miminko...

jesi25
autor
16. sep 2013

@doska dakujem🙂,tak nelieceny zapal by mohol byt nebezpecnejsi:-/

hamca
16. sep 2013

@jesi25 ja som brala v prvom trimestri antibiotika (ale nie penicilin) a aj paralen, to som este nevedela, ze som tehotna. Povedala som to gynekologovi a ten ma poslal na farmakologiu, kde doktorka porovnavala, ako mohli antibiotika a paralen ovplyvnit vyvoj plodu(ci sa dane organy vyvijali v tom obdobi, ked som to brala). Takze urcite to povedz svojmu dokimu.
A mimichodom, na farmakologii mi doktorka povedala, ze paralen v prvom trimestri urcite nie. Potom uz ano, tusim max 2 tabletky denne.
Drzim palce, ale neboj, urcite to vsetko dobre dopadne, tak ako u mna.

jesi25
autor
16. sep 2013

@hamca a v ktorom si bola tyzdni pocas uzivania liekov?Volala som aj svojmu gyn.,povedal,ze mozem uzivat,zas neviem si predstavit,ze by neliecili nicim,kedze mi nasli aj zapal:-/

mum111
16. sep 2013

@jesi25 prajem skore uzdravenie

hamca
16. sep 2013

@jesi25 ja som bola v 5 tyzdni. Samozrejme, zabudla dom napisat, ze urcite je prvorade zdravie matky. Neliecena choroba by mohla viacej uskodit babatku. Ja som len chcela poznamenat, aby o tom urcite vedel tvoj doki. Ale ak to aj on odobril, tak mozes byt uplne pokojna.

tatko_bebe
16. sep 2013

@jesi25 penicilin sa povazuje sa relativne bezpecny a ked mas fakt horucku tak je dobre sa normalne chladit fyzikalne-studena sprcha alebo obklady. Vsak si dostala penicilin od lekara a ten Ta urcite instruoval com by si mala robit.
Paralen nema protizapalove ucinky ale len antipyreticke-proti teplote.. paracetamol posobi teratogenne sa mi zda-poskodzuje plod resp moze poskodit.
Ked mas teploty do 38 tak je to v pohode a staci Ti aj sa len chladit. Ak by si mala dlhsie nad 38 tak by som nad tym paralenom kratkodobo uvazoval.
A Bioparox je super ale posobi len lokalne ale hlavne Ti vobec nemusi zabrat. Kup si Imunoglukan tbl. to by Ti uskodit nemalo-urcite mensie riziko ako paralen a hlavne by Ti to malo pomoct v imunitnej odpovedi.

Pi vela tekutin a nevesaj hlavu v pohode sa to da zvladnut, hlavne musis byt psychicky v pohode

jesi25
autor
17. sep 2013

@tatko_bebe dakujem za radu a povzbudenie😉

Strana
z2