Platí sa za vyšetrenia počas tehotenstva?
Ahojte, vyšiel mi pozitívny tehu test a čaká ma prvá kontrola u gynekológa. Rada by som však vedela, ako je to s týmito kontrolami - ako sú často (za predpokladu že je všetko v poriadku), aká suma sa za ne platí, či niečo preplatí poisťovňa atď..Taktiež viem že sú aj nejaké dobrovoľné kontroly alebo vyšetrenia navyše, ktoré sa doplácajú - ak viete niečo viac, prosím viete mi to priblížiť? Vďaka.
@ivkav5 ahoj, mas sukromneho gynekologa? lebo ja som prave porodila piate dietatko a ani pri jednom som za nic neplatila
@lydiasabolova nemám súkromného gynekológa, veď u svojho neplatím ani ja nič ako píšem vyššie, ale za screeningy sa chodí na špeciálne kliniky a tam sa platí 🙂
Chodila si na screeningy? Viem, že sa tušim môže aj odmietnúť. Ale tie teda zadarmo nie sú 🙂
@ivkav5 no ja screeningy mam na mysli, ze som si ich nehradila.. jedine ze asi nemyslime na tie iste screeningy 🙂
@ivkav5 moja gyn mi davala zobrat krv, tam neviem ake vsetky parametre sa vysetrovali no a potom robila nejake rozsirene usg a oboje, usg aj krv posielala niekde..vysledky ked prisli, tak tam bolo ake je riziko down syndromu a neviem co vsetko este.. a o tomto hovorila, ze to je prvotrimestralny screening.. tak neviem, toto si mala na mysli?
Autorka, ze bežne vyšetrenia u gynekológa na poradni sa neplatí nič. Možno za fotky z usg niekde chcú dáky poplatok.
Aj tie screeningy záleží od toho na akú kliniku pôjdeš, lebo niekde sa platí a niekde nie. Bežné odbery takisto si bezplatne, jedine ze by si chcela nejaké "špeci" trebárs na určenie pohlavia z krvi na začiatku tehotenstva, rozšírené testy na nejaké vývojové vady a podobne.
Ak si normalne poistena v zdravotnej poistovni a nejdes na nejaku sukromnu kliniku, ktora nie je zazmluvnena s poistovnou, tak sa za klasicke prehliadky neplati, ale mozu si pytat € napr. za foto z utz, moja mi napr. davala zadarmo aj 2-3 bez slova.
Byvaju cca raz za mesiac- mesiac a pol.
Tie platene co tu spominaju zeny, nie su povinne a volaju sa tzv. velke utz, vacsinou ich robia sukromne kliniky a pohybuju sa 60-100€ a robia sa v 12 a 24 tt ak si dobre pamatam. ALE nie su povinne, aj ked pre pokoj v dusi na nich vela zien ide, lebo tam pozru babo uplne cele.
Ďakujem krásne všetkým za rady a vaše skúsenosti 🙏
@jaskolka platí sa za ne, ale ako píše koment nado mnou, nie je to povinné, takže zrejme preto ste to neabsolvovali baby..
@lydiasabolova
Na tých veľkých usg (ktoré sa platia) vám povedia do detailov všetko o bábätku, vidia prípadne vývojové vady, prezrú každý orgán..
Ja som zo začiatku chodila raz mesačne, pred koncom 2krat mesačne a od 37tt každý týždeň. Mojej gyn som platila 15eur za soná (jednorazový poplatok, poisťovňa tuším prepláca 3, ona mi robila na každej poradni). Potom som platila za veľký screening v 20tt 50 eur. Ale to som šla inému gyn aj skrz 3d sono. A to bolo všetko čo som platila u doktorov počas tehu ☺️
@ivkav5 bola som na všetkých takých vyšetreniach, ake opisuješ. Teda na trimeatralnych screeningoch, kde mi urobili špeciálne odbery na možné vývojové vady a robili veľké usg, kde primár pozeral úplne všetky organy a sústavy bábätka a opisoval mi to, bol 3D a 4D ultrazvuk. Nič nikde som nikdy neplatila. A očividne nie som sama. Čiže fakt nie všade sa to platí...
Alebo aké ešte iné by mali byť? Respektíve aké ešte iné screeningy máš na mysli? Lebo už o iných ja neviem. (nemyslím tým nejaké zvlášť vyšetrenie na vlastnú žiadosť)
10rokov som mala jedneho. 3tehotenstva neplatila som absolutne nic.
Teraz som menila dr lebo sme sa stahovali. A co poradna to 10€. 😩
@ivkav5 pozerám, ze si z Prešova... Zhodou okolností, keď som bola na tom screeningu(pred 2 rokmi cca) , tak tam prišla jedna pani, ktorá bola tiež z Prešova a ja som sa pýtala prekvapene sestričky, ze ci aj tak zďaleka k nim chodia na vyšetrenia.
Zasmiala sa a povedala, ze áno, "lebo tam v Prešove je to spoplatnené do takých 100 eur a tu to majú zadarmo".
Takže áno, hovoríme o tých veľkých usg a screeningoch a fakt sa neplatia všade 😊
ja som mala prvotrimestrialny aj druho. u mojho gynekologa a neplatila som tiez nic 🙂 zobral specialne odbery z ktoryxh sa zistovalo ci ma vyvojovu vadu, pozrel pomeral vsetky organy, kosti, dal mi z toho aj papiere, fotky, este aj na papieri bolo napisane ze skrining. Takze neni povinnost ze vsade sa plati ;)
a sono mi tak isto robi na kazdej jednej poradni a neplatila som nikdy nic 😀 mam nestatneho gynekologa a platim iba rocny poplatok 30€
@ivkav5 ja chodim v bratislave a mam vsetko zadarmo ako som pisala vyssie aj skriningy 😂
Ja neviem kde vsetky zijete ale chcela by som aj ja 😄 ja som platila 95€ 😄 10€ za farebnu foto + foto na usb, a 85€ vysetrenie screeningove
@lneviemmeno ja verím, veď nie si sama tu evidentne 🙏 každopádne super😅 máš ušetrených skoro 300€ za tri
@jaskolka a ved ja som z PO 😅 a neplatila som nikdy nic 😅
Podla mna baby tu nehovorite o velkych screeningovych vysetreniach/utrazvukoch, kedze sa vsade uvadza ze sa za to proste plati. Nie je to preplacany ukon. Mam skor pocit, ze ste tam jednoducho nesli na tieto screeningy, kedze to nie je povinne 🙂
Asi skor hovorite o klasickych vysetreniach u svojej dr.
@sasenka5 robil mi odber krvi na vyvojove vady babatka, pomeral ho, skontroloval nosovu kosticku, proste komplet vsetko. potom prisli vysledky z odberov a nemam ziadne riziko na DS ani nic ine, vela ich tam bolo popisanych.. mam aj papier z toho lenze som v praci neviem poslat😀 este sam hovoril ze prvotrimestrialny na skrining ma objednava a sla som k nemu

Neplatí sa za bežné kontroly u tvojho gynekológa, max platíš za lieky, ak ti nejaké predpíšu 🙂
Platíš až za screeningy- prvotrimestrálny, druho., 3.trimestrálny…3G/4G usg 🙂
Mňa čaká prvotrimestrálny, ale až o 3 týždne a cenu mi povedali 85€.