icon

Používanie vegety v tehotenstve

55minnie55
16. aug 2015

Používate ju v malom množstve?

libka1
16. aug 2015

ja ju osobne nepouzivam vobec ani ked nie som tehotna, ale pochybujem o tom ze by ta zabila 😅 kludne si ju daj, ked sa ti ziada...

monhla
16. aug 2015

Jasné že áno. Nikdy som nebola človekom, ktorý by vegetu používal na kilá, no niekedy mi jednoducho chýba a tak ňou jedlo dochutím. Nie je to zrovna najzdravšia potravina, no to ani sladkosti a tie jem na kilá či som tehu alebo nie 😀

peneloppe
16. aug 2015

Dobrotka je zdravsia, bez glutamanu tak skus to. Ja pouzivam Dobrotku aj pre deti, samozrejme v malom mnozstve.

masinka
16. aug 2015

@55minnie55 popozeraj v obchodoch, existuje plno ochucovadiel bez glutamanu - len citaj naozaj cele zlozenie, uz som videla aj take, ze na obale bolo velkymi pismenami pisane ze bez glutamanu a v zlozeni je glutasol - co je ten isty sajrajt.....
ja som najprv skusala "vegetu" z DM, chutovo celkom ok, ale polievka mi do druheho dna vzdy skysla, potom som zistila, ze oni to toho pridavaju na posilnenie chuti kvasnice. Teraz mame jowisanku, ta je super - je tam len mleta susena zeleninka a sol - a aj tej je menej ako v klasickej vegete. Samozrejme chutou sa to uplne vegete nevyrovna - glutaman je glutaman, ale ako zdravsia nahrada v tehotenstve, pri kojeni a aj ked budes neskor chciet dietatku jedlo trosku prichutit tak je fajn.

gretocka
16. aug 2015

@55minnie55 no ja osobne nevidim tehotenstvo ako prekazku na pouzivanie vegety, aj ked u nas by si ju uz niekolko rokov hladala marne v klasickej glutamanovej podobe. Jazdime na Naturke, ktora je bez akychkolvek glutamanov ci podobnych latok a ma vyssi obsah zeleniny ako klasicke vegety.

gretocka
16. aug 2015

@peneloppe pozor, dobrotka nema sice glutaman, ale inu latku - uz si nepamatam ako sa vola....

siska53
16. aug 2015

@55minnie55 osobne som toto neriesila,vyhybala som s alen podaktprym bylinkam,plesnovym syrom,hubam a jasne,alkoholu,nechutila mi kava a zuvacky. Ja nie som zvyknuta prehnane solit,takze aj tieto bujony ci vegety a pod. som nejak neriesila..

Jedine pri detoch som zacala kupovat horalku - len cista zelenina bez soli a ochucovadiel aj to az najskor po roku ich veku,resp.i neskor.

Takze ak sa bojis,kup si horalku a k tomu si to dosol.

Lebo aj kvasnicovy extrakt,tak som citala je len inak povedany glutaman sodny.

bonaqa2013
16. aug 2015

môžeš...

dankakk
16. aug 2015

Ja používam solcanku, je to sk výrobok bez glutamanu a iných somarín... Takze v tehu aj počas dojčenia...

moni244
16. aug 2015

@55minnie55 to fakt riesis stravu v tehotenstve az takto do detailov?

nini1010
16. aug 2015

Asi sa usulam od smiechu... ja viem ze autorka to momentalne vnima ako vaznu dilemu a ak mi tato otazka pride tak groteskna ako v skutocnosti je tak by som to nemala radsej ani komentovat ale toto je proste prilis 🙂 🙂 🙂
Jasne ze vegeta nie je zdrava ale velke zlte usi mu z nich isto nenarastu 🙂

seahorse27
16. aug 2015

Ja vegetu nemam rada v jedlach, ci som alebo nie som tehotna...ale keby som ju mala rada, tak ju pouzivam aj pocas tehu...ved sa toho dava len stipka do niektorých polievok, nesypes si ju do kavy 😉

55minnie55
autor
16. aug 2015

@nini1010 som rada, že som pobavila 🙂

Ďakujem Vám za rady 🙂

zita19
16. aug 2015

@55minnie55 vies v com vsetkom ostatnom je glutaman? Citas podrobne zlozenie vsetkeho co zjes a vylucujes to s glutamanom? Sojovky, koreninove zmesi, konzervy, chipsy.... Ta stipka vegety v jedle to uz nespasi.
A propo glutaman: V Cine sa glutaman pouziva stovky rokov v ovela vacsom mnozstve. Nemyslim si, ze cinske tehotne zeny sa vyhybaju sojovej omacke a deti rodia bez problemov.

bosoriak
16. aug 2015

Inak najlepsia nahrada vegety je bylina ligurcek. Rastie to ako burina a stacia tak dva cerstve listy a je polievka ochutena lepsie, nez s vegetou.
Ale ono to zas netreba prehanat s tou zdravou stravou, ano, tehotne by isto mali jest ine veci, nez tie Vifon-polievky plne glutamanu, ale zas stipka vegety do polievky ublizi cloveku asi tak ako dva nadychy na rusnej ceste 😉

monikaken
16. aug 2015

Ak máš cestu do Nitrianskeho Rudna, rada ti ponúknem zdravú vegetu bez soli, kde je základ kurkuma...ak nechodíš na tieto strany, prípade na Nováky, kukni si davidkovokoreni.com..stačí 1 ČL na 3 litre vývaru

stellamaris
16. aug 2015

@55minnie55 normalne pouzivaj,preco nie.Tehotenstvo nie je choroba.

@zita19 glutaman je este ok,ale cesnak mas vo vsetkom 😀 ja po par dnoch na SK ho nechcem ani vidiet 😀

kukucg
17. aug 2015

Az take vtipne to zase nie je, glutamanu by sa tehotne.zeny rodne mali vyhybat rovnako.ako deti... je to neurotoxin ktory ovplyvnuje vyvin mozgu od prenatalneho vyvinu az do cca 12teho roku u deti.... nepriaznive uciny ma vsak na.kazdeho, za mna teda vegeta v pohode ale rozhodne nie s glutamatom.

55minnie55
autor
17. aug 2015

Presne také niečo som čítala... som tehotná 1.-krát, nejako nijak sa neobmedzujem, ,,, len tá vegeta ma zaujímala len tak z pohľadu iných tehotných,,,

bbroskynka
17. aug 2015

Ja som ju nepoužívala ani v tehotenstve a ani ju nepoužívam teraz. Vylúčila som úplne. Používam na dochucovanie soľ a bylinky. A to aj keď varím dcérke a aj keď nám. Celkovo som si stravu v tehotenstve upravila, podľa toho čo sa tehotným odporúča a čo nie.

bosoriak
17. aug 2015

@zita19 Apropo Cina, nie je to ta krajina s najvacsou hustotou obyvatelstva? Ci na to nema vplyv ta sojova omacka 😀

55minnie55
autor
17. aug 2015

:P nehovorím o sójovej ... tú nepoužívam 🙂

zita19
17. aug 2015

@bosoriak nie hustotou, ale poctom obyvatelov. 😉 A vidis, mali by preskumat vplyv konzumacie sojovej omacky na porodnost. Mozno by sa potom CAR zmenili na cinske restauracie a bolo by po problem s vymieranim majoritneho obyvatelstva na Slovensku 😀

milota164
18. aug 2015

🙂 ak nebudes cele tehu jest len vegetu tak je vsetko ok 🙂