Nechcené tehotenstvo
ahojte
mám velký problem a prosim vas tymto o radu. mam 19 rokov a vcera som zistila že som tehotna. MS mi meškala tri tyzdne, mne bezne meskaju a pri sexe si davame pozor tak som nerobila paniku. tri rozne testy mi vyšli hned silne pozitivne. zajtra sa chystam k lekarovi. moj priatel je odo mna o 15 rokov starsi, sme spolu 4 roky. deti velmi chce. ja nie. viem ze ked mu o tehotenstve poviem s potratom suhlasit nebude. co sa tyka financnej stranky a byvania je zabezpeceny. ale vztah nam nefugnuje. dalsi problem je moja mama, ta by ma tiez prizabila. teda mam moznost ist na potrat a nikomu o tom nepovedat alebo sa porozpravat s priatelom ale v tom pripade on ma na potrat nepusti. ja sa na deti necitim, nemam k nim vztah, je mi uplne nanič. čo by ste robili na mojom mieste??
@snazilka92 vobec nie som bezcitna... snazila som sa na to len pozriet z druhej strany... ze mozno je to pre nu naozaj lepsie riesenie... a ze ju za to neodsudim... to je cele... nie je to bezcitnost...
@maggie2 no a sme pri definicii ludskej bytosti. ja som presvedcena, ze zhluk buniek ludska bytost nie je, urcite nie do 10tt tehotenstva (co sa rata od prveho dna poslednej menstruacie) - a osobne nesuhlasim, aby sa zeny redukovali na maternice, ktore maju jedinu funkciu na tejto zemi - a to donosit dieta za kazdych okolnosti - ci uz pre druhych, alebo pre stat, alebo to je jedno pre koho - napr. otca dietata. Je to moje telo, moje svedomie, moje rozhodnutie. A je jasne, ze sme z dvoch nazorovych taborov na danu problematiku. 😎
@briana ahoj, necitala som celu diskusiu, ale neda mi neprispiet, kedze ja som mala tiez 19, ked som zistila, ze som tehotna.len s tym rozdielom, ze ja som bola od zaciatku rozhodnuta si dieta nechat. no tiez to nebolo pre mna jednoduche-prave som zacala pracovat, moja mama je presne tak stara ako tvoja-tiez sa stala babkou v 38 rokoch, moj otec nemal velmi v laske mojho priatela a podobne ,,problemy"..moj otec sa stym dlho nevedel zmierit-posielal ma na potrat, stale mi aj s mamou vycitali, ze si znicim zivot atd atd, lenze ja som sa citila na dieta pripravena...citila som zotpovednost za toho cloveka vo mne...ak chces, vsetko sa da zvladnut-a pokial je tvoj priatel zabezpeceny a dokaze sa o vas postarat nevahaj..samozrejme nie je to jednouche-ci uz na financie, ci na psychiku, ale stoji to za to-ten prvy rok bol taky narocnejsi ale teraz si to uzivam-dieta ti zivot zmeni, ale vela ta nauci.ja som mala obavy v tehotenstve, ale je naozaj pravda, ze ked sa ti dietatko narodi, vsetko uvidis inak-a aj rodina aj vsetci ostatni 🙂 moji rodicia tak malu lubia, aj vztahy sa ovela zlepsili v rodine 😵 drzim ti palce, nech uz sa rozhodnes akokolvek-nehlad na nikoho ineho iba na seba a svoje pocity-to je najdolezitejsie
@pici máš pravdu, nech si robí čo chce, kto viac než vlastná matka si má chrániť život vlastného dieťaťa? Prečo my sa máme nakoniec angažovať, keď ona pohrdne svojou vlastnou krvou? Nech sa zamyslí ona, čo to má za život, ak žije s partnerom od ktorého nechce mať deti atď.
Zakladateľka si pomýlila fórum, ak sa nazdávala, že ju budú všetky členky ešte povzbudzovať ako dobre urobí, keď pôjde na UPT.
@katun - Mňa by strašne zaujímalo či sa všetky tie matky ktoré píšú že je to pre nich len zhluk buniek či takto uvažovali aj nad vlastným dieťatom ked ho čakali, o tom dosť pochybujem. Verím tomu že každá žena to považuje za svoje bábo od začiatku ked je chcené, je zaujímave ako sa zmeni pohľad na vec ked je nechcené, ste schopné tvrdiť že je to zhluk buniek dobre že nie až do 3 mesiaca, ja som bola na sone v 7.tt a určite to zhluk nebol, bábu krásne bilo srdiečko a pre mňa to bol ten najkrajši pohľad na svete.
@maggie2 ale co si uz sisi, ja akurat informujem a to tak, aby vacsina informacii boli fakty. Ziadne nalady nechcem vzbudzovat. Je mi uplne fuk kto ide na potrat a kto nie a co si o tom kto mysli.
Ty si to naopak prezentovala tak, ze tabletka je este nebezpecnejsia nez kyretaz, pricom je to a zapade uplne ale uplne bezna vec, opakujem, pouziva sa hlavne pri skorych zamlknutych alebo nekompletnych potratoch, aby zena mohla hed dalsi cyklus otehotniet.
Urcite moze byt pravdiva teoria, ze kyretaze su pre nemocnice vyhodnejsie, nakolko je z toho viac penazi, to nepopieram. Preto napriklad sa aj nemocnice snazia zeny po kyretazi aspon na 1 noc hospitalizovat, lebo pobyt sa pocita za kazdy den, nie za noc.
Ale napriklad si pozri na tej stranke v Rakusku, ze cena za ukoncenie tehotenstva sa neodvija od sposobu, ale od dlzky. Takze ked sa v 9.tt zena rozhodne pre tabletku namiesto kyretaze, tak plati rovnako.
@briana Ahoj, tak v první řadě bych ti chtěla říct, že se celkem dobře dokážu vžít do tvé situace, bylo mi šestnáct a příteli šest a dvacet, byli jsme spolu dost krátce, takže žádný problém ve vztahu, jenže jednoho sobotního večera se přihodilo a guma rupla, do té doby jsem měla nepravidelně menzes, ale nebyl důvod se bát jenže potom... Hned jsem šla do lékárny a chtěla postinor, ale bez předpisu abu ránu jediné co mi v lékárně oznámili že postinor lze užít do tří dnů, tak že si mám zajít v pondělí na gyndu, od sedmi ráno jsem celé pondělí běhala po praze a hledala gynekologa, jenže všude mě poslali do háje hned po otázce jakou mám zdravotní pojišťovnu, aniž by mě nechali říct co chci, po pár hodinách, kdy jsem se pomalu hroutila v čekárně se jedné sestřičce zželelo, vyslechla si co chci, ještě se mě ptala zda jsem jedla, pak do mě nacpala její vlastní svačinu, dvě tabletky postinoru, dala mi další dvě že si je mám vzít za dvanáct hodin a upozornila mě že pokud mi bude špatně a budu zvracet dřív jak za čtyři hodiny, tak účinky nejsou vůbec jisté. Horko těžko jsem dojela domů a rovnou jsem šla zvracet. Jenže co, zůstávalo jen čekat, pak meškal menzes a mě bylo opravdu velmi mdlo, řešila jsem kde co, od toho jak to řeknu našim, přes možnost že přítel odejde, až po otázku bydlení a financí, opravdu valně mi nebylo. Přítel neodešel, začali jsme řešit miniinterupci, jenže mě v určitou chvíli přeplo a rozhodla jsem se že na potrat bych nešla, nevím prostě nějaký blok, takže následujících pár dní jsem řešila možnosti kde bych bydlela kdyby mě naši vyhodili a přítel přeci jen odešel, z čeho by jsme žili... Po šíleném týdnu se dostavil menzes a to bylo asi prvně co jsem ho opravdu ocenila, ale za tu dobu jsem měla v hlavě takovejch věcí, že až běda. Takže chápu že se potřebuješ hlavně vypovídat, potřebuješ někoho kdo tě podpoří a hlavně nikoho kdo tě zná, aby tě pak nesoudil v reálném životě.
Chci ti říct že konečné rozhodnutí bude vždy jen na tobě, ať si tady bude kdo chce, co chce psát, bude to tvá volba se kterou se budeš muset popasovat sama, ať bude jakákoliv, sama musíš zvážit zda to zvládneš i v případě že by tě přítel vyhodil a máma se otočila zády, vždy je možnost nějakých azylových domů, není to nic moc, ale pro začátek je to taky řešení, sama musíš vědět zda budeš schopná se o dítě postarat (je fakt že teď si to třeba představit neumíš, ale ono dost věcí se mění za pochodu), případně jestli se dokážeš spíš sžít s myšlenkou že jsi šla na potrat, nebo s myšlenkou že jsi se vzdala dítěte po porodu, tohle všechno si musíš zvážit jen ty, protože ty budeš potom snášet všechny důsledky toho rozhodnutí.
Myslím, ale opravdu jen myslím že mě by se snáž sžívalo s myšlenkou že jsem šla na potrat, než že jsem dala pryč dítě, ale to všechno je na tobě, jediné co ti mohu doporučit, neřeš to hned, s horkou hlavou, aby jsi pak svého rozhodnutí nelitovala. Protože mám dvě děti a ráda bych další (a jsem jen o čtyři roky starší než ty), tak pro mě (teď a za těchto okolností, tedy mám zázemí, perfektního manžela atp.) je myšlenka potratu, nebo spíš i to samotné slovo divné, nebo cizí. Ale nemám právo tě soudit, stejně jako nikdo tu. Držím ti palce ať tvé rozhodnutí je tím nejlepším pro tvůj život, ať je jaké chce 😉
@katun vieš čo? Veľmi by ma zaujímalo, či by ženy tak bezstarostne likvidovali svoje potomstvo keby sa ľudský tvor vyvíjal "pred narodením" mimo tela matky, ako napríklad u rýb. To by som chcela vidieť, aké svedomie by zrazu fungovalo. Ale to je to: čo oko nevidí, to srdce nebolí.
suhlasim.... s @czechzuzanaba naozaj si myslite, ze donosit dieta , dat ho na adopciu alebo nechaj v hniezde je pre nu to prave riesenie?
@rubinka Vidis, a mne je zase na grcanie z toho, ked sa niekto nevie odosobnit, vsetko a kazdeho posudzuje na zaklade svojej malej situacie a nie je schopny kritickeho myslenia.
A prosim ta pis aspon k teme, ja sem neprispievam na to, aby si hodnotila moje prispevky z akehokolvek pohladu a uz vobec nic ta nie je do toho, ze ci mam dieta alebo som tehotna a co by som (ne)mala na zaklade toho pisat.
@pici ano je to riesenie, urcite
@briana je to naozaj zlozita situacia, urcite si sadni s priatelom, a rozpravajte sa. to je velmi dolezite. rozhodnite sa spolu. len zvaz, ze pokial si tehu teraz, v buducnosti nemusis byt. priroda sa vie nepekne zahrat. ale hlavne ste na to dvaja. a mama? kolko mala ona ked cakala teba? kedysi bolo nutnost rodit do 18, inak si bola stara panna. tak v dnesnej dobe ma to vobec neprekvapuje ani nepohorsuje. drzim prsty, spravne sa rozhodni.
Myslím že sa snád nenájde ani jedna žena ktorá by ľutovala že si dieťa nechala nech to bolo akokoľvek ťažké postarať sa oň, ale je kopec žien ktoré ľutujú že si dali dieťa vziať, je už len na autorke do ktorej skupiny sa chce zaradiť.
@maggie2 ved sa boji matky a partnera. ako by to dieta asi tak donosila v klude? ach...
a naozaj si myslis ze pre nu je lepsie dieta vynosit a odhodit ako ho vobec nevynosit? tak to snad nie... a z coho bude mat vacsiu dozivotnu traumu, z potratu alebo ze dieta odkopla? no ja myslim ze z toho ze dietata sa vzdala. na to musis mat ine gule dieta vynosit a nechat tak...
@filipal presne ten vekovy rozdiel vzhladom na zaciatky vztahu je zarazajuci. Aby sa 15 tka vlacila s dospelym, zrelych chlapom.....no co uz je len toto za chlapa, ze v tridsiatke si narazi cerstvu pubertacku, akoze sorry, ale normalny mi nepride. Kazdopadne sa stalo, pre mna zacala autorka priskoro s radovankami dospelych, ale uz je neskoro. Jednoznacne pochybenie vidim na strane jej rodicov, dceru mali patricne a vcas poucit a usmernit. Potom by sa nestalo, ze mala zaba sa zacne namiesto veci prinaleziacich veku zaoberat pletkami s dospelym capom. No u nic, len dufat, ze aspon sa k situacii postavi dospelo a zodpovedne a mladu partnerku nielen podpori ale aj podrzi uz nech sa rozhodne akokolvek.
uprimne sa pytam ktora z vas by ak by to dieta naozaj nechcela, ho vynosila a nesla na potrat? nehovorim o tom ze pocas tehu by sa nazor zmenil.. cisto hypoteticky .. dieta nechcem... ale vynosim... no som zvedava.. ruku na srdce...
@pici no to si dievcata predstavuju velmi zjednodusene, ze svacnut decko do hniezda je taaake easy! Zjednodusene vidienie, jednoduche myslenie, Nic viac to nie je, toto su rady za vsetky drobne, fakt. Zboznujem rady typu vska vynos, nevrazdi, potom sa toho zbav, pricom veeeelmi dobre vedia ake velikanske sance na neskoncenie v decaku to stvorenie ma. Ale hlavne, ze ucinili zadost svojmu vlastnemu svedomiu, co tam po cudzom. Ale nic, skoda reci, tato tema za to nestoji. Ale tiez sa Pici divim. 😉
@pici ja som sa uz zmierila s tym, ze vacsina zien, na celom MK su dokonale a idealne matky, ktore sa rozhodli, ze maju pravo moralizovat a vnucovat ostatnym svoje spravne nazory...ja som na potrate bola, rozhodla som sa tak, ked som sa dozvedela, ze moje dieta by bolo postihnute a malo zdravotne problemy...a nemyslim si, ze som bezcitna, alebo ze som vrahyna...
Nečetla jsem diskusi, protože je celkem jasné kudy jde.
Jen chci říct, kolik z vás si dovede představit jaké to je, nemít zázemí, žít v nejistotě a do toho zjistit že jste těhotné? Ano teď tu říkáte že by jste dali nevím co aby jste měli dítě třeba i v devatenácti, ale teď se to dobře píše, když už vám těch devatenáct není, když máte kde bydlet, o koho se opřít... Žádné z nás nenáleží právo jí soudit, ať už se rozhodne pro potrat, nebo pro to že si dítě nechá, je to její život, ona ví co ustojí, nebo neustojí, kolik z vás si dovede představit žít s majetnickým žárlivcem? Ono snadno se nám radí z teplého křesla, z domácího zázemí, ale proní je třeba realita úplně jiná, to že jí máma taky měla v devatenácti není záruka že jí podrží... Navíc je to velmi čerstvé a má chudák v hlavě zmatek, bojí se a hledala podporu a ne odsouzení, myslíte že když jí napíšete že vy se o dítě snažíte, nebo že je potrat zločin že jí to usnadní rozhodování? Je smutné že se někomu dítě nedaří i přes velkou snahu, ale to jí problém nevyřeší. Já bych na potrat nešla, ale neodsuzuji nikoho kdo by šel, nebo jde nikdy nevíte v jaké je situaci (potrat odsuzuji pouze jako způsob "antikoncepce"). Případně i napsat že dítě je boží dar, ono pro někoho to může být i očistec, já si nedovedu představit že bych musela přemýšlet co dám dětem na veřeři, do čeho je obléknu, jestli budu mít z čeho zaplatit léky atp. a ještě jsem neslyšela že by se na nedělní mši jednou do měsíce vyzbíralo na potřeby chudáka matky samoživitelky s nemanželským dítětem. Ono se lehko radí a moralizuje, ale jak by se zachovala každá jedna v takové situaci? Ano kdo nechce hledá důvod, kdo chce hledá způsob, ale pro někoho se ta situace může zdát tak neřešitelná, že prostě slunce za mrakem nevidí 😉
@pici ja ti uprimne mozem povedat...ze keby som nemala manzela, priatela a mala by som vychovavat dieta sama aj sice s pomocou maminy ci rodicov...radsej by som sla na potrat...
ale keby som mala podporu manzela, priatela a boli by sme spolu a on by sa tesil na dieta...tak ako to bolo v mojom nasom pripade...ale to je o inom deticky mame planovane...

@skeptik veľmi rafinovane to robíš, veľmi. Poukazuješ na cirkev a chceš tým vzbudiť určité nálady u ľudí, ktorí náboženstvo nemusia alebo nenávidia. Ale to je veľký omyl: nesúhlas s UPT nie je výlučne spätý s vierou v Boha. Chceš využívať iba rozpory v svetonázoroch ľudí.