Práca v jasliach počas tehotenstva

ivka_makovica
13. apr 2017

Ahojte,
zaujímalo by ma, či je dôvod na obavy, ak pracujem v infekčnom prostredí. Jedná sa o detské jasle. Ono sa to nezdá, ale s kolegyňami sa neustále striedame na PN kvôli ochoreniam, čo tam večne pochytíme. Či sa už jedná o črevné vírusy, časté angíny, chrípkové ochorenia, rotavírusy atď.... Na väčšinu nezaberá nič iné len ATB, pretože tie detské choroby sú k nám ešte agresívnejšie. Okrem toho, náš šéf nedodržuje kapacitu a máme omnoho viac detí, ako je zákonom a ľudsky prípustné. Musím deti dvíhať a niekedy je to fakt posilka, keď ich rodičia pekne vypapkajú :D Kolegyne sa mi snažia pomáhať a šetriť ma... Ale pri takom počte sa to jednoducho nedá. Nemáme ani 10 min. na oddych, pojem obedová prestávka už dávno nepoznám. Myslíte, že je dôvod riešiť nejakú dlhodobejšiu PN alebo čo by ste mi poradili?
Nerada by som niečo riskovala len kvôli práci.

Ďakujem za Vaše rady a zdieľané skúsenosti

sense
13. apr 2017

Ked som citala infekcne prostredie xakala som nejaku nemocnicu a nie jasle.... Nuz toto by sim nechala rozhodnut na gynekologa .... Ak nemate orestavky rieste to s inspektoratom prace...

...a ak ste stale chore a vsetko chytite mali by ste s kokegynami popracivat na posilneni imunity

ivka_makovica
autor
13. apr 2017

Jasle aj škôlky rozhodne sú infekčné prostredie. Prichádzame do kontaktu so všeličím, ale to by si človek musel zažiť, že ;)

O slabej imunite nemôže byť reč. Nepomáha absolútne nič, vyskúšali sme už všetko. Dokonca upratovačka dala výpoveď, lebo po každom upratovaní ochorela, že musela ostať doma.

Poprosila by som nejakú racionálnejšiu radu, čo ma posunie v pred pri riešení problému. Vďaka

tranquillo
13. apr 2017

V našich jasličkách je prvýkrát jedna pani učiteľka na pn, ostatné od septembra choré ešte neboli, tak neviem....
Ak je to tak, že si stále chorá, tak sa dohodni s gynekológom nech ťa vypíše, myslím že by to nemal byť problém. 😉

tranquillo
13. apr 2017

Ale napr. by si nemala dvíhať ťažké, čiže neviem či sa také niečo dá, asi ani nie v jaslickach, deti občas dvihnut musíš. Takže ak sa na tú prácu momentálne fakt necitis, fakt sa daj vypísať

sense
13. apr 2017

@ivka_makovica obrat sa na gynekologa, tiez robimv prostredi kt by sa dalo nazvat "infekcnym" kedze prichadzam denne do kontaktu s x ludmi ale chora teda stale nie som...

Mozno by som rozmyslala ale v takom pripade nad zmenou prace aby si to potom neprenasala na svoje dieta (to myskim vazne nie ironicky)

ivka_makovica
autor
13. apr 2017

@tranquillo Ďakujem za odpoveď. Skúsim sa nejak dohodnúť s DR. Myslím, že problém týchto jaslí je v ich majiteľovi. Od založenia jaslí tam žiadna upratovačka vyše roka nebola! Až na naše naliehanie jednu zohnal (3x do týždňa). No keďže bola tiež z toho stále chorá, tak dala výpoveď a teraz tam opäť nemáme žiadnu.

Ďalší problém je príliš veľa detí na malom priestore. A rodičia sem nosia deti choré, keď ich pošleme domov, majiteľ nás nepodrží a povolí im pobyt v jasliach. Takže si myslím, že problém nie je v mojej imunite, preto sa pýtam, či je v tomto prípade lepšie byť na PN alebo vydržať aj za takých podmienok.

sense
13. apr 2017

Inak ak je to tak ako tvrdis co nepislete na majitela kontrolu nedodrzuje prestavky, ma tam deti nad ramec atd atd...

sense
13. apr 2017

Ak budes pn a budes mat minim. Al.ziadne vychadzky tak ti to bude vadit casom, ja som bola na rizikovom a myslela som ze ma klepne doma

alchemilkazltozelena
13. apr 2017

@ivka_makovica ja som ucila v skolke ked som otehotnela povedala som to gyndovi a dal ma na PN...ziaden problem...jasne ze chod aj ty...

sense
13. apr 2017

To kde su tie jasle kde chodi upratovacka 3x do tyzdna?

tranquillo
13. apr 2017

@ivka_makovica v tomto prípade určite na PN, nestojí ti to za to, aby si v tehotenstve riešila furt nejaké choroby.

Inak zvláštne pomery ako tak čítam, od postoja majiteľa, cez upratovanie až po obednu prestávku. Nemôžte si ju spraviť keď deti uložíte spať?

ivka_makovica
autor
13. apr 2017

@tranquillo áno, systém tam je veľmi zlý. Ale to už je bohužiaľ tak, keď si jasle otvorí človek, ktorý nemá s touto sférou absolútne nič spoločné. Je to len biznis. Ak by Ti to navadilo, mohli by sme si napísať aj súkromne? Rada by som vedela, ako to je v iných jasličkách.

catherinah
13. apr 2017

@sense moja kamoska je cele tehotenstvo PN a kazdy jeden vikend je niekde, aj mimo republiky.
Aj dnes uz je prec, na cele sviatky.

lacibo
13. apr 2017

jednoznačne na PN... a radšej menej peňazí začas ako kvôli práci riskovať zdravie dieťaťa...myslím, že taká robota ako popisuješ.. musí iba škodiť.. a to aj netehotnej☹

sense
13. apr 2017

@catherinah tak to sa oplati byt takto pn

@ivka_makovica ja som tiež učila v MŠ a tiež som bola chorá viac ako za celý život, prejavila sa mi aj alergia, o ktorej som ani nevedela, že ju mám... Rozhodne tieto zariadenia sú infekčné a pokiaľ robíš all in one servis ako ja a ideš na WC od rána po sichte, tak není čo dodať... Takto to žiaľ funguje asi na viacerých miestach. Išla som na PN ihneď v prvých týždňoch, len som povedala dr. že chcem a kde pracujem a úplne v pohode. Rozhodne PN než potom čokoľvek ľutovať.

juliet86
14. apr 2017

@ivka_makovica ahoj. Rozumiem ti. Robila dom pol roka v skolke a rok a pol v detskom centre. Deti vek od 4mesiacov do 3rokov a poviem ti v zivote v zivote som nebyvala chora ako vtedy... aj kazdy druhy tyzdrn kazdy mesiac....
A pritom ja nebyvam chora. Po zmene prace uz ok. Rok som pn nebola!
Cize je to absolutna pravda. Detske bacily su smrt! Ked ich mas vela konecna.
Co viem poradit v ramci pracoviska:
Zdtavotnicku cisticku vzduch. Stoja par sto euro ale pomoze..
A ty nesmies dvihat bremena!!! Cize ak zvladas financne tak chod na pn. Alebo potiahni do juna a chod na pn.
Teraz je chorob menej ako september-december.
Mne pomaha na imunitu produkt baciltrafil z lekarne ked uz citim ze som oslabena tak imunoglukan forte k tomu. A prechadzky v lese a vetrat. A pripadne zmen robotu. Mozes pre niekoho sukromne opatrovat dietatko cez domelia a tak

amelie2017
14. apr 2017

Ja robim v hoteli a pridu prazdniny, pridu deti a minimalne 4 zamestnanci su ko. Rodicia ich v klude zoberu na dovolenku s horuckou, alebo crevnou chripkou. Ako prve to vzdy schytaju chyzne alebo casnici, a kedze su na izbach viaceri..uz to ide..ked sa konecne dame dokopy, znova prazdniny a znova to iste. A to dostavame od zamestnavatela vitaminy na imunitu. Takze ta chapem, ze si stale chora. Ja by som sa skusila vypisat na pn aspon kym prejde prvy trimester a tento prechod zo zimy na jar. Teraz je vela chorob zo zmeny pocasia. A od polky maja by som sa vratila..

dobromila1111
14. apr 2017

Ja by som sa obratila na gynekologa,hlavne ak by som byvala chora od deti. Jasle su teda dost infekcne,co sa tam premelie,to nasa imunita nemusi zvladnut a este v tehu je telo nachylnejsie..doma budete ale musiet dodrziavat vychadzky,prip.sa poradte s dr,ci neda neobmedzene..ja som ale aj s 2x2hodiny denne prezila v pohode..hlavne klud. Len to vsetko povedzte pred dr tak ako v uvode tu ;)

ankare
14. apr 2017

Ja som pracovala v špeciálnej zákl. škole pre postihnuté deti pred MD. Veru som aj chorá byvala, aj som sa tam s deťmi naťahovala.
A od 30.tt som sa začala otvárať. Bola som aj v nemocnici týždeň, potom som mala doma kludovy režim do konca. Našťastie sa mi to stabilizovalo a porodila som dokonca po TP.
Neviem, ci s tým súvisela moja robota, ale druhýkrát by som sa už viac šetrila.
Držím palce nech všetko dobre dopadne!

ludmilaka
14. apr 2017

@ivka_makovica Dala by som sa vypísať. Robím v školstve a síce som mala rizikové pre iné veci, dala by som sa vypísať aj tak. Lebo keď som bola tehu, nemala som za sebou napr. kiahne a v škole boli.

lacibo
14. apr 2017

..a presne ako píše aj amelie2017, najdôležitejšíe obdobie tehu je prvý trimester..vtedy každý vírus či baktéria môže vážne ohroziť dieťatko.. takže na PN by bolo najideálnejšie hneď ako sa to budúca mamina dozvie.. keď má takúto prácu podotýkam..

janinkapm
14. apr 2017

Ja na Tvojom mieste by som sa dala vypisat urcite.Ja som nebyvala chora,odkedy je syncek v skolke,nieje mesiac co by sme boli v rodine zdravi.On zacne,potom manzel,dcerka a ja nakoniec,aj teraz sim na antibiotikach.Deti maju kadeco a my dospeli na tie ich bacily reagujeme este horsie.V jaslickach a skolkach byvaju aj kiahne a tie su zle pre tehotnu.Syncek ked nastupil,tak po 3mesiacoch im odisla ucitelka na pn.lebo bola tehotna a bala sa chorob a roznych silnych objati a jasenia sa deti,ktore mozu nechtiac kopnut,buchnut do bruska.Tvoje dieta je vynimocne,nech si majitel riesi nahradu,ale radsej zostan doma,aby si si niekedy nieco nemusela vycitat.A par mesiacov nudy a kludu vydrzis,po narodeni budes na klud len spominat🙂

adipal
25. aug 2018

Som 6 tt a robím v jasličkách. Ako sa už hore písalo, prekonala som od zápalu oka, priedušiek, chrípok, nádchy skoro všetko. Dokonca sme mali rozšírenú aj plúcnu mikoplazmu. Máme 12 deti, od 1 roku do 2,5 roka.Kolegini dali akurát výpoved a pomáhat mi bude majitelky tehotná sestra, ktorá mi už ani teraz nechcela dvíhať deti do postielok. Nuiektoré deti majú aj 18kg. Zatial o tom majitelka nevie, že som tehotná, chcem sa poistit dokladom od gyndy o tehotenstve, aby mi nerobila problemy. K tej idem 10.9. Ked ideme von deti dávame do vozíčka, kde mi vôjde 10 deti a musím ich tiskať. Kolegina mi chcela pomáhať, ale teraz som nahratá. Kolegine mi radia ísť na PN, myslíte že ma gynda vypíše? Nechcem nič riskovať.

lacibo
25. aug 2018

@adipal moja rada: daj sa vypísať HNEĎ,a už nad tým ani neuvažuj , nemusíš si to pred nikým zdôvodňovať, ja ťa úplne chápem, vypíše ťa zatiaĺ obvodná na hocičo ( nevoľnosti , závraty atd.)..neskôr aj gynek. ,určite máš pravdu, že neriskovať v žiadnom prípade..to zato nestojí, radšej menej peňazí, ale zdravé dieťa..

ettie
25. aug 2018

Mna chcel Dr. Vypisat hned ako pocul ze by som pracovala v skolstve. Ale ja som po potratoch spontannych

betarka25
25. aug 2018

Aj ja som pracovala s deťmi v súkromnej MŠ 2-3 ročné deti to boli a v 16tt keďže som to nezvládala( dvíhanie ťažkých detí, rozkladanie postieľok každý deň, obsluhovanie detí pri obede, obliekanie a vyzliekanie celej triedy aj dva krát denne ak mal človek poobednú atď...)som sa dala najprv vypísať cez ortopéda- kôli chrbtici a to som mala aj celodenné vychádzky, ale bohužiaľ v 20 týždni sa mi začal skracovať krčok, tak má gynekológ hneď hodil na rizikové a som teda rada že som sa dala vypísať už skôr ako sa prišlo na ten skratujúci krčok lebo keby som to ťahala ozaj do toho 20 týždňa keď sa na to prišlo tak ktorvie o koľko viac by som ho mala skrátený.. inak som už potom len ležala až do pôrodu- 36+5tt. A ozaj nikdy som nebola častejšie chorá ako počas tých 5- tich rokov v školstve takže keď budem nabudúce znova tehu, tak sa dám vypísať pre istotu hneď od začiatku ;)

adipal
26. aug 2018

Dakujem za rady. Doktorka sa ma hneď pýtala, kde robím a aby som si dávala pozor. To som ešte nevedela, že kolegyni dali výpoveď a že budem viac- menej sama na deti. Ked som bola tehotná z dcérou, mala som už v 4 mesiaci tlak150/90 a chcela ma nachat doma. Ja som chcela ist do roboty, síce som mala vtedy inú prácu. V 6 mesiaci som zostala na PN pre tlak a tvrdnutie bruška. Teraz som si povedala, že už nechcem nič riskovať. Dúfam, že ma doktorka pochopí ale v práci budú na mna riadne peniť, ak zostanem na PN.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre