icon

Poraďte pri výbere talianskeho mena pre bábätko

31. jan 2020

Ahojte, o par tyzdnov budem rodit, nevieme ci budeme mat chlapceka alebo dievcatko, a stale nemame vybrate mena. Mne sa pacia slovenske mena, no kedze manzel je talian a v lete sa stahujeme do talianska kde aj budeme zit, nechcem dat slovenske mena. Poradite nieco? nepacia sa mi mena typu tobias, matias, nikolas, ema, sofia, nela..... 🙂

yanni
6. feb 2020

@kdzejcmen A inak, hlavne pri dievcatu, ked sa vyda, ale aj chalani v dnesnej dome uz preberu meno po zene, ked sa ozenia, sko to potom to meno chces ovplyvnit. 20 rokov sa moze volat priezviskom a prvym menom podla teba k sebe pasujucim a dalcich 60-80 rokov uplne inym priezviskom, ktore absolutne nemusi k menu pasovat. A kedy sa predstavujes celym menom? Bud si panio Novakova alebo Elenka. No ja si za mojich 40 + rokov nespominam, kedy som sa niekde predstavila mojim kompletnym menom. A to my zijeme v dvoch diametralne rozdielnych krajinach sucastne a aj straaaasne vela cestujeme. A bud som pani taka a tak alebo len Janka, Majka, Katka.....

yanni
6. feb 2020

@kdzejcmen A ceste na margo tvojho "pomohlo v kariere". Nie sme s muzom celebrity, sme normalni obycajni ludia a mame vybudovanu krasnu karieru. Muz cely zivot s jednym menom a priezviskom, ja som zavala budovat moju karieru za slobodna s krasnym jednoduchym nemeckym prioezviskom a po sobasi s podla mna hroznym priezviskom a nepotrebujeme si to meno vobec menit a vypracovali sme sa.
To len podaktori nereida, co od radosti.

sense
6. feb 2020

Anna a Adam.... jednoduche na vyslovnost pre oboch starych rodicov, neskor ak pre samotne deti a mena medzinarodne kt malokto skomoli...

queen_el
6. feb 2020

@yanni A prečo by mali ženy (alebo aj muži) zmeniť priezvisko po svadbe? Podľa mňa skôr toto je také "slovenské"...ja som si nechala priezvisko aj po svadbe a ak budem mať dcéru, tiež budem uvažovať takto, že vôbec nemusí zmeniť...a je práveže dosť veľa situácii, kde sa predstavujem celým menom, proste nikto sa nevolá iba Katka alebo pani Nováková, ale Katarína Nováková a keď idem napr. na pohovor snáď sa predstavím celým menom. Jednoducho sú kombinácie, ktoré spolu znejú veľmi zle, či už z fonetických dôvodov (napríklad rovnaká hláska na konci priezviska a na začiatku mena a to sa ťažko vyslovuje...áno dá sa s tým žiť, ale môže to byť nepríjemné) alebo potom veľmi zahraničné meno a veľmi slovenské priezvisko...tebe to môže byť jedno, tvoj názor ti neberiem, ale hlúposť to nie.

katrin21
6. feb 2020

@queen_el nie len na Slovensku, aj vo svete je to bezna vec..ukurat Taliani to nerobia vobec. A je to dost divne,ze matka sa vola inak ako dieta..

queen_el
6. feb 2020

@katrin21 "vo svete" je bežná vec, že každý si robí so svojim priezviskom, čo chce...stačí sa pozrieť na susedné krajiny, kde sa na teba nepozerajú divne, ak sa voláš inak, ako tvoj manžel. Tebe to príde divné, lebo na Slovensku je to už akési pravidlo a požiadavka, ale iba voči ženám...mne príde zas divné zrazu sa volať inak ako x rokov.

katrin21
6. feb 2020

@queen_el mas uz deti? Je neprijemne vysvetlovat ,ze si matka.dietata v skolke, pre ucitelky je to tiez divne..sama mam v triede v skole 2 matky,co sa volaju inak ako ich dieta a nikdy neviem ku komu patria,ked pridu napr.dieta ospravedlnit,alebo pisem mail a rozmyslam,koho je ta pani mama vlastne lebo az tak casto to nepouzivam ,zato meno dietata po otcovi ovladam.🙈🤦‍♀️😂

robodracica
6. feb 2020

@katrin21 Ano, ale to je tu na Slovensku. Ja mám manžela Taliana, a všetkym pribuznym v taliansku je divné že mám jeho priezvisko. To všetko je len o zvyku. A divná je im naša koncovka ová. Zevraj uz ked sa volame po manželovi, ma to byť bez ova. Nuž, a kto sa teraz odvaži posudit co je spravne, tak ako to maju oni, alebo my? Ako som písala vyššie, všetko je o zvyku...

h2
6. feb 2020

@yanni Len ma tak zaujalo, Ty sa predstavuješ "ja som pani XY"? Lebo teda ak sa ja mám niekde oficiálne predstaviť, tak vždy poviem meno a priezvisko. V živote som nepovedala, že som pani "Taká Onaká", bez krstného mena.

extrate
6. feb 2020

Daniel je krásne meno podľa mňa. A pre dievčatko v Taliansku? Jednoznačne Martina, pre nás obyčajné meno už moc nepoužívané ale tam je to 🔝

katrin21
6. feb 2020

@robodracica ja som s talianom chodila 2.5 roka..viem ako to tam je... mas moznost si to -ova dat prec..ja mam napr.bez ova priezvisko tiez,hoci na SK..😉 b zahranici by som.si to urcite dala bez😉

queen_el
6. feb 2020

@katrin21 Nemám este deti, samozrejme som si vedomà, že môžu nastať také situácie. Premyslela som si to dôkladne a to je asi jediné negatívum. Ak sa vydáš a zmeníš si priezvisko, tiež musíš vysvetlovať, že sa uz nevoláš tak ako predtým, nie? A ľudia si časom zvyknú, nie? A nehnevaj sa, to by ma ozaj netrápilo, ze nejaká iná mamička zo škôlky ma nevie kam “zaradiť”. A neverím, že dnes je to taká rarita, keď toľko párov nie je ani zosobášených...
Proste ja ti neberiem tvôj názor, ale ja mám tiež svoj a aj keď viem, že má svoje negatîva, nezmením ho 🙂 našťastie máme možnosť každá si vybrať to, čo nám vyhovuje

katrin21
7. feb 2020

@queen_el no, divila by si sa,kolkym to vadi,prave sa beru ked im.ma ist uz dieta do skolky, lebo je tp chaos..9r som zila na divoko, stacilo.som rada vydata..
Zmena priezviska po svadbe je bezna vec, je smutne skor,ze sa ludia brat nechcu...ale to je uz ina tema.

queen_el
7. feb 2020

@katrin21 Hovorím, že ja ti neberiem tvoj názor, ale mám pocit, že ma vôbec nechápeš (už som si na to zvykla, veď hovorím, že na Slovensku je to niečo nepochopiteľné), preto je asi zbytočné to tu ďalej vysvetľovať. Pointa môjho prvého príspevku na túto tému bola úplne iná.

kdzejcmen
8. feb 2020

@yanni no ja sa praveze casto predstavujem menom aj priezviskom, neviem co je na tom divne :D islo o to, ze kombinacia "exotickeho" mena so slovenskym priezviskom, ak su teda obaja rodicia slovaci, je uplny otras, vid priklad... Isabella Zoe Mrkvičková (vymyslela som si). No netrha to oci/usi?!

biela_sova
8. feb 2020

@kdzejcmen presne, alebo Massimiliano Kopyto. Alessandro Chalupka, Vincenzo Balazs.
Ale takisto su vskutku smiesne napr poitalizovane anglicizmy ako Maicol Bianchi (ano, anglicke Michael, citaj Majkl, prepisuju Taliani ako Maicol).

kdzejcmen
8. feb 2020

@biela_sova dakujem, som rada, ze mi niekto rozumie :*

evka258
8. feb 2020

Anna, Šimon

biela_sova
8. feb 2020

@kdzejcmen s tym Maximilan Kopyto to uz rozoberal niekto z jazykovedneho ustavu pred rokmi, tento priklad prave uvadzali, ze by sa malo prihliadat a skombinovat meno s priezviskom. Poznam aj pani, co sa nevydala cely zivot, rackuje a vola sa Gertruda Gr....ova. Chudina 🙂

matapo
5. apr 2020

...nase Jakob, Martin, Natalia a Amelia. Univerzalne mena, nezijeme s detmi na sk, nikde s nimi nemali problem ani v skole ani po uradoch a to ani v UK, ani v IE ani v IT ani vo FR a samozrejma ani na slovensku 🙂

matapo
5. apr 2020

@kvetinka75 ...my sme priklad ze sa da zit vo viacerych krajinach 🙂 kazde dva tri mesiace striedacka 🙂 aj so skolopovinnymi detmi...

biela_sova
5. apr 2020

@matapo Ahoj Mata, ako to riesite so skolskou dochadzkou? Ste velmi zaujimavy pripad, wow

matapo
6. apr 2020

@biela_sova ...primarna skola je na SK, ale tam maju individ. st. plan, a dovolene studovat v zahranici ( starsie deti su obe na prvom stupni). V zahranici maju dovolene navstevovat skolu aj inde, vzdy nosime potvrdenie od kedy do kedy kde chodili do skoly. Okrem jazyka a geografie alebo vlastivedy su predmety vsade skoro rovnake do obsahu...s detmi sa musim ale vela ucit, musia stihat vsade, nic nemaju zameskane, len vela krat sa im nechce, vikendy sa snazime cestovat a spoznavat s nimi krajinu...

karol1122
13. jan 2021

Bodka mňa je krásne meno Rinaldo alebo Ronaldo alebo Rikardo Viber si

anega79
2. mar 2021

@jaaty moc nie, taliani nevedia povedat H

lucia147852
2. mar 2021

@robodracica ja som Lucia a tiež je to v preklade žiariaca. Mena majú všelijaký pôvodný význam

oliali
3. mar 2021

My mame Oliver a Alan... obidve pouzitelne aj v zahranici 🙂

ivi33
3. aug 2022

Carolina a Gabriel prípadne Massimo a Valentina