Môžem v 23. týždni letieť lietadlom?

diana20
27. apr 2015

Baby neviete niektorá ako to je s lietaním v tehotenstve? Štvrtého júna mám kúpenú letenku, budem vtedy v 23. týždni, ale neviem či môžem ešte vtedy kľudne lietadlom ísť..

rakywanda
27. apr 2015

treba sa spýtať vlastného gynekológa, ten predsa pozná tvoj zdravotný stav najlepšie

bets
27. apr 2015

Ja som sa teraz vrátila v 21 tt. Do 26 tt v pohode aj s komerčným poistením liečebných nákladov, potom už nepoistia na problémy v súvislosti s tehotenstvom. Letecké spoločnosti tiež v pohode do 26 tt, ak neskôr treba pozrieť podmienky konkrétnej let.spol. Let bol úplne v pohode, žiadne problémy, ale mám zatial bezproblémové tehotenstvo a lekár nemal nič proti nášmu výletu.

darina1952
27. apr 2015

@diana20 Ahoj, pokiaľ sa cítiš OK tak nie je dôvod aby si lietadlom neletela. Odporúčam ti nájsť si na internete tlačivo v ANJ na ktorom ti gynekológ potvrdí že si schopná letu, pretože to môžu pri odbavovaní cestujúcich požadovať od teba. Ja som letela v 26gtt a to bol let cca 10hodín s prestupom. Potvrdenie som si stiahla tuším zo stránky Fly Emirates.
A ešte si poriadne preštuduj prepravné podmienky leteckej spoločnosti s ktorou poletíš, aj ony totiž majú stanovené, že tehotnú ženu prepravia len do určitého gtt napr. do 27gtt a nad tento týždeň majú právo tehotnú ženu odmietnuť prepraviť. To nie že by ťa neprepravili, ale majú na to právo...
Taktiež ti odporúčam dať sa poistiť do zahraničia - cestovné poistenie pre tehotnú bolo v čase môjho letu najlepšie v Európskej poisťovni - samozrejme mimo poistenia sú povinné prehliadky a prípadný pôrod, ale táto poisťovňa mala možnosť poistiť tehotnú do najvyššieho týždňa oproti iným poisťovniam.
Inak let som znášala v pohode aj tam aj späť - leteli sme v noci, takže som si aj pospala 😉

yanni
27. apr 2015

@diana20 kludne mozes letiet ak nemas nejake problemy.
Mne to taha uz na 30tt a lietam toto tehu o dusu. Tiez letim buduci tyzden 7 hodin. Minuly tyzden som tiez letela, sice len hodinovy let ale v jeden den ta a naspät.
Toto tehu mam za sebou 2 4,5 hodinove, 4 7 hodinove lety a nespocetne mnozstvo kratky hodinovych letov a tento 7 hodinovy budici tyzdne a o ca. 4 tyzdne spät budu dva posledne.
Ja lietam ale Business Class, cize väcsi komfort a tie dlhsie lety v noci, kedy sa aj fajne vyspim.
A nie, nie som ani letuska ani nerobim v letectve, ak by si niekto myslel, ze preco tolko letov. Tie dlhsie lety su vsetky sukromne, tie hodinove väcsinou sluzobne.
Neviem akou spolocnostou budes letiet, ja lietam Lufthansou a ta berie do 36tt bez lekarskeho potvrdenia aj ked od 28tt ho odporucaju ale staci v pohote aj tehotenska knizka.
A ci ta pustia alebo nie? No tak ked prechadzas cez scanner, tak tym je to suma fuk a pri boardingu sa tiez nik nic nepyta.
Co sa tyka poistenia, neviem ako je to na SK a ake moznosti poistenia su. Ja zijem v Nemecku a nemam zakonne zdravotne poistenie ale privatne v Allianz na kompletku aj pre zahranicie World Wide, v ktorom je vsetko. Cize Allianz by ta mala aj na SK pripoistit´.

diana20
autor
27. apr 2015

@darina1952 ahoj, ďakujem za radu aj ohľadne poistenia, no neviem ešte toto ako treba riešiť, lebo ja tam idem dlhodobo bývať.. Tak si budem musieť vybaviť poistenie tam nejakým spôsobom.. 🙂
@yanni ďakujem, do toho Allianzu sa pôjdem teda určite opýtať, lebo ja budem v zahraničí určite rodiť..

tova
28. apr 2015

vcera som citala ze tusim par z Anglicka isiel na dovolenku do Pariza ona bola v 27-28tt a pri bazene v hoteli jej odtiekla plodova voda. Tam porodila predcasne, dieta je ok v inkubatore ale bude tam dalsie 2-3mes. Uk poistka im zaplati porod aj hotel ale niekede na konci mesta, tak teraz zbieraju peniaze aby mali hotel pri nemocnici a dalsie vydavky na 2 mesiace, clovek s tym nerata, let nie je niekedy jedininy problem, diana20 ked tam budes zit, tak je to let by mal byt ok, aj ked nikto nezaruci 100% aj tento zene dr. dal povolenie ze je ok letiet.

yanni
28. apr 2015

@tova ani cestu vlakom, autobusom ci autom ti nik nezaruci, ze sa nic nestane. Ani ked vyjdes len pred dom a urobis par krokov, dokonca ani doma na gauci v polohe lezmo.
Tehotenstvo nie je choroba a pokym zena nema ziadne zdravotne problemy popripade nejake predispozicie, tak by sa nemala tak strachova. Stat sa moze hocico a hocikde a uplne zdravemu netehotnemu cloveku.
Toto strasenie strasne milujem. 😠

yanni
28. apr 2015

@diana20 neboj sa, bude vsetko Ok. Musis len verit.
Co sa tyka toho poistenia. Kde sa zberas zit? Lebo ak v EU, tak ti ani extra pripoistenie netreba. Staci ti EU karticka (ta modra) tvojej SK poistovni. Len sa musis vopred informovat ako to beru rozne EU krajiny. Niekde neplatis nic, niekde ti poslu fakturu ktoru musis zaplatit a tu ti potom preplati SK poistovna.
Ja mam skusenosti len z Nemecka a rakuska. Mam tu dost znamych, ktori uz roky funguju na SK EU karticke. Aj tu rodili a ziadny problem. Mojho brata dokonca na SK poistke dokonca tu v DE operovali. Chodi tu normalne k doktorom-zubar, ocny, obvodak, specialisti, no jednoducho vsetko a nikdy nic nemusel platit. Nemocnice a lekari tu funguju tak, ze fakturu posielaju na nemecku vseobecnu poistovnu a ta to posiela dalej an SK poistovnu. Pacient fakturu nedostane. Jasne, aj tu sa za urcite veci priplaca, napr. u zubara, ale to na tak isto ako na SK.
Tiez ti ale odporucam, podla toho na ako dlho a kam ides do zahranicia, ci sa neoplati lepsie lokalna poistka. Vela krajin, hlavne v ramci EU maju podobny system poistenia ako je na SK.
Nicoho sa neboj a velmi vela necitaj po internete lebo sa zblaznis.

lavinis
28. apr 2015

@diana20 ja budem letiet v 22tt Lekar mi pre istotu napisal potvrdenie v AJ,ze mozem. Ziadny dovod preco nie nevidi. Kamoska doktorka dokonca letela z Indie v 6 . mesiaci. Druhy trimester je vraj na let ok.

diana20
autor
28. apr 2015

@yanni do Francúzska idem, ale úplne natrvalo, takže si budem vybavovať poistenie tam, ale zatiaľ by som to chcela nejak takto vyriešiť, lebo viem, že tam im toto všetko dlho trvá, takže to chcem aspoň takto.. Aby som si bola istá, že nebudem tam platiť horibilné sumy za pôrod.. Nebojím sa toho letu, len viem, že tam niekedy sú obmedzenie ale ako som čítala tak 23. tt je v pohode ešte.. 🙂

diana20
autor
28. apr 2015

@tova toto by som neriešila, lebo toho sa nebojím, rodenie máa isto chytí vo francúzsku, keďže tam nejdem na dovolenku, ale žiť nastálo 🙂

ivec16
28. apr 2015

@diana20 ahoj, ja zijem vo fr 2,5 roka... A pred pol rokom som rodila. S tym poustenim to tu ozaj nie je ruzove... Mas tu manzela ci partnera ktory pracuje? Trva to mesiace kym sa poistenie vybavi. Nam to trvalo rok kym sme to mali kompletne vybavene.

diana20
autor
28. apr 2015

@ivec16 mám tam priateľa.. Myslíš, že tam budem musieť veľa platiť za ten pôrod? Moja sestra je tam tri roky a tiež pekne dlho trvalo kým jej poslali potrebné papiere.. Ja ešte budem aj meniť miesto bývania takže.. Neviem vôbec ako to mam urobiť, zavolám na ambasádu, možno mi budú vedieť pomôcť..

zuzanka.zuzu
28. apr 2015

@yanni to poistenie od allianz WW stojí mesačne koľko? a máš nejakú zľavu (napr. z dôvodu trvalého pobytu v D, pracovnej zmluvy v D...)? myslíš si, že sa dá poistiť v D osoba s trvalým pobytom aj pracovnou zmluvou na SK v prípade pôrodu mimo EU to plne preplatia? koľko by v takom prípade stála takáto poistka? ježiši, prepáč, ja viem, že nie si poisťovací agent, ja iba že či náááhoodu... 😎 ď.

ivec16
28. apr 2015

@diana20 porod sa pohybuje okolo 1500€ zalezi ktoru nemocnicu si vyberies...

ivec16
28. apr 2015

@ivec16 ak tu mas narok na poistenie, musis mat nieco odpracovane, alebo mozes byt poistena na manzela ktory pracuje, popripade musite mat aspon PAX predpokladam. Ak mas ten narok, tak kym sa vybavia pspiere to zaplatis zo svojho a oni ti to spatne preplatia.

ivec16
28. apr 2015

@ivec16 a este, na kontroly do porodnce, ktoru si vyberies sa chodi od 6. Mesiaca

ivec16
28. apr 2015

@ivec16 som omylom seba oznacila

tova
30. apr 2015

@yanni ty si asi nepochopila co som pisala. . nielen treba rozmyslat nad letom, ale aj pocas dovolenky moze predcasne porodit a dieta moze byt na detskej jis aj 2 mesiace, teba riesit byvanie, odklad v praci, a ine veci okolo. (autarky sa to netyka kedze tam ide zit a ma to uz zariadene)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre