Používanie vegety v tehotenstve
Používate ju v malom množstve?
Jasné že áno. Nikdy som nebola človekom, ktorý by vegetu používal na kilá, no niekedy mi jednoducho chýba a tak ňou jedlo dochutím. Nie je to zrovna najzdravšia potravina, no to ani sladkosti a tie jem na kilá či som tehu alebo nie 😀
Dobrotka je zdravsia, bez glutamanu tak skus to. Ja pouzivam Dobrotku aj pre deti, samozrejme v malom mnozstve.
@55minnie55 popozeraj v obchodoch, existuje plno ochucovadiel bez glutamanu - len citaj naozaj cele zlozenie, uz som videla aj take, ze na obale bolo velkymi pismenami pisane ze bez glutamanu a v zlozeni je glutasol - co je ten isty sajrajt.....
ja som najprv skusala "vegetu" z DM, chutovo celkom ok, ale polievka mi do druheho dna vzdy skysla, potom som zistila, ze oni to toho pridavaju na posilnenie chuti kvasnice. Teraz mame jowisanku, ta je super - je tam len mleta susena zeleninka a sol - a aj tej je menej ako v klasickej vegete. Samozrejme chutou sa to uplne vegete nevyrovna - glutaman je glutaman, ale ako zdravsia nahrada v tehotenstve, pri kojeni a aj ked budes neskor chciet dietatku jedlo trosku prichutit tak je fajn.
@55minnie55 no ja osobne nevidim tehotenstvo ako prekazku na pouzivanie vegety, aj ked u nas by si ju uz niekolko rokov hladala marne v klasickej glutamanovej podobe. Jazdime na Naturke, ktora je bez akychkolvek glutamanov ci podobnych latok a ma vyssi obsah zeleniny ako klasicke vegety.
@55minnie55 osobne som toto neriesila,vyhybala som s alen podaktprym bylinkam,plesnovym syrom,hubam a jasne,alkoholu,nechutila mi kava a zuvacky. Ja nie som zvyknuta prehnane solit,takze aj tieto bujony ci vegety a pod. som nejak neriesila..
Jedine pri detoch som zacala kupovat horalku - len cista zelenina bez soli a ochucovadiel aj to az najskor po roku ich veku,resp.i neskor.
Takze ak sa bojis,kup si horalku a k tomu si to dosol.
Lebo aj kvasnicovy extrakt,tak som citala je len inak povedany glutaman sodny.
môžeš...
Ja používam solcanku, je to sk výrobok bez glutamanu a iných somarín... Takze v tehu aj počas dojčenia...
@55minnie55 to fakt riesis stravu v tehotenstve az takto do detailov?
Asi sa usulam od smiechu... ja viem ze autorka to momentalne vnima ako vaznu dilemu a ak mi tato otazka pride tak groteskna ako v skutocnosti je tak by som to nemala radsej ani komentovat ale toto je proste prilis 🙂 🙂 🙂
Jasne ze vegeta nie je zdrava ale velke zlte usi mu z nich isto nenarastu 🙂
Ja vegetu nemam rada v jedlach, ci som alebo nie som tehotna...ale keby som ju mala rada, tak ju pouzivam aj pocas tehu...ved sa toho dava len stipka do niektorých polievok, nesypes si ju do kavy 😉
@nini1010 som rada, že som pobavila 🙂
Ďakujem Vám za rady 🙂
@55minnie55 vies v com vsetkom ostatnom je glutaman? Citas podrobne zlozenie vsetkeho co zjes a vylucujes to s glutamanom? Sojovky, koreninove zmesi, konzervy, chipsy.... Ta stipka vegety v jedle to uz nespasi.
A propo glutaman: V Cine sa glutaman pouziva stovky rokov v ovela vacsom mnozstve. Nemyslim si, ze cinske tehotne zeny sa vyhybaju sojovej omacke a deti rodia bez problemov.
Inak najlepsia nahrada vegety je bylina ligurcek. Rastie to ako burina a stacia tak dva cerstve listy a je polievka ochutena lepsie, nez s vegetou.
Ale ono to zas netreba prehanat s tou zdravou stravou, ano, tehotne by isto mali jest ine veci, nez tie Vifon-polievky plne glutamanu, ale zas stipka vegety do polievky ublizi cloveku asi tak ako dva nadychy na rusnej ceste 😉
Ak máš cestu do Nitrianskeho Rudna, rada ti ponúknem zdravú vegetu bez soli, kde je základ kurkuma...ak nechodíš na tieto strany, prípade na Nováky, kukni si davidkovokoreni.com..stačí 1 ČL na 3 litre vývaru
@55minnie55 normalne pouzivaj,preco nie.Tehotenstvo nie je choroba.
@zita19 glutaman je este ok,ale cesnak mas vo vsetkom 😀 ja po par dnoch na SK ho nechcem ani vidiet 😀
Az take vtipne to zase nie je, glutamanu by sa tehotne.zeny rodne mali vyhybat rovnako.ako deti... je to neurotoxin ktory ovplyvnuje vyvin mozgu od prenatalneho vyvinu az do cca 12teho roku u deti.... nepriaznive uciny ma vsak na.kazdeho, za mna teda vegeta v pohode ale rozhodne nie s glutamatom.
Presne také niečo som čítala... som tehotná 1.-krát, nejako nijak sa neobmedzujem, ,,, len tá vegeta ma zaujímala len tak z pohľadu iných tehotných,,,
Ja som ju nepoužívala ani v tehotenstve a ani ju nepoužívam teraz. Vylúčila som úplne. Používam na dochucovanie soľ a bylinky. A to aj keď varím dcérke a aj keď nám. Celkovo som si stravu v tehotenstve upravila, podľa toho čo sa tehotným odporúča a čo nie.
:P nehovorím o sójovej ... tú nepoužívam 🙂
🙂 ak nebudes cele tehu jest len vegetu tak je vsetko ok 🙂

ja ju osobne nepouzivam vobec ani ked nie som tehotna, ale pochybujem o tom ze by ta zabila 😅 kludne si ju daj, ked sa ti ziada...