Škodlivosť prvého ultrazvuku na začiatku tehotenstva
Zijem v UK, tu sa o tehotenstvo zial nikto nejak nestara, az od 12 tyzdna, cize nic take ako navsteva u gynekologa a potvrdenie tehotenstva ultrazvukom pripadne tlkot srdiecka neexistuje. Tak som rozmyslala,ze si necham spravit sukromny ultrazvuk na konci 7 tyzdna, aby som bola kludna,ze je vsetko OK..ale moja otazka je, ci takyto ultrazvuk nemoze skor skodit babatku? Lebo co som citala nazory su vselijake, jedni tvrdia ze je to zbytocne a skodlive a niektore zeny zas chodia pomaly kazdy druhy mesiac a vsetko je OK. Nechcem vystavovat svoje dieta akumokolvek riziku..
@stardust http://radiopaedia.org/articles/thermal-index
kazde tkanivo reaguje inak
@henikav tu práveže nejde ani o tvoj ani o môj názor, ale o fakty. A veľmi sa čudujem že naše slovenské ženy vôbec takéto podstatne veci nezaujímajú, nakoľko ide o zdravie nie len ich, ale aj ich deti.
@ella2015 bolo by zaujímavé koľko skutočne informovaných žien s podpísaným informovaným nesúhlasom sa chová ako si napísala, lebo takto sú to len ničím nepodložené postulaty. Nechcem tvrdiť že sa to stať nemôže, ale rovnako je pravdepodobne, že lekár pochybí a svoj diel viny pokojne poprie. Mne išlo o to k A povedať aj B. Aby sme tu neboli ako ovečky, čo lekár tvrdí musí byt aj pravda. Práveže nemusí a naštastie pribúdajú aj vsimavi lekári, ktorí pravdivo informujú ohľadom prenatálnej diagnostiky. Len ma skutočne zaráža že sa tu kladie doraz na osobne preferencia, než na seriózne fakty.
@stardust 😀 😀 😀 😀 😀
@meluela ja som prisla o babo a nebola som na sono proste som isla az v 11tt a povedali mi ze babo sa prestalo vyvyjat v 7tt
Vzhladom na to, čo tu pravidelne čítam o (ne)starostlivosti o tehotnu v UK...by nejaky uzv. bol to posledne čo by ma trapilo. A nemyslím si, ze je možné uplne 100% a absolutne preniest vysledky študii robených na myškách na ludsky plod...Vývoj mozgu u myší prebieha velice kratko kdežto ludskeho plodu cele tehotensvo a prakticky do dospelosti.
Takže tieto študie by som brala s rezervou. Naproti tomu verím tomu, ze starý nekontrolovaný uzv. pristroj ,príliš dlhé vyšetrenie vysokou intenzitou vo včasnom tehotenstve nejakým neskuseným zdravotníkom teoreticky,, moze byt škodlivé.
Som zvedava ci za 40 rokov tiez bude usg uuuplne vezpecny. Aj rtg kedysi bol, dokonca mam knizkuno tehu kde sa rentgenuje jedna radost. Moj mudr napr nie je zastancom vela usg a zvycajne pokuka co treba do dvoch minut.
Ja som mala zatial: 6tt ci neni mimomatern., 8tt ci je srdiecko (ano, som prvotehula a chcela som foto) 12tt meranie, 16tt lebo som velmi spanikarila a chcela vediet ze je ok, 21tt morfo, 29tt bezny a zajtra 31tt idem na prietoky. A myslim ze je to azaz, pri dalsom tehu uz budem normalnejsia 🙂 a myslim ze akurat ten v 6tt by mal byt este povinny- aby sa na mimomater. Prislo co najskor!!
@stardust netusim ako by si ho chcela aplikovat ten zakon? Dlzka expozicie je dobra poznamka, o tu hlavne ide spolu s intenzitou (kedze sono sa da nastavit). Tu pisu ze najvacsia absorbcia energie z ultrazvuku je 2-5 cm pod kozou (https://en.wikipedia.org/wiki/Therapeutic_ultra...), co je celkom dobry argument preco ta nepali koza a aj tak moze byt teoreticky babatko prehrievane. Okrem toho sa bavime o rozdieloch 1-3°C ktore su sice pre ludske telo velke 38.0°C-40,0°C, ale aj keby to malo byt priamo citit na sonde tak tazko postrehutelne. V kazdom pripade myslim ze ani jedna z nas nie sme odbornik na radiologiu alebo fyziku, takze ja sa drzim skor toho odporucania radiologov ze nemame dokazy o tom, ze by uzv v akejkolvek dlzke expozicie a intenzite bol 100% bezpecny pre plod a treba ho preto pouzivat v terapeuticky odvovodnenych pripadoch a v co najkratsom case. Cize kratky ultrazvuk ci babatku bije srdiecko je zrejme uplne v poriadku, pri dlhom na ktovieako nastavenom pristroji by uz mohol byt dovod na obavy. Mne robili okrem niekolkych pokusov o zmeranie NT zaroven v podstate v takom skorom stadiu morfo+prietoky a ja s babom sme boli pokusne kraliky ... takze preto trochu lutujem ze som sa neozvala ked som mala obavy.

@tutu_1 Ľudia podpíšu informovaný nesúhlas a potom hľadajú odborníkov, ktorí by ten nesúhlas otočili proti tým ktorí im to dali podpísať. Nie je zriedkavé, že podpíše človek informovaný nesúhlas je riadne poučený a potom ženie lekára pred súd, že nemal vedomosť o tom a o tom a odborník svedčí štýlom, že dotyčný to nemal ako pochopiť lebo nemá vzdelanie a bla bla bla